🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

ГЕРБ пробват да ограничат прозрачността за публичните разходи

След като внесоха поправки в ЗДОИ за ограничаване на достъпа до информация, от партията на Борисов заявиха, че няма да го допуснат

Бившата председателка на правната комисия от последния мандат на Бойко Борисов внесе предложения за промени в ЗДОИ, които ограничават достъпа до информация на гражданите
Бившата председателка на правната комисия от последния мандат на Бойко Борисов внесе предложения за промени в ЗДОИ, които ограничават достъпа до информация на гражданите
Бившата председателка на правната комисия от последния мандат на Бойко Борисов внесе предложения за промени в ЗДОИ, които ограничават достъпа до информация на гражданите    ©  Юлия Лазарова
Бившата председателка на правната комисия от последния мандат на Бойко Борисов внесе предложения за промени в ЗДОИ, които ограничават достъпа до информация на гражданите    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Поправките са внесени между първо и второ четене на проекта
  • Вносители са от девет народни представители от ГЕРБ, начело с бившата председателка на правната комисия от 44-ото Народно събрание Анна Александрова
  • Поправките бяха подложени на остра критика от Програма "Достъп до информация"

Депутати от ГЕРБ предлагат да се ограничи достъпа на граждани до обществена информация чрез законодателни промени. Поправките са внесени между първо и второ четене на проекта за промени в Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ) и предвиждат всеки, който иска информация от различните институции, вече да се идентифицира с ЕГН и да доказва правен интерес или членство в местна общност. Освен това според предложенията първичната счетоводна документация вече няма да се счита за обществена информация.

Предложенията за промени в закона са внесени от девет народни представители, начело с бившата председателка на правната комисия от 44-ото Народно събрание Анна Александрова.

Поправките нарушават конституцията и редица европейски документи

Внесените от ГЕРБ поправки бяха подложени на остра критика от Програма "Достъп до информация" (ПДИ). В свое становище по предложения от служебния кабинет законопроект за промени в ЗДОИ, неправителствената организация заявява, че предложените от кабинета на Гълъб Донев промени са наложителни, защото с тях най-после се въвежда директивата на ЕС от 2019 г. относно отворените данни и повторното използване на информацията от обществения сектор. "Будят безпокойство обаче опити, преди второто обсъждане на законопроекта, да бъдат мотивирани народните представители да приемат нови изменения и допълнения, така че някои задължени по закона институции да бъдат освободени и облекчени от конституционните си задължения за сметка на правото на гражданите на информация", се казва в становището на ПДИ, подписано от изпълнителния й директор Александър Кашъмов.

Като "сериозна крачка назад" в сравнение с 2000 г., когато е бил приет законът, от организацията определят предложението да се въведе изискването заявителят за достъп до информация да посочва ЕГН. Според ПДИ това е в нарушение на международните стандарти и правото на ЕС, както и Общия регламент за защита на данните и на конституцията, където е регламентирано, че "всеки има право да търси, получава и разпространява информация". "Нуждата от идентификация с ЕГН съществува единствено в случаите, когато не става въпрос за равно право на достъп до обществена информация, а за личен правен интерес от получаване на дадена специфична информация, която не е обществена", се казва в становището.

Не по-малко притеснително е и предложението да се въведе искането за правен интерес или за членство в "местна общност" като условие за получаването на достъп до обществена информация. Според ПДИ това категорично противоречи на международните стандарти, които забраняват да се въвежда интерес на заявителя. И това изрично е залегнало в две препоръки на Комитета на министрите на Съвета на Европа и Комитета на министрите към държавите - членки на ЕС, относно достъпа до официални документи.

Според ПДИ не трябва да се приема и предложението първичните счетоводни документи да се изключат от понятието "обществена информация". "В много от случаите заявителите търсят информация относно разходи от публични средства - бюджета на общините, републиканския бюджет, бюджета на осигуряването и здравното осигуряване, средства от програми и фондове на Европейския съюз. Тази информация е обявена за обществена по силата на изрични разпоредби на Закона за достъп до обществена информация. Опитът да бъде извадена от него може да бъде квалифициран единствено като въвеждане на непрозрачност, неотчетност, предпоставки за корупция и нередности в разходването на публични средства", заключават от ПДИ.

Какви са мотивите на ГЕРБ

Внесените между първо и второ четене от ГЕРБ поправки на практика са предложения на Националното сдружение на общините. В мотивите си към предложенията депутатите от партията на Борисов посочват, че целта им е да се премахнат заложените предпоставки в закона за "злоупотреба с право", в резултат на което в общините има "масова практика" по подаване на заявления за достъп до обществена информация с фиктивни лични данни и адреси и по въпроси, които "не представляват правен интерес за заявителя". Освен това множеството заявления за достъп до обществена информация довело според вносителите до необходимостта от осигуряването на допълнителни човешки и финансови ресурси за общините.

"Капитал" се опита да се свърже с депутата от ГЕРБ Анна Александрова, но тя не отговаряше на мобилния си телефон. Колегата й Любен Дилов-син, който също е сред вносителите, обясни, че в парламентарната група на ГЕРБ мненията дали тези предложения да се внесат са били разделени. Част от депутатите подкрепили исканията заради оплакване от страна на кметовете на ГЕРБ от многото заявления за достъп до обществена информация, които трябвало да бъдат обработвани. В крайна сметка се е решило все пак да бъдат внесени между първо и второ четене, но според Дилов те не могат да останат в сегашния си вид.

От партията изпратиха и позиция по казуса, в която се казва, че това са предложения на Националното сдружение на общините, в което членуват кметове от всички политически сили. "Предстои постъпилите текстове да бъдат разглеждани от работна група, в която ще участват представители на всички парламентарно представени партии, както и всички заинтересовани страни в процеса. На нея ще бъдат обсъдени направените предложенията и ако бъдат приети ще бъдат разгледани от ресорната парламентарна комисия. ПГ на ГЕРБ няма да допусне нарушаване и ограничаване правото на гражданите да задават въпроси чрез закона за достъп до обществена информация до институциите в страната", се посочва в позицията на ГЕРБ.

Денков: "Ще се търси балансирано решение"

Темата за промените в Закона за достъп до обществена информация беше коментирана и от премиера Николай Денков по време на заключителната среща за мандата на местната власт 2019-2023 г. във вторник. "Това, което достига до мен, е, че част от предложените промени са свързани със случаите на злоупотреба с изискванията на този закон и аз това го разбирам - злоупотребата трябва да бъде пресечена. Но в същото време коментарите на моите приятели народни представили са в насока, че решението, което е предложено не е адекватно - може би ще пресече злоупотребите, но ще наруши достъпа, който е част от осигуряването на прозрачност на разходването на публични средства. Отсега казвам, че ще търсим балансирано решение, с което да бъде затворена вратата за злоупотреба, но да не се прекратява достъпа до информация за това как се разходват средства в министерствата и централната власт, но също така и в общинските бюджети, защото това ще създаде предпоставки за много по-сериозни проблеми. Ще се опитаме да помогнем да разрешите проблема, но не по начина, по който това е предложено между първо и второ четене", заяви Денков.

От ПП заявиха за "Капитал", че не са знаели изобщо за внесените от депутати от ГЕРБ промени в ЗДОИ. Депутатите от партията на Кирил Петков и Асен Василев ще гласуват против предложенията, като решението ще бъде обсъдено и на заседанието на парламентарната група на ПП-ДБ във вторник вечерта.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    inikolaev avatar :-@
    inikolaev

    Поредната нагла леличка

    Нередност?
Нов коментар