Никой не я иска: Банята в Банкя засега ще се управлява от "Софийски имоти"

Тепърва ще се решава дали ще бъде обявена нова процедура за концесия, или да се създаде общинско дружество, което да се грижи за баните в София

От есента на 2023 г. работят и двете крила на банята (преди мъжки и женски басейн)
От есента на 2023 г. работят и двете крила на банята (преди мъжки и женски басейн)
От есента на 2023 г. работят и двете крила на банята (преди мъжки и женски басейн)    ©  Цветелина Белутова
От есента на 2023 г. работят и двете крила на банята (преди мъжки и женски басейн)    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Общинският съвет гласува прекратяването на процедурата за концесия на банята, след като три години не успя да намери кандидат.
  • Възможни варианти са или нова процедура с по-различни условия, или създаване на общинско дружество, което да се грижи за баните в София.
  • До 2025 г. банята в Банкя ще се управлява от "Софийски имоти", които отчитат положителни резултати: посетителите растат и заради това вече работи и северното крило.

Три години общината се опитваше да намери концесионер за ремонтираната и обновена Централна баня в Банкя, но така и не успя. Концесионерът трябваше да я стопанисва 20 години, да инвестира 4 млн. лв. и да построи към нея спортен басейн с озеленен покрив, малък детски басейн и джакузи. В крайна сметка в четвъртък общинските съветници гласуваха единодушно отмяна на процедурата за концесията по предложение на районния кмет на Банкя Рангел Марков от 25 януари 2024 г.

Още през есента на 2022 г., след първите неуспешни опити за концесия, беше решено банята да се управлява от общинското дружество "Софийски имоти", което има опит с плувния комплекс "Възраждане". Предвид че договорът със "Софийски имоти" изтича след година и половина, общинският съвет трябва да реши дали да го продължи, или да върви към създаването на общинско дружество, което да се грижи за баните в София, каквито идеи се дискутират. Вероятно е да се обяви и нова процедура за концесионер, която да залага по-различни условия.

"Оттук нататък е въпрос на управленско решение какво да се случва с балнеолечебницата в бъдеще", коментира за "Капитал" районният кмет на Банкя Рангел Марков. Той вижда три възможни варианта:

  • Ако се запази условието да се изгради закрит басейн, да се отвори още една концесионна процедура.
  • Да се отдаде под наем на оператор с доказан опит в тази сфера.
  • Запазване на сегашния модел - общинско предприятие или дружество, което да стопанисва и управлява балнеолечебницата.

Марков има няколко хипотези за неуспеха на процедурата. "Първата и основната е, че концесионните процедури съвпаднаха с ковид пандемията, по време на която бяха затваряни, фитнеси, СПА обекти и това вероятно е отклонило интереса от намеренията на потенциалните кандидати. Втората хипотеза е, че концесията предвиждаше изграждане на подземен минерален басейн към балнеолечебница. Това е свързано с още инвестиции, което може да е изиграло ролята на възпиращ инвеститорите фактор", казва той. (актурализирано, 15:37 ч.)

Добри резултати

От резултатите на "Софийски имоти" се вижда, че банята се управлява успешно - директорът Димитър Шивачев отчита ръст на посещенията от 20% за началото на тази година спрямо началото на 2023 г. От септември пък вече работят двете крила на банята (и двата огледални басейна), тъй като първоначалните притеснения за липсата на посетители и оттам рентабилност, поради което в началото работеше само южното крило, не са се оправдали.

"Докато миналата година отчитахме средно по 130-140 посещения дневно, сега те са 180-200. Решихме да отворим и другото крило, за да има достатъчно пространство за посетителите. В банята има 45 хиляди посещения за миналата година и се вижда, че има интерес и от чужди туристи", коментира Шивачев за "Капитал".

Какво предстои

Все пак е трудно да се правят прогнози и инвестиции предвид това, че договорът изтича през 2025 г. "Софийски имоти" е инвестирало средства в дооборудването на банята, но не може да се наеме с по-големи ангажименти заради срока на договора. Има и трудности с привличането на персонал, за да заработят балнеозоните.

"В момента работят двата кръгли басейна и изцяло долу уелнес зоната. Търсим масажисти за балнеозоната, което се оказва трудно с оглед отдалечеността и с оглед това, че има доста обекти с физиотерапевтично предназначение. Искаме да пуснем и за почасово наемане и три зали за групови тренировки. Опитваме се да намерим наемател за козметично студио, но сме ограничени от срока на договора", коментира още Шивачев.

Спорната слава на общинското "Софийски имоти" се развенча донякъде, след като то успя да докаже, че може да се грижи за общинските басейни във "Възраждане". От края на 2022 г. дружеството се управлява от Полина Витанова, Димитър Шивачев и Антония Терзиева. Според финансовия отчет за 2022 г. "Софийски имоти" е на печалба 288 хил. лв., като през тази година е увеличило спрямо предходната значително разходите за суровини и материали. И за комплекс "Възраждане" от дружеството отчитат ръст на посещенията в началото на 2024 спрямо началото на 2023 от 20%, като общият брой на посещенията за 2023 г. е бил 160 хиляди.

Как се ремонтира банята

Банята в Банкя, както и други бани в столицата, тънеше в разруха през годините, докато общината не измисли формула как да събере средства и да я ремонтира. Това се случи, след като София раздели дейностите по реставрация и строеж на хотел. Така пенсионният фонд "Алианц България" участва, като даде на Столичната община 7.8 млн. лв. без ДДС за ремонт, реставрация и надзор за банята, а в замяна на това получи терен 7.3 декара, на който да строи балнеоложки хотел.

Ремонтът на банята е направен от консорциум "Банкя 2000", като основната фирма в него е "Стреза". Проектът е на арх. Чавдар Георгиев, като едно от изискванията на общината е в процеса да бъдат включени и опитни реставратори. От сигнали на граждани до "Капитал" обаче се вижда, че след ремонта в частта до покрива вече има пукнатини.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар