Петролните санкции срещу Русия покачиха напрежението между Сърбия и Хърватия

Белград дори нарече осмия пакет от мерки "санкции срещу Сърбия"

Сръбският президент Александър Вучич обвини Хърватия, че страната е поставила ултиматум доставките на руски петрол до Белград да бъдат прекратени
Сръбският президент Александър Вучич обвини Хърватия, че страната е поставила ултиматум доставките на руски петрол до Белград да бъдат прекратени
Сръбският президент Александър Вучич обвини Хърватия, че страната е поставила ултиматум доставките на руски петрол до Белград да бъдат прекратени    ©  Reuters
Сръбският президент Александър Вучич обвини Хърватия, че страната е поставила ултиматум доставките на руски петрол до Белград да бъдат прекратени    ©  Reuters
Темата накратко
  • Сръбските власти смятат, че Хърватия изрично е поискала доставките на руски петрол да бъдат преустановени.
  • Белград иска изключение по примера на Унгария, Словакия, Чехия и България.
  • Хърватският премиер каза, че решението е взето от всички членове на ЕС, и заклейми опитите за двойна игра на Сърбия между ЕС и Русия.

Европейският съюз (ЕС) прие осмия пакет от санкции срещу Русия, след като Москва незаконно анексира украинските области Донецк, Луганск, Запорожие и Херсон. Мерките включват повече ограничения в търговията с Русия със стомана и технологични продукти.

Най-сериозната част от новите ограничения обаче обхваща руския петрол. Блокът планира налагането на таван на цените на руския петрол, който се доставя по море на трети страни, но при доставянето си минава през Европа. Освен това съюзът реши да забрани пренасянето на руски петрол през тръбопроводи на страни членки. Именно последната точка е причината за увеличаващото се напрежение между Хърватия и Сърбия. Когато санкциите влязат в сила на 1 ноември, Сърбия ще спре да получава руски петрол, защото той минава през тръбопровода JANAF (Адриатическият тръбопровод), немалка част от който е в Хърватия.

Реакцията на Белград беше изключително остра, като премиерът Ана Бърнабич и президентът Александър Вучич твърдят, че решението е взето след изричното поискване и поставяне на ултиматум от страна на Хърватия. По време на срещата на европейските лидери в Прага, която беше първата среща на Европейската политическа общност, Вучич заяви, че последната страна, която се присъедини към ЕС, "вече се похвали и си приписва заслугата за пълната забрана на транспорта на руски петрол".

Вучич дори твърди, че последните действия на Хърватия са продължение на политиката от 1941 г. Тогава усташите създават марионетна държава, като това се случва благодарение на сериозната подкрепа от нацистка Германия.

Премиерът Бърнабич пък разчете действията на ЕС като "налагане на санкции срещу Сърбия". "Всичко, за което Европейският съюз критикува Русия, те ни го направиха вчера. Във Великобритания затвориха 250 хил. компании през първата половина на годината, при положение че местната икономика е една от най-силните. Сега го правите на страна като Сърбия. Така нанасяте преки финансови щети на Сърбия, икономиката и гражданите, като изнасяте стотици и стотици милиони евро от техните джобове", заяви тя пред местната телевизия "Хепи".

Критики към ЕС

И Вучич, и Бърнабич изтъкнаха, че смятат решението на ЕС за лицемерно, след като няколко членки на съюза получиха изключения от ембаргото за внос на руски петрол, което ще влезе в сила от началото на 2023 г. Тези страни са България, Чехия, Унгария и Словакия, като за тях ембаргото ще бъде активно от януари 2024 г. Последните три държави получиха отсрочка заради факта, че нямат излаз на море и изграждането на алтернативна инфраструктура би отнело сериозни средства и време. България пък не е част от мнозинството заради това, че рафинерията "Лукойл Бургас" разполага с технология, която може да обработва единствено петрол от сорта уралс. Разликата между Сърбия и вече споменатите държави е огромна - те са пълноправни членове на ЕС, докато Сърбия не е.

Хърватският премиер Андрей Пленкович отхвърли обвиненията на Белград, като поясни, че подобни решения се вземат само при единодушна подкрепа от страните в ЕС. "Това не е наша позиция, а позицията на ЕС. Всяка страна, чиито лидери дойдоха тук, трябва преди всичко да спазва режима на санкции срещу Русия и да покаже солидарност с Украйна", заяви той пред репортери след срещата в Прага, цитиран от Euractiv. Сърбия, каза той, "все още може във всеки момент да внася петрол отвсякъде освен от Русия, да го транспортира до нашето адриатическо пристанище и ние да го доставим през нашия тръбопровод до Сърбия, без никакъв проблем", добави той.

Двойната игра на Белград

Пленкович обаче не пропусна да напомни, че Сърбия играе двойна игра между ЕС и Русия. Страната е кандидат-член на съюза, но въпреки това до момента не е подкрепила нито един от пакетите със санкции срещу Москва. "Сърбия не може да седи на два стола и да очаква напредък по европейския си път, докато не зачита санкциите срещу Русия", заяви той, като по този начин напълно отхвърли опитите на Сърбия да продължи европейската си интеграция, докато запазва топли отношения с водената от Владимир Путин страна.

И до момента Сърбия внася целия си газ от Русия. Количеството е около 2 млрд. кубични метра годишно, като газът стига до страната чрез черноморския подводен тръбопровод "Турски поток". Суровината стига до Турция, откъдето минава през газопровода "Балкански поток", който прави възможни доставките на газ от южната ни съседка до Белград. В края на месец май Вучич обяви и договарянето на нов тригодишен договор с "Газпром", според който руската компания ще доставя 2.2 млрд. куб. метра природен газ на Сърбия. До подписване на сделката така и не се стигна, след като останалите страни от района отказаха достъп до въздушните си пространства на руската делегация.

През 2008 г. балканската страна предаде газовия и петролния си сектор в ръцете на руските компании. "Газпром нефт" и "Газпром" заедно притежават мажоритарен дял в единствената петролна компания в страната. Руската газова компанията пък е и мажоритарен акционер в единственото съоръжение за съхранение на газ в страната.

Унгария ще запълва дупките в доставките

Унгария и Сърбия се споразумяха да построят тръбопровод за снабдяване на Сърбия с руски суров петрол Urals през петролопровода "Дружба", тъй като доставките на Белград през Хърватия попадат под санкциите на ЕС, съобщи унгарското правителство в понеделник, предава Reuters.

Миналата седмица Европейският съюз се споразумя за нови ограничения срещу Русия заради войната й срещу Украйна, които включват таван на цените на петрола за доставките на руски суров петрол по море за трети страни. Сърбия получава петрола си по нефтопровода JANAF от Хърватия.

"Новият петролопровод ще позволи на Сърбия да бъде снабдявана с по-евтин суров петрол Urals, свързвайки се с петролопровода "Дружба", написа в Twitter говорителят на унгарското правителство Золтан Ковач. Той добави, че занапред доставките на петрол към Сърбия най-вероятно няма да минават през Хърватия.
4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    samoedin avatar :-P
    samoedin
    • + 4

    " И до момента Сърбия внася целия си газ от Русия. Количеството е около 2 млрд. кубични метра годишно, като газът стига до страната чрез черноморския подводен тръбопровод "Турски поток". Суровината стига до Турция, откъдето минава през газопровода "Балкански поток", който прави възможни доставките на газ от южната ни съседка до Белград. "

    Ами утре ако гръмне по някаква причина и турската тръба, какво ще правят слугите на Кремъл в Белград със 100 % си зависимост от руския газ ?

    Нередност?
  • 4
    antipa avatar :-|
    D-r D

    Не мога да прочета текста на ТШ, защото нямам намерение да се съревновавам с АМ за БГ по отношение на плащането за пропаганда.

    В текста дали пише, че Унгария ще замести доставките на петрол за Сърбия, които Хърватска отказва?

    Нередност?
Нов коментар