След балотажите: Терзиев печели София, ГЕРБ загуби хегемонията си в местната власт

Борисов губи освен столицата още Варна, Благоевград, Пазарджик, Ловеч и Търговище, и пак заплаши управляващата "сглобка"

Васил Терзиев (вдясно), заедно с лидерите на "Спаси София" Борис Бонев и на "Демократична България" Христо Иванов
Васил Терзиев (вдясно), заедно с лидерите на "Спаси София" Борис Бонев и на "Демократична България" Христо Иванов
Васил Терзиев (вдясно), заедно с лидерите на "Спаси София" Борис Бонев и на "Демократична България" Христо Иванов    ©  Велко Ангелов
Васил Терзиев (вдясно), заедно с лидерите на "Спаси София" Борис Бонев и на "Демократична България" Христо Иванов    ©  Велко Ангелов
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

След дълги години контрол в управлението на най-важния град ГЕРБ отстъпва в столицата и още няколко областни градове. В София, Варна, Благоевград и Пазарджик печелят кандидатите на ПП-ДБ. В Търговище побеждава кандидатът на левицата, а в Ловеч - на ИТН и "Български възход". Въпреки спада в подкрепата си ГЕРБ запазва контрола върху важни градове като Пловдив и Бургас, както и сериозно количество общински съветници по места (включително в София), които ще позволят на Борисов да запази някакви позиции в местната власт.

Отстъплението на ГЕРБ е най-видимо в София, където освен кметското място и водещата роля в Столичния общински съвет, партията губи и огромна част от балотажите за районни кметове. След втория тур в неделя ПП-ДБ спечели общо 19 от 24 районни избора, а ГЕРБ - три. Останалите двама от спечелилите районни кметове бяха издигнати като независими.

Сривът на ГЕРБ започна от миналата седмица, когато на първия тур на местните избори партията остана като първа политическа сила в общинските съвети на много места, но на балотажа губи ключови кметски позиции.

Голямата картина зад вече завършилите местни избори може да се обобщи така: хегемонията на ГЕРБ в местната власт е силно нащърбена. Извън загубата на ключови градове, партията на Борисов наистина запазва първенството си в голяма част от общинските съвети, но дори като първа политическа сила в тях тя става все по-зависима за сформирането на мнозинство. На някои места, където кандидати на ГЕРБ се явиха на балотаж,изглеждаше, че ще спечелят на косъм. Част от тези градове обаче загубиха.

На този фон основните им опоненти от ПП-ДБ бележат някои ключови успехи, но никъде не успяха да предизвикат "вълна" от подкрепа. Причини за този отлив на мобилизация сред електората на ПП-ДБ бяха посочени още след първия тур, но дали коалицията ще си върне доверието на избирателите ще зависи от конкретните ѝ действия през следващите седмици и месеци.

Повечето сблъсъци в 19-те областни града, където миналата седмица не беше излъчен кмет, бяха между двете политически сили в управлението на държавата - ГЕРБ и ПП-ДБ, и това изнерви отношенията помежду им. Още преди балотажа лидерът на ГЕРБ заплаши, че може да оттегли подкрепата си за кабинета, после обвини ПП-ДБ, че участват в сглобки по места срещу ГЕРБ, а в самия изборен ден заговори за манипулации на машините в София и Варна.

Какво стана в София

Екзитполовете в края на изборния ден сочеха, че с близо 50 % подкрепа от гласувалите кандидатът на ПП-ДБ, "Спаси София"и "Екипът на София" Васил Терзиев изглежда като безспорния нов столичен кмет.

И подобно на първия тур при паралелното преброяване по-късно 6-процентната разлика между него и кандидатката на "БСП за България" Ваня Григорова започна да се топи. Към 22 часа според различни данни на "Галъп" и "Алфа рисърч" - до около 2 процентни пункта. Така до окончателните данни от преброяването на гласовете резултатът в София остава на кантар.

Съчетано с ниската избирателна активност, това развитие ясно показва, че за кандидата на ПП-ДБ е гласувала най-твърдата част от електората на коалицията - след кампания, в която основният дебат се фокусира върху произхода му от семейство, свързано с бившата ДС.

На този фон лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, чиято партия се очертава да изгуби кметските постове също във Варна, Благоевград, Ловеч, Кюстендил, Шумен, Пазарджик и други, поиска преформулиране на управляващата коалиция.

От Пловдив, където партията му печели (но при ниска избирателна активност), той обяви, че в сряда, ще има партиен форум на ГЕРБ, на който ще се обсъди дали и как да се продължи съвместното управление. Като причина той посочи освен "сътрудничеството на ПП-ДБ с мутрите и трибуквените групировки във Варна", също и това, че премиерът Николай Денков е поискал смяната на шефа на ДАНС без да го обсъди с Борисов. А също, че и Асен Василев внася данъчни закони, без да ги е съгласувал с ГЕРБ.

Какво губи ГЕРБ

Окончателните резултати от местния вот може да донесат символни загуби за партията на Борисов, която, макар и да запази формални позиции в някои от общините, на този етап изглежда, че губи кметските позиции във Варна и Благоевград и Пазарджик, където отдавна работи с тамошния кмет. В Шумен пък Борисов изгуби от БСП, а в Ловеч изглежда, че печели кандидатът на Български възход и ИТН - Страцимир Петков.

Всичко това сериозно разклаща позициите на ГЕРБ, които досега се гордееха със стабилността си в местната власт.

Според данните от екзит половете, потвърждавани в течение на вечерта и от паралелните преброявания изглежда, че ГЕРБ губи кметския пост във Варна, където от 10 години Иван Портних е несменяем кмет на града и се превърна в символ на лошо управление и администрация, разядена от корупция. Според предварителните данни на "Маркет линкс" кандидатът на ПП-ДБ Благомир Коцев с 48,5% печели вота пред Портних, подкрепата за когото е 43,9%. Все пак обаче такъв резултат е "обръщаем", особено при ниска избирателна активност и при машинациите, които обикновено се правят с хартиената бюлетина.

Силно оспорвана изглеждаше битката и за Благоевград, където кандидатите на ГЕРБ и ПП-ДБ са на около 2% разлика. В началото на изборната вечер, според екзит половете Илко Стоянов (ГЕРБ) водеше пред Методи Байкушев. Данни от щаба на Байкушев обаче сочат друго. Позовавайки се на паралелното преброяване от града победа за Байкушев е все по-вероятна, а по-късно беше потвърдена и от Бойко Борисов.

Пазарджик е друго символично място за ГЕРБ, в което изглежда формацията ще отстъпи на ПП-ДБ. Макар и издигнат формално от "Новото време" и подкрепен от Борисов дългогодишния кмет на града Тодор Попов на този етап изостава с 3000 гласа зад Петър Кулински (ПП-ДБ). Попов формално не е член на ГЕРБ, но в последните години е подкрепян от Борисов. Именно в Пазарджик, в организиран от Попов салон за парламентарните избори, се появи надпис "Бойко, Пазарджик те обича".

Друг, познат като "несменяем кмет" също загуби поста си. Става дума за Петър Паунов в Кюстендил, който остана втори след издигнатия от "Партията на Зелените" Огнян Атанасов.

За сметна на това ГЕРБ запази доминацията си в Пловдив, където за кмет на града с 51,5%, по данни на "Маркет линкс" беше избран Костадин Димитров. Ивайло Старибратов, излъчен от ПП-ДБ, получи гласовете на 39,1% от гласувалите. Победата на ГЕРБ далеч не е безпроблемна, защото във втория по големина град в България избирателната активност беше едва 21%. Това е равносилно почти на бойкот на мнозинството от избирателите в града на вота за кмет, а разбивката на гласовете ще даде и по-конкретна картина на гласуването в Пловдив.

Намесата на Борисов в София

След изясняването на окочателните резултати ще е ясно какво се случи точно и в София, но изглежда че за ставащото в столицата ГЕРБ също имат заслуга. Преди втория тур в София Борисов обяви издигнатата от "БСП за България" Ваня Григорова за по-добрия кандидат, после каза, че се е шегувал и в последния момент заяви, че ще подкрепи кандидата на ПП-ДБ - заради "сглобката", макар и да не му идва "отвътре".

Екзитполовете на "Алфа рисърч" в София показват пропорционално на изявленията му гласуване - 46% от гласувалите на първия тур за кандидата на ГЕРБ Антон Хекимян са подкрепили на балотажа Ваня Григорова, срещу 38%, които са дали гласа си за Васил Терзиев.

Тази извадка също задълбочава интригата с ефекта на местния вот върху отношенията в т. нар. управляваща сглобка - особено след разиграния преди първия тур сценарий с участието на ДАНС, Борисов и Пеевски, ЦИК и ВАС, с който машините бяха отстранени за избора на общински съвети. Това доведе до още по-рекордния брой невалидни хартиени бюлетини - изпитан от предишни избори похват за манипулиране на вота на избирателите. В неделя Борисов поиска "край на сглобката" и съставяне на коалиция с "план и програма".

Левите пред своите драми

Отиването на Ваня Григорова на балотаж за кмет на столицата изглежда като политическо съживяване на левицата. Веднага след първия тур, когато Григорова измести номинирния от ГЕРБ Антон Хекимян, се заговори, че анализите сочиха, че представянето й дава глътка въздух за БСП след серията от все по-слаби изборни резултати. Но това, което засега не се вижда на повърхността, са напрегнатите отношения между застаналите зад кандидатурата на Григорова леви формации. Не е тайна, че тя трудно получи подкрепата на централното ръководство на БСП, а разменените реплики между първи и втори тур и съветите, които Григорова получаваше от Корнелия Нинова през медиите, показаха, че въпреки общите си ценности и проруска ориентация противостоянията в лявото пространство са се запазили.

Показателен в тази посока беше коментарът на бившия основен опонент на Нинова в БСП - Крум Зарков, който избра служба в президенството и така отстъпи от позициите си в партията. Веднага след първия тур той публикува във Facebook снимка на Григорова и написа: "Роди се звезда". Може да се очаква, че новата "звезда" вляво би могла да подсили стария фронт срещу Нинова, която доскоро изглеждаше, че по един или друг начин беше парирала всички, оспорващи лидерството й. Зад Григорова застанаха и всички опозиционери на Нинова - останали в БСП или напуснали партията. И вероятно не са се отказали от намеренията си да отстранят сегашното ръководство на БСП.

Ситуацията по страната

Победа на балотажа БСП отбелязва в Русе, където досегашният кмет Пенчо Милков (БСП) има преднина от над 10 пункта пред кандидата на ГЕРБ Иван Иванов.

Кандидатът на левицата в Шумен Христо Христов печели кметското място в града пред кандидата на ГЕРБ Георги Колев, сочи паралелното преброяване на "Галъп".

Според данните от екзит пол проучванията досегашният кмет на Плевен Георг Спартански губи поста си и кмет на града ще е Валентин Христов от ГЕРБ.

Във Велико Търново Даниел Панов от ГЕРБ води в 10 пункта пред Йордан Терзийски от ПП-ДБ. Панов има 51.4% подкрепа, а Терзийски 41.2 на сто според данните на "Алфа Рисърч". ГЕРБ запази позициите си и в Хасково.

Ниска избирателна активност и проблеми с машините

Като цяло избирателната активност в страната на балотажа както обикновено беше по-ниска в сравнение с тази на първия тур. На този вот обаче се появи проблем, който тепърва ще трябва да се разисква в политическите партии - участието във вота от страна на избирателите беше толкова ниско на места, че поставя под въпрос легитимността на избора като цяло.

Ярък пример в тази посока е ситуация в Пловдив, където активността не достигна ¼ от избирателите. В Хасково, където кандидатът на ГЕРБ Станислав Дечев, според данни на "Алфа рисърч" печели балотажа с 60%, едва 26 на сто отидоха до урните.

Вторият тур беше белязан от поредица проблеми с машините за гласуване. Положително бе, че все пак машинен вот имаше, тъй като на първия тур ГЕРБ, ДПС, ДАНС, ЦИК и Върховния административен съд го ликвидираха.

Заради проявили се проблеми с машините, към 17:00 ч. беше спряно гласуването с 47 устройства в също толкова секции в страната, а за София това се отнася за десет машини.

За проблеми с машините бе съобщено в Благоевград, Пазарджик, Варна, Търново, Русе и Добрич. Депутатът от ПП-ДБ Ивайло Мирчев написа във фейсбук, че от цялата страна пристигат сигнали за блокирани машини. Според него това е резултат от неподходящите ролки хартия, които ЦИК използва. По-рано той написа, че комисията поръчва и неподходящи, и много скъпи ролки.

Спорът за хартията, която изборната администрация е поръчала започна преди два дни, когато от фирмата-доставчик на машините "Сиела норма" предупреди, че ЦИК е поръчала хартия с неподходящи параметри, която може да затрудни принтерите, които работят с по-фина.

В средата на изборния ден в неделя започнаха сигнали за намачкани бюлетини, такива които не отразяват вота, а пускат бяла разписка и други. ЦИК издаде указание, че с протокол тези гласове може да бъдат "бракувани", а гласоподавателите да пуснат нова бюлетина. Имаше сигнали и за проблеми с флашпаметта, както и с тотален отказ на устройствата да заработят.

Случаите тепърва ще се изясняват, причините за тях - също. Това обаче не попречи на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, когато гласува в 17 часа, да съзре конспирация специално в София и Варна и да съобщи, че именно в тези градове - символни за него, които му се изплъзнаха, може да се правят манипулации.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    wzq08394069 avatar :-|
    Georgi Georgiev
    • - 2
    • + 5

    Красавци, може ли пазарджишкия феодал да бъде свален, и дори вие дума да не обелите по темата?

    Нередност?
  • 5
    sqw avatar :-|
    sqw
    • - 2
    • + 2

    Полинке, въпреки че смени абсурдното първоначално заглавие на статията, новото заглавие отново не ти се е получило. Другарят Терзиев НЕ спечели София, защото хората гласуваха с отвращение за него. ПП-ДБ спечели София! Случаят с другарката Григорова пък беше точно обратното.

    Нередност?
Нов коментар