ГЕРБ и ПП-ДБ са близо до съвместно правителство с втория мандат и ротационен премиер

Цяла неделя вървят интензивни преговори между Бойко Борисов, Кирил Петков, Асен Василев и Христо Иванов

И в неделя продължиха разговорите между лидерите на ГЕРБ и ПП-ДБ за подкрепа на правителство с втория мандат на коалицията
И в неделя продължиха разговорите между лидерите на ГЕРБ и ПП-ДБ за подкрепа на правителство с втория мандат на коалицията
И в неделя продължиха разговорите между лидерите на ГЕРБ и ПП-ДБ за подкрепа на правителство с втория мандат на коалицията    ©  Велко Ангелов
И в неделя продължиха разговорите между лидерите на ГЕРБ и ПП-ДБ за подкрепа на правителство с втория мандат на коалицията    ©  Велко Ангелов
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Ден преди номинираната за премиер от ГЕРБ Мария Габриел да върне на президента папката с проектосъстава на кабинета си лидерът на партията Бойко Борисов продължава да води паралелни разговори както с двете формации, които заявиха, че ще подкрепят правителството с първия мандат - ДПС и ИТН, така и с коалицията ПП-ДБ за евентуално сформиране на мнозинство с втория мандат.

Според няколко различни източника през деня в неделя са се провели особено интензивни преговори най-вече с ПП-ДБ, като е постигната принципна договорка за съвместно управление. По неофициална информация първата и втората политическа сили в парламента са обсъждали общ кабинет с втория мандат, в който номинираните от двете формации за премиер Мария Габриел и акад. Николай Денков да заемат поста на ротационен принцип за шест месеца. Нещо повече - по неофициална информация от късния следобед, когато приключи втората среща на лидерите на ГЕРБ и ПП-ДБ, се очаква във вторник Габриел да върне на президента празна папката с първия мандат, като е обсъждано заедно с нея да бъде и Денков като знак за постигнатата договорка между двете формации. Докато Денков е министър-председател, Габриел ще бъде вицепремиер и министър на външните работи.

Предвид сложната обстановка този резултат е временен, но е най-близкото разбирателство, което двете формации са постигали.

Премиер на ротация

Докато различни представители на ГЕРБ обясняваха в студиата на телевизиите какъв профил ще има проектокабинетът на Габриел и как ще се разпределят министерските кресла между трите формации - ГЕРБ, ДПС и ИТН, в неделя сутринта по неофициална информация Борисов е разговарял с Кирил Петков, Христо Иванов и номинираните от двете формации за премиер - Мария Габриел и акад. Николай Денков. Пак по неофициална (но потвърдена от няколко различни места) информация по време на разговорите, които бяха два - в неделя сутринта и в ранния следобед, лидерите на двете формации са обсъждали вариант за сформиране на мнозинство с втория мандат, като излъчените от двете политически сили за премиер акад. Николай Денков и Мария Габриел се сменят на поста на ротационен принцип за шест месеца. Според обсъждания вариант първи поста ще заеме кандидатът на ПП-ДБ Николай Денков. Този подход за председателство на ротационен принцип беше възприет и при избора на председател на Народното събрание и благодарение на тази договорка на поста беше избран Росен Желязков от ГЕРБ, който ще оглавява парламента три месеца, след което ще бъде заменен от Никола Минчев от ПП.

На този етап все още не е уточнено дали и какви промени ще има в състава на проектокабинета, доколкото ПП-ДБ обявиха предложенията си за министри още преди да бъде връчен първият мандат на ГЕРБ. В него присъстват ярки политически фигури от ПП като съпредседателя на партията Асен Василев, срещу чиято номинация първоначално Бойко Борисов имаше възражения, но впоследствие смени тона, като допусна, че ГЕРБ би подкрепила кабинет с негово участие като финансов министър. По неофициална информация по време на разговорите в неделя е било постигнато съгласие съпредседателят на ПП Асен Василев да остане в проектокабинета като министър на финансите.

От ДБ пък настояват в проектокабинета с втория мандат да влязат експерти, за да е по-приемлив за подкрепа от формацията на Борисов. В неделя тясното ръководство на една от партиите в ДБ - ДСБ излезе с резолюция, в която се казва, че формацията поддържа позицията, че "непосредственото решение на политическата криза минава през експертна управленска формула с втория мандат за осигуряване на парламентарно мнозинство за правосъдна реформа, процес по възстановяване на правовата държава, приемане на България в еврозоната и Шенгенското пространство".

Продължаването на преговорите между ГЕРБ и ПП-ДБ и евентуалната договорка за получаване на подкрепа от страна на партията на Борисов идва на фона на срещата на лидерите на двете формации в парламента в петък. На нея от ПП-ДБ препотвърдиха категоричната си позиция, че няма да подкрепят правителство с първия мандат. По неофициална информация на нея Борисов е дал да се разбере, че ГЕРБ няма да участва в мнозинство и да гласува за правителство с различен от Мария Габриел премиер. Нещо повече - бившият еврокомисар е отказала и предложението на ПП-ДБ да участва в правителство с втория мандат като вицепремиер - вариант, който първоначално обсъждаха от коалицията срещу подкрепа за кабинет "Денков".

Какви са ходовете на Борисов

На този етап не е ясно дали тази договорка е окончателна и ако е, какъв ход ще предприеме Борисов в понеделник, когато номинираната за премиер Мария Габриел трябва да върне на президента папката с мандата. Ако в оставащото време до 15 ч. в понеделник ГЕРБ и ПП-ДБ се разберат за сформиране на правителство с втория мандат, твърде вероятно е Габриел да върне на Румен Радев празна папка без структура и състав на кабинет, което ще означава, че мандатът не е изпълнен и държавният глава ще трябва да връчи втория мандат на акад. Николай Денков.

Към неделя обаче различни представители на ГЕРБ уверено твърдяха, че в понеделник Габриел ще предложи състав на правителство, както и че в него ще има и представители на другите две партии, с които до последно номинираната за премиер разговаря в парламента за подкрепа - ДПС и ИТН, и които вече заявиха, че ще застанат зад излъчено от ГЕРБ правителство. Според депутата Делян Добрев, който е и член на тясното ръководство на ГЕРБ, предложеният от Габриел кабинет ще бъде с ограничен мандат и в него няма да има ярки политически фигури, както и такива, които са били министри по времето на управлението на Борисов. "Ще бъдат експерти, излъчени от ГЕРБ и от двете партии, които са заявили подкрепа - ДПС и ИТН. Предполагам, че ДПС ще има 3-4, най-много пет министри. ИТН ще има двама. От 20 министри между 12 и 15 ще бъдат от ГЕРБ, останалите - на партиите, които подкрепят кабинета", каза Добрев пред bTV.

От гледна точка на Борисов евентуална договорка за участие на ГЕРБ с втория мандат за него изглежда най-чистия вариант. Първо, защото внасянето на правителство и подкрепа на ДПС и ИТН, независимо че това няма да бъде скрепено с коалиционно споразумение, го обвързва с тези формации официално. Още повече че евентуален кабинет на Габриел трудно ще бъде прокаран в парламента. Трите формации имат общо 116 гласа и ако се съди по заявките на останалите партии, откъдето такова правителство би могло да получи подкрепа - БСП и "Възраждане", няма как Борисов да разчита на техните гласове. БСП препотвърди в събота позицията си, че депутатите й няма да подкрепят правителство в мандата на ГЕРБ и дори спряха командировките на народните си представители, за да присъстват всички в залата. На същата позиция са и от "Възраждане", чийто лидер Костадин Костадинов дори говори за нов предсрочен вот като вариант за изход от политическата криза.

За да мине проектокабинет на Габриел, е необходимо той да получи минимум 121 гласа, което означава, че трябва или петима депутати от останалите политически сили извън ГЕРБ, ДПС и ИТН да гласуват за него, или от пленарната зала да отсъстват девет народни представители, които да намалят кворума и правителството на мине със 116 гласа.

По неофициална информация, ако все пак Габриел върне в понеделник папката на президента със структура и състав на кабинет, то най-вероятно той ще бъде гласуван във вторник сутринта.

18 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    klimentm avatar :-P
    klimentm
    • - 3
    • + 4

    Ха ха защо не тетрархия?!

    Нередност?
  • 2
    dobadoba avatar :-|
    dobadoba
    • - 2
    • + 5

    Ееееее, все пак ще се вземат младоженците.
    И @КОЙ ще го играе булката в случая ?..

    Нередност?
  • 3
    brunhild avatar :-P
    Харвардски Многокнижник
    • - 10
    • + 4

    Екстра :))))
    Това е един хубав, работещ вариант за съставянето на една силна, ясна, дясна, евроатлантическа, геополитическа коалиция.
    Признавам, моделът “ротационен министър-председател” е прекрасна демократична иновация.

    Нередност?
  • 4
    valdim avatar :-P
    Dimov
    • - 6
    • + 1

    Зад "ротационната" идея вероятно стои Христо. Или Асен.
    Ако убедят и Румен Радев да ротира, напр. ...с мен, би било идеЯлно.

    Нередност?
  • 5
    nqma_zna4ka_koi avatar :-|
    nqma zna4ka koi
    • - 3
    • + 4

    Колко нелепа ситуация - всички се учудват, че се случва най-нормалното нещо... Да добре го отиграха с напред-назад, но в крайна сметка е неизбежно, а и всички могат да извлекат и политически Позитиви напук на "анализаторите" и "политолозите"! Има поле за политически завоевания като почнем от еврозона, шенген, план за възстановяване и др. Също така предстоят и тежки реформи в енергетиката, които обективно не могат да се отлагат. Та би могло да се търси и по-широк формат за да се направят и други фундаментални промени, дълго отлагани...

    Нередност?
  • 6
    BBB avatar :-|
    D.r D
    • - 8
    • + 10

    Това е противоестествено!
    Става класиката: гласуваш за баце - получаваш Киро (в добавка Христос Иванов) или гласуваш за Киро (в добавка Христос Иванов) - получаваш баце.

    Какъв е смисълът от партии, избори и цялата политическа димка, след като е ясно, че трябва да спазим указанията на Моск..., пардон - Вашингтон?

    Съглашателството, на което кръгът Капитал се кефи, защото го инициира от самото му начало, е крах за политическата система в БГ.
    Отсега нататък издборите - най-висшият израз на демокрацията е обезсмислен.
    Самата демокрация е обезсмислена, щом партийни анагонистични субекти могат да се колаборират, пренебрегвайки вота на гражданите.

    Суспендирахте демокрацията, пинодоси!

    Нередност?
  • 7
    valdim avatar :-|
    Dimov
    • - 7
    • + 6

    До коментар [#6] от "D.r D":

    Отново вашия апломб и отново с негативна конотация - "крах на политическата система", "съглашателство"...А това отгоре на фасадата на НС, сигурно и то е съглашателство?
    Боко е на колене, в лично качество. Важното е конституционната реформа да се случи, съдебната система да се реформира, да влезем в Шенген и Еврозоната, парите от "плана" да дойдат и да НЕ бъдат откраднати.

    Нередност?
  • 8
    BBB avatar :-|
    D.r D
    • - 4
    • + 8

    До коментар [#7] от "Dimov":

    Вие против кого гласувахте?
    Е, получихте ли го същия в комплект със своите?
    И не е ли противоестествено две противостоящи формации да съуправляват, вместо да се надграждат за интересите на обществото? Марето и акад. Колето?
    Доста робска психика имате, Dimoff...
    Тъжнота е че сте измекярите, дето ви закачат на кукичката Шнген, ЕЗ и разни холограмни благини, но завличате и бъдещето на децата ни.
    Да се чудим как да ги устройваме по странство.

    Нередност?
  • 9
    nxy48610609 avatar :-@
    amidala
    • - 3
    • + 8

    Крайно джендърско политическо мислене! Първо Денков е алфа на Марето, после тя му става алфа. И защо ходим на избори, а не се спусне директива от Козяк: тия ще са три/шест месеца, после обръщаме чаршафа (и резбата)!?
    Нещо ми се губи логиката.
    Не схващам Борисов защо си предава поддържниците на тия сбърканяци? Нещо Гешев ли ще съобщи утре?
    Ебати кочината!

    Нередност?
  • 10
    bratkubrat avatar :-|
    Mike
    • - 4
    • + 5

    До коментар [#8] от "D.r D":

    И двата ви коментара показват политически инфалтилизъм, и най-вече демократичен такъв - съжалявам много, че трябва да го кажа.

    Първо, на избори не се гласува "против", а "за". Това е буквално А и Б на демократичния процес, и вие явно не сте го разбрали. Не избираш какво не искаш, а какво искаш. И съдиш избраниците си по това дали са постигнали това, заради което си ги избрал, а не по това колко успешно си играят на "прее*и другарче". Иначе то е ясно, че щом си гласувал за едни, си против другите, иначе щеше да гласуваш за някой от другите.

    Второ, именно коалициите са най-естественото състояние в една демокрация. И да, понякога се налага да са между противоположни полюси. Коалицията в Германия в момента е между социалисти (нашето БСП - или това, което би трябвало да бъде БСП), крайнодесни (ама не в смисъл на "патриоти", а в класическия смисъл на икономическо дясно - ниски данъци, малко регулации и т.н.) и за гарнитура Зелени, които хем са леко левичари, хем са либерални (джендъри), хем клонят към прекалени регулации. Как според теб се сглобява такава коалиция? И как избирателите на една от трите партии приемат другите две? Може да си 100% убеден, че избирателите на Зелените (по твоята логика) са гласували "против" крайнодесните.

    Търпимостта към инакомислещите също е фундаментална идея на демокрацията, която явно е доста чужда по нашите земи. И мен не ме кефи, че циганите гласуват за който им плати, ама това е положението. В моето семейство имаме избиратели на 3 различни партии. Спорили сме много и сме дискутирали, но в крайна сметка вечер сядаме на една маса и лягаме в едно легло.

    Нередност?
Нов коментар