🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Парламентът не избра предложения от ГЕРБ Николай Габровски

След като първият мандат беше провален, президентът трябва да връчи втория на "Продължаваме промяната"

проф. Николай Габровски    ©  Велко Ангелов
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Със 113 гласа "за" и 125 "против" кабинетът на ГЕРБ с премиер Николай Габровски беше отхвърлен от парламента. За проекто-правителството гласуваха ГЕРБ, ДПС и "Български възход". Против очаквано бяха БСП, "Продължаваме промяната" и "Демократична България", "Възраждане", както и независимият депутат Явор Божанков. Намеренията за това бяха заявени от формациите още преди вота.

Предложението за кабинет "Габровски" влезе в пленарна зала с очакването да не получи подкрепа. От ГЕРБ защитаваха номинацията си, но още от изказване на председателката на парламентарната група Десислава Атанасова стана ясно, че партията не предвижда, че проектът за кабинет ще бъде подкрепен. "Тези, които гласуват против съвсем скоро ще понесат отговорността за своето решение", каза тя.

Пред парламента проф. Николай Габровски обяви, че подкрепата за проектокабинета на ГЕРБ ще доведе до преодоляване на каскадата от избори и преодоляване на политическата криза.

Габровски подчерта евроатлантическата ориентация на България и обеща инвестиции в образование, здравеопазване и социалната сфера, както и подкрепа за модернизация на армията. "Надеждите за съставяне на правителство със следващ мандат са подвеждащи и спекулативни. Най-големият шанс е тук и сега", каза Габровски. Той обяви, че ако правителството му не бъде избрано, ще продължи предизборното говорене, а проблемите на страната няма да бъдат решавани. "Това ли искаме за децата си?", попита той.

Кандидатът за премиер обеща и битка с дезинформацията, разказа притча и призова за подкрепа.

Такава му беше отказана от ПП, ДБ и БСП. От "Български възход" пък обявиха, че ще подкрепят само него, но не и предложените кандидат министри.

Подобен сценарий криеше опасността от поредица процедури, познати от избора на Сергей Станишев за премиер, когато парламентът го гласува за министър-председател, но не избра състав на Министерския съвет. Именно поради тази причина тогава се наложи правителството на тройната коалиция да се състави с третия мандат - на ДПС.

"Когато се разотидат експертите остава разочарованието"

"Ние обещахме да разградим модела "ГЕРБ-ДПС" не защото мразим някого, а защото обичаме България", каза председателят на парламентарната група на ПП Андрей Гюров. "Днес вие ни предлагате правителство, което не може да направи най-важното - да носи политическа отговорност. Предстои ни тежък мач, но Бойко Борисов дори отказва да излезе на терена", допълни той.

И припомни, че опитът на България с експертни кабинети е горчив - правителството на Любен Беров с мандат на ДПС е управлявало две години, които хората помнят с групировките, финансовите пирамиди и последвалия фалит на банковата система, кабинетът "Орешарски" ще се запомни с фалита на "КТБ" и избирането на Делян Пеевски.

"Когато експертите се разотидат, остава разочарованието. Правителството няма да може да взима независими решения. Това е параван, зад който се крият експертите с чекмеджета от тройната коалиция, ГЕРБ, ДПС и президента Радев", каза Гюров.

"Правителство с втория или третия мандат"

Лидерът на БСП Корнелия Нинова също каза, че формацията ще гласува против предложения от ГЕРБ кабинет. Тя обяви, че от шест години левицата "се бори с паралелната държава, която е задкулисно взимане на решения в интерес на малцина, за сметка на мнозина".

Нинова каза, че страната е изправена пред много кризи и посочи какви са задачите и възможностите: да продължава борбата с модела на управление на ГЕРБ и да се състави правителство с втория или третия мандат.

По този начин Нинова, която обтегна отношенията си с ПП и ДБ заради приемането на хартиената бюлетина, отново подаде ръка към бившите си партньори.

От трибуната лидерката на БСП каза, че би отишла на разговори с партията на Петков и Василев.

"Искате нормалност, но не казвате кое е ненормално"

Съпредселателят на "Демократична България" Христо Иванов се обърна към Николай Габровски с думите, че неговата кандидатура не идва с диагноза на проблемите и затова няма как да реши проблемите. "Г-н Габровски, вие сте ново лице и носите симпатии и надежда, но нямате отговор на един много прост въпрос: Какви са гаранциите, че няма да се превърнете в следващия кабинет "Беров". Не виждам опити да се отговори на този въпрос", каза Иванов.

Той приветства лозунга за връщане на нормалност от страна на Габровски, но напомни, че кандидатът за премиер не казва "коя норма е нарушена, кое е ненормалното, което трябва да бъде изкоренено".

Според Христо Иванов това, което прави ГЕРБ, много прилича на отбиване на номера. Той обърна внимание, че Габровски се обявява за съдебна реформа, но партията на Борисов мълчи по този повод.

От "Възраждане" обявиха, че няма да подкрепят нито едно правителство в 48-ия парламент, тъй като партиите предлагат сходни политики. Лидерът на партията Костадин Костадинов каза, че няма нищо лошо в това България да отиде на нови предсрочни избори и критикува останалите формации, че представят изборите като заплаха за националната сигурност.

ДПС: подкрепа "с голям компромис"

Съвсем очаквано предложеният кабинет официализира иначе ясното взаимодействие между ДПС и ГЕРБ. С изказването си лидера на движението Мустафа Карадайъ обясни, че партията му "прави компромис", защото ГЕРБ са показали, че не могат да надскочат себе си и да "потърси широко обществено съгласие за политики".

"Ние ще направим този голям компромис и ще подкрепим правителството", каза Мустафа Карадайъ. Според него най-лесно е било ДПС да каже, че не подкрепя кабинета на Габровски, но няма право да направи това.

Карадайъ каза, че нови избори биха задълбочили политическата криза. "Това е огромен компромис за нас, но ние трябва да го направим, когато на стотина километра от нас се води война", каза той, обяснявайки действията си с войната на Русия в Украйна.

В началото на заседанието впечатление направи, че депутатът от ДПС с наложени санкции от САЩ по глобалния акт "Магнитски" Делян Пеевски дойде в парламента, за да участва в гласуването. Пеевски рядко идва на работа. Появите му са спорадични, обикновено при конституирането на парламента и при ключови за ДПС гласувания.

"Български възход" с подкрепа за Габровски, но не и кабинета му

Председателят на парламентарната група на "Български възход" Стефан Янев обяви, че партията му ще подкрепи кандидат-премиера на ГЕРБ Николай Габровски, но не и предложените от него структура и състав на правителство.

"Има въпроси за хоризонта на управление, пътната карта за изпълнение на приоритети и кадровите назначения. Тези елементи не ги видяхме, въпреки че ги поставихме по време на срещата с проф. Габровски", обясни Янев

След края на дебата кандидатът за премиер Николай Габровски каза, че е "силно обезпокоен" от това, което вижда. "Имам чувство, че сме в предизборна кампания", допълни той. Кандидатът за премиер допълни, че от подбора му за правителство се виждала "свободната му воля". За програма на кабинета пък той представи "тези седем общи точки", които ГЕРБ преди време обяви.

В последна сметка парламентът отхвърли кандидатурата му и така не се стигна изобщо до гласуване на структурата и състава на предложеното правителство.

След провала на първия мандат президентът трябва да връчи втория мандат за съставяне на правителство на втората по големина парламентарна група - "Продължаваме промяната".

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS

    Избори до дупка ...

    Нередност?
Нов коментар