🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Над него е само Бойко: След ГЕРБ и ВСС поиска освобождаването на Гешев

ДПС приветстваха идеята на Мария Габриел, прокурорът, отказал да разследва Пеевски, е сред подписалите предложението

Основанието за искане на отстраняване на Иван Гешев са думите на заместника му Борислав Сарафов
Основанието за искане на отстраняване на Иван Гешев са думите на заместника му Борислав Сарафов
Основанието за искане на отстраняване на Иван Гешев са думите на заместника му Борислав Сарафов    ©  Велко Ангелов
Основанието за искане на отстраняване на Иван Гешев са думите на заместника му Борислав Сарафов    ©  Велко Ангелов
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Само ден след като номинираната от Бойко Борисов за премиер Мария Габриел обяви новия курс на ГЕРБ към отстраняването на главния прокурор Иван Гешев, а ДПС го одобриха, прокурорската колегия във Висшия съдебен съвет започна процедура по отстраняването му.

В петък шестима членове на колегията, която досега беше щит на шефа на обвинението, внезапно се обърнаха срещу него и поискаха отстраняването му от длъжност.

Предложението е подписано от представители и на политическата, и на прокурорската квота в колегията. Това са Георги Кузманов, Йордан Стоев, Гергана Мутафова, Огнян Дамянов, Светлана Бошнакова и Калина Чапкънова.

В искането си те настояват Пленумът на ВСС да установи "тежко нарушение или системно неизпълнение на служебните задължения, както и действия, които накърняват престижа на съдебната власт".

Причината, която шестимата посочват, е намеса на Иван Гешев в разследването на наричания от него самия "атентат" срещу автомобила му на 1 май.

Според шефа на националното следствие Борислав Сарафов Гешев лично е изпратил на място "израелски експерт", който направил оглед. За въпросния експерт не се знае нищо конкретно, освен че ненадейно е пристигнал в България час и половина преди т.нар. взрив. По думите на Сарафов неговият заместник в следствието Ясен Тодоров е завел "експерта" на мястото на инцидента и е бил допуснат, защото останалите са изпълнявали указанията на главния прокурор.

За подобни действия няма законово основание и шефът на обвинението не би следвало да се разпорежда по разследване, което лично го засяга. Той е свидетел и пострадал по това дело, пишат шестимата прокурори, подписали искането.

По команда на ГЕРБ и ДПС

Реакцията на прокурорската колегия видимо следва политическите развития около скандала с главния прокурор. От съобщаването на сензацията за т.нар. атентат досега кадровият орган на съдебната власт мълча. Нещо повече -

в четвъртък член на ВСС от съдебната колегия - Атанаска Дишева, поиска казусът да бъде обсъден, но мнозинството отхвърли предложението ѝ.

Ден по-късно, и то след като ГЕРБ дадоха сигнал, че "свалят" доверие от главния прокурор, а ДПС "приветстваха идеята" като "добра" (по Йордан Цонев и Мустафа Карадайъ), се появи предложението за отстраняване. "Капитал" потърси, но не откри Иван Гешев за коментар.

За да бъде свален от поста Гешев, са нужни 17 гласа на пленума, в който заседават съвместно съдии и прокурори.

Откакто беше избран през 2019 г., главният прокурор е давал многократно основания за подобна процедура. Включително двама министри на правосъдието - служебният Янаки Стоилов и Надежда Йорданова от кабинета "Петков", са искали освобождаването му на същото основание, посочено и от шестимата прокурори сега. Разликата в случаите е, че и Стоилов, и Йорданова бяха подкрепили предложенията си със солидни доказателства, докато настоящото искане се базира само на твърденията на заместника на Гешев Борислав Сарафов.

ВСС отхвърли исканията и на двамата министри с внушителните 16:2 гласа, като само Атанаска Дишева и Олга Керелска подкрепиха предложенията им. Тогава Георги Кузманов, Йордан Стоев, Гергана Мутафова, Огнян Дамянов, Светлана Бошнакова и Калина Чапкънова (които сега предлагат отстраняването) гласуваха "против" основанията на Йорданова и Стоилов.

Кои са шестимата

Освен че до момента винаги са били непоклатима подкрепа на главния прокурор, шестимата, които сега се обръщат срещу него, са представители както на прокурорската, така и на политическата квота в прокурорската колегия на ВСС.

Георги Кузманов и Огнян Дамянов са излъчени от техните колеги от обвинението.

Светлана Бошнакова е номинация на БСП във ВСС, но е избрана там освен с гласовете на социалистите и с тези на ДПС и ГЕРБ. Същото важи и за Калина Чапкънова и Гергана Мутафова, които през 2017 г. бяха номинирани от ГЕРБ и избрани от монолитното мнозинство на ГЕРБ, ДПС, БСП и "Обединени патриоти". Чапкънова беше особено приближена на ръководството на прокуратурата, по тази линия стана и говорител на прокурорската колегия в съдебния съвет.

Под искането за оставката на главния прокурор се е подписал и Йордан Стоев. Той попадна в прокурорската колегия, излъчен от обединението между "Атака", НФСБ и ВМРО, които през 2017 г. (когато се избираше ВСС) управляваха заедно с ГЕРБ. Стоев, който беше заместник-ръководител на Софийската апелативна прокуратура, е известен с отказа си да разследва Делян Пеевски по сигнал на "Протестна мрежа" през 2013 г.

Буквално час след инициативата на шестимата от прокурорската колегия, обвинителите от района на Апелативната прокуратура в София също поискаха оставката Гешев. В този апелативен район влизат районната, окръжната, градската и апелативните прокуратури в столицата. В петък те подкрепиха исканата оставка на шефа на обвинението. Преди точно десет дни (на 2 май) същите прокурори излязоха на демонстрация в подкрепа на Гешев след "атентата".

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    cccd avatar :-|
    cccd
    • - 1
    • + 10

    Нещата започват да се навързват логически. Борисов и Доган (следващите, които ще цъфнат в "Магнитски") се опитват да хитруват на дребно пред Запада, като сменят пишман главния прокурор, симулирайки някаква "реформа". Каскетът от своя страна обаче, вече надушил накъде духа вятъра, симулира атентат срещу себе си и бега да пее като канарче в САЩ за своите вече бивши господари Борисов/Доган/Пеевски. И двете страни се борят за индулгенция по най-андрешковски начин. Всеки гледа да спаси кожа в тази ситуация. Жалка, българска картинка.

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 4
    • + 14

    До коментар [#1] от "cccd":

    Всъщност жалкото на цирка около Гешев е, че преврата ще се представи пред неселението като грандиозна победа на правилните жълтопаветни сили. Според мен, без да мога да го докажа, това е премиерата на новия посланик на Козяк. И от силното начало личи, че и други ще опразнят кабинетите ...

    А всъщност във фундаменталните си разсъждения по темата, публикувени вчера в Капитал, адв. Екимджиев конститира, че Гешев ще бъде свален от същите, които го инсталираха там!
    Пророк е тоя Екимджиев!
    Всъщност е просто мислещ човек, който може би познава лостовете на въздействие на разните посолства...

    Изтъркана класика е да съборят (вече) неудобния със "сламени" доводи.
    Тодор Живков като държавен глава не го съдиха за провеждани политики - за Възродителния, например, който прогони почти половин милион българи от родинана, а за раздавани апартаменти... Сякаш той им е подписвал нотариалния... И не го осъдиха, естествено.

    Същото и с Гешев - "тежкото нарушение" на служебните задължения по чл. 129, ал. 3, т. 5 от Конституцията е (седенете, за да не паднете!), че на огледа на мястото на "атентата" Ясен Тодоров, зам.директор на НСлС бил водил някакъв "израелски експерт-антитерорист", който не бил оторизиран за това. Всъщност къде е персоналната вина на главния прокурор?
    Но тъй като Гешев е достатъчно неудобен (вече) за всички, никой и няма да се интересува има или няма вина. Казано е, че кучето е бясно - и толкова!

    Гешев прати мутрите си да преджобят президентството. Нямаше реакция от ВСС!
    Гешев се бърка пряко в политиката. Нямаше реакция от ВСС!
    Гешев отказва да разглежда документно престъпление с двойното гражданство на Киро. Нямаше реакция от ВСС.

    А сега, когато собствениците на прокуратурата решиха да направят преврата, прокурорската квота във ВСС на мига го мотивира. Обидно глупаво, но пък безотказно, защото никой няма да търси отговаря ли мотива на деянието.
    Шестимата центуриони на Гешев във ВСС го предадоха. Класика!

    И ако това е съдебна реформа, всеки преврат в историята вече може да се нарича така.
    Убийството на Гай Юлий Цезар от Брут и Касий - също.

    Апропо, съдебна реформа ще доживеем ли, или балаганът е заради смяната на името на табелката на вратата на гл.прокурор?
    И повече от смущаващо за мен е, че Христо Иванов не продумва от месец.
    Той ли ще е?
    Всъщност личността видимо няма значение, при положение, че "мажоритарните собственици" на прокуратурата са си същите, конституционните ѝ рамки са си същите, хората в ПРБ са си същите.
    Е, от време на време ги използват за преврати, ама...

    Нередност?
  • 3
    borodino avatar :-|
    borodino
    • - 5
    • + 7

    Година-две старанието за разкарване на Гешев катастрофира,защото не можело да бъде освободен по закон. Изведнъж гръмнаха пиратките край Ярлово, квалифицирани като антидържавен тероризъм, и скоростно неговите хора във ВСС го предадоха. Значи - можело!
    "Совите не са това, което бяха".
    Обидното е, че рокадата на висш държавен пост се представя като карнавал. Но това е прикритие за пред масите за десанта във властта на едни тайнствени сили, които със смяната на Гешев печелят предмостие. И вероятно ще го разширяват за сметка на Борисов, на Радев, на...
    Pax Americana се готви за последната си битка.

    Нередност?
  • 4
    selofia avatar :-|
    Селофия
    • - 4
    • + 5

    Е, мнозинството намира Pax Americana за по-добро от Русский мир..
    Само пълното интегриране на БГ в Европа - справедлива и работеща правна система, приемане в Еврозоната и Шенген, както и изкореняване на тоталната корупция, въплътена в корпоративните партии ГЕРБ и ДпС- само тогава България може да се върне на историческия си път на нормална европейска страна, от който е била отклонена след атентата в св. Неделя и окупацията от ЧА.
    Също Прикриватурата да бъде реформирана, като структура остатък от комунистическия режим.
    Тогава и само тогава обикновените граждани ще могат да дишат по-спокойно, а БГ да не прогонва собствените си дъщери и синове!

    Нередност?
Нов коментар