Още една номинация за премиер в мъртвото вълнение на парламента

Борисов официално предложи еврокомисаря Мария Габриел за поста, но остава да решава въпроса с подкрепата за правителството

Мария Габриел по време на представянето на кандидатите на ГЕРБ за евродепутати през 2019 г.
Мария Габриел по време на представянето на кандидатите на ГЕРБ за евродепутати през 2019 г.
Мария Габриел по време на представянето на кандидатите на ГЕРБ за евродепутати през 2019 г.    ©  Цветелина Белутова
Мария Габриел по време на представянето на кандидатите на ГЕРБ за евродепутати през 2019 г.    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Борисов предложи програмен кабинет с министри, посочени от партиите, които го подкрепят
  • Позицията на ПП-ДБ за неподкрепа на правителство на ГЕРБ остава непроменена
  • Борисов може да направи кабинет с ДПС и БСП, но ключът за мнозинството ще държи Корнелия Нинова

До началото на следващата седмица, когато президентът Румен Радев ще връчи първия мандат за съставяне на правителство, парламентът ще живее в нестандартна ситуация. В момента има двама души, които са номинирани за премиер за първия и за втория мандат от т.нар. парламентарна рулетка, макар и обявени в обратен ред - еврокомисарят Мария Габриел от спечелилата изборите ГЕРБ и акад. Николай Денков от коалицията ПП-ДБ, заела второто място. Има и излъчен проектосъстав на правителство от втората по големина политическа сила в парламента, а очакванията са в кратки срокове да бъдат обявени и имената на министрите в проектокабинета на ГЕРБ.

Това, че се обявяват имената на евентуални бъдещи премиери, все още не означава положителна развръзка на въпроса с правителството. Вече повече от месец след поредните избори мъртвото вълнение в парламента продължава. Когато преди десетина дни лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов многозначително размаха пръст към ПП-ДБ по повод предложеното от тях правителство на малцинството и се заканваше, че ако двете формации не се разберат как да си поделят властта, той ще предложи същия вариант на кабинет на малцинството, но за разлика от техния неговият "може и да мине", думите му прозвучаха като опит натиск върху втората по численост парламентарна група.

Дни преди президентът да връчи първия мандат на ГЕРБ (15 май) Борисов е на път да изпълни заканата си. "Кабинет ще има", каза той във вторник, няколко часа след като Радев обяви кога ще възложи на формацията му първата възможност за сформиране на правителство. Посочи и формулата, по която предлага да стане това - ГЕРБ ще излъчи кандидата за премиер, а министерските кресла (независимо дали партийни фигури или експерти) да се разпределят между останалите формации в парламента, които решат да подкрепят правителството. Ден по-късно от парламентарната трибуна Борисов обяви и номинацията на партията за премиер - еврокомисарят Мария Габриел.

Защо преди връчването на мандата

Твърдото намерение на Борисов да предложи кабинет дойде на фона на настъпилия разрив в разговорите между ГЕРБ и ПП-ДБ за евентуална подкрепа на партията на Борисов за предложения от коалицията състав на кабинет. Основният препъникамък в него се оказаха част от силно партийните номинации за министри, както и твърдата позиция на част от лидерите на коалицията в проектосъстава да няма посочени от ГЕРБ лица, а депутатите от формацията само да подкрепят правителството срещу председателски места в парламентарните комисии.

А пък за бързането с офертата от страна на лидера на ГЕРБ към всички политически сили в парламента за формулата за кабинет и лицето, което ще го оглави, още преди мандатът да бъде връчен, изглежда, има друга причина. Според няколко източника през уикенда е имало опити за усилване на външния натиск над Борисов чрез знакови лица от ЕС, но до момента, както се вижда, напразно.

Евроопаковката "Габриел"

Случайно или не, профилът на номинираната за премиер Мария Габриел е свързан точно с европейските институции. В продължение на осем години, от 2009 до 2017, тя беше евродепутат от ГЕРБ от фракцията на ЕНП, където членува партията на Борисов, а след това първо стана еврокомисар по цифровата икономика и обществото в европейската комисия "Юнкер" и продължи да заема поста и при Урсула фон дер Лайен с ресор иновации, научни изследвания, култура, образование и младежта.

Този бекграунд на Габриел изглежда удобен за Борисов. От една страна, той номинира за поста човек, който е трупал стаж по високите етажи на европейските институции и е на ти с политическите фактори в ЕС. От друга - в известен смисъл Габриел е чужда на вътрешната политика и макар че е член на ГЕРБ и е изградила политическата си кариера чрез партията, може да мине за не чак толкова тясно партийно предложение. Най-вероятно чрез номинацията й е търсен и още един ефект - една от партиите в ДБ - ДСБ, също е член на ЕНП и евродепутатът от обединението Радан Кънев е в същата фракция. Друг е въпросът доколко Габриел отговаря на част от профила за премиер, който Борисов очерта със задачата "да изведе икономиката и индустрията на страната в посока, която всички очакват".

Какви са опциите на Борисов

Далеч по-важният въпрос обаче е дали намерението на лидера на ГЕРБ да се направи правителство с първия мандат е наистина реална, или е последен опит да окаже натиск върху коалицията ПП-ДБ за отстъпки за сформиране на правителство с втория мандат. Въпреки обявеното намерение кандидатът на ГЕРБ за премиер да води разговори с всички парламентарно представени сили Борисов отново първо се обърна към ПП-ДБ. "Слагаме на масата програмата, тези приоритети, приемлив премиер и правим програмно правителство. Няма значение дали министрите са политически фигури или експерти. Това се договаря", каза той. А след това заплаши, че "ако не стане с тях, ще стане с другите". Най-чистият вариант за Борисов е да се сформира правителство с ПП-ДБ. Това ще се равнява на политическа реабилитация, докато партньорството с останалите политически сили в парламента би му нанесло имиджови щети. ДПС е токсична за официално взаимодействие, а БСП би била пречка за утвърждаването на евроатлантическия образ, към който ГЕРБ усилено се стреми - както по линия на войната в Украйна, така и по линия на приемането на еврото, доколкото от социалистическата партия защитават позицията, че това трябва да стане на по-късен етап, когато България ще е подготвена за такава стъпка.

Депутатите от ГЕРБ, както и представители на партийното ръководство, са раздвоени по въпроса дали Борисов ще предпочете все пак да сформира правителство с подкрепата на ДПС, БСП и ИТН, ако разговорите му с ПП-ДБ тотално се провалят. Според част от тях говоренето за евентуално мнозинство с движението, социалистите и формацията на Слави Трифонов е по-скоро опит за оказване на натиск върху ПП-ДБ, а разговорите с БСП например могат да бъдат прекратени с аргумента за разминаване в приоритетите на двете партии - еврозоната и Украйна. Друга част обаче смята, че намеренията на Борисов са сериозни и че по-скоро ще има правителство - с всички негативи, които ще понесе ГЕРБ, ако влезе в мнозинство с трите формации. И дори намекват, че профилът на част от проектосъстава на евентуалния кабинет на ГЕРБ ще е подобен на този на Габриел - на хора, чиито биографии са свързани с европейските институции, или такива, които идват оттам. Дали това ще е така, предстои да видим.

Странна ситуация в ПП-ДБ

Досега втората по големина политическа сила ПП-ДБ остава на позицията си, че няма да подкрепи проектокабинета на ГЕРБ с първия мандат, ако такъв бъде предложен. "Мария Габриел не е единственият човек в ГЕРБ, който изпълнява задълженията си по правилния начин, но въпросът е принципен. Ние сме дали заявка, че първият мандат няма да мине поради липсата на доверие в цялата партия, а не в отделни индивиди, следователно няма да предлагаме наши кандидати за министри", заяви в кулоарите на парламента Даниел Лорер от ПП. Той беше и единственият представител на коалицията, който коментира официално предложението на Борисов. Лидерите - съпредседателите на ДБ Христо Иванов и Атанас Атанасов, отново запазиха мълчание, а съпредседателите на ПП Кирил Петков и Асен Василев са в чужбина.

Разделението в коалицията обаче по въпроса как да се постъпи при евентуалното партньорство с ГЕРБ си остава. В сряда лидерите на ПП-ДБ обсъдиха ситуацията с отправеното предложение на Борисов за правителство и номинацията на Габриел за премиер, но по неофициална информация мненията отново са се разминали. Христо Иванов е предложил по време на разговорите за първия мандат от коалицията да заявят, че ще ревизират състава на вече огласения проектокабинет с втория мандат, така че да бъде само с експерти. Съпредседателите на ПП Кирил Петков и Асен Василев, пак по неофициална информация, отговорили, че са предложили такъв състав тактически и могат да оттеглят номинацията на Асен Василев за финансов министър. Срещата на ПП-ДБ с кандидата за премиер на ГЕРБ Мария Габриел трябваше да се състои в четвъртък, но беше отложена за петък, когато Асен Василев и Кирил Петков ще се върнат от чужбина. От ГЕРБ впоследствие обявиха, че ще очакват другите лидери в коалицията в първоначално обявения ден.

Нинова държи ключа за проектокабинета "Габриел"

Ако все пак Борисов е решил да направи правителство на всяка цена, то ще трябва да получи подкрепата на БСП, която държи ключа за мнозинството. ГЕРБ заедно с ДПС и ИТН имат 116 депутати и не им достигат петима, за да има минимума от 121 народни представители за мнозинство. Засега обаче Корнелия Нинова не заявява категорично, че е склонна да подкрепи предложения от Борисов вариант за кабинет. Веднага след обявяването на номинацията на Габриел тя разкритикува подхода на лидера на ГЕРБ да предложи кандидат-премиер, преди да са разговаряли по приоритетите. "Ние предложихме да има една лидерска среща, на която да се уточнят няколко най-важни приоритета за страната. И ако го постигнем, да си поставим разумни срокове за изпълнение на тези задачи и чак тогава да се търсят премиерът и министрите", каза тя. Освен това, за да участват в някаква конфигурация за правителство, социалистите първо трябва да се допитат до активистите си.

От гледна точка на Нинова включването на БСП в управленско мнозинство е най-добрият вариант за нея. Първо, защото с всеки изминал вот партията намалява резултата си и още едни предсрочни избори могат да я запратят още повече към дъното в подреждането на парламента. Срещу Нинова има и вече сериозна вътрешна опозиция, която получи излаз към властта чрез служебните правителства на Румен Радев и това също засилва влиянието на противниците й.

От друга страна обаче, Нинова трудно ще оправдае пред електората си евентуално партньорство с ГЕРБ, чиято основна опозиция беше дълги години. А и това ще даде повод на опонентите й в партията отново да я атакуват. Евродепутатите от БСП Елена Йончева, Иво Христов и бившият лидер на БСП Сертей Станишев вече излязоха с позиция, че "всяка форма на колаборация на БСП с ГЕРБ е недопустима".

Рисковете за ГЕРБ от мнозинство с ДПС и БСП

Евентуалното партньорство с БСП и ДПС обаче крие и други рискове за ГЕРБ освен разминаването с БСП по приоритети и щетата от формалната колаборация с БСП. Първо, съществува опасност един такъв кабинет, независимо дали ще бъде опакован като програмен или експертен, да е непопулярен в обществото заради формациите, които ще го подкрепят. Оставането на ПП-ДБ в опозиция може да увеличи подкрепата за коалицията. Борисов обаче не може да си позволи ГЕРБ да се яви с отслабени позиции на ключово важните за заемане на позиции във властта местни избори и най-вероятно това ще е основното съображение при обмислянето на решението дали да реализира първия мандат на всяка цена.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1
    • + 7

    Бутането пред погледа на обществото на пределно видимото е заслепеването при шофиране нощем - ни виждаш нищо друго.

    Може би трябва да се погледне зад пределно видимото, за да се улови логиката, която движи политическия театър?

    Номинацията на еврокомисар е втори - много успешен - етап от безпогрешната тактика на баце за препиране имиджа на мафиотоподобната му партия и изваждането ѝ от политическа изолация.
    Печелившата тактика, разбира се, не го прави държавник. Просто показва, че добре планирани тарикатлъци могат отново да му дадат ключа от касата на държавата. А какво се случва с пачките вътре - видяхме всички...

    В първия етап баце намъкна шумно обявяващите се за негови антагонисти ПП/ДБ в протяжни и обречени пазарлъци, чиято единствена цел беше целокупният български да види по телевизора, че те не могат да направят и стъпка без него. И въпреки твърдението, че програмите им почти изцяло се припокриват - Шенген, ЕЗ, американоцентризма, Украина, русофобията, фобията от Китай и пр. - не се получи нищо!
    Защо?
    Защото целта на баце видимо е не да гради консенсус, а да обезличи и елиминира най-сериозния си ВЪТРЕШНОПОЛИТИЧЕСКИ противник.
    И на първия етап - вътрешнополитическия - той се справи блестящо и създаде впечатление, че "алтернативата" са просто едни аджамии-дърдорковци.

    И след като в първия рунд - вътрешнополитическият - баце спечели по точки, логично е да изнесе "борбата" и на европолето.

    Вторият етап е външнополитическият. Баце със с нищо незабележимата Мария Г. изсипа в краката на ПП/ДБ цял бостан динени кори: тя е най-висшият БГ представител в евроинституциите, със сериозен и иновативен ресор, разпознаваема и подкрепяна от брюкселската бюрокрация и ЕНП.
    Абе - знаме на евроатлантизма! Някой да смее да каже нещо срещу тоя икона от Брюксел?
    Без значение, че в медийните ѝ изяви освен тетрис от брюкселски новговор от Мария Г. не се е чуло нищо, което да запомниш. Мария Г е един емблематичен представител на приличен брюкселски политически хумункулус, който обаче може да вирее само в брюкселската среда. В БГ тя ще е римейк на Симеон - дошлият да ни оправи цар-премиер - и като приказки, и като управление: връщането на горите, на имотите...

    В старанието си да разпилее ударно политическите си противници от ПП/ДБ преди местния вот, баце играе опасна за нацията игра, като пилее политическото ѝ време и детронира всякакви авторитети, подчинявайки всичко на политическото си препиране и възприемане като добро куче в очите на 3-4 западни посолства.

    Баце е опасен за политическото здраве на нацията!
    Просто за него то не означава нищо.
    Видимо максимата му е: С мен и потоп...

    Нередност?
  • 2
    valdim avatar :-?
    Dimov
    • + 1

    Борисов ще направи онова, което е добре лично за него в дългосрочен план.
    А кое е "ОНОВА", знае само той.
    Разбира се, сметките му са едно, но факторите са друго.

    Нередност?
Нов коментар