🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

ПП-ДБ-СС ще имат районни кметове в 19 от 24 столични общини, в Пловдив два от шест

ГЕРБ ще управлява "Банкя", "Надежда" и "Панчарево", а "Студентски" и "Нови Искър" ще имат независими управници

Новите и старите кметове на райони в София ще имат задачата да решават трупани с десетилетия проблеми.
Новите и старите кметове на райони в София ще имат задачата да решават трупани с десетилетия проблеми.
Новите и старите кметове на райони в София ще имат задачата да решават трупани с десетилетия проблеми.    ©  Надежда Чипева
Новите и старите кметове на райони в София ще имат задачата да решават трупани с десетилетия проблеми.    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: От Седмото Тепе От Седмото Тепе

Най-важното и интересното от седмицата в Пловдив и региона, през погледа на местната редакция

Въпреки че не го постигна лесно и до последния момент събитията не бяха предрешени, коалицията ПП-ДБ и "Спаси София" всъщност ще има доста комфортно представителство в София: кмет, най-голямата група в общинския съвет и 19 районни кмета в общо 24-те общини на града, сочат резултатите след балотажите. Два от районите - "Средец" и "Триадица" (с нови мандати на кметовете Трайчо Трайков и Димитър Божилов), бяха решени още на първия тур.

В сравнение с 2019 г ГЕРБ запазва само "Банкя" (на първи тур) и "Надежда". Партията печели и "Панчарево", който в миналия мандат се управляваше от независимия Николай Гюров. Знакова е победата в райони като "Люлин", "Красна поляна", "Искър", където кметове на ГЕРБ се явиха за четвърти или дори пети мандат, но загубиха със значителна разлика от кандидатите на ПП-ДБ. Техни кметове ще има още в "Младост", "Подуяне", "Витоша", "Възраждане", "Сердика", "Илинден", "Връбница". Силното представяне на нови лица в районите може да се чете като наказателен вот и желание за промяна на стария модел. В "Лозенец", "Овча купел" и "Слатина" убедително, с над 50%, печелят досегашните кметове на "Демократична България", издигнати за втори мандат. - Константин Павлов, Ангел Стефанов и Георги Илиев респективно.

БСП губи единствения си столичен район - "Изгрев", след като Делян Георгиев, който на миналите избори спечели като кандидат на социалистите, сега взима нов мандат като кандидат на ПП-ДБ-СС. Той е лекар и беше издигнат от БСП през 2019 г., но беше изключен от партията в края на 2022 г., по думите му заради позицията му срещу промените в Изборния кодекс и връщането на хартиената бюлетина.

Кандидатът на ГЕРБ за "Изгрев" пък беше бившият директор на 119 СУ Диян Стаматов. Той е получил едва 25% от гласовете в "Изгрев", но отново ще бъде общински съветник от партията.

Две общини пък ще имат независими управници. Единият е район "Студентски", където печели Петко Горанов срещу Еней Енчев от ПП-ДБ-СС. Казусът е интересен, защото Горанов е член на ДСБ и на миналите избори бе издигнат за районен кмет от ДБ. Сега обаче коалицията предпочете Еней Енчев, а Петко Горанов се кандидатира, издигнат от инициативен комитет. След като не беше поканен от обединението за втори мандат, Горанов заяви пред медии, че е бил вербуван от чичото на Васил Терзиев, с което вероятно се прицели към твърдия десен електорат, гласувал и за кандидатурата на Вили Лилков. И спечели. Любопитно е, че на първи тур картината беше доста по-различна: гласовете бяха в полза на Еней Енчев - той привлече 30.07%, а Петко Горанов взе едва 22.1%.

Район "Нови Искър" също ще се управлява от независим кандидат - Владислав Владимиров, който победи на балотажа Даниела Райчева от ГЕРБ.

Силен пробив на новите кметове в два района

На места прави впечатление и доста по-силната избирателна активност за районни кметове в сравнение с първи тур. Рекордьор е "Младост", където новият кмет от ПП-ДБ Ивайло Кукурин печели с над 16 хиляди гласа. Той е номинация на "Продължаваме промяната" и успехът му вероятно се дължи на активната кампания в последния месец в кварталите. Средно в другите райони гласовете, с които са избирани кметовете, варират между 2 и 5 хиляди.

Цвета Николаева от "Спаси София" също е събрала впечатляващите над 13 хиляди гласа в "Красно село". През 2019 г. района беше спечелен от "Демократична България", които издигнаха Росина Станиславова, но впоследствие оттеглиха доверието си от нея, след като стана ясно, че е назначила себе си и дъщеря си по европроект. След оставката ѝ, временно поста изпълняваше Румен Русев от "Атака", беше издигнат от ГЕРБ за редовен мандат, но събра 27% на балотажа срещу Николаева, спечелила 56%.

На последните местни избори през 2019 г. ГЕРБ спечели кметските места в 12 района на столицата, а "Демократична България" - в 8 района. Представител на БСП имаше само в 1 район, а независими - в 3.

ПП-ДБ с двама районни кмета в Пловдив

Двама районни кмета ще има коалиция "Продължаваме промяната - Демократична България" в Пловдив, показват финалните данни на ЦИК. В "Северен" Венцислава Любенова печели битката срещу Илиян Лалев от ГЕРБ 4334 гласа на 3914 гласа, или 48.28% на 43.61%. В "Западен" пък Тони Стойчева печели срещу Ангел Славов с 3564 на 3420 гласа, или 48.3% срещу 46.36%.

В останалите 4 района ГЕРБ си запазва постовете. В "Централен" Георги Стаменов остава кмет с подкрепата на 8353 души срещу 7676, гласували за Чило Попов от ПП-ДБ. Малка е разликата и в район "Южен", където Атанас Кунчев от ГЕРБ печели битката срещу Красимир Александров от ПП-ДБ с 6553 срещу 6271 гласа.

ПП-ДБ печелят битката с ГЕРБ за районните кметове във Варна, като победиха в два района - "Одесос" и "Приморски". В третия район - "Младост", ще управлява кмет, излъчен от коалицията "Алтернативата на гражданите".
3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    borodino avatar :-|
    borodino
    • - 2
    • + 2

    Според чл.46 ЗМВМС районните кметове имат малко по-големи права от тези на домоуправител. Те изпълняват бюджета и решенията на ОбС. Тяхната партийна принадлежност няма никакво съществено значение, освен за статистиката.

    Нередност?
  • 3
    absent avatar :-|
    Абсент
    • + 1

    Кмета на 24-милионно Мексико Сити поздравява 24-те кмета на еднимилионна София

    Нередност?
Нов коментар