🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Nexo срещу Гешев: Контраофанзива зад граница

От първите публични изяви на съоснователя на компанията Антони Тренчев стана ясно, че стратегията ще е да се дискредитират твърденията на прокуратурата от разстояние

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Какво да предприемеш, ако в компанията ти като валяк влезе ръководената от Иван Гешев прокуратура? Уроците от последното десетилетие ясно показват, че всеки по-едър бизнесмен би трябвало да има план за реакция и че никой не е застрахован. И, за съжаление, все по-често той включва, чуждестранно гражданство и/или жителство и водене на война от дистанция. Това е и разбираемо пред алтернативата да се прекара доста време в следствения арест, често без яснота в какво точно си обвинен и кога случаят ти все пак ще стигне до съд.

Без изненада, на подобна стратегия залагат и основателите на Nexo Антони Тренчев и Коста Кънчев. Първите интервюта пред bTV и Nova на Тренчев след нахлуването в офисите на компанията и домовете им се проведоха по видеовръзка от неизвестна локация. А заявката беше ясна: Nexo e готова за контранастъпление.

"Много сбъркаха с кого се захващат." "Имаме интелектуален капацитет, който ще смаже мозъчния тръст на българската прокуратура." "Гешев ще влезе в списъка "Магнитски"." Това бяха само част от най-прямите послания на Тренчев, който се закани да заведе иск срещу държавата за 1 млрд. долара.

Прокурорски mythbusters

За щастие на Nexo те са в бизнес, където практически цялата работа може да се върши от дистанция, а също така и почти всички необходими им аргументи са налични онлайн, често дори и са публично достъпни. Така например Тренчев изстреля първия залп по едно от може би най-гръмко звучащите обвинения на прокуратурата - а именно пране на пари.

Ден след обиските, на брифинга на 13 януари на прокуратурата, следствието и ДАНС беше показан слайд с транзакции между санкционирано лице за връзки и финансиране на терористичната организация "Хамас" и клиент на Nexo. От обяснението на Антони Тренчев стана ясно, че, от една страна, става въпрос за два превода за общо под 2000 долара, и второ, те са се случили преди въпросният Мохамед Айеш и ползваните от него криптопортфейли да бъдат санкционирани. По-късно от компанията разпространиха и видеоверсия на "разследването".

И то, и изказването на Тренчев съдържат неприкрит сарказъм по повод уменията на българските власти да интерпретират транзакциите и въобще криптобизнеса. Като цяло обяснението на Nexo е доста просто и правдоподобно - за спазването на изискванията по отношение на пране на пари, санкции и т.н. те ползват услугите на Chainalysis, същият инструмент, който се ползва от банки и институции от цял свят за идентифициране на съмнителни транзакции. Така че санкционираните лица са вкарвани в нейните бази автоматично.

Наистина изнесеното от прокуратурата доказателство изглежда смехотворно, дори и преди уточненията от Nexo. Няма как да се знае дали това е единственият начин за заобикаляне на санкции, с който властите разполагат, но включването му в презентацията предполага, че е поне сред основните. Предвид сумата обаче не е ясно как това може да мине за нещо повече от тестване на платформата на Nexo. Съвсем отделно това, че евентуално има пропуски и през някоя институция може да са изпрани пари, далеч не значи, че тя е участвала и подпомагала незаконните действия.

Последното естествено е доста по-сложно за доказване от просто преминали пари и дори и тогава обикновено разследването приключва с глоби и споразумения. Накратко, ако по света се прилагаше подходът на Гешев и компания, вероятно отдавна нямаше да са останали не само крипто, а и съвсем нормални банки.

По другите обвинения е малко трудно да се влезе в режим "разбиване на митове", тъй като са пределно общи и в компютърни измами и данъчни престъпления може да влиза всичко. За банковата дейност без лиценз може да се предположи, че е свързано с регулаторните проблеми на Nexo в САЩ, които приключиха със споразумение, глоба и напускане на американския пазар. Проблемът тук е доколко това може да влезе под юрисдикцията на българския закон, след като въпросната дейност не е осъществявана на територията на България.

Политика или рекет

От думите на Тренчев не стана ясно той да счита, че акцията срещу компанията е мотивирана от някакъв опит за превземане на бизнеса й или да е искана някаква "такса спокойствие". Той привидя в действията на прокуратурата повече политически мотив и удар срещу двете сили, които най-активно работят за съдебна реформа и в частност за възможност за разследване на главния прокурор - "Демократична България" и "Продължаваме промяната".

За Тренчев действията срещу Nexo ясен знак към IT сектора в България и хората, които даряват средства на партии като "Да, България". Тренчев не скри, че познава Христо Иванов, защото в България "сме една шепа хора и всеки познава всекиго". А за даренията на служители на компанията обясни, че тя им дава едни от най-високите заплати в страната, но той не може да следи за какво ги ползват. "Това си е въпрос на техен вкус, преценка и финансови възможности", заяви Тренчев. Разбира се, това най-вероятно е защитна теза, която цели да отговори на по-скоро видимото заобикаляне на духа (макар и не буквата) на закона, който забранява на фирми да финансират политически партии.

Дали тактиката на гласовия отпор от чужбина може да е успешна е спорно. От една страна, вече има доста примери на повалени от прокуратурата, които след месеци на "скандални разкрития" просто заглъхнаха. Разбира се, тук казусът може да е различен, като не става въпрос за олигарси с неособено блестяща репутация като Цветан Василев и Васил Божков. Допреди десетина дни Nexo и собствениците ѝ бяха практически неизвестни за широката публика.

Същевременно обаче дори и в първите си интервюта Антони Тренчев доста се доближи до реториката на споменатите. Например през 2020 г. доскорошният хазартен магнат Васил Божков чрез масирана кампания в социалните мрежи се опита да се обрисува като жертва на "Шайката", към която с различна интензивност причисляваше Бойко Борисов, Владислав Горанов, Делян Пеевски и други действащи лица. Сега Тренчев описа ситуацията така: "На една шайка от бандити не им понесе, че се оформя цял един сектор, който просперира без необходимост от протекции. Време е тази шайка да се изрине."

Друга потенциална разлика е в наличния финансов арсенал и желанието му да бъде вложен във войната с прокуратурата. Както при Василев, така и при Божков можем да предположим, че са разполагали със солидни средства в чужбина, но съществена част от активите им в страната бяха буквално унищожени при атаката или заграбени пост фактум. И КТБ, и лотарийните компании спряха работа.

При Nexo след удара има отлив на клиенти, макар да е трудно да се оцени точно размерът му, но компанията продължава да оперира. Вероятно и Тренчев, и Кънчев в някакъв момент ще се сдобият и с европейска заповед за арест и снимки в Интерпол, така че ще трябва да се подготвят за окопна битка. Но заявката е, че притиснати до стената, ще отвърнат: "Всички хора, които ги е грижа за България, имат мощен съюзник в лицето на Nexo."

16 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    meteowrite avatar :-|
    meteowrite
    • - 13
    • + 13

    Досущ като израза "Кадецът вика "Дръжте крадеца"

    ПР акцията на Нексо е буквално контраофанзива, вече навсякъде ми излизат реклами за как "нексо" биза изобличила прокуратурата, как едва ли не Гешев искал да овладее бизнеса им и т.н. абсурди.

    А реално си е крипто-хайп пирамида.
    https://nexo.io/affiliate

    Нередност?
  • 2
    dania4545 avatar :-|
    Jeck Mayer
    • - 9
    • + 9

    все пак трябва да се уточни,че Гешев не е водещия в случая.Щом и МОСАД са разпитвали някои хора,........./следя от далеко скандала и затова не разполагам със странична инф./

    Нередност?
  • 3
    meteowrite avatar :-|
    meteowrite
    • - 6
    • + 12

    Значи мисля си, че калпавата ни прокуратура си е послала лошо реноме, че тя освен в режим на корупция не може да работи по друг начин. Сега, дори и нексо да са вмирисани с шейди крипто-пирамидски начин на работа, самият факт че нашата прокуратура се занимава вече се приравнява на автоматична "невинност" на нексо, което меко казано нелепо.

    Понеже не понасям крипто манията, нексо ми правят впечатление от няколко години, когато започнаха някаква чудовищна наемна кампания, билборди, реклами по социалки и тн. Познавам и някои от техните служители, за които не мога да кажа, че са арогантни и непоносимо самоуверени. От фирмата лъха и силно желание да поддържа имидж на "стабилна платформа" - дори наскоро Чобанов от Бърд.бг сподели, че са му се включвали адвокати да го сплашват и да свали журналистически материали от сайта си.

    Та сега усещам, че за пореден път се прави опит да се замаже имиджа на фирмата, защото явно напоследък крипто инвеститорите (или по-скоро опортюнистите) са много осторожни къде търгуват и/или инвестират (FTX например).

    Нередност?
  • 4
    whocares avatar :-|
    who cares
    • - 12
    • + 13

    Никъде в тази статия не се говори за срещите на Нексо с Министъра на финансите Асен Василев. Или Капитал не разбира, или нарочно, но това си е най-опасното в случая. Има цяла глава в НК за престъпления против държавата и финансова система. Осребряването на измисленото крипто през националния ни картов оператор означава следното: През Борика щаха да се изтеглят буквално милиарди реални пари, срещу едно НИЩО. Това пък щеше да означава липса на пари в банкоматите от пенсии, заплати и т.н. Това, означава СРИВ на банковата система изобщо, или печатане на нови пари. Споразумението с американците НЕ ЗНАЧИ, че са невинни. Значи, че признават вина, плащат милиони глоба за банкова дейност без лиценз, задължение да върнат парите на всички, и забрана да оперират в САЩ. Страхотийка. Не е за пренебрегване и връзката на крипто корифеите с ДБ, финансирането и, министъра на електронното управление Божанов и така нататък и така нататък. Твърдението на Тренчев, че прокуратурата не разбирала от крипто, щото са прокурори е детински наивно. Ако се абстрахираме от големите проблеми на прокуратурата, то по дефиниция прокурор разбира от право. За другото си има експерти и експертизи. Това е все едно Капитал да напишат нещо за недвижими имоти и аз да кажа - егати, вие сте журналисти, к'во ми обяснявате за имоти. И още - действията на прокуратурата не са самоинициатива. В Европа - Германия и Белгия хиляди пенсионери пропищяха от натиск да теглят пари от пенсионните фондове и да ги влагат в крипто. Там също се водят разследвания. Лошото е, че парсата ще оберат мишоци, като този българин, който ще го съдят в Германия. Кол център ала Понци схема.

    Нередност?
  • 5
    tug16553936 avatar :-|
    oeg vokar
    • - 10
    • + 9

    Поредното ченнгеджийско лапе....нагъл и лъже като руснак.
    Всеки може да прочете ...ИЗГОНЕНИ от Америка със заповед да възстановят отркаднатите пари и ЗАБРАНА да работят в щатету. Що бе красавец ви гонт!!!!. Същото ги чака и в ЮК. Банда глупаци дето се мислят за много хитри...бай Ганьовци на н-та степен. Пфу...човек го е срам да каже че е българин като е в чужбина заради такива

    Нередност?
  • 6
    severozapadnal avatar :-|
    Северозападнал
    • - 10
    • + 6

    Крипто- шарлатаните си мислят, че българина е толкова изперкал, че не може да разбере кой кой е, кой какъв е и кой за какво се бори.
    Напразни илюзии, крипто- шарлатани. Задните ви(седалищни) части греят вече с неугасваща светлина върху обществения небосклон. И скриване няма!

    Нередност?
  • 7
    antipa avatar :-@
    D-r D
    • - 13
    • + 10

    Не, не! Капитал, ровите дъното!
    Омацвате се трайно с ангажирането с криптомошениците.
    Гледах изливите на Тренчев по телевизора. Щял да съди БЪЛГАРИЯ.
    Видимо за вас Гешев = България.
    И с всички сили се борите с Гешев.
    По същество срещу България.

    Нередност?
  • 8
    susedkata avatar :-|
    Любопитната Съседка
    • - 10
    • + 9

    Че Гешев е пионка на мафията, това мисля че е ясно дори и на жителите на Марс. Обаче и тези ружаигнатовци, разследвани по целия свят, да твърдят че са чисти като момина сълза, си е направо смешно.

    Нередност?
  • 9
    tug16553936 avatar :-|
    oeg vokar
    • - 11
    • + 5

    До коментар [#8] от "Любопитната Съседка":

    И как реши че е на мафията Гешев...щото подгони крадците на прехода прокопиев, банев, божков ....и сега това лапе на ДС ченге. Трябва да се научиш да правиш разлика между Лъжа и истина, иначе ченгета, комуинисти и децата им ще те лъжат и крадат винаги

    Нередност?
  • 10
    nqma_zna4ka_koi avatar :-|
    nqma zna4ka koi
    • - 2
    • + 5

    За съжаление информацията е твърде оскъдна за да може човек да формира ясна позиция. Фактите - прокуратурата действително разследва страхотно дълго като също може да се каже, че в някои случаи това се прави умишлено. Същата определено изпълнява политически поръчки (съвсем не в качеството и мащаба описвани в Икономедия) и все пак има основателни съмнения. Тезата, че компанията е репресирана заради политически пристрастия обаче е смехотворна. Смехотворни са и даренията по 20 бона от служители на компанията. Компанията от криптосектора като оставим гръмките пранета на пари и финансиране на терористична дейност е извършвала банкови услуги. Същите без необходимия надзор много често се превръщат в финансови пирамиди. Лично за мен само задълбочен одит може да покаже истината и вероятно тя ще се окаже нелицеприятна - една част от средствата няма да ги има. Колкото до юрисдикцията не знам как си представя автора, че трябва да се извърши разследването и правосъдието - в страната на потърпевшия, където няма физическа дейност или от страната, която физически се случва престъплението. Същевременно американците ограничиха щетите със споразумение - глоба + връщане на парите... Вероятно последните "кредитори" ще пият по една студена вода. Разбира се, това се спекулации и все още нямаме достатъчно информация, но това е най-вероятния сценарий. Колкото до реакциите на това момченце по телевизиите - видяло се е с лев момчето и е повярвало и някак е решило, че след сделката с американските власти вече няма друг на света, който да го препъне...

    Нередност?
Нов коментар