ГЕРБ постави енигматичен ултиматум на ПП-ДБ, предсрочни избори са реална възможност

Преговорният екип на Борисов поиска повече министри в правителството, но каза, че е съгласен да няма смяна на министри

До този момент лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов не е участвал в преговорите за ротацията на правителството за разлика от Кирил Петков и Христо Иванов, които разговарят с излъчения от него преговорен екип
До този момент лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов не е участвал в преговорите за ротацията на правителството за разлика от Кирил Петков и Христо Иванов, които разговарят с излъчения от него преговорен екип
До този момент лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов не е участвал в преговорите за ротацията на правителството за разлика от Кирил Петков и Христо Иванов, които разговарят с излъчения от него преговорен екип    ©  Велко Ангелов
До този момент лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов не е участвал в преговорите за ротацията на правителството за разлика от Кирил Петков и Христо Иванов, които разговарят с излъчения от него преговорен екип    ©  Велко Ангелов
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Петнадесет часа преди номинираната за премиер от ГЕРБ Мария Габриел да получи от президента Румен Радев папката с първия мандат за съставяне на правителство в 12 ч. в понеделник, донякъде изненадващо преговорният екип на Борисов постави публичен ултиматум на ПП-ДБ, като направи преговорите открити с нощен брифинг за медиите.

Мария Габриел постави условие на партньорите си от ПП-ДБ - или ГЕРБ да получи равнопоставеност в бъдещото правителство чрез министри, или предсрочни парламентарни избори. В същото време от ГЕРБ заявиха дори готовност да се откажат от министерски рокади сега, като се направи само ротацията на премиерите, а подписването на споразумението да бъде отложено и в него да се запише, че впоследствие ще има смяна на министри.

ГЕРБ и ПП-ДБ се разминаха във версиите за счупените преговори

Все пак от ГЕРБ дадоха срок на партньорите си до утре на обед да преосмислят позицията си за повече министерски кресла. В противен случай Габриел ще върне директно празна папка на президента. Подобно условие постави Борисов още в петък, когато заяви, че ако двете преговарящи страни не се разберат за състав на правителство и общ документ до понеделник, Габриел ще върне веднага мандата. "След това преговори няма да има", каза Борисов, въпреки че конституцията дава седемдневен срок на номинирания за премиер, след който той може да върне изпълнен или не мандата.

Веднага след ГЕРБ брифинг дадоха и лидерите на ПП-ДБ, които заявиха, че преговорите са вървели много добре, дори заедно с преговарящия екип на ГЕРБ са изготвили общото споразумение за съвместно управление, имали са готовност да приемат партията на Борисов да има повече министерства и по тази причина изразиха учудването си от прекратяването на преговорите и брифинга на преговарящите от ГЕРБ. Лидерите на ПП-ДБ предположиха, че истинската причина за това е фактът, че трябва да се подпише споразумението, с което се поемат ангажименти за съдебната реформа, реформата в службите и избора на регулаторните органи и това очевидно притеснява ГЕРБ. От ПП-ДБ предложиха на партньорите си да се срещнат утре сутринта и да продължат разговорите с ГЕРБ по документа. Още повече че нищо не налага Габриел веднага да връща мандата на президента, след като по конституция може да го направи след седем дни.

Взаимните обвинения защо преговорите са пред провал дойдоха малко след като преговарящите екипи се събраха на финални разговори в неделя в късния следобед. Според преговарящите в събота разговори е нямало и досега лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов не е участвал в тях.

Огромното разминаване във версиите на случващото се по време на преговорите означава и че вероятността за предсрочни избори всъщност е голяма. Ако представителите на двете партии не само не могат да се разберат, но и дават различно обяснение за това, означава, че конструирането на ново управление поне към неделя вечерта е невъзможно.

ГЕРБ: Искаме равнопоставеност

От изявленията на преговорния екип на ГЕРБ в състав Мария Габриел, Деница Сачева, Теменужка Петкова и Рая Назарян се разбра, че недоволството им е свързано с участието на повече представители на ГЕРБ в изпълнителната власт. Евентуалният ротационен премиер Мария Габриел няколко пъти повтори, че нямат никакви различия по реформите, свързани със съдебната система, службите за сигурност и борбата с корупцията. "Имаме фундаментално различие по отношение на това ГЕРБ да бъде приет като равнопоставен партньор", каза Габриел. От преговарящия екип на ГЕРБ обвиниха партньорите си, че "искат цялата власт" и не са готови да я споделят с ГЕРБ. "Всяко едно име, което даваме, беше отхвърлено, включително за фалшив клип на наша колежка от предизборната кампания", каза Деница Сачева. Тя уточни, че става въпрос за колежката й от парламента Деница Николова. Тя беше едно от имената, които ГЕРБ предложи за евентуален министър на иновациите.

В противоречие с казаното преди това от преговорния екип на ГЕРБ добавиха още, че са предложили сега да се извърши ротацията само на премиера и вицепремиера, а да продължи да се работи по споразумението, като в него бъде записано, че впоследствие ще има и смени на министри.

ПП-ДБ: ГЕРБ не искат да подпишат споразумението

Лидерите на ПП-ДБ обаче имаха друго обяснение за счупването на преговорите часове преди Габриел да получи от президента мандата за съставяне на правителство. Според тях причината не е в състава на бъдещия Министерски съвет, а в споразумението и нежеланието на ГЕРБ да се обвържат с документ, който след това ще трябва да изпълняват.

Съпредседателят на ДБ Христо Иванов обясни, че преговорните екипи на двете формации заедно са изработили подробен документ. "Ние го направихме заедно. Не разбирам защо сега подписването на това споразумение се поставя под съмнение. Никога не е имало такава политическа криза и тази формула ни позволи да започнем да излизаме от нея. Всичко вървеше много добре", каза Иванов и добави, че все още има технологично време, ако ГЕРБ имат някакви конкретни съображения по него, да ги обсъдят и той да бъде подписан.

Съпредседателят на ПП Кирил Петков пък изброи министерствата, които са били договорени да бъдат оглавени от представители на ГЕРБ - на иновациите, на културата, на образованието, на МВР, на екологията, както и външното министерство, начело на което да остане Габриел в качеството си на премиер. Петков обаче подчерта, че за ПП-ДБ са важни реформите в съдебната система, службите и регулаторите, които са разписани в споразумението. "Утре Габриел може да вземе мандата, нищо не налага да се бърза. Имаме седем дни", каза Петков.

Другият съпредседател на ПП, Асен Василев, добави, че няма спор за състава на МС, а за това дали и кога да се подпише споразумението. "Това споразумение е важно, защото всичко ще остане на хартия, ако в тези регулатори останат същите хора. Това са последните институции, които трябва да влязат в европейски режим", каза финансовият министър в оставка.

Лидерите на ПП-ДБ заявиха готовност да продължат преговорите, но няма да отстъпят от позицията си, че документът трябва да бъде подписан.

Какво е договорено в документа

След брифинга от ПП-ДБ разпространиха и текста на договорения документ, който се казва "Споразумение за съвместно управление и механизъм за вземане на решения". От него става видно, че документът е за целия мандат. Двете страни са се договорили след втората ротация да има следващи две, които да не са за девет месеца, а за по 15 месеца, така както бяха записали ГЕРБ в предложения от тях вариант за споразумение. В текста се казва и, че при настоящата ротация освен премиер Габриел ще бъде и министър на външните работи, а Денков вицепремиер по европейските въпроси. Това съотношение ще се запази и при следващите ротации, независимо от това двете формации кого ще излъчат за премиер.

По отношение на избора на регулаторните, контролните и съдебните органи от парламента е възприето предложението на ПП-ДБ кандидатите първо да минават през проверка за интегритет в парламентарната комисия за борба с корупцията и след това да се разглеждат от комисията за прякото участие на гражданите и взаимодействието с гражданското общество, като номинации ще могат да правят неправителствени и браншови организации. В споразумението изрично е записано, че двете формации ще се въздържат да издигат кандидати с "поляризиращ политически профил".

Освен това всяка страна ще може да налага вето на даден кандидат, ако по време на проверката за него се установят факти, които биха уронили престижа на органа, за който е номиниран. В случаите, когато за тези органи се изисква обикновено мнозинство от 121 гласа, двете партии се ангажират да подкрепят дадения кандидат, одобрен и от двете формации, без да участват в плаващи мнозинства. По отношение на органите, които изискват конституционно мнозинство от минимум 160 гласа, което предизвикваше и най-голямото напрежение между ГЕРБ и ПП-ДБ заради евентуалното участие на ДПС, в споразумението е записано следното: "Когато е необходимо мнозинство от две трети, страните ще решават съвместно относно възможна подкрепа на номинациите, представени от други парламентарни групи, и координирано ще подкрепят съответен брой кандидати, които в най-голяма степен съответстват на изискванията на конституцията и закона и принципите на това споразумение. Всички решения и действия във връзка с осигуряване на допълнителна подкрепа до 160 гласа се извършват съвместно от двете страни и взетите решения се документират с писмен протокол, подписан от лидерите на двете коалиции."

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1
    • + 8

    Наистина няма как с розовите очила нещата да изглеждат по друг начин...

    А иначе от разговорите на "партньорите" през телевизора остава съвсем различно впечатление:
    Първо: след почти 10 (д е с е т!) дена пазарлъци - видимо безрезултатни - Герб, които и така, и така са изпрани от досегашния си конкубинат с ППДБ, открито поискаха номинално участие във властта. Дали някой може да се сети в съвремието за друга партия-доминант, която се е оставила в положение партер и разни перверзници да ѝ се радват?

    Второ: чу се много ясно: Герб искат участие във властта с НОВО СПОРАЗУМЕНИЕ за коалиционно управление, а не да реинкарнират онуй отпреди 9 месеца, за което пък непрекъснато повтаряха петимата посърнали вождове от хермафродитозата;

    Трето: целокупният български доскоро бе упорито информиран от хермафродитозата, че "Ники иска да пътува", т.е. да е външен министър, което в старото споразумение го няма. Там е образователен.
    И няма как (без да разчетат в действията ти клиничната картина на популярно душевно разстройство) хем да искаш промяна, хем да обвиняваш другите, че я искат...

    И последно - ако от ППДБ си бяха спестили пресконференцията, на която в нестроен поток Киро, Христос и женерала си казаха и това, което едва ли са искали да излезе пред публика, и от което всеки разчете вопъла: Бойко, на кого ни оставяш..., може би щяха да съхранят някакво себеуважение. А те просто се молеха на баце да не ги изхвърля от властта...

    P.S. Вчера станаха 2 г. от ареста на Борисов. От същите тия, които спощи му се умилкваха.
    Какво развитие само има борбата им с корупцията!

    Нередност?
  • 2
    kuranakyumura avatar :-P
    kuranakyumura
    • - 3
    • + 6

    Само два абзаца за ябълката на раздора или прословутия Мурмурандум. Ей го целия - https://dnes.dir.bg/politika/vizhte-sporazumenieto-na-razriva-mezhdu-gerb-i-pp-db

    Превеждам от йезуитско-зеленчуковски:

    1. ППДБ искат ГЕРБ да гласува винаги в синхрон с тях.
    2. Регулаторите да се избират от грантови НПОта и същите да могат да се номинират за регулаторите.
    3. Правим всичко за еврозоната - майната ѝ на дръжавата.
    4. Овладяване на службите от "наши хора"
    5. Всичко друго са общи приказки, включително и прословутата съдебна реформа. От последната само ще извадя няколко цитата:
    - "Ще предвиди нов модел на вътрешна организация на прокуратурата"
    - "Ще предвиди изборните членове на Висшия съдебен съвет и на Висшия прокурорски съвет, които запазват своя статут на съдии, прокурори и следователи, да продължат да упражняват своите професионални функции"

    Положението с регулаторите, съда и службите е "стани да седна" - да сложим нашите и да изхвърлим вашите. Никаква реформа, само кадрови промени и сладки приказки за лека нощ. Дано от посолството да не скочат много и да ходим на избори 2в1, белким народа малко вдигне активност и прати едни самолетни билети за Канада на променкаджийте.

    Нередност?
Нов коментар