Специалният прокурор Даниела Талева разследва Борислав Сарафов за връзки с Петьо Еврото

Доказателствата за "Осемте джуджета" вече се проверяват от екипа на ad hoc обвинителя

Борислав Сарафов    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Специалният прокурор за разследване на главния прокурор и неговите заместници Даниела Талева проверява данни, свързващи изпълняващия функциите главен прокурор Борислав Сарафов с аферата "Осемте джуджета". В рамките на тази проверка тя е изискала веществените доказателства, за които се смяташе, че са останали в Софийска градска прокуратура, и те вече се проверяват от разследващите полицаи, които са част от екипа ѝ. Информацията беше съобщена от БНР в понеделник, а впоследствие и потвърдена пред "Капитал".

Делото, от което тръгва проверката, беше образувано в края на май м.г. след разрива между бившия главен прокурор Иван Гешев и неговия наследник на поста - Борислав Сарафов.

След като в медийното пространство изтече записът между двамата, станал известен с репликата на Сарафов към Гешев "Прегрупираме се", Софийската районна прокуратура (СРП) съобщи, че разследва бившия следовател Петьо Петров, по прякор Пепи Еврото, и неговия помощник Кристиян Христов за изнудване чрез незаконни записи и проследяване.

По информация на "Капитал" свидетели по това дело са бившата жена на Еврото - Любена Павлова, Димитър Спасов - познат като Митко Каратиста, бивш собственик на охранителната фирма "Делта гард", и близкият до Мартин Божанов-Нотариуса адвокат Велимир Атанасов (той е бил таен свидетел).

В показанията си (дадени още в деня на образуване на разследването) Любена Павлова разказва за "бизнеса" на бившия си съпруг с изнудване с незаконни записи, както и подкупване на магистрати. Уличени като чести посетители на "Осемте джуджета" са прокурорите Борислав Сарафов и Емилия Русинова, които по думите на Любена получавали от Еврото десетки хиляди левове възнаграждение за услугите си: "20, 30, 50 или 100 хиляди лева". В показанията си Митко Каратиста пък добавя към кръга на Еврото и настоящата градска прокурорка на София Илиана Кирилова, както и сина ѝ, работещ в ДАНС. Спасов също твърди, че е виждал в "Осемте джуджета" и Сарафов.

Съдбата на това дело следва бурните и динамични събития в прокуратурата. След като е образувано на 29 май м.г., с постановление от 9 юни 2023 наблюдаващият прокурор от Софийската районна прокуратура отделя част от материалите от делото, по което е работила и Главната дирекция "Борба с организираната престъпност" и ги изпраща до ръководителя на Наказателната колегия на ВКС Лада Паунова, която е контактна точка по току-що влезлия в сила механизъм за разследване на главния прокурор и неговите заместници.

Мотивът - наличието на свидетелски показания, съдържащи данни за извършено престъпление от тогава заместника на Гешев - Борислав Сарафов. По това време все още няма избран специален прокурор по новия механизъм.

Даниела Талева успява да встъпи в длъжност през декември след поредица законодателни и логистични препятствия. Веднага след това получава всички сигнали, свързани с Борислав Сарафов.

В периода преди встъпването ѝ делото е поето от Софийската градска прокуратура, а изпратените във ВКС веществени доказателства са изискани за нуждите на разследването. Съдия Лада Паунова се съгласява, защото те се отнасяли не само до дейност на Сарафов.

След като делото попада в СГП не е ясно какво се случва с него, а само, че се разследва, но целенасочено само Еврото. Публично известно е, че градската прокуратура започва да разследва колегите си от районната. Причината е, че те още от първия ден са имали свидетелства срещу магистрати, с което разследването минава в компетентността на СГП, а не на СРП и е трябвало да бъде препратено към по-горната прокуратура. Впоследствие с постановление на прокурор Йордан Петров това разследване е прекратено, но в документа е описано подробно как разследването в районната прокуратура всъщност е водено тенденциозно срещу Сарафов.

В писмо до ВКС от Антикорупционния фонд поискаха информация защо съдът е предоставил на СГП (смятана към онзи момент за по-близка до Сарафов) доказателствата, събрани от районната прокуратура (смятана за близка до Гешев). Причините това да се случи са две: основната е, че ad hoc прокурорът Талева през лятото на миналата година още не е встъпила в длъжност, а втората е, че в СГП се е водело разследване.

По информация на БНР, потвърдена от "Капитал", след като поема функциите на прокурор за разследването на главния и неговите заместници Даниела Талева е изискала веществените доказателства по "Осемте джуджета" и те вече се проверяват от разследващите полицаи, които са част от екипа ѝ.

Тази проверка трябва да завърши или с образуване на досъдебно производство срещу настоящия и.ф. главен прокурор, или с отказ.

При Даниела Талева има още няколко сигнала срещу Борислав Сарафов - на сдружение "Боец" и на граждани. По един тя прекрати проверката, след като не откри данни за извършено престъпление. Той беше свързан с имоти на негови роднини.

Общо 60 сигнала за извършени престъпления от главния прокурор и заместниците му са получени през 2023 г. от ръководителя на Наказателната колегия на Върховния касационен съд по новия механизъм за разследване на главния прокурор и заместниците му. От тях само десетина са изпратени на специалния прокурор Талева - като относими към лица от ръководството на прокуратурата, останалите по компетентност са препратени на Софийската градска прокуратура. До момента Талева се произнесе само по един от тези сигнали - за имотното състояние на Сарафов и семейството му, като го прекрати поради липса на престъпление.
2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    b.davidkov avatar :-|
    masay

    Опитите за овладяване на системата се активизират.
    Лошото е, че не добавят качество. Напротив.

    Нередност?
Нов коментар