🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Две години няма виновни за смъртта на детето, ударено от ток от незаконна шахта

16-годишният Людмил загина на тротоара на бул. "Акад. Иван Гешов" в столицата

Незаконната шахта, върху която загина 16-годишният Людмил
Незаконната шахта, върху която загина 16-годишният Людмил
Незаконната шахта, върху която загина 16-годишният Людмил    ©  Надежда Чипева
Незаконната шахта, върху която загина 16-годишният Людмил    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • За две години прокуратурата не успява да открие кой е отговорен за смъртта на 16-годишния Людмил.
  • Месеци след токовия удар, който покоси детето, стана ясно, че шахтата, върху която е стъпил, е незаконна.
  • Незаконната шахта пък е захранвала с ток и незаконен павилион в двора на болница.

Изумително е, но е факт: след трагичния инцидент в София на 14 февруари 2021 г., при който момче загина от токов удар в центъра на София, институциите не могат да посочат чия е отговорността. Не е ясно също кога и дали изобщо ще се случи подобно нещо. Това показва проверка на "Капитал" дни преди да се навършат точно две години, откакто 16-годишният Людмил загина пред столичната болница "Св. Иван Рилски", докато чака на червен светофар, за да пресече.

От Софийската градска прокуратура (СГП) твърдят, че "работят усилено" по случая. Какво точно - не е ясно. Твърдят също, че "непрестанно дават информация на медиите, но те не я публикуват". "Капитал" изпрати официално запитване до говорителката на СГП прокурор Десислава Петрова, която се ангажира, че ще изпрати подробности "след малко". За шест дни отговор не беше получен.

Така се оказва, че случай, скандализирал обществото с неопровержимите доказателства, които съдържа в себе си за нехайност на институциите, която буквално отнема човешки живот, изобщо не е във фокуса на вниманието на онези, които трябва да установят отговорност. За постигане на някаква справедливост, която най-вече да служи за превенция, също не може да се говори.

Не е ясно какво се случва и с ангажимента, поет от Столична община след смъртта на детето - на шахтите в столицата да бъдат сложени датчици, за да е ясно поне кой работи със съоръженията с тях и кога последно са отваряни. Една седмица не стигна на столичната администрация, за да отговори каква част от 4000 шахти са оборудвани със сигнална система.

Така единственото, което остава от случая със смъртта на Людмил, е споменът за нея.

Хроники на една нелепа смърт

На 14 февруари 2021 г. 16-годишният младеж стъпва на улична шахта, намираща се на тротоара на булевард "Иван Гешов". Точно там е покосен от токов удар. Малко по-късно момчето умира във Военномедицинска академия. Причината за токовия удар е оголен кабел, от който протича електричество по металната рамка на шахтата, върху която е стъпило детето.

Седмица преди смъртта на Людмил шахтата е отваряна от работници, но така и не е ясно какви са те, кой ги е изпратил и защо. Нещо повече - дни наред след случая институциите не успяваха да установят кой отговаря за съоръженията, причина за нелепия и трагичен инцидент.

Общинските власти обясняваха, че отговорността е на електроразпределителното дружество, а то от своя страна отричаше да е "собственик на шахтата". След като не се знаеше нито кой стопанисва шахтата, нито какво захранват кабелите в нея, ситуацията частично се проясни - кабелът е захранвал павилион, намиращ се на територията на болница "Св. Иван Рилски".

Впоследствие кметицата Фандъкова и главният архитект Здравко Здравков от страна на Столична община и районният кмет Димитър Божилов и Иван Шишков (тогава архитект на района, а днес служебен министър) от страна на "Триадица" си размениха обвинения за това кой е трябвало да премахне будката. Причината - павилионът на на територията на болницата се оказа незаконен. Две години преди инцидента (през 2019 г.) са започнали две процедури за статута му - една за премахване, а друга за узаконяване.

Незаконен ремонт

Неуредиците около постройката не пречат тя да е включена към електрозахранването. Електромерът за нея се намира от другата страна на булевард "Академик Иван Гешов". След сключването на договор (към онзи момент с ЧЕЗ), търговецът, ползващ павилиона, сам трябва да прокара кабела и да организира подаването на ток от електромера до обекта.

По закон кабелите не могат да излизат от шахтата и да минават по металната ограда в близост. Но именно това се случва. Вместо да са качени или на високо, или под земята - захранващите кабели пълзят по металната ограда до булеварда и така стигат до различни обекти.

Причината за това е ремонт на светофарната уредба на бул. "Акад. Иван Гешов", направен през 2018 г., след който кабелите на електроразпределителя са прибрани в шахтата. Преди преустройството на светофара разпределителните кабели са достигали до обектите, които захранват, по въздух. След него обаче са вкарани под земята. Големият проблем е, че ремонтът е незаконен. За него до ден днешен не са намерени никакви разрешителни книжа.

Че ремонтът на бул. "Акад. Иван Гешов" е незаконен свидетелства през 2021 г. тогавашният шеф на ДНСК Влади Калинов. От думите му става ясно, че незаконното преустройство на светофара се вижда дори от снимки на "Гугъл". Впоследствие РДНСК състави констативен акт на столичния кмет Йорданка Фандъкова. От това не последва нищо.

Какво последва

Темата затихна. До януари тази година, когато в рамките на парламентарния контрол служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев даде минимални подробности.

Пред депутатите той съобщи, че в отдел "Икономическа полиция" на СДВР е постъпила прокурорска преписка за извършване на предварителна проверка по реда на Закона за съдебната власт. Преписката е образувана по повод постъпил сигнал в специализирания отдел на Софийска градска прокуратура, свързан с процедурите и изпълнението на ремонта на бул. "Акад. Иван Гешов" през 2018 г. и 2019 г., и засягащ извършено престъпление по Наказателния кодекс.

Според обясненията на Демерджиев от СДВР са събрани достатъчно данни за извършени длъжностни престъпления от Наказателния кодекс. На 16 септември 2021 г. преписката, заедно със събраните материали от проверката, е докладвана в прокуратурата с мнение за образуване на досъдебно производство за извършено престъпление по НК. На депутатски въпрос дали е установена причинно-следствена връзка между извършените строителни дейности и смъртта на Людмил, Демерджиев каза, че в хода на оперативно-издирвателните дейности, не е установена такава връзка.

"Непрестанно работим и даваме информация"

До ден днешен прокуратурата не е повдигнала обвинение никому. Какво е свършено от 16 септември 2021 г. (когато СДВР докладва преписката на градската прокуратура) досега не е ясно. Според говорителката на СГП прокурор Десислава Петрова "по темата непрестанно се работи и непрестанно се дава информация на медиите".

На въпрос на "Капитал" какво точно е свършено Петрова не успя да отговори конкретно. "Когато сме готови да приключим делото, което ще е скоро, ще го сторим", допълни тя. Петрова се ангажира информацията, която е предоставена на медиите, но те не са публикували, да я изпрати и в официален отговор до "Капитал". За почти седмица това не се случи.

Така две години след смъртта на Людмил знаем, че той е загинал върху шахта, "захранена" с електричество след незаконен общински ремонт. Кабелите от нея пък са захранвали незаконен павилион. А дни преди смъртта на момчето неизвестни работници са вършели "нещо" в шахтата. За всичко това до момента няма виновник.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    ufm391145068 avatar :-|
    ufm391145068
    • + 1

    Добре. Взехте да се сещате за старите случаи, където всичко е потулено и медиите забравят след месец за събитието. Това са обаче инциденти. Вие сте КАПИТАЛ. Защо не дирите сметка за акциите на прокуратурата и МВР срещу големи фирми, които бяха обявени и след време се забравиха случаите и не се знае от никой какво се случи? Има десетки случаи, където ги забравихте и не написахте статия какво се случи с тези случаи и не подирихте сметка ЗАЩО се потулиха. Правят акция с доказателства, но после няма осъдени.

    Нередност?
Нов коментар