ДПС отново е първа сила в чужбина, а "Възраждане" удвоява гласовете си и става трета

Второто място е за "Продължаваме промяната". Партията на Костадинов печели предимно в малките градове в Европа, Русия и ЮАР

Протест на "Възраждане" против правителството на ПП, Костадин Костадинов
Протест на "Възраждане" против правителството на ПП, Костадин Костадинов
Протест на "Възраждане" против правителството на ПП, Костадин Костадинов    ©  Надежда Чипева
Протест на "Възраждане" против правителството на ПП, Костадин Костадинов    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Подкрепата за "Продължаваме промяната" и "Демократична България" остава стабилна.
  • ГЕРБ отчита минимален отлив, ИТН се срива още, БСП в чужбина има тежест колкото "Български възход".
  • Над 20% по-малко българи са гласували сега в чужбина в сравнение с ноември 2021 г.

ДПС печели изборите зад граница, следвана от "Продължаваме промяната" и "Възраждане". "Демократична България" и ГЕРБ запазват подкрепата си от предишните избори, а "Има такъв народ" и БСП отбелязват значителен спад, показват окончателните данни на ЦИК.

Вотът в чужбина като цяло повтаря тенденциите, видими и вътре в страната. Този път мотивацията за гласуване и зад граница не е по-ниска спрямо ноември и е съизмерима с тази през юли 2021 г - гласували са 175 хил. души при 225 хил. на предишните и 170 хил. на по-предишните избори. Броят на секциите сега бе приблизително колкото и на предишния вот - 755 в целия свят.

За разлика от юлските избори, когато именно гласовете от чужбина издигнаха партията на Слави Трифонов до челната позиция, този път в гласуването на българите зад граница не се вижда подобна "месианска" фигура. Почти двойно е увеличението там на гласовете за "Възраждане", но това е факт и в цяла България. Заради ниската подкрепа за други партии обаче формацията на Костадинов се нарежда на трета позиция зад граница.

Тиха, но силна подкрепа за ДПС от Турция

Извън страната ДПС отново е категоричен победител с 31.80%, или 54 520 от всички гласове. Повече от 95% от тях идват от Турция, където беше разкрит рекорден брой изборни секции - около една пета от общия им брой зад граница.

Въпреки това резултатът е малко изненадващ, тъй като движението този път видимо не насочи сериозни ресурси за мотивация на вота от Турция - или поне публично не си личеше да е така. В медиите не се видяха репортажи за автобусите с изселници, транспортирани за вота, не се чу за масирана агитация, за обиколки и срещи на ръководството на партията със симпатизанти в Турция, а самият вот в неделя там мина много спокойно, даже вяло.

Въпреки това партията на Доган получи солидна подкрепа с 54 хил. гласа - за сравнение, на вота през ноември 2021 г. партията събра там 88 хил. гласа, при положение че избирателите тогава бяха двойно мотивирани заради съвпадението на парламентарния и президентския вот, а редом с това ДПС разгърна една от най-мощните си кампании в южната ни съседка, в която помагаше даже и самата турска държава.

Вотът за ДПС в Турция сега на практика е измерим с този от 2013 и 2014 г., когато движението взе съответно 53 и 58 хил. гласа. На изборите през 2017 г. то получи най-ниската си подкрепа от Турция - едва 13 хил. гласа, като за това помогна отцепването на бившия председател на движението Лютви Местан.

През април и юли миналата година пък гласовете за ДПС бяха съответно 23 и 29 хил.

Триумф на "Възраждане" в малките европейски градове

Зад граница "Възраждане" повтарят електоралния си успех на национално ниво с почти удвоен резултат. От 13 755 гласа през ноември 2021 г. (шеста позиция) сега партията печели 24 785 (трета позиция).

Номинално над 55% от гласовете на партията зад граница идват от три държави - Великобритания, Германия и Испания, където има и най-големи български общности и най-много гласуващи. Но причината не е само бройката - в Испания партията е първа политическа сила с близо 29% от гласовете, а в останалите две страни отстъпва само на "Продължаваме промяната".

Във Великобритания "Възраждане" събира най-много гласове в градове като Ливърпул, Ковънтри и Престън, както и в редица секции в по-малки населени места - Ипсуич, Бърнли, Имингъм, Енискилън, Глостър и др. В някои секции в Лондон партията отбелязва почти същия резултат като "Продължаваме промяната".

Подобно е положението и в Германия - в повечето големи градове (Берлин, Мюнхен, Франкфурт и др.) партията получава по-ниска подкрепа и остава на трето място за сметка на ПП и "Демократична България", но в Хамбург, Лайпциг, Дрезден, Дортмунд, Дюселдорф и други "Възраждане" е втора, а в по-малките градове като Офенбург, Ноймаркт и Ерфурт има най-много гласове.

И успехът в Испания идва най-вече в малките населени места - Бургос, Сарон, Ел Раал и др., макар че "Възраждане" събира най-много гласове и в секции като Валенсия и Сарагоса.

Интересен е резултатът от изборите в Италия, където "Възраждане" също е на първо място - с един-единствен глас пред "Продължаваме промяната". Силно е представянето на партията и в Молдова (близо 40%), Канада (над 31%), Чехия (над 28%) и Норвегия (над 25%), а в две държави - Русия и Южна Африка, партията печели над 50% от гласовете.

Стабилна подкрепа за ПП и ДБ

"Продължаваме промяната" продължава да задържа добри позиции и зад граница, където е втора сила - както и в страната. Все пак тя отбелязва отлив от над 10 000 гласа извън в сравнение с представянето си през ноември миналата година. В проценти обаче ПП има по-добър резултат заради по-ниската избирателна активност.

"Демократична България" като цяло запазва нивото си на подкрепа в чужбина от ноември 2021 г. И на двата вота обединението получава около 17 000 гласа.

Относителна стабилност се открива и при ГЕРБ - в сравнение с ноември партията губи около 2000 гласа, но повтаря резултата си от юли 2021 г.

Най-голям електорален срив отбелязва "Има такъв народ" - при повече от 24 000 гласа, спечелени зад граница през ноември 2021 г., сега партията успява да събере само малко над 8000. Още по-голям е спадът в сравнение с изборите през юли 2021 г., когато ИТН беше категоричният победител зад граница с повече от 60 000 гласа.

Подкрепата за БСП, която е традиционно ниска в чужбина, продължава още да спада. През октомври партията събира едва 3600 гласа - по-малко от бюлетините с "Не подкрепям никого" и почти колкото са и гласовете за "Български възход" на бившия служебен премиер Стефан Янев - 3400.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    crusible avatar :-|
    crusible
    • + 1

    Да живееш на запад и да пуснеш глас за "Възраждане" е висша форма на лицемерие!

    Нередност?
  • 2
    skolio avatar :-|
    СашкоСашев
    • - 1

    До коментар [#1] от "crusible":

    Е за кого да гласувам?

    Нередност?
  • 3
    crusible avatar :-|
    crusible
    • + 1

    До коментар [#2] от "СашкоСашев":

    Като минимум за някой, който поне не е поставя под въпрос членството ни в ЕС и НАТО. От там насетне избор има според лични възприятия и разбирания.

    Нередност?
Нов коментар