🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

ГЕРБ печели 23 области, а ПП-ДБ - 3

Въпреки победата в София, Пловдив и Русе коалицията ПП-ДБ губи гласове в тези градове

   ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

И на тези парламентарни избори, подобно на предишните, ГЕРБ печели вота в повечето областни градове в страната. Резултатът показва, че партията на Борисов е първа политическа сила в 23 области. Основните им опоненти от коалицията ПП-ДБ са първа политическа сила в София, Пловдив и Русе, а ДПС запазва водещата си позиция в пет области - Силистра, Шумен, Разград, Търговище и Кърджали.

София на ПП-ДБ

Коалицията ПП-ДБ печели безапелационно София, като към двата избирателни района - 23-ти и 24-ти, в които победи на предходните избори, прибавя и третия - 25-и. Въпреки това обаче сумарно гласовете на двете формации са по-малко от тези на изборите през октомври 2022 г., когато ПП и ДБ се явиха поотделно. Тогава те спечелиха общо малко под 211 000 гласа в трите района. На тези избори резултатът им е с около 18 хил. гласа по-нисък.

Най-сериозна е загубата на гласове в столичния 23-ти избирателен район, в който ПП-ДБ губят близо 7 хил. гласа, а малко под 6 хил. е загубата на гласове в столичния 24-ти избирателен район.

Въпреки загубата на трите софийски района сумарно ГЕРБ прибавя в столицата 3 хил. гласа в сравнение с предходния вот.

Впечатление прави увеличението на резултата на "Възраждане" в София. На предишните избори националистическата формация на Костадин Костадинов имаше общо в трите столични района 49 256 гласа, а на тези избори повишава подкрепата си с малко под 20 000 гласа - 68 565 са дали гласа си за "Възраждане" в София.

Неубедителна победа за ПП-ДБ и в Пловдив

На предишните избори само 342 гласа не достигнаха на ПП да победи ГЕРБ в Пловдив. На този вот вече в коалиция с ДБ партията на Борисов загуби областния град. Въпреки това обаче и тук обединението е загубило около 3500 гласа. На изборите през октомври 2022 г. ПП и ДБ, които тогава се явиха поотделно, имаха общо 39 634 гласа. На този вот резултатът им е 36 072 гласа. От ноември 2021 г. досега гласовете за двете формации в Пловдив-град са се стопили с повече от 10 хил.

Въпреки загубата на първото място в Пловдив пък ГЕРБ увеличават незначително резултата си. На предишните избори партията на Борисов спечели вота в града, като получи 29 939 гласа, а на този вот беше подкрепена от 30 997 избиратели.

И в Пловдив-град "Възраждане" увеличава резултата си в сравнение с изборите през октомври миналата година. На предходния вот за партията на Костадинов са гласували 13 053 избиратели, а на тези избори с малко над 5 хил. повече - 18 293 души.

Русе като Пловдив

В Русе ситуацията е подобна на тази в Пловдив. На предишните избори първа политическа сила в областния град беше ГЕРБ с минимална преднина от малко над 300 гласа пред ПП. На тези избори победител в Русе е коалицията ПП-ДБ. Подобно на Пловдив обаче и тук резултатът на двете формации от предишния вот, когато се явиха като отделни политически сили, е по-добър от този, получен на сегашния вот. Изчисленията сочат, че в сравнение с изборите през октомври 2022 г. коалицията губи 2375 гласа.

По-нисък резултат за ПП-ДБ в Бургас и Варна

Очакванията, че обединението ще помогне на ПП и ДБ да победят ГЕРБ в другите два големи областни града - Варна и Бургас, не се оправдаха. Там не само че партията на Борисов запази водещата си позиция, но резултатите от вота показват, че двете формации имат по-малко гласове от предишните избори, когато се явиха поотделно.

ГЕРБ печели Варна с над осем процентни пункта пред ПП-ДБ. При 100% обработени протоколи ГЕРБ-СДС е първа по подкрепа. Формацията получава над 52 000 гласа, с които запазва и първата си позиция от изборите през миналата есен. И води пред ПП-ДБ с близо 13 000 гласа.

През октомври миналата година ГЕРБ-СДС получава подкрепата на 48 378 души в града. Тогава ПП и ДБ се явяват самостоятелно на вота. "Продължаваме промяната" получава 33 814 гласа, а ДБ - 11 062. В неделя двете формации заедно получиха 39 221 гласа.

На практика числата показват спад в подкрепата за двете формации, които решиха да се явят заедно на избори. Ако през миналата година ПП и ДБ са получили сумарно 44 876, то тази получават с 5600 гласа по-малко.

На този фон сериозен ръст - от над 7000 гласа във Варна, регистрира и "Възраждане". През 2022 г. формацията получава малко над 20 000 гласа. В неделя партията на Костадин Костадинов получи малко над 27 хил. гласа.

В другата голяма черноморска област - Бургас, ГЕРБ също повеждат пред коалицията ПП-ДБ. В неделя формацията на Бойко Борисов успя да мобилизира общо 36 150 души, които да я подкрепят, на фона на 34 800 души, които са гласували за нея през октомври 2022 г.

За коалицията ПП-ДБ в Бургаско са гласували 28 000 души. За справка - през октомври, когато ПП и ДБ се явяваха отделно, двете партии сумарно получиха около 32 000 гласа. Коалицията им води до отлив от близо 4000 гласа в сравнение с миналата година.

В Бургас "Възраждане" също отбелязва сериозен ръст. Ако през октомври 2022 г. партията на Костадинов е имала малко над 13 200 гласа, шест месеца по-късно получава подкрепата на над 19 100 души.

ГЕРБ излизат пред обединението ПП-ДБ и във Велико Търново. В неделя Борисов е успял да мобилизира там над 18 600 гласа. Преди шест месеца партията му е получила подкрепата на 17 900 души. ПП-ДБ пък получават близо 15 000 гласа. Когато двете формации се явяваха отделно през октомври миналата година, сумарно са получили около 17 000 гласа.

Без изненада "Възраждане" отбелязва ръст и тук. От малко над 8500 гласа през октомври 2022 г. проруската партия скача на близо 12 200 гласа.

8 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    kuranakyumura avatar :-(
    kuranakyumura
    • - 1
    • + 4

    Най-точният коментар от цялата предизборна патаклама беше снощи по Нова:

    - "Дали ще има брак (за коалиция за правителство) няма значение, консумация ще има със сигурност."

    Като добавям, че консумацията е гарантирана, както за двете водещи коалиции, така и за целия електорат. Добрата новина е, че Простите няма да колят и бесят безконтролно, лошата е, че все пак ще ни пратят армията за скрап в Украйна. Абе с две думи - българският народ изкара най-доброто което можеше от тези избори.

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 2
    • + 10

    До коментар [#1] от "kuranakyumura":

    Всъщност много по-интересна ще е следизборната патаклама.

    Хрстос Иванов, за да блесне пред Козяк с проценти, вкара КироАсенистите (и себе си) в невероятен цунг-цванг. Пичовете от ПП/ДБ вече нямат полезен ход!
    а) или ще откажат да влязат в капана на баце, колаборира сйки се него и ще си осер.т пътя към Козяк;
    б) или ще си легнат с баце (във властта) и ще отвратят с нечистоплътността си българите, което ще ги маргинализира окончателно и завинаги.

    Мисля, че още не се е родил нов Богдан Филов, който да постави подпис под документ, с който да изпрати българи срещу руснаци.
    Ако се подготвя неговата поява, е полезно да се прочете финала в биографията на прочутия и изключително заслужил уважение български археолог. Има неща, които нацията не прощава.

    Нередност?
  • 3
    borodino avatar :-P
    borodino
    • - 1
    • + 2

    23:3?! Не е ли ясно кой ще кара влака и кой ще кряка?
    Браво, докторе!

    Нередност?
  • 4
    kuranakyumura avatar :-P
    kuranakyumura
    • - 1
    • + 2

    До коментар [#2] от "D-r D":

    Мачът е свирен - Козяк иска проатлантическо правителство и го получават. Баце са го хванали за мънистата и ще откъснат до простатата ако не се съгласи на поне базовите им искания.

    Идеята на ПП-ДБ беше проста - да са първи и да са мъжът в къщата. Сега като са втори ще трябва да влязат в ролята на булката. Следизборната тишина е очаквана, защото се чудят каква формула да намерят за да продадат това на българина като чистоплътно съвукупление. Айде Ицкаха е свикнал - на него и на негови колеги ще им е за трети път, но на Корчо и Кокорчо ще им е сефтето и както пееха Ъпсурт едно в реме - "много ще боли!"

    Нередност?
  • 5
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 2
    • + 5

    До коментар [#4] от "kuranakyumura":

    Има две съдбовни неща, които определят бъдещето:
    1. Националната психология;
    2. Геополитиката

    По т.1.
    Т.Живков навремето го формулира брилянтно: трябва да се снишим, докато отмине вълната. Имаше предвид жегата на Горбачовата перестройка. Сега е идентична жега, ама от другата страна - от Козяк.
    Мисля, че баце влиза в обувките на тато и ще се опита да не ни отнесе американската вълна. Сетивен е като вълк-единак. Нямам представа има ли усещане за мисия, но чисто животински, пазейки себе си, ще пази и нас. Пределно му е ясно, че вкара ли българи във войната, краят му ще е класически - опозоряване и ...01.02.

    Някъде мернах линк за изказването на д-р Михайлов при Ризова. Изключителен изказ има тоя човек! Казва, че баце е Земята. И е много точен. Защото, колкото и да ми е противен, Борисов е безкрайно земен, местен, автентичен с всичките му до болка познати ни тарикатлъци, циркаджилъци, простотии, отмятания и зависимости. Той е един от нас! Това, което го гледаме, че прави, всички ние го правим!
    Другите: Христос, Киро и вся остальная - са ДРУГИ, от другаде, служат на други господари. При това - много видимо.
    Такива нямат фундамент. Е, има някаква градска десница, но тя е по-скоро екзотика. При това пределно фалшива, защото българинът се пали и воюва за каузи, а градската десница за своята хвърля бензин в украинския пожар, ама отдалече и не се записват доброволци, но тургат като аватар украинския двуцвет. С чужда, с нашата кръв, искат да се покажат пред Козяк колко са корназ и верни.
    Българинът като психологическа нагласа това не го приема и не го прощава.

    По т.2.
    Геополитическа БГ лема е: винаги с Германия, никога срещу Русия.
    Винаги досега Христо Ивановци (В.Радославов, Б.Филов) са се опитвали да разделят формулата на две части. И са пили меда на Германия, докато не са видяли жилото на Русия. Два пъти БГ е била срещу Русия - последвали са две национални катострофи. 100% потвърждение верността на геополитическата лема!

    Не твърдя, че сме братя с руснаците. Те са идентично самоуверени и арогантни копилета като реднеците. Това, което ги прави по-приемливи са две неща:
    а) по-близко сме им географски;
    б) по-близко са ни психологически.

    Всичко е въпрос на диалог.
    И на усет как да го водиш.

    P.S. Готвача сготвил Артьомовск, чета...
    P.P.S. КироАсенците ако само с политическа болка им се размине, ще трябва да изкупят и да запалят всички свещи по 30€ от Агиу Димитриу.
    Пречиствателна клада ще е.
    Намерете изказването на д-р Михайлов, за да не преразказвам

    Нередност?
  • 6
    kuranakyumura avatar :-|
    kuranakyumura
    • - 1
    • + 1

    До коментар [#5] от "D-r D":

    Интервюто с Цветанка Ризова е добро, макар че мисля, по-скоро алегорията със Земята беше по-скоро, че Баце е тук, живее тук (краде тук) и е в политиката от 20 години. Докато Кирчовците долитат от Канада в последния момент, като натрапени отвън.

    Мисля, че Борисов е клекнал на американците - ходи им на крака за очни ставки три пъти в седмицата на Козяк, всяко предизборно изказване повтаря опорките на Вашингтон за войната и пр. Дано намери решение да ни измъкне сухи от ситуацията, но аз съм лек песимист. Мисля, че са го хванали яко и няма мърдане, както и повечето страни от Източна Европа.

    PS За Бахмут може доста да се изпише, тактическата ситуация се измени значително през последните 48 часа. Стратегически, Зеления го натиснаха да избързва с офанзивата и нея я чакаме след 10-на дни някъде - като се оправи времето. И една от осите ще е точно Бахмут.

    Нередност?
  • 7
    meruduja avatar :-|
    meruduja

    Баце е бита карта, номерата му само при матряла минават

    Нередност?
  • 8
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1
    • + 2

    До коментар [#7] от "meruduja":

    Със съжаление, защото баце не ми е на сърце, трябва да споделя, че той изобщо не е бита карта.

    Да, ходи в амбасадата през ден, да, рецитира опорките, които там са му връчили, да, заявява готовност да направи всичко, което искат от него.
    Съвсем друг въпрос е какво, колко и кога от това ще се случи.

    И друго много важно - баце има широка и постоянна (!) подкрепа сред населението. Не всички, които дават гласа си за него, са пътищари, корупционери, далавераджии. Брат ми, братът на жена, икономът ми са съвсем реални хора, които имат своите доводи да му се доверяват. И аз отдавна престанах да споря с тях.

    Сега си представете, че баце го окаушат и така го изфъшкат от БГ политиката.
    Първо - ще стане като в Щатите при политическия пресинг срещу Тръмп - нацията враждебно ще се раздели по темата. Властта - недостатъчно лигитимна - ще остане в ръцете на КироАсенците и ХристосКорнелиелистите, което е значително по-драматично и опасно, защото тези хора нямат корен в националната структура и са прости проводници на US конюнктурни интереси.

    Ненавиждам народняшката простотия на баце, но имам надежда в заземеността му.
    Дай, Боже, да не бъркам, защото иначе ще ни окървавят сериозно и ще ни унищожат окончателно като държавност.
    За мен е безразлично дали американци или руснаци ще ни теглят чертата.
    Надеждата ми е да не го докараме дотам.

    Нередност?
Нов коментар