🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>
Кой (ще) управлява

Местният вот разкри две Софии (карта)

Григорова спечели северните райони на града и периферията, вотът за Терзиев е заключен в централните и южните части

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Антон Хекимян се е представил най-силно в селата около София и в част от ромските квартали
  • Те обаче са подкрепили Григорова на балотажа
  • На втори тур тя е предпочетена и от ⅔-ти от гласувалите за по-малки формации на първия, а също е мобилизирала и повече хора, които не са гласували на първи тур.

Местните избори в София тази година бяха заредени с напрежение до последния момент, като кандидатът на демократично настроената прослойка Васил Терзиев спечели с под 2% преднина пред претендента от ляво популисткия спектър Ваня Григорова.

Не за първи път в столицата има интрига на балотаж - през 2019 г Йорданка Фандъкова от ГЕРБ взе много трудна победа с под 5% разлика срещу също лявата Мая Манолова, която спечели 180 хил. гласа, дори повече отколкото Григорова сега (170 хил). Но докато тази битка имаше характер на ярък протестен вот срещу ГЕРБ, настоящата ситуация е по-сложна. Протестен вот, от една страна, имаше и сега - както срещу кандидата на ГЕРБ Антон Хекимян, така и срещу този на ПП-ДБ-СС Терзиев, и това ефектът и от "сглобката".

От друга страна обаче, този път сблъсъкът на балотажа бе и ценностен, и икономически - успешният предприемач Терзиев импонира на по-заможната градска, прозападна, либерална и прогресивна част от населението (която предпочита и да гласува с машина), докато посланията на Григорова резонираха добре сред соцносталгиците, симпатизантите на Русия, националистите, а ролята й на защитник на "малкия човек" като цяло се хареса доста масово и сред икономически уязвимите.

Този ценностно-икономически разрив има и много ясно географско изражение и то се вижда по-добре от всякога на картата на вота в София:

  • гласовете за Терзиев са концентрирани в най-добре развитите централни и южни райони на София;
  • Григорова доминира в изоставащата в инфраструктурното и инвестицинното си развитие Северна и Североизточна София, както и в цялата периферия, софийските села и малки градове, чиито жители също участват в изборите за кмет на столицата.

Изключение са част от жителите на кварталите Сеславци и Кремиковци, които единствени от най-външния електорален ринг на София на балотажа са предпочели Терзиев.

Трима кандидати, три различни ситуации

Данните за вота за тримата водещи на първи тур кандидати обаче разкриват и други процеси.

Географски доминацията на Терзиев почти не се променя на първи и втори тур - тя остава заключена в централните и южни райони.

Григорова на първия тур пък видимо се представя добре в северната и североизточната част на града и особено ярко в кв. "Христо Ботев", където е родена и израснала.

Съвсем различна е подкрепата за кандидата на ГЕРБ - тя е концентрирана в крайната периферия и намалява отвън навътре. Хекимян се представя най-добре в селата около София и на много места там е първи (макар и не с фрапантна преднина), докато в рамките на самия град изостава и е масово трети (с малки изключения, например, първи е в ромските квартали "Филиповци" и "Факултета"). А в централната част на София резултатите му са откровено слаби. Там най-високият вот за него е от избирателна секция във Френската гимназия, където заради грешка в протокола всички гласове за Терзиев всъщност бяха приписани на Хекимян.

На балотажа обаче всички "добри" за ГЕРБ райони до един избират Григорова. Това важи и за крепостта на Борисов - Банкя, където на първи тур всъщност Терзиев е втори с доста добър резултат - 22% (Хекимян има З0%, а Григорова - 16%), но на втори тур лявата кандидатка печели убедително.

Примери за подобно обръщане има много: например, в 71-о СОУ в Казичене на първи тур Хекимян взима 46%, докато Терзиев и Григорова - по 10%. На балотажа обаче секцията печели Григорова с 57%; в село Балша, където Хекимян отчита един от най-добрите си резултати изобщо - почти 50%, Григорова има 19% на първи тур, но печели безапелационно балотажа там с 80%; същата е тенденцията и в ромските квартали "Филиповци" и "Факултета", които почти изцяло се обръщат към Григорова, след като са предпочели Хекимян на първи тур. В абсолютна бройка обаче ромският вот в София поне тази година не е фактор, като лявата кандидатка е получила общо около 1300 гласа в тези секции.

Подкрепата на ГЕРБ, но и още нещо

В крайна сметка визуализациите на вота показват добре това, което социолозите подозираха - че вероятно повече избиратели на ГЕРБ са гласували за Григорова, отколкото са си признали пред анкетьорите на екзитпола в деня на изборите. Според анкетите 36% от излезлите да гласуват на втори тур привърженици на ГЕРБ са подкрепили Терзиев, а 48% - Григорова. Вероятно обаче съотношението е още по-изместено в полза на лявата кандидатка, но мнозина са се срамували да си признаят, че са гласували за нея.

С този феномен социологическите агенции се сблъскаха и на парламентарните избори през лятото на 2021 г, когато ИТН спечели изборите, а техните екзитполове не познаха този развой. С него се обяснява сега и разминаването между прогнозата от екзитпола, която сочеше по-висок резултат за Терзиев спрямо реално отчетения резултат.

Не само гласовете на ГЕРБ обаче доведоха Григорова до ръба на успеха. На балотажа тя си осигури още 90 хил. гласа над тези от първия тур (80 хил.), като според "Алфа рисърч" - освен избиратели на ГЕРБ - тя е привлякла е огромна част от гласувалите за "Възраждане" (84%), както и ⅔-ти от тези на ИТН и дори четвърт от тези на Вили Лилков.

Още светлина внасят и данни на "Галъп", според които Григорова на балотажа видимо е била изборът на ⅔-ти от гласувалите за по-малки формации на първия тур. Много от тези формации са с популистки, ляв или патриотичен профил (а някои и всичко това заедно), така че тук няма изненада. Редом с това и двамата претенденти са мобилизирали на втори тур хора, които не са гласували на първи тур, но отново лявата кандидатка се е справила по-добре - 25 срещу 17 хил. гласа.

Отвъд обаче политическите нюанси и договорки около вота, видимо той отразява много повече икономическото разделение на града, което води и до ценностно разделение. Двете Софии, които показаха двата тура на местните избори, най-вероятно ще продължат да бъдат разделени - особено ако никой не работи за обратното. Този път победи, условно казано дясната половина. От действията на новото управление на града обаче - на кмета и общинския съвет, ще зависи как ще гласува столицата на следващите избори. Тези показаха, че крепостта е почти загубена. Ако Васил Терзиев и екипът му изиграят лошо картите си и не успеят да работят и за сближаването на двете Софии, на следващите тази крепост може да се срути.