🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Влади Калинов: Едва ли ще се намери човек, който да каже, че аз съм му взел пари

Новият директор на ДНСК за "Златен век", терасата на Пламен Георгиев, абсурдите на строителния контрол и води ли война със София

"За "Златен век" можем да действаме само по описаното в ЗУТ, другото решава съдът."
"За "Златен век" можем да действаме само по описаното в ЗУТ, другото решава съдът."
"За "Златен век" можем да действаме само по описаното в ЗУТ, другото решава съдът."    ©  Цветелина Белутова
"За "Златен век" можем да действаме само по описаното в ЗУТ, другото решава съдът."    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Визитка

Архитект Влади Калинов е известно лице в строителния бранш в София. В продължение на 12 години той беше част от екипа на общината при управлението на ГЕРБ, като директор на общинския строителен контрол. Калинов дори беше кандидат за главен архитект, когато Петър Диков беше освободен, но загуби срещу Здравко Здравков. Отношенията му с Йорданка Фандъкова обаче се изостриха сериозно през 2019 г., когато тя го освободи, след като той узакони барбекюто на терасата на тогавашния шеф на КПКОНПИ Пламен Георгиев. Калинов изникна и в записите по делото на кмета на "Младост" Десислава Иванчева, когато главният свидетел срещу нея - строителният предприемач Александър Ваклин, споменава че вече му се е случвало да му искат подкуп - от името на Калинов.

След излизането от общината архитектът изчезна от небосклона за известно време, за да се завърне триумфално на поста директор на националния строителен контрол. Първата му работа като такъв беше да спре окончателно парливата тема за предшественика си - строежа на небостъргача "Златен век" в Лозенец. "Капитал" разговаря с него за това му решение и дали възнамерява да води война с бившия си началник - кмета на София.

Защо "Златен век" е първият ви казус в ДНСК?

О, не е първият. Те вървят успоредно. Започнах с него, защото той ме тормози най-много. Това е олицетворение доколко може да се "омажат" нещата. Какво се е случило? "Артекс" имат разрешение за строеж 2007 г., ако не са открили строителна площадка до 3 години, го губят, затова я заверяват в този срок - 2010 г. В петгодишен срок трябва да са завършили, а няма строителство. Затова 2012 г. правят презаверка. Тя действа до 2017 г. Тогава се случва изменението на закона и те автоматично получават удължен срок от 10 години, но той не се счита от датата на презаверка, а от откриването на площадката според ЗУТ. Не знам за кого е правен, но текстът казва, че срокът на разрешението за строеж започва да важи от откриването на строителна площадка.

Когато дойдоха да протестират, че действията на администрацията са непоследователни, ги поканих на разговор. Всички са знаели какво се случва. Какво е било становището на държавната администрация - има писмо на заместник-министър на РРБ с описание на сроковете, има заявление на "Артекс" до общината, в което и те посочват, че РС ще важи до 11.01.2020 г.

Какво е правила тази администрация през цялото време? Тя категорично е възприела становището, че имат разрешение за строеж до 11.01.2020 г. И въпросът ми беше кое досега не е било последователно.

А спирането на строежа през 2019г.?

Спирането е съвсем друга тема. Тогава ДНСК проверява на място и констатира, че извършеното строителство е в отклонение от книжата. Правят констативен акт, връчват го и тече срока за обжалване - даден е дълъг срок, и след това дават констатация за спиране. Тогава се пренебрегва фактът, че описаните отклонения са отстранени преди издаване на заповедта - строителят е отстранил и е уведомил за това. Въпреки това ДНСК издава заповед за спиране. Това е некоректно поведение.

И все пак днес казвате, че това спиране няма да бъде компенсирано в разрешителното на строеж?

Не знам дали ви се е случвало да водите спор за подобни пропуснати ползи. Ние не можем да действаме различно от описаното в ЗУТ. Това е единствената книга, която ни казва как можем да постъпим. Импровизации, или взимане на решения извън този закон в тази държава, са делегирани само и единствено на съда. Дали е добре или не - такава е уредбата. Нямаме хипотеза, в която да го направим ние. Единственият шанс това да се разгледа е през съдебна инстанция.

Тоест вие се съгласявате, че "Артекс" ще мине през съда и ще получи тези две години удължаване?

Да видим. Аз ви казвам какъв е моя опит. Това попитах и "Артекс": защо, след като всички бяхте наясно, че срокът е този, не поискахте от институцията, която ви е разрешила строежа, нещо - било то презаверка или ново разрешение за строеж. Тогава щяхме да разберем как мисли този орган. Ние сега не можем да коментираме такава хипотеза, защото я няма.

А защо не са поискали?

Не мога да коментирам. Обяснението беше емоционално. Това са морални критерии и така нататък. Не мога да прилагам такива. Явно имат междуличностни конфликти. Има отношения, които са се развивали в годините. Аз виждам, че общината от 96-а година иска това да се случи там и върви последователно да го реализира. Всички удобни случаи, в които е могло нещо да се промени, са изпуснати. Началото на строителството - реалното - се случва чак 2017 г. Дотогава всичко е било възможно.

От септември 2017 г. до ноември същата година има два месеца, в които изкопават изкопа и полагат фундамента. От този момент нататък планът се счита за приложен и вече не можем да променяме нищо в тази кула. Каквото и да се случи, накъдето и да вървим, колкото и да ни харесва или не, допуснато е строежът да се случи и оттук нататък ще се върти въпросът как да се реализира този проект.

Този казус ще приключи със съдебно дело и тази сграда...

Имаме и друг вариант, който за мен е по-бърз и правилен. Разгледах съдебната практика и решения. Имаме вариант, който обсъждаме, говорил съм с министъра и в момента се проучва.

Извън това имате ли намерение да промените нещо в ДНСК?

О, много. Бях много неприятно изненадан от това, което открих. Върнах се обратно в ХХ век. В Столичната община се опитвах да направя цифрови нещата. Идеята беше тези хиляди хартии, които виждате, да изчезнат. Заварих компютри, от които най-новият е отпреди 5 години. Регионалните дирекции са в окаяно състояние, работят на лични лаптопи. Комуникацията върви на хартия. Тя пристига тук физически, а архивът е пълен. Всичко това е излишно. Целта ми е да създам по-приятелска среда, за да искам от тях повече. Има дирекции, в които няма назначен на постоянен щат юрист. Проверихме наложените санкции - 80% от тях са отпаднали. За каква успеваемост говорим.

80% са паднали?

Не са чак толкова, 50% да са паднали, още 20% са намалени - с резолюция. Останалите са приключени, без да се случи нищо. Защото, ако влезем в съда с тях, ще понесем и санкции. А такива сме понесли заради калпаво направени заповеди и сме осъдени. Пример е iTower. Има две заповеди за спиране с мотив, че проектите не са съгласувани с Министерството на културата. Но се оказва, както и аз знам, че когато са дошли в общината, тези сгради са били съгласувани. Строежът попада в защитена зона и е задължително съгласуването с културното министерство и наличието на археолог при изкопните работи. Това е било факт. Ето защо едната заповед пада на три инстанции, другата на две и я спрях.

В този ред на мисли - какво ще се случи с "Нове хоумс"?

Той е спрян с мотива, че не е спазено изискването за отстояние между сградите. Но те са свързани с двуетажни тела, което е проектирано и одобрено така. Няма как да го коментирам, защото на първа инстанция съдът е потвърдил становището на ДНСК. Продължавам да го поддържам до момента, в който няма ново произнасяне. Личното ми мнение не е от значение.

Не ми хареса напълно това, което видях с терасата на Пламен Георгиев, но не можех да направя нищо.

И какво е вашето обяснение за тези заповеди на ДНСК за спиране?

Не мога да кажа. Имало е причина да се издават такива. Има и изключително странни случаи - да вземем Алепу. Пак неясни действия. Искам да накарам колегите да се съсредоточат в момента, в който могат да реагират по закон. Това е моментът на издаване на разрешението за строеж, което сме длъжни да проверим. Ако изпуснем този етап, почваме да кърпим нещата. Ако за Алепу беше направена истинска проверка, щяха да установят, че има две разрешения. Е, едното е нищожно. Обикновено е нищожно второто, защото има вече първо. Вярно, че второто е разширено, защото освен укрепването са добавени сградите.

Ако бяха проверили, щяха да видят, че има несъответствие между конструктивната и архитектурната част. Виждате тук на скицата частта с лилаво, която трябва да служи за укрепване на ската. Но само част от нея е за укрепване. Останалото не е изпълнено.

Тази първи етап е въведен в експлоатация. В ЗУТ пише, че всеки етап от разрешенията трябва да може да се ползва отделно. Извинявайте, но в този първи етап е предвидено да има асансьори, стълбищни клетки, служебни помещения, които обслужват жилищно строителство отпред. И не е изпълнен архитектурният проект, който казва, че има участъци, които са само за укрепването, и те трябва да се затворят, за да няма достъп. Това не е изпълнено. Какво сме въвели в експлоатация тогава?

Какво ще се случи с Алепу?

В момента прокуратурата обжалва второто разрешение за строеж с мотивите, че то е нищожно. Първоинстанционният съд в Бургас е потвърдил нищожността. Ние там не може да имаме намеса към момента.

Сега разсъждаваме дали да атакуваме разрешението за ползване и въпросът е какво ще постигнем. За мен е важно, че трябва да запазим свлачището укрепено.

За шахтата на Гешов казахме на общината "проверихме всичко, което ни казвате, и не открихме документи, моля да ни уведомите какво сте направили между 2015 г. и 2019 г."

Ако тръгнем да махаме всичко, това изисква нови действия за укрепване. Не е най-добрият вариант. С укрепването е пропуснат един участък под пречиствателната станция, която обслужва "Свети Тома". След свличането резервоарът стои оголен - почти във въздуха. Това е опасно.

Очаквам да получа още варианти, преди да решим какво да правим.

Да ви върна към София - случаят със загиналото момче на шахта. Разбра се, че има много замесени институции, ДНСК е имала и ключова роля...

Не, павилионите са приоритет на общинската администрация, там е почти всичко. Доколкото съм запознат, става дума за почти криминално захранване на този павилион. При мен пристигна жалба от инициативен комитет, които твърдят, че реконструкцията на светофара и всичко преди подлеза на "Гешов" и "Георги Софийски" е направено след приключването на този подлез. Пешеходната пътека е имала светофар след нея. Този светофар е преместен. Има снимки от "Гугъл" от 2015 и една от 2019 г.

Твърди се, че от тази шахта, е взет кабел, за да се свърже павилионът, и тя не е била обезопасена. Поискал съм от общината строителни книжа за цялата отсечка. Получихме писмо от главния архитект на София, който казва, че за въпросната отсечка няма никакви одобрени книжа. Пратихме писмо и до кмета, в което искаме да ни каже как е извършено това преустройство. Получих обратно писмо от двама зам.-кметове, според които реконструкцията е направена с изграждането на подлеза и е въведена в експлоатация през 2013 г.

При нас се съхранява документацията за подлеза. Извадихме съответния акт 16, в който е описано всичко и никъде не е отбелязана тази трансформация.

Тоест е незаконно?

Не знам, пратихме още едно писмо, в което обясняваме "проверихме всичко, което ни казвате, и не открихме документи, моля да ни уведомите какво сте направили между 2015 г. и 2019 г.". Чакаме отговор.

И вие как си обяснявате този хаос в община София, все пак сте работили дълго време там?

Контролирал съм строителство 4, 5 и 6 категория - най-ниското. За мен има проблеми във възлагането на тези обекти. Масово нещата страдат от липсата на коректно задание.

Изглежда, че сте влезли във война с администрацията на Фандъкова.

Категорично не, имам моите лични чувства по отношение на начина, по който се разделихме, защото съм убеден в правотата си, а не се възприе. Но това не ми влияе за нищо.

Да се върнем към случая тогава (с терасата на бившия шеф на КПКОНПИ Пламен Георгиев, която Калинов узакони - бел. ред.). Казахте, че узаконяването без книжа е "възможно, когато е допустимо". Още ли смятате така?

Какви са фактите, които сме открили? Районната администрация прави констативен акт, който е изпратен в дирекция "Общински строителен контрол". През април 2019 г. служители на районната администрация са отишли на място, направили проверка. Оказва се, че тази сграда е с приключило строителство още през 2007 г. Започваме да разглеждаме документи и се установява, че има екзекутив, който обяснява присъствието на това т.нар. барбекю.

На мен не ми харесва това, което виждам, но администрацията го е възприела. Към датата на завършване на строителството те вече знаят какво е реализирано отгоре. Възприема се, че е направено "обзиждане" за укрепване на коминните тела. Но към тази дата всичко е изградено по начина, по който съществува. Администрацията въвежда в експлоатация сградата заедно с това "съоръжение". 10 години по-късно новият собственик купува този апартамент с нотариален акт. И след още две години същата тази администрация отива там и казва "това е незаконно".

За да издам заповед за санкциониране, единственият начин е да бъде оспорено разрешението за ползване, живеещите да бъдат изведени, да бъдат спрени ток, вода и др., да се махне барбекюто и да се предприеме нова процедура по въвеждане в експлоатация. Така случаят би приключил законосъобразно. Това съм го обяснил на кмета, тя не възприе моята теза и приключихме взаимоотношенията си.

Публична тайна е, че при досегашното управление редица институции бяха ползвани като наказателен отряд, включително ДНСК, по начина, по който е спирала и позволява строежи. Това нещо ще бъде ли прекратено?

Аз съм приел за кратко това назначение и досега нямам нито едно обаждане да ми казват как да действам или в какъв срок.

Защо за кратко?

Защото ме покани служебният министър.

Не очаквате да останете след това?

Нямам такова предложение, не съм имал такива разговори. Арх. Комитова ме покани. Предупредих я, че "за мен пишат разни неща", тя ми каза "знам всичко, което си правил, така че не се притеснявам от това". Познаваме се от дълго време.

По повод на "нещата, които се пишат за вас". Вделото на Десислава Иванчева има свидетел, който казва, че му е бил искан подкуп по ваше име. Тогава отказахте да коментирате, сега делото приключи.

Тогава не ми дадоха да говоря. Ставаше въпрос за едно изказване на г-н Ваклин в качеството му на възложител. Подчертавам, че нямам никакво отношение по това, което той е разказвал. След публикациите Ваклин дойде при мен и ми каза "извинявам се, не са интерпретирани правилно моите думи". И започна да ми обяснява как някой, с който той имал договор за надзор, му поискал средства, като се оправдал с мен. Ваклин отишъл в НАГ и видял, че не съм на работа. Разбрал, че бил подведен. Попитайте го него, нека да обясни.

Вие не познавате Ваклин?

Само веднъж съм го виждал, след това изказване дойде лично до мен и заяви, че се извинява и тълкуването е грешно. Но впрочем, след като ме назначиха тука, имам СМС от него "Честито".

Аз съм спокоен на тая тема, едва ли ще се намери човек, който да каже, че аз съм му казал "няма да ти свършат работата, ако не ми дадеш 5 лв.".

Твърдите, че няма корупция в строителния сектор?

О, не. Аз ако твърдя такова нещо, аз трябва да съм абсолютен наивник. Основният проблем, който стои пред всички, е средата, която се създаде. В момента ситуацията е докарана дотам, че администрацията едва ли не иска хората да вършат нейната работа.

Като влезеш и кажеш "искам да направя строеж на тоалетна", тази администрация да ти кажа "да" за строеж на тоалетна, това е списъкът с неща, които да подготвите, а това ние ще свършим. Като го внесете, ще ви излезе след 4 месеца, на тоя ден, в толкова часа. Ако им кажем на хората, че като си внесат документите за издаване разрешение за строеж, ще го получат след три години, пак е някакъв срок, в който човек да си направи сметките.

Въпросът е, че в закона пише съвсем различни срокове, това по никакъв начин не се спазва. Винаги съм се опитвал да карам администрацията да работи по следния начин: когато влезе една преписка при тебе, ти имаш право да я разгледаш и да я върнеш само веднъж, в това връщане трябва да опишеш всички пороци, а не на час на лъжичка и така се влачим с години. Това изнервя хората.

Ще правите ли проверка в "Автомагистрали"?

Аз да правя проверка в "Автомагистрали"? Там министърът е възложила проверка, която тече, "Автомагистрали" всъщност са изпълнител на АПИ. Имам един сериозен сигнал от горското стопанство за много сериозни насипи, засегнати са 84 дка горски площи, които са насипани със земни маси при изграждането на магистралата, лот 3 и 4, около Ловеч. Има снимки, ходиха колеги, още не съм получил доклад. В момента проверяват документацията.

Вие чувствате ли се като да сте дошъл тук за три месеца, за да свършите "мръсната работа"?

Не знам дали е мръсна, ама ми се щеше малко да подредя нещата, струва ми се, че не трябва да продължава по този начин... не искам целенасочено да "дебнем" участниците в строителството само за да ги глобим. Наистина да правим проверки, тогава, когато е необходимо. Още при издаването на разрешението за строеж, а не когато сме изпуснали срока, строителството е реализирано и ни остава само да сигнализираме прокуратурата.

Интервюто взеха Огнян Георгиев и Анина Сантова

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    grayeagle avatar :-|
    grayeagle
    • - 1
    • + 3

    Капитал, невероятно е това, което правите. Ако отидете в Камарата на архитектите и попитате който и да е архитект , ще трябва да седнете и да вземете кафе, защото разговорът ще е дълъг и само с неприятни неща. Той е просто ненавиждан в гилдията си, където не се появява изобщо, разбира се. Хората ще Ви кажат не само истории, в които са пострадали те , а и клиентите им, а и за отношението генерално, а всичко което ще чуете е точно обратното на посоченото тук. Проектантите в София трепереха от ужас, когато имаше реален шанс той да стане главен архитект на София. Влезте, ако искате в дискусионните групи на проектанти- строители и архитекти, във Фейсбук и вижте коментарите при назначаването му на тоя последен пост. Просто специалистите посочват, че може да е шега и не вярват на чутото. Чутото, понеже , той е назначен без официално представяне, тайно и скрито, без конкурси и представяне.

    Нередност?
Нов коментар