🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>
Среща на бизнеса с правителството

Среща на бизнеса с правителството: плановете на властта за 2024

17-ата високопрофилна среща събира на едно място ключови хора от властта с бизнес елита

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Три групи приоритетни дейности очерта премиерът Николай Денков във встъпителното си изявление на 17-ата годишна среща на бизнеса с правителството, организирана от "Капитал". Срещата се провежда днес, 17 октомври, а основните теми са ключовите вътрешни проблеми и правителствените приоритети за следващата година.

Цялото събитие можете да проследите на живо на сайта на "Капитал".

На първо място сред правителствените приоритети е усъвършенстването на българските институции, чиито реформи са забавени от години - правосъдната система, държавната и областната администрация, които да се дигитализират, образование и здравеопазване. На второ място са дейностите по интегриране в различните международни институции, като приоритет са Шенген и еврозоната, но също така и ОИСР, някои структури на ООН и др. Трето - модернизация на българската икономика с амбицията България да се включи в най-трудните и най-съвременните производства.

Високопрофилното събитие на "Капитал" всяка година събира на едно място ключови представители на изпълнителната власт със собствениците и висшия мениджмънт на най-големите компании, които работят в България. Основна задача на срещата е участниците в нея да получат тази информация за плановете на властта, която ще им позволи да управляват по-добре бизнеса и живота си през следващата година.

Програма на XVII-ата годишна среща на бизнеса с правителството.

Повече информация за лекторите на събитието и регистрация за участие в него, може да видите тук.

Пред аудитория от 250 присъстващи в залата, както и широка публика онлайн, на въпросите на журналистите от "Капитал" отговарят премиерът акад. Николай Денков, вероятният бъдещ премиер и сегашен външен министър Мария Габриел, министрите на околната среда Юлиян Попов, на иновациите Милена Стойчева, на икономиката Богдан Богданов, зам.-министърът на финансите Георги Клисурски, на енергетиката Красимир Ненов, политологът Иван Кръстев, проф. Люк ван Гуул и проф. Мартин Вечев от българския институт за изкуствен интелект INSAIT, и др.

Във все по-предизвикателния и бързо променящ се глобален контекст сътрудничеството между водещите институции в България и бизнес общността е още по-важно. Политическата криза през 2021-2023 г. доведе страната до нестабилност и много пропуснати възможности в съдебната реформа и изграждането на антикорупционна система. България рискува да загуби 7 милиарда евро финансиране от ЕС, докато се опитва да запази старите модели в енергийния сектор. Здравната и образователната системи се нуждаят от цялостна ревизия, но най-вече бизнесът има нужда от предвидимост на политическия контекст и гаранции за подобряване на инфраструктурата и инвестиционния климат.

Форматът на конференцията "Правителството среща бизнеса" е една възможност за осигуряване на информираност и сътрудничество на властите и бизнеса чрез платформа за обмен на идеи. Това събитие продължава мисията на "Капитал" да дава адекватна и полезна информация и анализи. През годините конференцията събираше премиери, президенти, еврокомисари, депутати, регулатори и водещи експерти, за да обсъдят своите визии за политики и реформи, които са от решаващо значение за икономическия растеж и конкурентоспособността на страната.

Конференцията започва с разказа на премиера Николай Денков за приоритетните политики и реформи на правителството, а вицепремиерът и външен министър Мария Габриел - за следващите важни цели след ротацията на кабинета. Следва презентация на политолога Иван Кръстев за последиците от възможните различни сценарии за изход от войната, губещите и печелившите страни в света и Европа през 2024 г. Следващите теми са "Макрорамка и бюджет" с презентация на зам.-министъра на финансите Георги Клисурски, "България и Зеления преход: Предизвикателства и визия на правителството", в който министър Юлиян Попов и зам. министър Красимир Ненов ще представят перспективите и предизвикателствата пред България.

Сред темите на коференцията е и българският капацитет за включване в започналата AI революция, както и кои фактори могат да отключват инвестиционния потенциал и растеж на страната.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    fpd1488699386518396 avatar :-|
    Ivan Mitev
    • - 1
    • + 1

    Правителството може да спаси от причиняващия катастрофална криза враг на Република България.

    Кратко:
    Употребите на лева са с добри и лоши последици.
    Вредните следствия от кредити с лева са причиняващият катастрофална криза враг на Република България. След достатъчно време, лошите ефекти зараждат разруха на държавата.
    Сега правителството не прилага общо противодействие срещу причиняващия катастрофална криза враг. Поведението осъществява създаващ щети държавен бюджет. Прикритите държавни субсидии сътворяват сегашна инфлация. Когато няма причина, няма инфлация.
    За отлагане на стопанския колапс, със заеми правителството събира пари за плащане на щети от лошото управление. Сегашните държавни дългове са резултати от сгрешено държавно поведение.
    Националното стопанство е жертва на държавната неправилност.

    Прекратяването на финансовата слабост спасява от катастрофа Република България.
    Осъществимо е успешно общо противодействие срещу причиняващия катастрофална криза враг. Приложим е предпазващ от щети държавен бюджет. Правителството е с допълнителни полезни приходи и намалени разходи. Държавните дългове са разрешим проблем.

    Нередност?
  • 2
    alex_zvezdev avatar :-?
    Александър Звездев
    • + 1

    Интересно беше, браво!

    Нередност?
Нов коментар