От седмото тепе: неработещото пловдивско летище, кандидат-кметът на ПП-ДБ и мечки до Марково

Седмичните новини от "Капитал Пловдив"

"От седмото тепе" е седмичен бюлетин, подготвян от екипа на "Капитал" в Пловдив
"От седмото тепе" е седмичен бюлетин, подготвян от екипа на "Капитал" в Пловдив
"От седмото тепе" е седмичен бюлетин, подготвян от екипа на "Капитал" в Пловдив
"От седмото тепе" е седмичен бюлетин, подготвян от екипа на "Капитал" в Пловдив
Бюлетин: От Седмото Тепе От Седмото Тепе

Най-важното и интересното от седмицата в Пловдив и региона, през погледа на местната редакция

Пловдив исторически е град на 7 тепета. Едното от тях вече го няма, съборено първо за камъни, с които да градят улици, а после за мол. Затова и седмичният бюлетин на редакцията на "Капитал Пловдив" с най-важното и интересното от изминалата седмица за региона ще бъде "виртуалното тепе", от което да виждате какво става наоколо - в бизнеса, иновациите, културата и разбира се, градско развитие и политика.

Здравейте от "Седмото тепе"

Първият учебен ден дойде и отмина, градът вече се задъхва от огромния трафик и продължаващите ремонти, а в началото на седмицата протестът на зърнопроизводителите блокира основни входно-изходни артерии на Пловдив.

В Пловдив през изтичащата седмица събитието беше фактическото приемане на бюджета на общината за 2023 г. Той бе представен още през август, а администрацията на Здравко Димитров е заложила отново невъзможни за достигане приходи и все по-големи разходи за недовършени проекти.

Една от важните теми, които следим, е очакването областният управител Илия Зюмбилев да върне решението на общински съвет Пловдив за откупуване на 67 дка в парк "Отдих и култура" за 35 млн. лв.

Иначе продължават да валят кандидатури за местните избори, с още малки и големи сдружения, които имат апетити да влязат в новия общински съвет. Все още не е ясно кога ГЕРБ ще обяви своя кандидат за кмет. Очакванията са това да е кметът на "Тракия" Костадин Димитров, но в партията на Бойко Борисов до последно нищо не е ясно. "Капитал" чува също така, че местната организация е в нещо като ступор, след като главата ѝ - Иван Тотев, беше махната внезапно миналата седмица. Докато чакаме, се срещнахме с другия основен претендент - проф. Ивайло Старибратов от ПП-ДБ. По-долу може да видите интервю с него за мислите му за града.

Тема от седмицата: летище Пловдив се намира в безтегловност

Какво става? Краткият отговор е "нищо". Международното летище край Крумово е изпаднало в пълно безвремие и по нищо не личи държава и местна власт да работят за неговото развитие. Програмата с редовни полети съдържа едва по две-три дестинации от години, а малкото изключения бързо приключват, както се случи тази година с линията между Пловдив и Истанбул.

Тя просъществува едва четири месеца, а такава до израелската столица Тел Авив бе само за през лятото. В края на октомври приключват и редовните полети на WizzAir до германския град Меминген. Поредният лъч надежда ще е зимната линия на Ryanair до английския Манчестър.

Защо е важно?

Летище Пловдив може да бъде врата към и от света, ако се управляваше адекватно и с визия за развитие. Летището е от ключово значение за развитието на региона, а то продължава дори да не е свързано с адекватен транспорт. Тук ежедневно можеха да кацат и излитат стотици, че и хиляди души, по работа, за туризъм или за връзки с други райони. Наличието на фабрики на толкова чужди компании във или около града предполага и множество пътуващи по работа, които са платежоспособни, клиенти за хотели, заведения и магазини.

Какво следва?

Засега нищо. Но нещо трябва да се случи. За концесия се говори вече години наред, но такава към момента не се задава. Държавата в лицето на Министерството на транспорта и съобщенията и новата местна власт (след изборите от 29 октомври) се налага да решат какво ще бъде дългосрочното бъдеще на летище Пловдив.

Цялата тема може да прочетете тук.

ТОП 5 от "Капитал": Истории от Пловдив и България

#1 Ивайло Старибратов: Пловдив се задъхва от собствената си тежест, а управлението е непрозрачно

Ивайло Старибратов е бивш народен представител от "Демократична България" в 46-ото НС. След усилени преговори между ПП и ДБ в Пловдив той беше издигнат за кандидат-кмет на втория град в България.

#2 За кого са агросубсидиите и как родиха гиганти

Секторът за зърнопроизводство в последните 15 години се окрупни изключително много и на практика няколкостотин зърнопроизводители всяка година получават огромния дял от директните плащания в България, които в кампания 2022 достигат 1.6 млрд. лв., а за настоящата година ще са около 2 млрд. лв. Текстът на Ани Коджаиванова е част от темата на броя на "Капитал" от 21 септември.

#3 Българите работят много, но неефективно

За поредна година българите се оказват една от най-трудолюбивите нации в Европейския съюз. Дългите часове работа обаче не са гаранция за висок стандарт на живот. България остава сред страните с най-евтин труд в Европа - ставката за един зает възлиза на 8.7 евро на час по последни данни на Евростат.

#4 Кой е виновен за дефицита на лекарства

България има случаи, в които една опаковка лекарство се води влята на двама онкоболни пациенти в две болници, а най-накрая тази опаковка е идентифицирана в Холандия. Това стана ясно от разследването на Валя Ахчиева "Търговия със смърт" през март тази година. До момента обаче публично няма данни за нито една наказана болница, нито един търговец с отнет лиценз, нито един глобен лекар или фармацевт около тези разкрития.

#5 Мария Генова е новият генерален директор на НКЖИ

Мария Генова сменя Златин Крумов като генерален директор на Национална компания "Железопътна инфраструктура". Досега тя заемаше поста зам. генерален директор "Стратегия и администрация" в държавната компания.

Бизнес новини

3 в 1: Най-голямото ВЕИ със слънце, вятър и батерии ще е до Ямбол



На мястото на старото военно летище до ямболското село Тенево ще бъде изградена първата по рода си в България хибридна електроцентрала за енергия от възобновяеми източници. Това ще е ВЕИ комплекс, който включва соларен и вятърен парк, както и батерии. Първата копка на първия етап, "Тенево Солар", бе направена на 19 септември, а очакванията са съоръжението да заработи през 2025 г.

"Кяшиф": Инженерът от Самодива и неговите растящи фабрики



Една от най-големите компании по приходи в област Кърджали е производителят на хидравлични цилиндри "Кяшиф". Постъпленията ѝ за 2022 г. скачат с 80% спрямо предходната година и достигат над 136 млн. лв. Седалището ѝ е в намиращото се на около 20 км от Кърджали градче Джебел, което по последни данни е с около 3600 души население.

Истории, които видяхме другаде

От Traffic News съобщават, че ремонтните дейности около кръговото на Централна гара ще приключат в средата на октомври. Тогава се очаква да се пусне движението по булевардите "Христо Ботев" и "Руски", както и по улица "Иван Вазов". Веднага след това ще бъде затворен бетонния мост, свързващ район "Южен" с централната градска част. Ремонтът му се очаква да продължи шест месеца и да създаде нови транспортни кошмари.

Plovdiv24 пише, че КЗК е отхвърлила две от общо трите жалби срещу обществената поръчка за довършването на стадиона на футболния "Локомотив". Прогнозната стойност по нея е 42 млн. лева с ДДС. Не са уважени възраженията на фирмите "Ел системс" от Кърджали и "Юнайтид груп" от София, а по третата (на "Парсек груп") все още се чака произнасяне.

От материал на "Под тепето" в края на миналата седмица стана ясно, че шефът на Пето районно управление на МВР в район "Тракия" е бил хванат да шофира със 104 км в час при ограничение от 50. След това се е опитал да повлияе на полицейските служители, заснели с мобилна камера деянието. След като полицията е институцията, която трябва да следи за спазване на законите, поведението на главен инспектор Иван Чочков е притеснително.

"Обидно е, че нашето околовръстно е по-тясно от локалното на софийското", коментира кметът Здравко Димитров на конференция "Безопасна пътна инфраструктура", организирана от Българската браншова организация "Пътна безопасност" в Пловдив. "Марица" пишат още, че Димитров е апелирал пловдивското околовръстно да бъде включено в най-важните инфраструктурни проекти. Интересното е, че там още от миналата година трябваше да започнат няколко важни проекта, но те не тръгват.

Личност на седмицата

Тони Стойчева



След като в средата на май адвокат Тони Стойчева бе сред първите ясни кандидати за кмет в Пловдив, преди дни тя обяви в страницата си във Facebook, че се отказва от борбата. Вместо това ще се бори за мястото на районен кмет в "Западен", където и живее. Кандидатурата ѝ е подкрепена от обединението между "Продължаваме промяната" и "Демократична България", което подсказва, че Стойчева е успяла да постигне договорка и да се "върне в племето", след самостоятелното си издигане за кмет.

Снимка на седмицата

В неделя от кметството в село Марково до Пловдив съобщиха във Facebook, че е била забелязана мечка с двете ѝ малки в местност на около 200 метра от последните къщи над селото.

Цитат на седмицата

Разбрах от медиите, че това го иска Общината. Нищо официално не е постъпило към нас. Ако искат препроектиране, това означава спиране на дейностите и поне до зимата няма как да има нов одобрен проект”

Бончо Бонев
Бончо Бонев

управител на „Парсек груп” фирмата изпълнител на реконструкцията на ул. “Даме Груев” в "Кичука", по повод информацията за промяна в проекта за обновяване на пътната отсечка.

Назаем от "Бакхус": #ЧревоугодноМиЕНия във Велико Търново



Тази седмица гладният кореспондент на "Бакхус" Ния Петрова (#ЧревоугодноМиЕНия) разказва за обиколката си във Велико Търново, където научи тайната на мнооого добрия паниран кашкавал, срещна отблизо майстор на еленски бут и яде свински ребърца като за световно. През целия септември над 60 ресторанта в цяла България предлагат специални ястия с оригинални местни продукти в кампанията "Гастрономически пътеводител" на МЕТРО България. Ще ви разказваме още.

ЧАСТ I: Тайната на кашкавала и еленския бут

ЧАСТ II: Свински ребърца като за световно

Свободно време и култура

21.09

Италианците от IL VOLO се завръщат в България с концерт на 21 септември в Пловдив (Античен театър). Програмата им ще включва класически парчета от 24-годишния им репертоар, емблеми на италианската музика, но и солови изпълнения на Джанлука Джинобле, Пиеро Бароне и Иняцио Боскето

21.09

Представянето на новия брой "Пловдив (не) чете?" на списание 032 ще се проведе от 19 часа в Bee Bop café.

22.09

Отмененото от 5 септември поради лошо време второ представление на френската пиеса от Саломе Льолуш "Това не го казвай" ще се проведе на 22 септември на сцената на летния театър в подножието на Бунарджика. В главните роли са Теодора Духовникова и Захари Бахаров, а режисьор е Явор Гърдев.

22.09

Футболният "Ботев Пловдив" посреща столичния ЦСКА на стадион "Христо Ботев". Мачът е с начален час 20 часа.

22.09 - 23.09

14-ото издание на международния фестивал за късометражно кино и видео арт Façade Video Festival ще се проведе в две последователни вечери на традиционното вече място, Лапидариума в Стария град. Тази година програмата включва 27 творби от 18 държави като победителят ще бъде обявен през последната фестивална вечер.

23.09

"Локомотив Пловдив" посреща от 17:30 часа "Славия" на стадион "Лаута" в едноименния парк.
Ако ви липсва тема или искате да споделите нещо с нас, може да ни откриете на този имейл - [email protected]. Ако пък все още не сте наш абонат, но вече искате да се абонирате, може да го направите тук.