ПП-ДБ изпълниха искането на ГЕРБ и първи предложиха кабинет. Борисов не го хареса

Николай Денков ще търси вариант за формализиране на парламентарна подкрепа от ГЕРБ, но без това да е коалиция

Христо Иванов, Кирил Петков, Николай Денков и Атанас Атанасов
Христо Иванов, Кирил Петков, Николай Денков и Атанас Атанасов
Христо Иванов, Кирил Петков, Николай Денков и Атанас Атанасов    ©  Юлия Лазарова
Христо Иванов, Кирил Петков, Николай Денков и Атанас Атанасов    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Втората на изборите коалиция между ПП и ДБ изпълни във вторник ултиматума на Бойко Борисов и представи състав на проектокабинет, преди президентът Румен Радев да връчи мандат за съставяне на правителство на първата на изборите ГЕРБ. На пресконференция беше обявен съставът на евентуалния кабинет на коалицията, оглавяван от бившия образователен министър акад. Николай Денков. В него място намира единият съпредседател на ПП - Асен Василев, но не и бившият премиер Кирил Петков.

От изявленията на лидерите на ПП-ДБ стана ясно, че ще търсят подкрепа предимно от ГЕРБ, но ще разговарят и с останалите формации в парламента - ДПС, БСП, "Възраждане" и ИТН. По думите на кандидат-премиера Николай Денков формацията ще търси вариант за формализиране на подкрепа от страната на ГЕРБ в парламента. "Това в никакъв случай няма да бъде коалиция", каза той.

Всички тези обяснения обаче станаха безпредметни около час след представянето на проектокабинета. Причината: лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който поиска предварително да види кои ще са министрите на коалицията, обяви, че съставът е политически и партията му няма да го подкрепи в този вид. Борисов се изненада, че ПП-ДБ разговаряли и с други политически сили, както те самите казаха. И след като обяви, че иска да види как Денков получава подкрепа от ДПС, ИТН, БСП или "Възраждане", заключи, че само в негово лице "промяната" има приятел.

А хора на ГЕРБ?

След като ПП-ДБ обявиха преди обед, че няма да преговарят по състава на правителството, което предлагат, те допуснаха, че все пак назначаването на заместник-министри от ГЕРБ е възможно.

На въпрос дали ще поеме политически ангажимент, че ще изпълни предизборния ангажимент да не се подкрепя кабинет с мандат на ГЕРБ или "с участие на ГЕРБ", Денков не отговори конкретно. Накрая обаче заключи, че най-вероятно няма да има заместник-министри от ГЕРБ, но "ако пък има - ще има някакво обяснение за това".

Очевидно обаче подобно допускане не удовлетвори Бойко Борисов, който поиска равноправно участие в правителство с ПП-ДБ. "За нас е неприемливо, когато е строго партиен кабинет, а това е партиен кабинет, след като в него участват Асен Василев и Николай Денков, но от друга страна - това е хубаво, защото носят отговорност, но ако в шаблона се намерят места за водещи наши експерти като министри, мисля, че може да се случи", посочи още лидерът на ГЕРБ.

"Поздравявам Кирил Петков, Христо Иванов, Атанас Атанасов за това, че не са в кабинета. Но пък само Асен Василев, ако са го пуснали в кабинета, това е или голямо доверие, или голям капан за него. Защото основните упреци бяха към него. Това е или цел да го отстрелят, или да не стане нищо. Единственият приятел на Асен Василев мисля, че се казва Бойко Борисов", каза Борисов и добави, че ако Василев ще е скритият премиер, то е е по-добре направо той да стане премиер.

Борисов коментира, че ако се намерят места за водещи експерти на ГЕРБ като министри, "смятам, че може да се случи подкрепата".

Лидерът на ГЕРБ каза, че партията му няма да подкрепи този състав на кабинет, ако бъде предложен с втория мандат. Борисов още веднъж акцентира върху евентуални преговори на ПП-ДБ с останалите парламентарни партии, като ги използва за поредното условие дали ще предложи кабинет или не с първия мандат, без да уточни какви конкретно стъпки ще предприеме партията му.

"Слави Трифонов, Карадайъ, Корнелия Нинова, Костадинов. Ако другите кажат ОК (на кабинета Денков - бел. авт.), връщаме мандата и отиваме към втория. Ако кажат не, тогава сме длъжни да използваме първия и всяка партия да покаже отговорност", каза той.

"Единственият вариант за кабинет"

От ПП-ДБ пък смятат, че предложението им е единственият вариант за кабинет. "Управленската програма се базира на предизборните ни обещания и търсим подкрепа по нея", каза при представянето на проектокабинета предложеният за премиер Николай Денков. В продължение на цялата пресконференция ПП-ДБ говореха за правителство на малцинството. Но уточниха, че разчитат на ГЕРБ за подкрепа.

Наред с това те посочиха, че "не е имало никакви консултации за имената с ГЕРБ". На въпрос дали предложеният кабинет без Кирил Петков, но с Асен Василев е в отговор на думите два дни по-рано на председателя на парламента Росен Желязков (ГЕРБ), че такъв вариант е приемлив, от ПП-ДБ не отговориха.

Не отговориха и за евентуална зависимост от ГЕРБ, след като от партията на Борисов обвързаха договорената между двете политически сили законодателна програма с общо управление.

Кои са предложенията за министри?

След като във вторник ПП-ДБ номинираха официално Николай Денков, той на свой ред номинира членовете на проектокабинета, който би лансирал с втория мандат.

Министър на финансите - Асен Василев, съпредседател на ПП, заемал този пост в кабинета "Петков"

Министър на икономиката - Юлиан Войнов, финансист, икономист и преподавател в Стопанската академия в Свищов.

Министър на иновациите и растежа - Даниел Лорер, бивш министър в кабинета "Петков"

Министър на вътрешните работи - Андрей Янкулов, бивш прокурор, зам.-министър на правосъдието, когато министър беше Христо Иванов, и настоящ експерт към "Антикорупционния фонд"

Министър на външните работи - Ирена Димитрова, бивш зам.-министър на външните работи в кабинета "Петков"

Министър на правосъдието - Милен Матеев, бивш председател на правната комисия в парламента от ПП

Министър на енергетиката - Радослав Рибарски, депутат от ПП

Министър на регионалното развитие и благоустройството - Андрей Цеков, бивш зам.-министър на финансите в кабинета "Петков" и депутат от ПП

Министър на здравеопазването - Христо Хинков, психиатър, бивш директор на Националния център по обществено здраве и анализи

Министър на образованието и науката - Генка Петрова, бивш зам.-министър на образованието в кабинета "Петков"

Министър на труда и социалната политика - Иван Кръстев, бивш зам.-министър на социалната политика в кабинета "Петков"

Министър на транспорта - Георги Гвоздейков, бивш депутат от ПП

Министър на земеделието - Христо Даскалов, депутат от ПП, бивш председател на БАБХ

Министър на околната среда и водите - Юлиан Попов, заемал този пост в служебното правителство на Марин Райков

Министър на отбраната - Тодор Тагарев, бивш зам.-министър в служебното правителство на Марин Райков

Министър на електронното управление - Александър Йоловски, бивш зам.-министър на електронното управление в кабинета "Петков"

Министър на туризма - Гергана Кабаиванова, експерт за селски туризъм, управител на Фондация "Локалфууд.bg" и инициатор на първите фермерски пазари в големите градове на страната.

Министър на културата - Яна Генова, културолог, старши експерт и оценител в програмите за култура на Европейския съюз

Министър на спорта - Димитър Илиев, зам.-председател на Държавната агенция за безопасност на движението по пътищата

8 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 8
    • + 3

    Т.н. кабинет е слаб, абсурден и неприемлив за здравия разум. Фактът, че Пп/Дб не могат да извадят една хем известна, хем консенснусна фигура е красноречив. Ястребът Тагарев, неописуемо слабия финансист Асен В, чиито вересии ще плащат и внуците ни, тарикатът Лорен - това е "А" отбора на ПП/ДБ..
    Мъка, мъка, мъка...
    Избори до дупка! До изхвърляне на мръсната грантова вода.

    Нередност?
  • 3
    rew131164059 avatar :-|
    rew131164059
    • - 2
    • + 2

    А избирателите на ГРОБ и те ли не го харесват или този път няма значение какво мислят те?
    С някой, който в почти всяко изречение пробутва по някоя лъжа няма как да се преговаря. Като има други приятели да си търси подкрепа от тях за поредното поколение калинки.

    Нередност?
  • 4
    cce06670551 avatar :-P
    cce06670551
    • - 3
    • + 2

    До коментар [#1] от "D-r D":

    Късопишков, и твоята не е лесна. Парите от Кремъл привършват, а?

    Нередност?
  • 5
    bazinga avatar :-?
    bazinga

    ПП са много тъпи,защо казват какъв ще им е кабинетът предварително,така дават шанс на БОЙКО да оцелее,зега тои ще направи всичко за да се съюзи с останалите комунисти за да остане на власт,първа грешка наПП беше яваване на избори заедно ,това им е втората,за 2 месеца,ще се откажа о тия те 2 нормални решения не могат да вземат.

    Нередност?
  • 6
    valdim avatar :-P
    Dimov
    • + 1

    До коментар [#5] от "bazinga":


    До коментар [#5] от "bazinga":
    Откажи се, да ни олекне на нас, останалите "тъпаци".
    Тиквата искаше ли да види проекто-кабинет? Искаше. Видя ли го? Видя го.
    Е, сега контрата е у него. Беше много сговорчив до момента, в който разбра, че няма да стане "смешение" - хем него ви министри, хем на ПП-ДБ.
    Всички за пореден път разбрахме, че целта му е "Бяло пране". Еми, не стана.

    Нередност?
  • 7
    oat25583454 avatar :-|
    oat25583454
    • - 1

    А стига бе, Народният театър , Циркът и Народното събрание, у Гуньовско - кога ще отворят касата , че да си купим билетчета за сеирът...
    Тази държава се разкова , като Текезесарска щайга от неграмотни и малоумни политици.

    Нередност?
  • 8
    weiss avatar :-|
    Weiss

    До коментар [#4] от "cce06670551":

    Регистрирали сте се в Капитал преди три години, и това е първият Ви коментар. Дълго сте го мислили...което, ако продължи така, е добре за всички.

    Нередност?
Нов коментар