🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>
Среща на бизнеса с правителството

Интервю | Мария Габриел: Разделението е най-големият риск

Вицепремиерката и външна министърка по време на годишната среща на бизнеса с правителството

Годишна среща на бизнеса с правителството 2024, Мария Габриел
Годишна среща на бизнеса с правителството 2024, Мария Габриел
Годишна среща на бизнеса с правителството 2024, Мария Габриел    ©  Цветелина Белутова
Годишна среща на бизнеса с правителството 2024, Мария Габриел    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Разделението е най-големият риск пред обществото в момента - и в глобален, и в национален мащаб - особено на фона на настоящите и бъдещи кризи. Това бе акцентът в изказването на вицепремиерката и външна министърка Мария Габриел по време на проведената във вторник XVII годишна среща на бизнеса с правителството - високопрофилна конференция на "Капитал", която ежегодно събира властта с представителите на най-големите компании в България. Съществуващите и бъдещите кризи ще допринесат за задълбочаването на разделението в обществото, затова най-важното за правителството е с действията си да не допуска такъв тип разделение, заяви Габриел по време на първия панел от срещата за приоритетите на правителството.

Темата за разделението, за поляризацията на политическо и обществено ниво, бе засегната и в изказванията на другите събеседници. Политологът Иван Кръстев заяви в прав текст, че политическата поляризация има цена и даде пример с Израел и Полша. Една от причините правителството на Израел и техните легендарните разузнавателни служби да се окажат толкова неподготвени за нападението на "Хамас" е дълбокото политическо разделение в израелското общество от последните години, каза Кръстев.

А 2024 г. ще бъде трудна, неспокойна година, изпълнена с напрежение заради военните конфликти около нас и риска от ескалация, който прави нещата непредсказуеми - това беше обединяващото послание на участниците в конференцията. Страната ни все повече усеща ефектите на глобализиращия се свят и редуващите се една след друга кризи.

На видозаписа по-долу можете да видите интервюто с Мария Габриел на видео, проведено от изпълнителнaта директорка на "Икономедиа" Галя Прокопиева и главния редактор на "Капитал" Алексей Лазаров.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 4
    xte29566872 avatar :-?
    xte29566872

    До коментар [#3] от "oij161198805":

    Еректирал си от снимката й ли? Невероятно...

    Нередност?
Нов коментар