🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Танц с мандати: съдбата на евентуален кабинет "Габриел" се оплете в тънки сметки

Борисов опитва да пришпори формациите, а БСП и ПП-ДБ да печелят време

Бойко Борисов поиска отговор от партиите дали ще подкрепят експертен кабинет на Мария Габриел до понеделник следобед
Бойко Борисов поиска отговор от партиите дали ще подкрепят експертен кабинет на Мария Габриел до понеделник следобед
Бойко Борисов поиска отговор от партиите дали ще подкрепят експертен кабинет на Мария Габриел до понеделник следобед    ©  Лили Тоушек
Бойко Борисов поиска отговор от партиите дали ще подкрепят експертен кабинет на Мария Габриел до понеделник следобед    ©  Лили Тоушек
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

В понеделник - денят, когато президентът Румен Радев връчва първия мандат за съставяне на кабинет, все така няма яснота дали ГЕРБ ще успеят да съставят правителство. Причината е очевидна: заплашени от шести предсрочни избори, партиите не искат да излязат виновни за поредния провал на парламента, но и не горят от желание формално да си сътрудничат, така че да сформират кабинет, от който да получат почти сигурно само пасиви преди редовните местни избори през есента.

И въпреки че лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов поиска държавният глава да забави стартирането на конституционната процедура, а Радев откликна и не връчи първия мандат веднага след изборите, както се беше заканил, ситуацията не се прояснява. Напротив - изглежда, че се заплита все повече. На този фон ГЕРБ започват да губят търпение и искат отговори до понеделник следобед, а останалите формации не бързат особено. Всеки с различни мотиви:

  • ДПС се държат като сигурни участници в предстояща власт
  • БСП си остави възможност за по-дълга игра
  • в сложната картината се намесиха и ПП-ДБ, които макар да твърдяха, че няма да подкрепят първия мандат, от петък уклончиво започнаха да обясняват, че може и да променят позицията си.

Номинираната от ГЕРБ за министър-председател Мария Габриел обяви в неделя, че ще предложи експертно правителство с мандат една година. От думите на седящия до нея Бойко Борисов стана ясно, че очаква в понеделник от ДПС и ИТН "да му отговорят" за предложеното от него правителство. Паралелно с това лидерът на ГЕРБ ще се срещне в понеделник с лидерката на БСП Корнелия Нинова.

От всички тези обяснения, а и от демонстрирания спокоен тон и от ДПС, и от ИТН, и от БСП, които не отказват категорично колаборация с останалите, остава впечатлението, че ГЕРБ са напът да създадат правителство на хартиената коалиция в допълнение с "Има такъв народ" на Слави Трифонов.

Подобен сценарий Борисов опитваше да избегне, като включително преди седмица се скара агресивно на медиите с обяснението, че опитвали да му пришият коалиция с ДПС. За да няма сключена "коалиция", ГЕРБ вече говори за експертно правителство - теза лансирана от движението в последните години.

На този етап се вижда, че всички усилия на представителите на ГЕРБ са насочени към оправдаването на подобно сътрудничество с аргумента, че са положили всички усилия да съставят кабинет с ПП-ДБ, но партиите на промяната не искат.

Усетили това, от ПП-ДБ, които от изборите насам твърдят, че няма как да подкрепят първия мандат, защото имат "решение на партийните си органи", смекчиха позицията си. Изненадващо в събота съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков обяви, че свиква ръководството на коалицията ПП-ДБ, за да обсъдят евентуална подкрепа за правителство начело с Мария Габриел.

В интервю за bTV той обясни, че това, което го е накарало да промени позицията си, е, че е харесал как Мария Габриел отговаряла на въпросите им по време на срещата в парламента в петък.

"Загатването" за евентуална подкрепа накара лидера на ГЕРБ да настоява коалицията ПП-ДБ да каже в понеделник до 15 часа (когато Радев ще връчи мандата) дали и как ще участва в правителството, излъчено с мандата на ГЕРБ.

Впоследствие от думите на депутата от ПП-ДБ Явор Божанков пред "Нова телевизия" обаче се разбра, че ръководството на коалицията ще заседава във вторник, ден след срока, в който Борисов иска отговор. Божанков даде да се разбере, че промяна в позицията е по-вероятно да няма.

Според източници на "Капитал" в коалицията от ПП-ДБ заседанието е насрочено за вторник, защото целта на партиите на промяната е да забавят максимално отговора си. Причината за подобно съзнателно претакане на процеса е, че несигурност дали и ПП-ДБ няма да влязат в кабинет може да отблъсне Корнелия Нинова от колаборация с него. "Ако БСП видят, че ние може да сме с такова правителство, може и да се дръпнат, защото ще е ясно, че първи приоритет ще е Украйна", твърдят от "Промяната".

Без БСП пък "експертният" кабинет, замислен от Борисов, става невъзможен. "Ако Нинова се откаже, то почти сигурно първият мандат ще пропадне и отиваме на следващия, т.е. нашия", твърдят от ПП-ДБ.

Че коалицията на промяната иска да откаже Нинова от евентуална колаборация с ГЕРБ, беше съобщено от Борисов под формата на шега по време на срещата му с ПП-ДБ. Основание за вметката му даде въпрос на Атанас Атанасов (ДСБ) по темата Украйна.

Самата Нинова на този фон си пази всички опции. В неделя пред bTV тя съобщи, че Борисов ѝ се е обадил с покана за среща в понеделник. От една страна, тя каза, че не харесва подхода на ГЕРБ за съставяне на кабинет, но от друга, си остави вратичка за промяна на мнението: "ако ГЕРБ сменят начина". Лидерката на социалистите каза, че финалното решение ще е на партията, чийто актив с гласуване ще определи дали БСП да участва в кабинет или не. Тоест и БСП като ПП-ДБ също си оставят вратичка за по-дълга игра.

Борисов, който до момента демонстрираше спокойствие, обаче очевидно вече губи търпение. "На 10 юни държавата няма да може да плаща и пенсии, ако няма бюджет. В понеделник г-жа Нинова, г-н Карадайъ и г-н Трифонов трябва да ни отговорят кой вариант да предприеме госпожа Габриел. Няма коалиции, с две от тези партии Кирил Петков е бил коалиционен партньор - с БСП и с ИТН. Тук ще търсим отговорността на всички", каза Борисов. Така от думите му стана ясно, че най-вероятно и срещите с ИТН и ДПС за финален отговор за управление ще са в понеделник.

Всички партии запазиха мълчание след пресконференцията на ГЕРБ в неделя. А по-късно от партийната централа разпространиха график за предстоящи срещи с БСП, ДПС и ИТН.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    quq12624285 avatar :-|
    Krasimir Tunchev

    34г.след фалита на комунизЪмЪ комунистът-милиционер Боко Тиквата и милиционерът Гешев са запушили РБ!Допълнително още два кадъра на милиционерското училище -Сарафов и Я.Тодоров внасят смут.Ужасяващо е,че в НС само ПП-ДБ не са комунистически-проруски партии.Крайният резултат е,че сме последни в ЕС,на голямо разстояние от предпоследния!

    Нередност?
Нов коментар