🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>
Политическата игра около преговорите за сформиране на правителство

Борисов се фръцна: Днес няма да преговаря с ПП/ДБ, ще търси подкрепа за кабинет с мандат на ГЕРБ

Официалната посочена причина е, че коалицията не искала да включи в проектокабинета си кадри на ГЕРБ

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Флиртът между коалицията ПП/ДБ и ГЕРБ в името на сътрудничество за съставянето на "евроатлантическо" правителство, на етапа, не се развива добре. В сряда лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че минава към план "Б" и ще търси подкрепа от другите партии за правителство с мандата на ГЕРБ. А посочената от него причина е, че реформаторската коалиция отказвала да включи представители на партията му в проектокабинета си.

Това развитие не е точно неочаквано. Във вторник новата коалиция разкри проектосъстава си за кабинет с кандидат-премиер проф. Денков, а Борисов каза, че той е политически и партията му няма да го подкрепи, ако не влязат и кадри и на ГЕРБ в него, макар че от ПП/ДБ многократно и категорично заявяваха, че няма да направят правителство с участие на ГЕРБ. Също така обаче решението на Борисов едва ли може да бъде прието и за окончателно - той многократно е доказвал, че може да сменя позициите си и по няколко пъти на ден, а и в сряда не потвърди, че преговорите с ПП-ДБ са приключили, а само, че започват разговори с останалите партии.

Със сигурност обаче ситуацията е необичайна: ГЕРБ спечели изборите и ще бъде първият мандатоносител, но вместо да сподели собствените си планове за правителство, вниманието на Борисов е изцяло посветено на втория мандатоносител - ПП/ДБ, и техните планове. Лидерът на ГЕРБ успя да принуди коалицията да посочи имена за проектокабинета си във вторник с ултиматума, че това е условието за преговори за подкрепа от ГЕРБ.

Причините за отдръпването

От изказването му се разбра, че Борисов не приема да даде подкрепа изцяло за правителство на малцинството на ПП/ДБ, без в него да има представители на ГЕРБ. И не смята, че опцията ГЕРБ да поеме ръководството на ключови парламентарни комисии е достатъчна компенсация. Във вторник Кирил Петков от "Продължаваме промяната" посочи, че са готови да отстъпят голяма част от парламентарните комисии, за да може парламентът да има твърд контрол върху правителство на малцинството на ПП/ДБ.

"Проявихме отговорност, с това поведение. С опита да ни подкупват с комисии, те взривяват единствената добра за държавата ситуация с цел отиване на местни избори", каза в сряда лидерът на ГЕРБ.

"Право на ГЕРБ-СДС е, те са първа политическа сила, имат мандат и трябва да вземат решение. Всичко, което поискаха от нас, го направихме. Представихме кабинет, за да имат те пълната информация и да вземат отговорните решения за страната. Ако се стигне до втори мандат, ще говорим с всички политически сили", каза малко след това и съпредседателят на ПП Асен Василев.

Правителство на малцинството, но с всички?

От изказването на Борисов в кулоарите на Народното събрание в сряда сутрин стана ясно, че първата по големина парламентарна група започва разговори с останалите парламентарно представени партии за правителство - нещо, с което лидерът на ГЕРБ неколкократно "заплашваше" реформаторската коалиция.

Всъщност обаче така и не стана пределно ясно какви точно са плановете на Борисов - дали да предложи правителство на малцинството на ГЕРБ и да търси подкрепа за него, или да разговаря за "кабинет с личности от всички партии", какъвто вариант бе споменал преди време.

"От днес започваме разговори с другите партии. Коалиция няма да правим, прилагаме тяхната коварна хватка: правителство на малцинство само от ГЕРБ", каза първо лидерът на ГЕРБ. След това обаче разви и другия сценарий: "В тази ситуация отговорността на всички партии, включително и "Възраждане", е да се направи един кабинет от личности. Това го казвам за първи път, защото при тази ситуация бюджет няма да бъде приет". Идеята на Борисов била такова правителство да има за шест месеца, за да се приемат държавният бюджет, законите по Плана за възстановяване и устойчивост, еврозоната и Шенген.

Попитан от журналисти дали в такъв "кабинет от личности" представители на "Продължаваме промяната - Демократична България" могат да намерят място, Борисов каза в типичния си стил: "Аз бих настоял Асен Василев да е пожизнен министър на финансите, докато не си оправи финансите, трябва да е министър." И отново повтори заявката си, че той няма да е номинацията на ГЕРБ за премиер."

Сега какво?

Точно месец след проведените на 2 април поредни предсрочни парламентарни избори президентът Румен Радев все още не е обявил кога ще връчи на победителят на вота - ГЕРБ, първия мандат за съставяне на правителство. Когато това се случи партията ще има седем дни да предложи състав и структура на Министерския съвет или да върне мандата неизпълнен. Доскоро Борисов даваше противоречиви заявки за плановете си - повтаряше, че иска да направи коалиция с "Продължаваме промяната - Демократична България", но и постоянно оставя впечатлението, че има и други възможности да състави кабинет с други партии.

ГЕРБ, ДПС и БСП имат достатъчен брой депутати, за да изберат правителство, но Левицата досега не е потвърждавала, че би участвала в такъв сценарий. В сряда лидерът на БСП Корнелия Нинова коментира, че БСП нямало да бъде резервна гума на тротинетка, нито натискачи на копчета на чужди идеологии, програми и правителства, за които не са разговаряли. "Ако бъдем поканени на разговори, ако участваме в преговори, не в ултиматуми, ще се отзовем. Какъв ще е изходът от тези преговори, към този ден е неясно. Изходът от тези преговори ще го решат само членовете на БСП с вътрешно партийно допитване. Това остава наша трайна позиция и не се съмнявайте, че ще я изпълним", посочи тя.

Без БСП във формулата единствената възможна комбинация е с "Възраждане", тъй като гласовете на ИТН са малко и недостатъчни за мнозинство. В сряда обаче Костадинов за пореден път заяви, че единственият кабинет, който "Възраждане" ще подкрепи, е с техен собствен мандат и че няма как неговата партия да подкрепи мандат на ГЕРБ-СДС, макар че при покана ще отиде на разговори с формацията.

Така за момента посоката, към която Борисов ще доведе държавата остава неясна. Много вероятни са поредни предсрочни избори, каквито самият той допусна днес, хвърляйки вината върху "Продължаваме промяната - Демократична България": "Всички непотребни заради глупости и инат, отиваме на избори без бюджет. Това ще е крайният резултат".

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    dobadoba avatar :-|
    dobadoba
    • - 1
    • + 2

    Чичко Бойко не се 'фръцка'.
    Той прави маньовър. :)

    Нередност?
  • 2
    susedkata avatar :-|
    Любопитната Съседка
    • - 3
    • + 3

    Има ли друга държава в света, в която партията спечелила изборите да очаква от партията изгубила изборите да поеме отговорността за съставяне на правителство?

    Нередност?
  • 3
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 2
    • + 5

    Провал е бабуването на американската амбасада на цузамен управлението на партията на войната - Герб+ПП/ДБ. Това е по дефолт. Какво ще стане - зависи от нервите на баце. Всъщност то се вижда - ПП/ДБ са в киреча...

    Не вярвах, че точно аз ще го кажа, но ако някой от БГ политическия цирк има чувство за отговорност пред нацията, това е баце.

    Sorry, не мога да дам друг пример нито с вечно умилкващия се за властчица Христос Иванов, нито е оная треторазрядна шайка на променливите, нито със "соцКорни". Славето не го броя за адекватен. Коцето ми е прекалено първосигнален.
    Да, нямам представител в политическия паноптикум. Което не ми пречи да изисквам от типовете, които са обяздили представителната демокрация и непрекъснато са клекнали да бозаят от нея и от моите мощни данъци..

    Таш.к е след гръмкия си провал на изборите - дори някаква англосакс газета ги беши обявила в аванс за победител, - ПП/ДБ де продължават да се надяват да видят власт гледат през кривия макарон.
    Както грачи гарванът на Едгар Алън По - nevermore. Седем месеца стигат! Завинаги!

    Престъпното спрямо нацията е, че (проекто)властовата комбинация ПП/ДБ, които щяха за разследват/изчегъртват/забелват/изтриват/заличават/пренаписват националната политика в края на краищата избърсаха храчките по лицета на баце и ни го представиха като единствения незаобиколим фактор. Падна и изолация, и сатанизиране - падна всичко!

    Защого когато едни абсурдни некадърници се хванат да правят нещо, обикновено става обратното на желаното .
    Както и сега!

    Изчегъртвачите вече единствено могат да се умилкват в краката на създадения от тях БГ политически колос баце и той да преценява на кое маче да хвърли малка мазна мръвка. За да му мърка предано.

    Дотам докарахте нацията, лумпеняци!

    Нередност?
Нов коментар