🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Първан Симеонов: Блок "Промяна" и блок "Статукво" ще движат кампанията

За евентуалното обединение на ПП и ДБ преди вота трябват качествени методи и дълбочинни изследвания, казва политологът

Първан Симеонов    ©  Красимир Юскеселиев
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Кампанията за предсрочните парламентарни избори на 2 октомври ще се движи от напрежението между два основни блока - "Промяна" и "Статукво". А от подобен тип "черно-бяла" кампания ползи ще извлекат и "Продължаваме промяната", и ГЕРБ. Такава теза изказа пред "Капитал" политологът Първан Симеонов, изпълнителен директор "Галъп интернешънъл".

Според него предишната власт получи бонус от това, че беше свалена, а падането на кабинета беше прочетено като реставрация на стария режим. "Случилото се с правителството "Петков" върна дневния ред от 2020 г. Той е удобен за ПП, защото това беше разговор "за" и "против" ГЕРБ. Сега към него ще се добави "за" и "против" руско влияние, "за" и "против" Радев. Ако властта беше оставена сама на себе си, щеше да следва нормалния за всяка власт път на ерозия, но това не се случи, защото ГЕРБ и ДПС се изкушиха да демонстрират сила", коментира Симеонов.

Анализът на Симеонов сочи, че нагнетяването на напрежение между блок "Промяна" и блок "Статукво" вероятно ще бележи кампанията. "Най-общо разстановката ще бъде такава: ПП може да се опита да направи дихотомна кампания и да се представи като основната опция срещу връщането на ГЕРБ на власт, а ГЕРБ ще разчита на ефекта на махалото и назиданието. Резултатът ще е кампания от черно-бял тип, в която двете партии - в случая ГЕРБ и ПП, всмукват основното състезание и си помагат взаимно."

Ако това се случи, политологът прогнозира, че има шанс ПП да увеличи подкрепата си, парадоксално с помощта на ГЕРБ.

През юли преднина за ГЕРБ

Към настоящия момент обаче резултатът е по-скоро в полза на ГЕРБ. Преднината за партията на Борисов се отчита в изследванията за месец юли, като в тези за август ще се види как се отразява противопоставянето ПП - Радев след назначаване на служебния кабинет, уточнява Симеонов.

И допълва, че излизането на преден план на ГЕРБ се дължи на ерозията на ПП, от една страна, а от друга, на втвърдяването на ГЕРБ. Наблюденията на Симеонов обаче по-скоро показват, че партията на Борисов прави опити за излизане от блокадата на капсулирането си. Това донякъде е възможност, която дава и войната в Украйна, защото се ГЕРБ позиционират като евроатлантици, а не само като гвардия на Бойко Борисов.

Симеонов акцентира, че наред с това самите ГЕРБ дадоха тласък на ПП с действията си по сваляне на правителството.

Парламент без ИТН?

Към този момент как би изглеждал 48-ия парламент е трудно да се прогнозира, казва политологът. Според него е важно да следим съдбата на ИТН и "Български възход" - те са под въпрос за прескачане на 4-процентовата бариера.

"Български възход" ползва началната инерция на Стефан Янев, но не успява да се позиционира особено добре и не е ясно как тази инерция ще се отрази в последна сметка на изборния резултат. Възможно е за партията да се появи известен скрит вот от БСП, защото социалистите по-скоро ще отидат да гласуват, но ако не припознаят левицата, може да потърсят други варианти.

Що се отнася до ИТН, трендът е неблагоприятен, смята Симеонов. Наред с това отбелязва, че партийният лидер Слави Трифонов е избухлив - и буквално, и преносно, така че кампанията там ще бъде решаваща.

Колкото до избирателите на ИТН, те са без особено ясна физиономия. На предишните избори тези хора в голямата си част не са гласували "за" Слави, а са гласували "срещу" ГЕРБ. Спорно е къде ще отидат, защото не е ясно къде ще отиде общественият мандат.

Преди беше доста по-ясно, припомня Симеонов - мандатът беше за промяна. Сега не е така ясно, очертава се тежка ситуация. Тези избиратели могат да изпаднат в безтегловност. Част от тях, ако се радикализират, могат да отидат към "Възраждане", други могат да търсят новата формация - на Стефан Янев, но пък той не е с особено развети знамена.

"За" и "против" коалиция между ДБ и ПП

Симеонов смята, че не е изключено и "Демократична България" да има някакви проблеми [електорални], но изглежда, че имат всички сили да ги преодолеят. Освен това ДБ започват кампанията си по правилния начин - с твърдите антируски пароли, с които сплотяват техните хора, смята още той.

Дясната коалиция няма и особено широко поле за кампания, различно от въпросната реторика, ако не се явят заедно с ПП на изборите. Ако е в конкурентен режим с ПП, ДБ с антируската реторика може да си охранява собствения, макар и по-малък периметър.

Колкото до възможна коалиция между двете формации, Симеонов е предпазлив. "Всички данни, с които изследователите разполагаме, са чисто декларативни. Избирателите на ДБ някак са по-запалени по темата за общо явяване на избори, защото и им е по-жизненоважно. Тези на ПП са с по-широк профил, макар че в момента формацията на Петков и Василев съвсем влезе в сектора на ДБ."

Числовите данни понякога не казват нищо. За да се прецени, трябват качествени методи, не разполагам с дълбочинни изследвания по темата, обяснява политологът.

И допълва, че понякога два субекта могат добре да усвоят едно пространство. Ако го направят и го комуникират, може да стане успешно за тях. "Но ако го направят и после започнат да се обвиняват взаимно със среднощни статуси в социалните мрежи, т.е. да започнат да се разпадат, докато се събират - няма да доведе до по-висок резултат", казва Симеонов.

Плато при "Възраждане"

Любопитни са наблюденията му върху електоралната подкрепа за проруската и антизападна "Възраждане" на Костадин Костадинов. Анализите на социологическите данни за месеците юни и юли сочат, че "Възраждане" беше пакетирано с ДПС и ГЕРБ. Това помрачава образа им, има спиране на ръста в подкрепата за тях, обобщава Симеонов.

Партията обаче разчита на известен скрит вот.

Темите, които за тях са хранителни, няма да намалеят, отбелязва социологът. И допълва - в нова парламентарна конфигурация "Възраждане" може да получи шанса да изглежда като единствената партия, която е срещу всички, ако се наложи заради кризисните ситуации да се сглоби несъбираема иначе коалиция - примерно кризисно, програмно управление, тогава "Възраждане" ще бъде в благоприятна ситуация. Тоест шансът за тях не е за тези, а за следващи избори, добавя Симеонов.

През месец август тепърва социологическите данни ще измерват дали и как ще се отрази активността на служебното правителство на Румен Радев на основните политически сили.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D

    Срамно скучна и пределно елементарна черно-бяла трактовка: статукво vs промяна.

    Ясно: черните по default са герб и ДПС, а целите в бяло - ДБ и 4П (като leé не се знае кое на кое е холограма). В партийните газети всичко трябва да е пределно ясно на местния електорат!

    Видимо е пропаднало импромптюто на Козяк за "евроатлантическо" мнозинство, щом започна чертането на разделителни линии по други дефиниции и то тъкмо тук.

    А и доста играчи остават извън тая черно-бяла ос. От коя страна са Слави Трифоновистите? А Корнелистите? А Възраждане? А теоритечния Ст. Янев? Това са почти 25% от реалния вот и щом една схема не включва 1/4 от електората, видимо е доста изкуствено нагласена.
    В нечия полза.
    Ясно в чия.

    Тези избори ще са реално без избор!

    Защото последните политически кръвосмешения - десни (ДБ) с леви (БСП-Корнелия), НПО каймакът (4П) с асистемни (ИТН) - ясно показа, че всякакви идеологически, културни, морални и пр. норми се погазват СЛЕД ИЗБОРИТЕ, когато замирише на власт и на придобивките, които тя носи.

    Не допускам, че електоратът на Христос (Q) Иванов би му дал гласа си НА ИЗБОРИТЕ, ако знаеше, че той с тези гласове ще дебаркира в леглото със столетницата. Че същия резултат щеше да постигне и Корнелия, ако червените знаеха какъв срам им готви, е повече от сигурно.

    Да не се окаже, че оферираните в текста горе като съперници герб и 4П СЛЕД ИЗБОРИТЕ ще забравят речетативите за некадърност vs корупция и мафия и ще съставят коалиция.
    Която по нищо няма да се отличава от Тройната на Станишев, от втората на Борисов с РБ, от третата на Борисов с ОП и от четворната на сбиртока.
    Досега не се е случило коалиция да е решила някъкъв национален проблем. Всички примери са за обратното

    Нередност?
Нов коментар