"Продължаваме промяната" се превърна в основен донор на гласове за "Възраждане" и "Български възход"

"Демократична България" си връща част от гласоподавателите, подкрепили партията на Петков и Василев миналата година

Шествие "За независима България", Кирил Петков, Асен Василев
Шествие "За независима България", Кирил Петков, Асен Василев
Шествие "За независима България", Кирил Петков, Асен Василев    ©  Юлия Лазарова
Шествие "За независима България", Кирил Петков, Асен Василев    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

По-ниска избирателна активност от миналогодишната, една нова партия в парламента и двойно увеличаване на резултата на "Възраждане". Такава е грубата равносметка от вота в неделя, която поставя и два основни въпроса: от кои формации Стефан Янев ("Български възход") събра своите над 115 хил. гласа и за кого са гласували подкрепилите "Възраждане" на предишните избори.

Социологическите разрези от екзитполовете в деня на вота опитват да дадат отговори. От данните е видимо, че основният донор и на двете формации (а частично и на други) е "Продължаваме промяната", както и ИТН, която продължи разпада си, след като още на миналия вот през ноември 2021 г. преля основна част от избирателите си към самата ПП и други формации.

Част от хората, подкрепили новия проект "Български възход", в голяма степен са същите, подкрепили предишния нов проект ПП. Става дума за почти 50 хиляди гласа - от общо около 115 хиляди, подадени за партията на Янев Това са около 43% от всички гласували за формацията на бившия служебен премиер.

Останалите гласове за формацията идват от различни места - според данните на "Галъп" избиратели на ИТН и БСП от ноември сега формират по 9% от вота за "Български възход", т.е. всяка от тези партии е "преляла" по над 10 хил. избиратели на Стефан Янев. По-малко са тези от ГЕРБ и други партии. Новата формация е привлякла и около 11 хил. гласа на хора, които на миналия вот не са подкрепили никого или не са гласували.

Половината от гласовете на "Възраждане" са лоялни избиратели

Половината от общо 250 хил. гласа за "Възраждане" от неделя са на лоялни нейни избиратели от миналите избори. За удвоения вот за партията на Костадин Костадинов са помогнали главно ПП - вероятно с над 40 хиляди гласа, като това са около 17% от гласовете за "Възраждане". Партията е привлякла и немалко гласове от ИТН - около 23 хил., или 9% от вота, Костадинов взема от ГЕРБ около 5%. Толкова привлича и от БСП.

"Демократична България" пък успява да си върне част от електората, който на изборите 2021 г. подкрепи ПП. Така в неделя 20% от гласувалите за ДБ на предишния вот са дали гласа си за Кирил Петков и Асен Василев. Става дума за около 30 000 души.

Най-големият донор на "Възраждане" е ПП

Така данните показват, че най-големият "донор" на гласове на изборите е бившата управляваща партия "Продължаваме промяната", следвана от ИТН. На 2 октомври са излезли около 590 хиляди души, които заявяват, че и през ноември 2021 г. са гласували за ПП, отбелязват от "Галъп". Тоест около 80 хиляди гласоподаватели на ПП от миналите избори явно не са излезли сега - на 14 ноември гласувалите за ПП бяха над 670 хиляди. Около 370 хиляди от тях пък са повторили вота си за ПП. Останалите 130 хиляди гласове за ПП идват от всякакви посоки - на мястото на отлели се към други партии предишни избиратели на ПП - най-видимо към партията на Янев, "Възраждане" и ДБ, но към 30 хиляди са преминали към ГЕРБ. Последното обаче е двупосочно - самата ГЕРБ е "дала" на ПП други над 25 хил. избиратели.

Тази голяма динамика и във вота за "Продължаваме промяната" потвърждава две други ясни тенденции. Партията на Кирил Петков и Асен Василев все още няма формирано толкова стабилно и твърдо ядро, както другите по-големи партии, където лоялния вот надхвърля 80-85%. При ГЕРБ делът на повторение на вота сега например може да се изчисли на около 530 хиляди гласа от общо над 630 хиляди.

Динамиката е показателна и за лутането на стотици хиляди избиратели, което ясно говори за настроенията и объркването в обществото, което повече търси, отколкото отстоява.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D

    Анонимният автор просто преразказва чутото и видяното от социоизвадките.
    Няма отговор на логичния въпрос: "защо"?

    Просто, защото отговорът не уйдисва на евроатлантическите неолиберални ценности, заради които Ам за БГ плаща на Иконо.

    Резултатите от изборите доста категорично дадоха видимост на резделителните линии в БГ обществото:
    а) отношение на приемане/неприемане на модела Герб-ДПС;
    б) отношение ляво/дясно;
    в) отношение към Русия.

    И по нито една от тях няма категоричен превес на едната страна.
    Другият проблем на демокрацията е, че нито една от политическите сили не обяви преди изборите нагласите си за коалиции.
    Нито една!

    Ако Герб, ДПС, ПП и ДБ през септември бяха обявили намеренията си след изборите да съставят правителство на поредното "национално спасение", мисля, че не биха получили подкрепа. Именно заради трите дълбоки разделителни линии в БГ обществото. Пък и доста противоестествено е до вчера да говориш едно, а днес да правиш друго, нали?

    Евроатлантическа коалиция могат да бъдат принудени да направят.
    Въпросът е какво ще ни струва това.
    Не толкова в морален аспект, колкото като съвсем физически жертви и разрушения.

    Нередност?
Нов коментар