🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Борисов ще предложи програмен кабинет и Мария Габриел за премиер

"Слагам празните имена на министерствата и с тези, които се съгласят да има споделена отговорност, определяме имената на министрите", каза лидерът на ГЕРБ

Бойко Борисов отказа да каже името на номинирания от ГЕРБ за премиер, с аргумента че ще направи това в сряда в Народното събрание пред всички парламентарни формации
Бойко Борисов отказа да каже името на номинирания от ГЕРБ за премиер, с аргумента че ще направи това в сряда в Народното събрание пред всички парламентарни формации
Бойко Борисов отказа да каже името на номинирания от ГЕРБ за премиер, с аргумента че ще направи това в сряда в Народното събрание пред всички парламентарни формации    ©  Лили Тоушек
Бойко Борисов отказа да каже името на номинирания от ГЕРБ за премиер, с аргумента че ще направи това в сряда в Народното събрание пред всички парламентарни формации    ©  Лили Тоушек
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Само няколко часа след като президентът Румен Радев обяви, че ще забави връчването на мандата с една седмица (следващия понеделник) от първата политическа сила - ГЕРБ, които трябва да го получат, обявиха формулата за кабинет, който възнамеряват да предложат. Тя е програмно правителство, като кандидатът за премиер ще бъде предложен от ГЕРБ, а според офертата имената на министрите ще бъдат посочени от политическите сили в парламента, които решат да го подкрепят.

Как Борисов вижда правителството

Въпреки че предложението беше отправено към всички парламентарно представени сили, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов първо се обърна към втората политическа сила - коалицията ПП-ДБ, с която ГЕРБ водеше разговори за изработване на управленска програма. Преговорите спряха, когато от ПП-ДБ изпълниха искането на Борисов да предложат правителство и те представиха проектокабинета на малцинството "Денков".

"Обръщам се към втората политическа сила - слагаме на масата програмата, тези приоритети, приемлив премиер и правим програмно правителство. Най-стабилните европейски демокрации работят по този начин", каза Борисов, като уточни, че няма значение дали министрите са политически фигури или експерти. "Това се договаря", заяви заяви той.

Борисов посочи, че ГЕРБ са решени да сформират кабинет и ако той не получи подкрепата на ПП-ДБ, ще се обърнат към останалите формации в парламента, които искат "да споделят тази отговорност". Той се обърна поименно и към лидера на БСП Корнелия Нинова, която миналия петък заяви от парламентарната трибуна, че социалистическата партия няма да бъде "резервна гума на нито една тротинетка", като призова Борисов да направи правителство. "Лесно беше на Нинова да каже: "Борисов, направи го" и толкова ще й бъде по-лесно да каже: "Борисов го направи така." Две години бях оправдание за некадърността на всички", заяви лидерът на ГЕРБ.

Ако реши да заложи на план Б за съставяне на кабинет с първия мандат, на Борисов ще му трябват гласовете на социалистическата партия, защото депутатите от ГЕРБ заедно с тези на ДПС и евентуално ИТН са общо 116 и не им достигат 5 гласа за мнозинство от 121 народни представители. Засега обаче само от ДПС са заявили готовност да подкрепят подобен вариант на правителство, но при условие че формацията участва в него.

"Слагам празните имена на министерствата и с тези, които се съгласят да има споделена отговорност, определяме имената на министрите", обяви Борисов, като уточни, че става въпрос за правителство с кратък хоризонт. "Кратък хоризонт разбирам непълен мандат, защото сега говорим за приемането на бюджет, но септември-октомври трябва пак да приемаме нов бюджет", каза той. По думите му, ако няма правителство, алтернативата е избори през месец август, когато "хората са на почивка".

За подобен вариант на кабинет Борисов намекна миналия петък, когато в кулоарите на парламента лансира идеята да предложи на всички формации в Народното събрание "празни кутийки" за министерските постове, които заедно да попълнят и да се сформира кабинет "за три месеца".

Коя е вероятната номинация за премиер

По време на брифинга лидерът на ГЕРБ заяви, че вече има номинация за премиер, но ще я обяви в сряда в Народното събрание пред всички парламентарно представени формации. Той даде и няколко жокера на какъв кандидат се е спрял. Описа го като "надпартиен човек", който може "да изведе икономиката и индустрията в посока, която всички очакват". "Гордост за България и Европа. Умен, красив, интелигентен, многоезиково знаещ повече от "Промяната", каза Борисов. По думите му изборът на премиер е "точен за този момент", в който всички очакват "да се сложи ред в хаоса, да заработят еврофондовете и планът за възстановяване и устойчивост и да тръгнат процедурите по Шенген и еврозоната, както и да се приемат законите в правосъдната система".

Веднага след брифинга в близки до ГЕРБ медии изтече името на еврокомисаря за иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Мария Габриел, която преди това беше евродепутат от ГЕРБ. Тя зае поста през 2017 г., когато предишният български еврокомисар Кристалина Георгиева подаде оставка, за да заема поста на главен изпълнителен директор на Световната банка. Неофициално от ГЕРБ потвърждават името й, като твърдят, че тя е един от обсъжданите варианти за премиер.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    parazitko avatar :-|
    Паразитко
    • - 2
    • + 2

    МФ - Влади Горанов (ДПС), МВР - Младен Маринов (ДПС), земеделие - Васил Грудев (ДПС), икономика - Корнела (БСП/СДС), МОСВ - Емел Етем(ДПС), здравеопазване - онзи глупака от Итн с титлата професор, МВнР - Славчо плешивия чалгара, Министерство Шенген - размиг чакърян (Ами), енергетика - теменужка петкова (ДПС), спорт - прасен крадлев, правосъдие - Борислав Сарафов (ДПС), култура - Станислав Балабанов (чалгари), транспорт - Илиян Филипов ( гроб ), образование и наука - Тошко Йорданов(чалгари).

    Нередност?
  • 2
    fpd1488699386518396 avatar :-|
    Ivan Mitev
    • - 3

    Поради лошото влияние от прилагания неправилен метод за работа на Министерството на финансите е невъзможно успешно правителство.
    След прекратяване на държавната финансова грешка е възможно успешно правителство.

    Нередност?
  • 3
    cccd avatar :-|
    cccd
    • - 1
    • + 7

    Да сложиш Мария Неделчева (Габриел по съпруг) на премиерското място, е все едно да назначиш мъпет за министър-председател. Всички знаем КОЙ ще бъде истинският министър-председател зад нея. Егати поредната подигравка с българите!

    Нередност?
  • 4
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 2
    • + 3

    Тъй като вече сме в необявена предизборна кампания, баце се прави на търговец на индулгенции - който плати (подкрепи), печели министерско кресло.
    Съвсем друг е въпросът кой ще си заложи главата и авторитета за 7 дена - от обявяването на състава на МС до отхвърлянето му от НС.
    Герб няма да може да състави правителство.
    Киро-Асенистите - още повече.
    Защо трябва да се загубят месец и половина национално време?
    Ами за да могат тия реално нелегитимни в управленско естество полит. формации да изгласуват в зала също толкова спорни и конюнктурни закони, с които да обслужат спонсорите си от Козяк.

    Набива се на очи, че антиКозак поведение е все по-равносилно на отстояване на национални интереси. Да, Възраждане са доста дървени, но пък са единствените, коите не се изуват, като чуят за ранната светлина на зората...

    Няма да има правителство.
    Партиите са морално компрометирани.
    Избори докато ги принудим да разкарат старите муцуни и извадят нови хора и идеи.
    Само с крадене не става.

    Нередност?
  • 5
    hi_hi avatar :-|
    Хи-хи
    • + 3

    "Най-стабилните европейски демокрации работят по този начин" хихихи
    Стабилните - може, бандитските - не. ПП-ДБ бяха много тактични и не казаха, че лицето Бойку е най-слабия премиер досега. Доказателства - една торба

    Нередност?
Нов коментар