🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>
Политическата игра около преговорите за сформиране на правителство

На полувремето - 1:0 за Борисов

Политическата игра на пинг-понг между ГЕРБ и ПП - ДБ постави и двете формации в още по-сложна ситуация

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • ПП - ДБ показаха състав на правителство, но след отказа на ГЕРБ да го подкрепи в най-добрия случай ще последват трудни преговори
  • Въпреки че зад проектокабинета застанаха всички формации от коалиция, разногласията между ПП и ДБ дали съставът му да е силно партиен или експертен остават
  • Борисов се опитва да си върне политическата инициатива, но засега ходовете му водят повече към нови избори

Политическата игра около преговорите за сформиране на правителство между първата партия в парламента - ГЕРБ, и втората - коалицията ПП - ДБ, започна много да прилича на пинг-понг. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов удря с хилката топчето (пинг) с искане двете формации първо да кажат с кого искат да управляват. Топчето се удря в игралното поле на ПП - ДБ (понг) и оттам връщат (пинг) уклончиво, че първо трябва да говорят за управленска програма. Цял екип от депутати от ГЕРБ, начело с председателя на парламентарната група Десислава Атанасова отиват на среща с ПП-ДБ (пинг), за да обсъждат управленската програма. На нея обаче е само Николай Денков (понг), който заявява, че от коалицията ще изработят своя програма (пинг), след което ще говорят както с ГЕРБ, така и с другите политически сили в Народното събрание. В същото време екипи от депутати на двете формации преговарят (понг) в парламентарното кафене и си разменят драфтове на уж обща управленска програма.

Пинг

При следващия удар по топчето Борисов ултимативно поставя условието ПП - ДБ до края на миналата седмица да му представят състав на кабинета, който ще предложат с втория мандат, за да реши дали ще го подкрепи и как ще подходи с първия мандат. Като междувременно лидерът на ГЕРБ е пуснал в различни посоки няколко заблуждаващи топчета за разсейване на противника. В единия случай председателят на парламента Росен Желязков казва, че е най-добре бъдещото правителство на ПП - ДБ с втория мандат да е сформирано на принципа на споделената отговорност, т.е. да има и министри от ГЕРБ, като уверява, че ако това се случи, партията му няма "да налага стигма" върху имена - и примерно Асен Василев може да бъде министър на финансите. В другия случай Делян Добрев от тясното ръководство на ГЕРБ пък директно заявява, че е против ГЕРБ да управлява с ПП - ДБ и предпочита партията му да търси подкрепа от ДПС и БСП.

Понг

Въпреки че първоначално от ПП - ДБ казват, че нищо не ги задължава да представят кабинет, след като все още не е връчен първия мандат на ГЕРБ, във вторник от коалицията обявяват проектосъстав на правителство, което се оглавява от Николай Денков, а за финансов министър е номиниран именно съпредседателят на ПП Асен Василев. Освен това повечето ключови и ресурсни министерства се оглавяват от настоящи и бивши депутати от ПП, а останалите - от експерти, повечето близки до формациите от коалицията. Отсъствието на другия съпредседател на ПП - Кирил Петков, от проекта за кабинет е оправдано с важната работа, с която ще е натоварен в парламента. Липсата на кандидати за министри на коалиционния партньор ДБ пък е обяснена от съпредседателя на обединението Христо Иванов метафорично: ДБ ще бъдат "тилът" на кабинета "Денков" в парламента.

Към ГЕРБ е отправена и оферта - подкрепа за правителството на ПП - ДБ срещу председателски позиции в парламентарните комисии. Борисов реагира почти веднага, че в този вид това правителство няма да мине, в неговия стил коментира, че кандидатурата на Василев за финансов министър е неприемлива, но може и да бъде, ако в черновата (както нарече проекта за кабинет на ПП - ДБ) намерят място и експерти на ГЕРБ. И даже призова за търпение. На следващия ден обаче мнението му се завъртя на 180 градуса. Борисов обяви, че прекратява преговорите с ПП - ДБ и обяви своя план "Б": начало на разговори за подкрепа на правителство на ГЕРБ с останалите партии в парламента - БСП, ДПС и ИТН.

Пинг-понг

През цялото това време публиката върти глава наляво и надясно според траекторията на движение на топчето в опит да разбере как ще завърши играта, но колкото по-продължителен става геймът, толкова зрителите все повече се объркват. И се питат дали двете формации просто разцъкват, за да може избирателите им да претръпнат и по-безболезнено да приемат евентуалното им партньорство в бъдещото управление, или се надлъгват кой да забие топчето в мрежата и така загубилият играта да се окаже виновен за поредния провален парламент.

Мандат в ретроградния Меркурий

Най-лесното обяснение на случващото се от гледна точка на ГЕРБ е, че сме в ретрограден Меркурий, а както е известно, това влияе на политическите решения на Борисов. В случая обаче негативните ефекти от това астрономическо събитие приключват чак на 14 май, а президентът трудно ще оправдае протакането дотогава, за да връчи първия мандат на ГЕРБ. Румен Радев обаче също донякъде изглежда зависим от този параграф 22, в който са се вкарали двете най-големи политически сили. При провал на съставянето на правителство и с трите мандата, той трябва да насрочи предсрочни парламентарни избори и в ограниченото време на работа на Народното събрание може депутатите да не успеят да приемат бюджета и необходимите закони по Плана за възстановяване и развитие, от които зависи отпускането на средствата от ЕС. Приемането им допълнително се забавя от неяснотата около това дали ще има редовно правителство. Вече втора седмица в пленарната зала не влизат за гласуване председателите и съставите на парламентарните комисии, които се оказват заложник на изхода от разговорите за кабинет, защото председателските места могат да бъдат разпределени по един начин, ако има мнозинство и правителство, и по друг - ако животът и на този парламент ще е кратък. А без сформирането на комисии парламентът на практика не може да започне да приема закони. След няколко безуспешни опита лидерите на парламентарните групи да се разберат по въпроса в крайна сметка беше решено да бъдат избрани само съставите на комисиите, а до постигането на съгласие за председателските места, те ще бъдат свиквани от председателя на парламента Росен Желязков.

Опитите на Борисов обаче да настоява за яснота дали ПП - ДБ ще го припознаят за партньор и да ги притиска със заплахи, че ще предложи и той кабинет на малцинството с първия мандат, който по думите му "може да мине", имат известна политическа логика. Двете формации са в паритет и за да сформират правителство, им трябват гласовете на други сили в парламента. Нито ПП - ДБ, нито ГЕРБ обаче искат да излъчат кабинет с подкрепата на ДПС, БСП или ИТН. За Борисов това е много по-лесен вариант - "аз мога да се разбера с всички" е казвал нееднократно, но рискува имиджови щети от официално партньорство с партията на Доган. Поне формално в ГЕРБ са си гласували забрана за общи действия с БСП, а и проруската позицията на Корнелия Нинова за войната в Украйна би нанесла допълнителни вреди на лидера на ГЕРБ, който в сегашния момент не пропуска възможност да се изтъкне като евроатлантик.

За ПП - ДБ важат същите опасности. Още повече че след съвместното им управление в кабинета "Петков" отношенията на двете формации в коалицията с БСП се влошиха, а с ИТН повторното партньорство изглежда невъзможно предвид факта, че партията на Слави Трифонов стана причина редовното правителство на четворната коалиция да падне. Тоест самата идея на ПП - ДБ да предложат правителство на малцинството изглежда обречена и Борисов е наясно, че за да мине, то трябва да получи подкрепата на ГЕРБ. Но няма и как първата политическа сила да подкрепи кабинет на втората, при това с ярки политически фигури от ПП като съпредседателят на партията Асен Василев, Николай Денков и Даниел Лорер, които са от тясното ръководство на ПП, без да участва в него.

В проектокабинета на коалицията има и двама бивши министри от служебното правителство, назначено от излъчения от ГЕРБ президент Росен Плевнелиев през 2013 г.. Номинираните министър на околната среда Юлиан Попов и на отбраната Тодор Тагарев тогава заемаха същите постове. Освен това Тагарев беше сред стотината интелектуалци, които след парламентарните избори призоваха проевропейските е евроатлантическите партии в парламента да сформират мнозинство в Народното събрание и да излъчат кабинет.

Капанът на Борисов

Дори и обаче Борисов да се отметне от плана си "Б" и (теоретично) да подкрепи предложения от ПП - ДБ проектосъстав на правителство, без ГЕРБ да участва в него, такъв кабинет ще се превърне в заложник на различни мнозинства в парламента, което ще го обрече на сигурен провал. Така Борисов се оказва в win-win ситуация. Ако се отиде на поредните предсрочни избори, той може да каже, че е направил всичко възможно да има редовно правителство, но заради упорството на ПП - ДБ да има на всяка цена кабинет със силни партийни фигури възможността за това се е провалила. Освен това Борисов, сядайки на една маса с лидерите на ПП - ДБ, вече получи реабилитация, дори и тези разговори да не продължат. Ако пък ПП - ДБ все пак склонят да ревизират позицията си да не включват представители на ГЕРБ в проектокабинета си, Борисов ще е безспорен победител.

Политологът от СУ "Св. Климент Охридски" Милен Любенов определя ситуацията, в която се оказаха ПП - ДБ в насочения към втория мандат дебат, като капан. "Не виждам политическа логика в това коалицията, която е втора на изборите, да предлага състав на правителство - така те попаднаха в капана на Борисов. Взеха инициативата, но това може да им донесе негативи. Няма откъде да дойде подкрепа за такова правителство на малцинството. ПП и ДБ рискуват да попаднат в подобна ситуация на тази от 2021 г., когато партията на Слави Трифонов, която обаче беше спечелила изборите, предложи правителство по подобен начин", смята той. Но в същото време не очаква и ГЕРБ да рискува коалиция с ДПС - "с Пеевски на първия ред".

Сложната ситуация в коалицията

По-трудна за обяснение е ситуацията в коалицията ПП - ДБ, понеже тя е сложна на няколко нива. Едното е свързано с отношенията между двете съставляващи я формации. Другото - с калкулациите, свързани с евентуалната подкрепа от ГЕРБ.

Първо, от политическите ходове на ПП около излъчването на състав на проектокабинет стана видно разминаването във вижданията на партньорите как да изглежда това правителство. "Виждаме отсъствие от страна на ДБ, а там има политици и експерти, които могат да имат принос в такъв кабинет. Това отваря много въпросителни, на които тепърва ще разбираме отговорите. От една страна, вътре в коалицията ПП - ДБ очевидно има някакви динамики, които за нас остават скрити. Подобно нещо видяхме и на т.нар. лидерска среща в парламента с Борисов, когато Христо Иванов, Атанас Атанасов и Владислав Панев не взеха думата и мълчаха. Затова според мен трябва много ясно да се заяви от страна на коалицията защо е точно такъв съставът на кабинета и не включва представители на основен коалиционен партньор", казва управителят на социологическата агенция "Маркет линкс" Добромир Живков.

Официално от ДБ подкрепиха предложения проект за кабинет, а очевидната липса на техни представители в списъка с министри беше оправдана от съпредседателя Христо Иванов с необходимостта депутатите от обединението да останат в парламента и да осигуряват "тила" му. Депутати от коалицията обаче разказват неофициално, че по време на заседанието на парламентарната група в понеделник вечерта, на която проектът за кабинета "Денков" беше обсъден, представителите от ДБ не са участвали в гласуването, а като официална причина са изтъкнали, че нямат решение на партийните си органи. Неофициалната обаче е, че не одобряват силно политическия и партиен състав на кабинета. Позицията им е, че по-голям шанс за подкрепа с втория мандат би имало експертно правителство и отказът им да гласуват така предложения състав е вратичка на по-късен етап някои от политическите фигури в него да бъдат заменени с експертни.

Иначе, макар и неафиширани, в огласения от Денков проектокабинет има фигури, които биха могли да се разчетат като близки от ДБ. Едно такова име например е предложеният за здравен министър Христо Хинков. Номинираният за вътрешен министър Андрей Янкулов е бил заместник на Христо Иванов от времето, когато той беше министър на правосъдието във второто правителство на Борисов. Предложеният за министър на електронното управление Александър Йоловски е от екипа на Божидар Божанов, когато той оглавяваше ведомството в кабинета "Петков". Има обаче и едно предложение за министър от редиците на "Да, България", което не е съгласувано с ръководството на партията. Става въпрос за номинираната за министър на туризма Гергана Кабаиванова.

Според Добромир Живков има три възможни обяснения за хода на ПП - ДБ с предложения силно партиен кабинет. "От една страна, това изглежда като опит за налагане на приоритети на ПП и ДБ спрямо ГЕРБ, усещайки, че Бойко Борисов е в отслабена позиция, за което съдим по значително по-голямата степен на кооперативност, която сега ГЕРБ показват в сравнение с предишните парламенти. И според мен това е опит за максимализиране на резултата. От ПП - ДБ смятат, че сега имат възможност да усилят резултата от изборите, защото, въпреки че ги спечелиха, ГЕРБ са в слаба позиция и Борисов е принуден да отстъпи. От друга страна обаче, ходът им с избора на такъв състав на правителство изглежда като някакъв политически авантюризъм, защото ситуацията изисква да вървиш по линия на търсене на някакъв компромис, а в същото време показваш крайна твърдост, залагайки и рискувайки всичко - в случая възможността да сформираш кабинет с първите две политически сили", казва Живков. Според него има и трето обяснение - това да е план "Б" на ПП, чрез който да тласнат ГЕРБ към потенциална коалиция с ДПС, БСП и ИТН.

Така този начален етап на опитите за излизане от политическия застой преди завъртането на поредната парламентарна рулетка не отговори на въпроса ще има ли правителство или пак ще ходим на избори.

19 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 4
    • + 9

    Капитал явно гледа друг мач... Или много се вживява и вижда желаното за действително.

    Ако влеза в спортния им наратив, коментарът за случилото се трябва да е нещо от сорта: финалната среща на първенството завърши със служебна победа за баце - 3:0, защото играчите от другия тим, след като показаха абсурдно непознаване на правилата на играта и след като не можаха да направят и една атака към противниковата врата, още през първото полувреме своеволно напуснаха игралното поле. За скандалите и саморазправата в съблекалнята няма как да знам ко на кого пръв е посегнал...

    И е доста причудливо твърдението на авторката, че "Борисов се опитва да си върне политическата инициатива"!
    Защото дори само фактът, че обявяващите се за антогонисти на "модела Борисов", негови изчегъртвачи, разследвачи и пр. конкубини от ПП/ДБ, че седнаха на една маса с мего да преговарят за "обща програма" и за "обща законодателна рамка", говори, че реално ПП/ДБ с кьопавата си политическа незрелост свалиха политическата стигма от Борисов/Герб и целия в бяло го инсталираха пред очите на народа като птица феникс.

    Несериозните ужполитици от ПП/ДБ просто извадиха за нов живот баце и настойчиво убеждаваха цял месец населението, че Той е!

    В този ред на мисли, сега политиците реално стартират новата предизборна кампания. "Преговорите" на баце с останалите са просто формалност, защото той свое правителство на малцинството изобщо няма намерение да прави и върви към избори, защото и правителство на ПП/ДБ - хеле пък в тоя му вид със случайници, попаднали за 5-6 месеца по министерства, и вече спрягани като титуляри - няма да събере и един глас извън тяхната група.

    Отиваме на избори, на които баце със засилката, която му дадоха от ПП/ДБ ще ги отвее. Неразбориите между партиите на войната ще налее електорат на Коцето, а обединените демократи са напът да повторят съдбата на обединените патриоти.
    Защото ролята на лъскачи на имиджа на баце я изиграха перфектно.
    И повече на са му нужни...
    А на местните - ще ги доубие.

    Нередност?
  • 2
    nikolay_uk avatar :-|
    Николов
    • - 2
    • + 3

    До коментар [#1] от "D-r D":

    Съгласен съм докторе.

    Отиваме към нови избори - възможно е да са още през лятото (т.е. преди местните наесен).

    ПП&ДБ са се пуснали по пързалката по която преди тях минаха ИТН с тази разлика, че се движат доста по-бавно от тях.

    Очаквам през лятото да загубят още 4-5%, но дори и така мисля, че ще са втора политическа сила - съвсем с малко пред Възраждане.

    Ако и през лятото не им дойде акъла то при избори наесен ще паднат под Възраждане.

    Най-смешното ще бъде ако ПП&ДБ не успеят да спечелят местните избори в София. Щото всичките маймунджулъци в момента ги правят с оглед на кметските избори в София.

    Ще е голям майтап ако не успят да сложат свой кмет на София и наесен отново влязат в преговори с ГЕРБ, но този път имайки едва 15-16% от гласовете при очаквани 28-29% за ГЕРБ.

    Нередност?
  • 3
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 3
    • + 4

    До коментар [#2] от "Николов":

    Не ви ли е ясно, че класацията в нощта след изборите няма никакво значение в случая? Без значение кога са изборите, стига играчите да са същите. И през юни/юли ефектът от опитите да се направи правителство между Герб и ПП/ДБ ще са идентични, стига:
    а) Червената да не е на Дунав;
    б) баце да не е омастилен в поредния Магнитски
    в) да не се е гътнал Джоузеф.

    Баце (с цялата ми непоносимост към него) изигра феноменално - и като тактита, и като стратегия - цялата партия от началото до края. Баце видимо ще остане в историята. Силно се надявам, доколкото мога да го преценя като народо-психологически тип, че ще се опитвада ни пази от изтребление. Което не мога да каже за смешниците от ПП/ДБ. Те, напротив, няма да се притеснят, ако ни похарчат по примера както Зеленски изтребва украинците. Пропагандни слогани винаи ще се намерят.

    Мисля, че балонът ПП/ДБ получи пробив, който няма да може да се закрие и пътят им е само надолу. Всъщност те самосъхранително наложиха абсолютно изкуственото за българското самосъзнание деление по отношение Русия и като истински енергиен вампир смучат енергията ни. До време.

    Чета кой е кандидатът им за София. Настъпват същата мотика като с напълно неразпознаваемия архитект с палавата приятелка на миналите местни.

    Тези хора са без идеи, без визия - едни магнезиеви ракетки: светят и шумят много, но закратко.

    Влизал ли сте някога в кочина? Отначало не може да си поемете дъх и ви се насълзяват очита от смрадта. След няколко вдишвания посвиквате.
    Е, така ще си изкараме живота под баце...

    Знам, знам какво ви е отношението там.
    Е, моето е различно.
    Както с ковида...

    Нередност?
  • 4
    w avatar :-|
    w
    • - 1
    • + 3

    Независимо дали харесва или не на Полина и компания, Бойко Борисов има своите симпатизанти. И те са повече от на Кирил и Христо взети заедно. И те видно са лоялни, видно не са единствено роми и държавни чиновници. Част от тях са наши близки, познати и колеги и със сигурност са образвоани и взимащи информирано решение. Така и не разбрах кой внуши на ПП-тата, че могат да се държат като победители при условие, че не са. Кое им дава самочувствие, че могат да бъдат морален стожер и да дават оценки кой е добър и кой лош? Видно от факта, че депутатите на Кирил и Асен са намалели почти 2 пъти за година и половина, не ги съветват добре. А Борисов реално няма никакви заслуги за резултатите им. Оказа се, че те са напълно способни и сами да се дънят без чужда помощ. Само помощта на Полина и компания ги държи над водата, но и това ще е до време. А мачът вече са го загубили. Лошото е, че подлъгаха много хора да им повярват.
    Да идват следващите спасители. Както се казва - нов посланик, нов късмет.

    Нередност?
  • 5
    kuranakyumura avatar :-|
    kuranakyumura
    • - 3
    • + 1

    До коментар [#3] от "D-r D":

    Няколко неща Докторе. Мачът с преговорите за кабинет верно са 3:0 за Баце, но сега тече и другата среща в НС, в която "новата коалиция" е в пълна изолация. И то благодарение на ГЕРБ. Баце го натискат яко да направи правителство с тях, само и само защото господарите отвъд голямата вода искат това. Мисля, че ще направят някакво правителство, което ще е като зомби - няма да е живо, няма да е мъртво, няма да е коалиция, няма и да е експертно. Колкото да пратят техниката от парада в Украйна, да приемат бюжета и нещата за ПВУ. И промяна няма да има, защото:

    а.) Червената армия няма да е на Дунава, ако има обрат там ще е най-рано през септември, по-реалистично през зимата. Първо да минат самоубийците... така де героите в "контраатака".
    б.) Баце се опитва да го направи по най-добрия за него начин, защото в противен случай отива в Магнитски. Което може да е нещо като черен печат за американска виза в нашето законодателство, но в очите на Борисов това е унищожение на имиджа му като прозападен политик. В най-добрия случай - политическа смърт.
    в.) Гътването на Джоузеф няма да промени нищо, защото в момента мъжът в бялата къща се нарича Кемала Харис, която е същият ястреб като него.

    Нередност?
  • 6
    antipa avatar :-|
    D-r D

    До коментар [#5] от "kuranakyumura":

    Пак не съм съгласен!
    Баце ще. хитрува на козяците до последно, защото при служебна победа да се съгласиш на преиграване на срещата е катастрофа в очите на електората му

    Нередност?
  • 7
    antipa avatar :-|
    D-r D

    и после:
    а) ако Червената тръгне, то ще е, защотоюСащ мислят, че са недосегаеми. юахне са;
    б) ако тя тръгне, вписването в магнитски ще а плюс.баце мтого доцре го знае;
    в) на мъжът в онзи колектив се казва обама. камала е случайно попаднала.

    Нередност?
  • 8
    kuranakyumura avatar :-?
    kuranakyumura
    • + 1

    Времето за хитруване започва да привършва и натискът отвън за съставяне на правителство става все по-силен. Баце го усеща, но гледа да не предоставя страната изцяло на "Новата коалиция", която ще ни засили с 200 в пропастта. Ефектите само от 7-месечно тяхно управление продължаваме да усещаме и в момента.

    а.) Червената армия няма да стигне Дунава, въпросът е Дръстър или Днепър ще е най-югозападната сухопътна точка. Всичко отвъд Приднестровието може да го считаме за ТСВ с ядрен привкус.
    б.) Няма как да се върнем в руска орбита и затова Магнитски ще е минус във всеки един случай.
    в.) Ситуацията там пасва идеално на народното поверие "Много баби - хилаво дете". Имах предвид, че тези зад Джоузеф са по-големи ястреби и от него. И не мисля, че говорим за Обама, по-скоро за Клинтън, Нюланд и крайното неолиберално крило на демократите като цяло. А след смъртта на президента, щафетата поема вицето, което се явява сега Харис.

    Нередност?
  • 9
    kuranakyumura avatar :-P
    kuranakyumura

    До коментар [#8] от "kuranakyumura":

    Петък вечер е така - "Дръстър" да се чете "Днестър", че иначе верно руснаците ще са на Силистра.

    Нередност?
  • 10
    antipa avatar :-|
    D-r D

    До коментар [#9] от "kuranakyumura":

    Пророчествата обикновено са спонтанни...
    Изпускате Китай в антиамериканската схема. И BRICS - старият и новият.
    Америка в Европа ако задържи ОК ще е успех.
    След ТСВ, която техните пилета (не знам защо) искат, нещата за оцелелите, ще трябва да започнат отначало.
    Викам да унищожим причината (Сащ) преди това :)хТе много го искат.

    Нередност?
Нов коментар