Седмичен бюлетин за правни новини

Спор за мандата на новите конституционни съдии; Падат ограниченията за придобиване на земеделска земя от граждани на ЕС; Държавата спечели на първа инстанция делото за "царските гори" в Рила

Бюлетин: Капитал Право Капитал Право

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си

Пенсионираният съдия Борислав Белазелков и председателката на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова бяха избрани за конституционни съдии от квотата на Народното събрание в петък. По закон новоизбраните трябва да положат клетва до една седмица след избора, неофициалната информация е, че церемонията си подготвя за петък, 26 януари. Междувременно от парламентарната опозиция заявиха, че ще обжалват решенията за избора на двамата заради некоректното определяне в него на мандатите на новоизбраните съдии.

Американската търговска камара в България представи на 17 януари Бяла книга за върховенството на закона - 2023, която съдържа анализи на юристи за проблемите пред прилагане на антикорупционното законодателство, както и други въпроси на българската правна система. "Дневник" публикува резюмета на три от анализите:

Топ 3

Спор за мандатите на новоизбраните конституционни съдии Белазелков и Атанасова - 7 или 9 години

Конституционният съд отново ще бъде сезиран с въпрос за мандата на конституционните съдии, този път конкретно за мандата на новоизбраните съдии Борислав Белазелков и Десислава Атанасова. В решенията за избора им изрично бе записано, че двамата се избират за деветгодишен мандат, като Атанасова се избира на мястото на съдия Гроздан Илиев, а Белазелков - на мястото на Анастас Анастасов. Тази формулировка за първи път се използва в решение за избор на конституционен съдия, но въпреки възраженията на опозицията мнозинството отказа да я премахне, без да посочи аргументи. От БСП заявиха, че ще подготвят ново искане до КС, с което да оспорят формулата за мандата, и призоваха и другите партии от опозицията да се присъединят към него, тъй като това противоречи на решението на КС, обявено седмица по-рано - че мандатите на конституционните съдии, които се избират със закъснение, се намаляват с толкова време, с колкото е закъснението след последната ротация на състава на съда. Белазелков и Атанасова са избрани със закъснение от 2 години и три месеца. Основателно е предположението, че с необичайната формула парламентарното мнозинство се опитва да гарантира на двамата новоизбрани пълен мандат от 9 години. (Още по темата тук, коментари на юристи - тук)



Парламентарната комисия по конституционни въпроси изслуша в четвъртък кандидатите за конституционни съдии (отляво надясно) Цвета Рангелова ("Възраждане"), Борислав Белазелков (ПП-ДБ) и Десислава Атанасова (ГЕРБ). Пълен запис на изслушването на кандидатите в четвъртък в парламентарната конституционна комисия можете да гледате тук.

Държавата спечели на първа инстанция делото за "царските гори" в Рила

Софийският окръжен съд призна държавата са собственик на 16 500 дĸa гopи и земи от горския фонд в Рила, които в периода 2000 - 2003 г. са били реституирани от поземлената комисия в Самоков на Симеон Сакскоургготски и сестра му Мария Луиза Хробок по реда на Закона за възстановяване на собствеността върху горите и земите от горския фонд (т.нар. реституция на царските гори). Това стана след продължил повече от 13 години съдебен процес - делото е образувано в съда през 2011 г. по ревандикационен иск на държавата чрез Министерството на земеделието. Решението на съда от 19 януари т.г. (можете да го видите тук) подлежи на обжалване пред Софийския апелативен съд. (Още по темата тук)

СЕС: Ограниченията за придобиване на земеделска земя в България от граждани на ЕС трябва да отпаднат

Член 63 ДФЕС трябва да се тълкува в смисъл, че не допуска правна уредба на държава членка, по силата на която придобиването на право на собственост върху земеделски земи, намиращи се на нейна територия, е обусловено от изискването приобретателят да е пребивавал повече от пет години в тази държава. Това приема Съдът на ЕС (СЕС) в решение по дело C‑562/22, образувано по запитване на Районен съд - Бургас. Гражданите и фирмите в държавите от ЕС и Европейското икономическо пространство имат право да придобиват неземеделска земя в страната, но придобиването на земеделска земя е ограничено от изискването на чл. 3в от Закона за собствеността и ползването на земеделските земи. Според СЕС това ограничение не е от естество да постигне целта да се гарантира, че тези земеделски земи ще продължават да се използват съобразно тяхното предназначение, нито е пропорционална на тези цели.

Още от седмицата в "Капитал" & "Дневник"

Собствениците на празните апартаменти в блоковете също ще плащат такса за входа. Част от последните промени в Закона за управление на етажната собственост влязоха в сила в последните дни на м.г. Те предвиждат нови разходи и промени за живеещите в етажна собственост. Разходите за управление и поддържане на общите части ще се разпределят поравно между собствениците. Притежателите на имот, в който пребивават не повече от месец годишно, ще плащат като за един човек.

Проблемите на "Промяната" с адрес "Чаталджа" 3. Дружество, свързано с финансовия министър Асен Василев, е продало изгодно имот на фирма, свързана със Станислава Арнаудова, чиято фирма "Интелигентни трафик системи" от 2019 г. посредничи между държавата и крайните потребители при купуването на винетки със 7% комисиона. Това става три месеца преди на дружеството продавач да бъдат блокирани сметките заради иск на американски гражданин за 5 млн. лв. Едновременно Aрнаудова в лично качество придобива и апартамент на депутата от "Продължаваме промяната" Даниел Лорер на цена 1.8 млн. лева. Сериозно обяснение за рекордните цени на сделките и други съвпадения засега няма.

Ощетените от незаконна конфискация се оказаха без възможност да търсят отговорност за това. Министерството на правосъдието публикува за обществено обсъждане проект за промени в Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ), с който спешно да бъде поправен със задна дата законодателен гаф, допуснат при последната реформа на антикорупционното законодателство, при който е отпаднала опцията за гражданите и фирмите да търсят обезщетение за незаконни съдебни актове по Закона за отнемане на незаконно придобитото имущество, както и за вреди от дейността на Комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество. Срокът за обсъждане е съкратен на 14 дни.

Съдът на Европейския съюз: Жертви на домашно насилие може да получават бежански статут. Това се разбира от решение на СЕС по предюдициално запитване от Административния съд - София-град, след като агенцията по бежанците отказва международна закрила на туркиня от кюрдски произход, която е била обект на принудителен брак и домашно насилие. Според агенцията домашното насилие не спада към признаците за закрила по Закона за убежището и бежанците, но според СЕС жената принадлежи към социална група, поставена под риск.

Избрано от други медии

Върховни съдии сезираха съда в Люксембург в опит да "обърнат" тълкувателните решения на КС и ВКС за смяната на пола. По-малко от година след като Гражданската колегия на ВКС "затвори вратата" за юридическа промяна на пола пред транссексуалните с едно от най-оспорваните си тълкувателни решения, трима върховни съдии сезираха Съда на Европейския съюз (СЕС) в опит да преодолеят практическата забрана за промяна на данните, свързани с пола, в актовете за гражданско състояние, до която това решение води. Пред СЕС те поставят на проверка и тълкуването на КС, че според основния закон полът е само биологичен, на което стъпи ВКС, за да реши, че в България правна промяна на пола е невъзможна. (Лекс)