Докладът на GRECO за България: зависими медии и неработеща прокуратура

Групата на държавите, борещи се срещу корупцията, към Съвета на Европа отново констатира неефективността на битката с корупцията във властта

Главният прокурор Иван Гешев
Главният прокурор Иван Гешев
Главният прокурор Иван Гешев    ©  Георги Кожухаров
Главният прокурор Иван Гешев    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Поразителен е контрастът между нивата на корупцията и осъдителните присъди за нея в България. Това е един от изводите в годишния доклад за страната на Групата на държавите, борещи се срещу корупцията (GRECO), към Съвета на Европа.

"Липсата на ефективна реакция на наказателното правосъдие срещу корупцията на високо равнище последователно се отличава сред основните недостатъци на българската антикорупционна система", се напомня в доклада. Авторите посочват "очевидната липса на решимост за извършване на пълноценни разследвания и завеждане на дела в съда, съчетана с възможни неправомерни влияния върху и в рамките на прокуратурата".

Като характеристики на състоянието на борбата с корупцията по върховете на властта в България от GRECO посочват още: зависими медии, безнаказаност на изпълнителната власт; липса на правила за поведение на висшата държавна администрация; липса на отчетност; непрозрачност сред съветниците на овластените.

То така си беше

Документът прави обобщава свършеното по антикорупционната тема в България и стига до извода, че липсата на присъди за корупция по високите етажи на властта не се дължи на закриването на специализираните съд и прокуратура - теза, която в доклада е отбелязано, че се застъпва от представителите на обвинението.

Организацията отбелязва: "Остава със силно впечатление, че причината за неефективното наказателно преследване на случаи на корупция, включващи лица на висши длъжности, се дължи в по-малка степен на архитектурата на съответните прокурорски служби и в по-голяма на прекалено сложните предварителни условия, наложени от прокуратурата на разследващите органи."

Докладът на GRECO идва в момент, в който България за пореден път отива към предсрочни парламентарни избори, а две от т.нар. системни партии - ГЕРБ и ДПС, отново бламират опита и в този парламент да бъдат приети правила за налагане дори на минимална отчетност на главния прокурор.

КПКОНПИ и МВР

От GRECO отбелязват, че в България има сформирана антикорупционни комисия - КПКОНПИ, но при детайлен преглед на дейността ѝ се вижда, че тя по-скоро действа формално. Това се отнася и за проверките на декларациите, подавани от заемащите висши държавни длъжности.

"Представителите на комисията потвърдиха, че макар тя да може да извършва проверки на място, това рядко се е случвало на практика, тъй като техните ресурси и методи на работа позволяват преди всичко провеждането на документни проверки за разликите и несъответствията между предишни и новоподадени декларации. Освен това не беше налична изчерпателна статистическа информация за декларациите, подадени от лицата, заемащи висши длъжности и проверени от упълномощените органи", се констатира в доклада. Заключението в него е: "Настоящата система не позволява ефективен надзор върху доходите, имуществото и интересите на лицата, заемащи висши длъжности, за да се гарантира прозрачност и отчетност пред обществеността."

Документът препоръчва да се засили на оперативната независимост на полицията, "за да се предотврати неправомерно политическо влияние върху нейните действия", както и въвеждане на "всеобхватно законодателство, за да се гарантира ефективна защита на лицата, сигнализиращи за нередности". "Забелязва се също, че министърът на вътрешните работи има широки правомощия над полицията", посочват от GRECO и препоръчват намаляване на влиянието на политическото ръководство върху персоналния състав.

Сред другите заключения са: липсващото законодателство за лобизма, както и неясностите при назначаването на политически съветници по високите етажи на властта.

Върховете на властта

Докладът установява, че политиците по върховете на властта често са пропуснати от правилата, които управляват държавната администрация. Така за тях не важи етичният кодекс, а имуществените им декларации се проверяват само по документите, съдържащи се в наличните бази данни. GRECO посочва, че няма правила за общуване с лобисти и други страни, влияещи на правителствените политики, и че няма прозрачност за хората, които съветват държавния елит, и за тяхната отговорност към вземането на политически решения.

Експертите отбелязват, че няма система за проверка на почтеността на служителите в администрацията, заемащи позиции с висок корупционен риск. Висшите постове са изключени от етичния кодекс за поведението на централната администрация, приет през 2020 г.

И още: в България няма система за регистриране на подаръци, които получават чиновници или полицаи. Законодателството третира единствено облагите във връзка с изпълнение на службата. "Не са въведени правила за регистриране на получените подаръци без връзка с изпълнението на служебните задължения и следователно такива случаи не се декларират и регистрират. Тази ситуация е очевидно незадоволителна, освен ако няма пълна забрана за получаване на подаръци", пишат от организацията.

GRECO намира, че вътрешните инспекторати на институциите не са достатъчно независими, така че да разкриват нарушения и нередности.

Зависими медии

Обект на анализ в доклада е и състоянието на медиите в България, които по условие би следвало да са антикорупционен фактор.

"Разследващите журналисти, които отразяват организираната престъпност и корупцията, често са обект на негативни кампании, стратегически дела против публичното участие (SLAPP), заплахи и понякога физически нападения, които, изглежда, не са последвани от адекватни правни и политически отговори от страна на властите", заключват експертите.

Докладът изтъква още: "Политическата принадлежност на членовете на Съвета за електронни медии влияе отрицателно върху редакционната независимост на обществените медии, а независимостта на частните медии е застрашена от интересите на техните собственици."

В резултат на всичко това "мащабите на проблема с корупцията в България не се отразяват адекватно в медиите", заключават от GRECO

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    nxy48610609 avatar :-?
    amidala

    Е как да е ефективна борбата с корупцията във властта, когато най-декларативните борци от ДБ получават преди избори корпоративни 400 хил от разследвана криптобанка!
    И как да са незивисими медиите, когато масово висят на грантове?
    И как да е работеща прокуратурата, когато е конституирана по съветския модел от 1938 г?
    И по-интересното е защо Полина Паунова целенасочено не вижда всички тези факти, които всички останали знаем?

    Нередност?
Нов коментар