За да влезе в парламента, Слави Трифонов може да (п)обърка държавата

При прогнозирания от социолозите слаб резултат за ИТН на 2 октомври, бившият водещ очевидно ще пробва познатия модел с референдума, за да върне интереса на избирателите

Партията на Слави Трифонов "Има такъв народ" води началото си от референдум за промяна на избирателната система през 2016 г.
Партията на Слави Трифонов "Има такъв народ" води началото си от референдум за промяна на избирателната система през 2016 г.
Партията на Слави Трифонов "Има такъв народ" води началото си от референдум за промяна на избирателната система през 2016 г.
Партията на Слави Трифонов "Има такъв народ" води началото си от референдум за промяна на избирателната система през 2016 г.
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • ИТН заговориха за смяна на държавното управление.
  • С тиха законова промяна ГЕРБ са улеснили подобен сценарий.
  • И Борисов, и Радев изглежда, че ще ползват политически темата с конституционни промени.

В началото на юни тази година полският министър на здравеопазването Адам Ниджелски подписа спорна наредба, с която на практика създаде регистър на бременните. Това се случи в страната от Европейския съюз, в която абортите са забранени и никакви многолюдни протести не промениха това. Същата държава, която преди години привлече световното внимание с нечувани за демократична държава политически гонения на съдии.

През изминалата седмица в телевизионно интервю бившата депутатка от "Има такъв народ" Ива Митева заключи, че ако държавното устройство в България беше друго, "всичко хубаво, което виждаме при поляците, можехме да го имаме и ние".

Полша е полупрезидентска република - държавният глава назначава министрите според предложенията на министър-председателя. Постигането на подобно държавно устройство явно е новата цел, която декларира "Има такъв народ" - партията на бившия тв шоумен Слави Трифонов. За да се случи това, ИТН ще опита да събере нужните 200 000 подписа за провеждане на национален референдум по модела на 2016 г., когато в битността си на телевизионно предаване "Шоуто на Слави" почти успя да промени избирателната система у нас.

Целта на Трифонов

Допитването за мажоритарна система на практика създаде ИТН като партия. Сега, когато социологическите прогнози оставят формацията на Трифонов извън бъдещия парламент, бившият водещ очевидно ще пробва познатия модел, за да събуди стихналия интерес към себе си. На избирателя ще се продаде нова надежда за "оправяне на България", този път с постигане на чисто ново държавно устройство, за да имаме и ние "всичко хубаво, което виждаме при поляците" (по Митева).

А резултатите във Варшава наистина са видими: върховенството на правото и демократичността на институциите бяха обект на унищожителна критика от страна на ЕС. Полша беше заплашена от спиране на европейските средства, но ролята на страната покрай войната в Украйна измести темата за санкциите.

Една от причините за състоянието на демокрацията в Полша е, че коригиращите функции, които може да упражни парламентът, са минимални. С новата (буквално) закана на ИТН за промяна на държавното устройство у нас в полупрезидентска република България лесно може да се озове в сложната ситуация на "демократична" диктатура, произведена от нездрав тандем между премиер и президент.

Турбуленциите от трите парламентарни избора от 2021 г. и прогнозите, че тази година няма да е по-различна и страната е пред нова поредица от предсрочни избори заради невъзможност да се състави стабилна управленска коалиция, вероятно ще подгреят общественото настроение за подобен референдум. Проведе ли се такова допитване (без значение дали ще е валидно или не), към всички кризи в България ще се прибави и конституционна. Причината - вече ще са се зародили настроения за промяна на държавното устройство.

Възможен ли е подобен референдум?

Тъкмо по тази причина доскоро в закона за референдумите имаше ограничение за вида теми, по които може да се произнася обществото. От влизането му в сила до 2020 г. нормативният акт забраняваше допитвания да се правят по теми от компетентността на Велико народно събрание, т.е. такива, които засягат държавното устройство.

Преди две години тогава управляващите ГЕРБ отмениха императивния текст по искане на коалиционните им партньори "Обединени патриоти" (ОП) срещу подкрепа от страна на ОП за бутафорния проект за конституция на ГЕРБ, с който Борисов задържа властта по време на гражданските протести срещу него и главния прокурор Иван Гешев.

С мълчаливите промени ГЕРБ и ОП всъщност отвориха вратата за всевъзможни допитвания, които може и да не произведат особен юридически резултат, но имат потенциал да разбунват духовете. Именно това стъпало ползват в момента от "Има такъв народ".

Промените обаче бяха писани набързо и така в закона за референдумите остана недомислица.

Макар да отпадна ограничението референдуми да се правят по теми от компетентността на Велико народно събрание, остана текстът, според който обществото може да се произнася само по въпроси, които са от правомощията на обикновен парламент.

Интерпретацията на "Има такъв народ" е, че ако гражданите се произнесат с голямо мнозинство на допитване за "полупрезидентска република", трябва да се свика ВНС, което да промени формата на управление. От партията смятат, че парламентът ще бъде задължен да го направи и тогава няма да важи изискването решението да бъде подкрепено от най-малко 160 депутати.

Какво спъва този план?

На първо четене планът изглежда, че е обмислен добре. С него ИТН си осигуряват потенциална подкрепа за референдума (както и за партията на изборите, тъй като е очевидно, че това е предизборна кампания) на между 200 000 и 400 000 души.

Сценаристите на промяната на държавното устройство очевидно са пресмятали, че ако успеят да привлекат вниманието с екзотичната идея, ще опитат да привлекат за вота необходимите гласове по закон за произвеждане на референдум.

Според действащия закон, ако инициативен комитет събере 200 хил. подписа с искане за допитване, предложението отива за гласуване в Народното събрание. То трябва да се поизнесе до три месеца дали да се организира допитване. Ако обаче бъдат събрани 400 хил. подписа, санкция от депутатите не е нужна и референдум се провежда задължително.

Така изчислението на ИТН изглежда добре пресметнато - партията съчетава предизборната си кампания с кампания за набиране на подписи за полупрезидентска република. А когато след изборите правителство не се сформира, което е твърде вероятно, отново се ползва набраната инерция. Евентуалната липса на кабинет пък би дала тласък на ИТН за втори предсрочни избори. "Току-виж накрая такъв референдум наистина е успешен", казват от партията.

Стройната схема се спъва в решение №9 от 2016 г. на Конституционния съд. Делото е образувано по повод част от въпросите в предишния референдум на Слави Трифонов. В решението се посочва, че по въпроси за промяна във формата на държавно управление компетентно е "само и единствено Велико народно събрание".

Според преподавателя по конституционно право в Софийския университет Наталия Киселова тук инициативата на ИТН може да бъде осуетена.

Пред "Дневник" Киселова подчертава, че от това решение на Конституционния съд произтича изводът, че не можеш с въпрос в допитване да наложиш решение за свикване на Велико народно събрание на Народното събрание.

Лесният завой към конституционни промени

Иначе въпросът за промяната на държавното управление, каквото е преминаването от парламентарна към президентска република, е регламентиран в член 158 от конституцията. Неговата алинея 3 гласи, че Великото народно събрание решава въпросите за промени във формата на държавно устройство и на държавно управление.

За да се свика ВНС пък, най-напред трябва да има предложение на поне 160 народни представили или на президента, а след това Народното събрание трябва да гласува дали да се произведат избори за Велико народно събрание, като решението се приема отново с мнозинство две трети от общия брой на народните представители.

Това означава, че се изисква сериозно парламентарно мнозинство, което да има волята и желанието за промяна на държавното управление.

Засега от президентството отричат да имат общо с инициативата на Трифонов. Говорителят на държавния глава Антон Кутев определи искането за референдум като "провокация", а от институцията неофициално коментираха пред "Капитал", че изобщо не са се занимавали с подобни неща. Все пак от там напомниха, че президентът има идеи за промени на конституцията, но в друга посока. "Държавният глава ги постави като свой основен приоритет за втория мандат", напомниха от президентството.

На този фон през изминалите дни ГЕРБ също заговориха за конституционни промени. На пресконференция партията се обяви за промени в частта на основния закон, свързана със съдебната власт - тема, която формацията на Борисов заедно с ДПС саботират от 2015 г. насам.

Това е втората демонстрация на ГЕРБ в рамките на две години за изменение на основния закон. През 2020 г., в разгара на протестите срещу него и главния прокурор Иван Гешев, Бойко Борисов обяви, че иска да "рестартира демокрацията" с нова конституция и свикване на ВНС.

Holler Live vote

Оценете съдържанието на тази статия тук

И виж как мислят другите

ОЦЕНИ

Играчка-плачка

Всички тези обстоятелства - от новата идея на ИТН за смяна на държавното управление, през идеите на Радев за конституционни промени и напомнянето, че това е приоритетът на втория му мандат, до хрумването на ГЕРБ, че ще променят конституцията, са в състояние да създадат не просто хаос, а конституционна криза.

Извън всички опасения на юристите по темата се поражда и един основателен политически страх - създаването на хранителна среда за обществени настроения срещу парламентарната република. Така от игра на електорати и предизборни трикове предизборният бустер, който ИТН си измислиха, може да "счупи" държавата. С любезното съдействие на Радев и Борисов.

9 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    bst avatar :-|
    Стефан
    • + 5

    Тоя чалгар няма ли вече да ходи да се гръмне, че ми писна от глупостите му.

    Нередност?
  • 2
    BBB avatar :-|
    D.r D
    • - 5
    • + 4

    Много е просто: колкото повече мандати в НС вземе Сл.Трифонов, толкова повече стават противниците на т.н. евроатлантическа коалиция, която се вари в казана в крепостта до Правителствена.

    Всички потенциални коалиционери (герб, ДБ,ПП, БСП-Нинова и ДПС зад завесата) в момента правят взаимноизключващи се враждебни един-другиму послания за замацване очите на по-простия електорат.

    Затова и тук в комисариата на истината нахъсват електората срещу иначе политически доста безобидния Слави.

    Решението е елементарно и ще дойде като Deus ex machina след изборите: Борисов, Киро, Христос (Q) ще декларират (заради спасението на Отечеството, естествено) заедно и поотделно, че се "оттеглят" от изпълнителната, а изпращат Б-отбора си: някой зам.-председател на герб/баджанак от ПП/напориста дама от ДБ. С Нинова е леко по-сложно, защото тя вече не може да се облегне на никого.

    Та Слави Трифонов, ако се окаже в опозиция на тая още по-безобразна и безпринципна и от Тройната, и от Четворната коалиция, рискува на следващи скорошни избори отново да вдигне електоралната си подкрепа, защото всеки, който се противопоставя на противоестествения съюз между етикираните като мафия и етикираните като борци срещу мафия, априори ще спечели подкрепа.

    В това е проблемът в медийното отразяване на брака по евроатлантическа сметка.
    И затова Слави Трифоновистите са камъчето в обувката.
    И трябва да бъдат сатанизирани.
    Е, работи се по въпроса.

    Нередност?
  • 3
    katia_1 avatar :-|
    Rational
    • + 4

    Слави никъде не влиза. Досега Народното събрание само от дивана вкъщи го гледа. Просто пак са го активирали и той изпълнява.

    Прогнозирам, че 7/8 ТВ ще спре да съществува до 1 година, но да видим.

    Нередност?
  • 4
    crusible avatar :-?
    crusible
    • + 2

    Трифонов и сценаристите, пак са спретнали стария номер, на който ще се хванат мнозина. Длъжни са да пробват, защото иначе са аут. А че са просто досаден шум на политическата машина за мен е безспорно. Да, видим, т.нар. мъдър суверен (по ДПС) каква ще я надроби на 3-ти.

    Нередност?
  • 5
    bst avatar :-|
    Стефан
    • - 1
    • + 2

    Суверена нито е суверен, нито е мъдър. Да настъпиш мотиката 3 пъти и да продължаваш да опитваш очаквайки друг резултат освен удар по кухата ти тиква е връх на тъпотията на суверена, или поне на част от него.

    Нередност?
  • 6
    crusible avatar :-P
    crusible
    • - 1
    • + 1

    До коментар [#5] от "Стефан":

    Разбира се, че е така. Това за суверена е дъвка на Карадайъ винаги когато има изборите и го цитирах с прилична доза сарказъм.

    Нередност?
  • 7
    st.stoyanov avatar :-|
    st.stoyanov

    До коментар [#2] от "D.r D":

    Харесвам ти коментарите, но този път много си влязъл в филма

    Нередност?
  • 8
    qww16540242261124140 avatar :-|
    Нико

    Евтин пиарски трик на един политически профан, какъвто е Трифонов. Само се чудя на акъла на Ива Митева, "великолепната" юристка и парламентаристка, защо й трябваше да се "самоубива" политически и кариерно, за да угоди на един полуграмотен тарикат. Хайде другите от свитата му са ясни - долнопробни чалга сценаристи и всякаква измет, забърсана на един пародиен телевизионен кастинг, плюс няколко купени и компроментирани "експерти". Но Ивчето имаше вид на съвсем друга особа. Жалко за нея....

    Нередност?
  • 9
    antipa avatar :-|
    D-r D

    До коментар [#7] от "st.stoyanov":

    Ще опитам да обясня:
    Слави Трифоновистите опитаха да го играят несистемни, а претопиха в съвсем системни коалиционни отношения/далавери/скандали. Това според мен им изяде главата пред електоралните фенове, а не абсурдната им непригодност да доведат докрай каквото и да било.

    Ако оцелеят в НС, следващата им роля, допускам, че ще е хиперпопулистка да играят контра на всяка управляваща коалиция. А тя може да бъде единствено проатлантическа - просто други партии (освен тая на Коцето Костадинов) няма. И в този ред на мисли, ролята им е единствено наопаки. Иначе ще изчезнат. Съвсем.

    Всъщност "филмът" ще ни го прожектират след по-малко от месец.
    Да поизчакаме дотогава, за да видим кой ще е прав, а?

    Нередност?
Нов коментар