Денков: Първо общ документ с ГЕРБ, после министрите

"Ако няма съгласие за правителство с първия мандат, отиваме на избори", каза премиерът в оставка за хода на преговорите

Мария Габриел запази пълно мълчание за хода на преговорите
Мария Габриел запази пълно мълчание за хода на преговорите
Мария Габриел запази пълно мълчание за хода на преговорите    ©  Юлия Лазарова
Мария Габриел запази пълно мълчание за хода на преговорите    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Вицепремиерът в оставка Мария Габриел, която трябва да стане премиер, ако има ротация, поиска от президента Румен Радев повече време за преговори с "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ), а министър-председателят в оставка Николай Денков определи хода на разговорите за ротационния кабинет между двете формации от мнозинството като "съществен напредък".

Позициите на двамата бяха изразени по време на консултациите с президента с всички парламентарно представени политически сили, след които Радев трябва да реши кога да връчи първия мандат на ГЕРБ за съставяне на правителство.

Срещите при държавния глава започнаха в понеделник първо с ГЕРБ, а след това с ПП-ДБ и ДПС. За вторник са насрочени разговорите с БСП, "Възраждане" и "Има такъв народ". След тях в правомощията на Радев е да реши кога да връчи първия мандат на номинираната за премиер Габриел от ГЕРБ, за което няма срок. От момента, в който го връчи обаче, Габриел ще има седемдневен срок да го изпълни със състав и структура на правителство или да върне на държавния глава празна папка. Ако това се случи, мандатът ще бъде връчен на втората по численост парламентарна група - на ПП-ДБ.

Мълчанието за преговорите

Консултациите при президента се проведоха на фона на интензивните разговори между ГЕРБ и ПП-ДБ в събота и неделя за изчистването на позициите на двете формации около ротацията и по въпроса дали трябва да скрепят партньорството си с някакъв документ и какво точно да съдържа той. Въпреки маратона от разговори, които в неделя продължиха повече от 10 часа, преговарящите екипи и от двете страни запазиха пълно мълчание за хода на преговорите. А очакванията, че ще има повече яснота по въпроса покрай консултациите при президента, не се оправдаха.

Екипът от преговарящи на ГЕРБ в състав Мария Габриел, Теменужка Петкова, Деница Сачева и Рая Назарян отказаха да отговарят на въпросите в откритата част на срещата с държавният глава, между които бяха дали от ГЕРБ са готови да получат мандата за съставяне на правителство, или имат нужда от още време за преговори с ПП-ДБ, както и дали партията има други варианти за съставяне на кабинет, ако разговорите със сегашните им партньори се провалят. Единственото, което каза Габриел, беше, че преговорите с ПП-ДБ са "конструктивни", и добави, че партньорите се нуждаят от повече време за работа по изготвянето на общ документ за съвместно управление.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, които е и председател на парламентарната група на партията, освен че не присъства на преговорите с партньорите си от мнозинството, отсъстваше и от консултациите при държавния глава.

Какъв общ документ

Малко по-конкретен по време на официалната част от консултациите при президента и след това пред журналистите беше премиерът в оставка Николай Денков. От неговите отговори стана ясно, че по време на продължителните разговори между преговарящите екипи на ГЕРБ и ПП-ДБ през почивните дни основно се е дискутирал евентуалният общ документ, който предстои да подпишат партньорите за следващия етап от управлението.

Преди разговорите ПП-ДБ предложиха на ГЕРБ да подпишат меморандум, който да регламентира начинът, по който ще се извърши ротацията на премиерите, механизмът за подбор, избор и разпределение само между ГЕРБ и ПП-ДБ на членовете на регулаторните органи, който изключва ДПС, заедно с гаранции за продължаване на реформите в съдебната власт и службите. А по време на националната конференция на "Да, България", една от партиите в коалицията ДБ, беше приета резолюция с 12 условия за продължаване на партньорството с ГЕРБ. Между тях са конкретни ангажименти за приемането на новия Закон за съдебната власт, за законопроектите на службите за сигурност, за избор на членовете на новата антикорупционна комисия, както и гаранции за недопускане на участие на някоя от двете формации в тематични мнозинства в парламента.

От ГЕРБ пък излязоха с контрадокумент - споразумение за цял управленски мандат, според който изпълнителната власт трябва да се раздели поравно между партньорите. Те предлагат и коренно различен механизъм за избор на регулаторните, контролните и съдебните органи, като за тези, които се избират с мнозинство две трети е записано, че ще се търси "евроатлантическо мнозинство", което на практика включва ДПС в управляващото мнозинство. Последната демонстрация на приятелските отношения между лидера на ГЕРБ Борисов и съпредседателя на ДПС Делян Пеевски е от днес, когато малко преди да започнат консултациите при президента, стана ясно, че двамата имат съвместна законодателна инициатива - за увеличаване на капацитета на Гранична полиция с допълнителни щатни бройки за охраната на границата и бежанските центрове.

Приемането на такъв общ документ е условието на ПП-ДБ да се осъществи ротацията, като от коалицията нямат претенции как ще се нарича той. Преди да започнат преговорите между двете формации, неофициално депутати от мнозинството твърдяха, че е обсъждано общият документ да се нарича протокол, който по всяка вероятност, ако бъде подписан, ще бъде за следващите девет месеца, а не до края на мандата, както предлагат от ГЕРБ.

Нищо не е договорено, докато всичко не е договорено

По време на консултациите при президента премиерът в оставка Денков каза, че първо двете формации трябва да изчистят различията си по общия документ, на какъвто етап са преговорите в момента, и едва след това да обсъдят и персоналните промени в правителството. "Докато не приключи работата по документа, няма как да започнат да се обсъждат останалите детайли", каза Денков. Той уточни, че "има напредък" в преговорите по общия документ, но е "умерен оптимист" за бъдещето на общото правителство с ГЕРБ. Според премиера в оставка, ако не се сформира правителство с първия мандат на ГЕРБ, ще се отиде на предсрочни парламентарни избори.

Пеевски не дойде на консултациите

Освен Борисов от консултациите при държавния глава отсъства и съпредседателят на ДПС Делян Пеевски. В президентството партията беше представена от другия съпредседател - Джевдет Чакъров, както и от зам.-председателите Йордан Цонев и Халил Летифов. Те увериха, че партията ще продължи да бъде "фактор на стабилност и да подкрепя разумно онова, което е за доброто на хората", ако има ротация. "Надяваме се основните субекти да намерят формулата. Ако не, винаги има възможност да се намери и друга конфигурация, но като че ли ще бъде доста трудно да се намери такъв изход", каза Чакъров.