НА ЖИВО от 09:00 ч.:
Среща на бизнеса от Черноморието

Американски конгресмен бие камбаната за Гешев

Републиканецът Уорън Дейвидсън пише в писмо до финансовото министерство на САЩ, че (без)действията на прокуратурата застрашават сигурността на НАТО и Европа

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Американският конгресмен Уорън Дейвидсън, член на Републиканската партия и финансовата комисия в Камарата на представителите, е изпратил писмо до финансовия министър на САЩ Джанет Йелън. Причината: притеснения относно (без)действията на главния прокурор Иван Гешев по отношение на санкционираните по "Магнитски" през миналата година Делян Пеевски, Васил Божков и Илко Желязков.

За писмото на Дейвидсън първо съобщи депутатът от "Продължаваме промяната" Иван Христанов, който е и бивш зам.-министър на земеделието, известен с това, че започна борбата за връщане на проверките на граничния пункт "Капитан Андреево" към държавата. Малко след това самият Дейвидсън потвърди автентичността на писмото в Twitter.

Според Дейвидсън е притеснително, че Гешев е обявил "американските санкции по "Магнитски" за неефективни и без правна сила в Република България". В допълнение той подчертава, че само няколко месеца след санкциите всички разследвания по тях са били прекратени.

"Тези действия заплашват стабилността и сигурността на нашите европейски съюзници в НАТО и подкопават "Магнитски", един от най-ефективните инструменти, с които американското правителство разполага в борбата срещу външни официални лица и сенчести бизнеси, които участват в корупционни практики и нарушения на човешките права. Пълното игнориране на американските санкции от главния прокурор на България е недопустимо и трябва да бъде адресирано", завършва писмото на Дейвидсън.

Година и половина след "Магнитски" - нищо

Дейвидсън казва на висок глас нещо, което е ясно видимо в България - санкциите по "Магнитски" не промениха почти нищо в страната, а прокуратурата видимо няма никакво желание да се занимава с каквото и да било, свързано с Делян Пеевски.

Година и половина по-късно резултатите са не само нулеви, но почти отрицателни. Пеевски отново е депутат, като досега се е появявал в парламента само при първите заседания и при опита за избиране на правителството на ГЕРБ, начело с Николай Габровски. Нещо повече - опитите за санкциите срещу Пеевски бяха обявени при служебното правителство на Стефан Янев. Сега самият Янев е в парламента и гласува "за" правителството на Габровски заедно с Пеевски.

Колкото до прокуратурата, тя започна проверка на Пеевски след "Магнитски", но обяви публично края ѝ на 27 юли 2022 г. По случайност или не, това е и рожденият ден на Пеевски. Главният прокурор Иван Гешев неколкократно е коментирал, че няма данни за престъпления.

Още при обявяването на санкциите по "Магнитски" американското правителство даде много ясен знак, че няма никакво доверие в българската прокуратура. Тогава стана ясно, че финансовото министерство - американската институция, която налага и контролира спазването на санкциите - не е предоставила на българското обвинение доказателствата, с които разполага, че Делян Пеевски, Васил Божков и техните приближени са замесени в мащабна корупция. Поведението на американската администрация не е трудно за разбиране.

През годините българската прокуратура много пъти е отказвала да види сериозни доказателства, свързвани с Делян Пеевски. По време на разследването за фалита на КТБ например екипът от обвинители, ръководен от сегашния главен прокурор Иван Гешев отказа да види над 100 мейла, списък с компании и вътрешни справки за стотици милиони, свързани с Делян Пеевски.

В предишни години прокуратурата не само е игнорирала факти, но и поне в един случай активно фалшифицира доказателства за намесата и влиянието на Делян Пеевски върху държавното управление.

До момента прокуратурата не е направила и нищо за да разследва признанията на Васил Божков, че е давал подкупи на високопоставени представители на ГЕРБ в замяна на политически чадър върху хазартния му монопол.

Въпросът около писмото сега е дали то е само единичен акт от страна на конгресмен или зад него има и други политици, които се интересуват от ситуацията. Дейвидсън не е първият американски член на Конгреса, който бие камбаната за случващото и неслучващото се в България. В началото на 2021 г. сенаторите Боб Менендес и Джим Риш също писаха писмо по отношение на корупцията в България и нейното негативно отражение върху връзките между двете страни.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    ajsayder avatar :-|
    sim4o
    • + 5

    Дано в американското финансово Министертво се отнесат сериозно!

    Нередност?
  • 2
    diq55699032 avatar :-|
    Прокопсало Парвеню
    • - 1

    Конгресмените въврят "на кило"

    два за лев с отсъпка за преференции за олигарси

    Нередност?
  • 3
    TheFun.Net avatar :-|
    TheFunNet
    • + 1

    "България ке влезе у Шенген коги главнио прокурор влезе у затворо"
    Ванга, 1984 г.

    Нередност?
Нов коментар