Започна обратното броене за (не)коалицията

ГЕРБ и ПП-ДБ започват преговорите с различни позиции по ключови въпроси

По време на националното съвещание на ГЕРБ Бойко Борисов се обяви против предсрочни избори, а Мария Габриел каза, че партията няма усещането за равнопоставеност в правителството
По време на националното съвещание на ГЕРБ Бойко Борисов се обяви против предсрочни избори, а Мария Габриел каза, че партията няма усещането за равнопоставеност в правителството
По време на националното съвещание на ГЕРБ Бойко Борисов се обяви против предсрочни избори, а Мария Габриел каза, че партията няма усещането за равнопоставеност в правителството    ©  Юлия Лазарова
По време на националното съвещание на ГЕРБ Бойко Борисов се обяви против предсрочни избори, а Мария Габриел каза, че партията няма усещането за равнопоставеност в правителството    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Точно на 6 март, когато се навършиха девет месеца откакто правителството на ГЕРБ и ПП-ДБ с премиер Николай Денков беше избрано от Народното събрание да управлява страната, парламентът гласува и неговата оставка. Това стана в отсъствието на министър-председателя и министрите от кабинета, както и на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и вицепремиера в оставка Мария Габриел, които са на конгреса на Европейската народна партия в Букурещ.

Оставката на кабинета беше гласувана на фона на пълната липса на яснота дали ще има смени на министри и кои ще са те и дали предстоящата ротация ще бъде скрепена с подписването на някакъв документ за формулата на управлението. Към този момент разговори между партньорите по тези въпроси няма освен два проектодокумента - меморандум на ПП-ДБ и споразумение на ГЕРБ, които обаче определят бъдещето на т.нар. сглобка по коренно различен начин.

"Паметната бележка" на ПП-ДБ акцентира на продължаването на реформите в съдебната система и службите, предвижда ротацията да бъде само само между Денков и Габриел с евентуални козметични промени на състава на министрите и изключва ДПС от мнозинството в парламента, което трябва да избере съставите на регулаторните, контролните и съдебните органи.

Другият документ - на ГЕРБ, предлага по същество нова формула на властта с подялба наполовина на позициите в първия и втория ешелон на управлението и включването на ДПС в сметките при разпределението на позициите в регулаторните органи, завоалирани като "евроатлантическо мнозинство".

Двата прочита на оставката

В стриктното изпълнение на договорката между ГЕРБ и ПП-ДБ отпреди съставянето на ротационното правителство, според която на 6 март излъченият за премиер от втората по-големина парламентарна група Денков трябва да предаде щафетата на номинираната за поста от първата парламентарна група Габриел, двете формации видяха различни знаци. Съпредседателят на ПП Кирил Петков обясни, че с подаването на оставката точно на уговорената датата показват на ГЕРБ, че "държат на думата си". "Това не е политическа игра, а израз на последователност, политически феърплей и уважение към гражданите", каза и премиерът в оставка Николай Денков.

По друг начин обаче разчетоха от ГЕРБ хода на Денков. Депутатката Рая Назарян заяви, че първо е трябвало да бъде направена оценка на работата на министрите и едва след това е премиерът да подаде оставка. "Беше скрита възможността да се даде отчет какво е свършено през последните девет месеца", каза тя. Председателят на парламента Росен Желязков пък заподозря опит от страна на ПП-ДБ с да замъглят националното съвещание на ГЕРБ, на което беше разпространено проектоспоразумението. Оставката беше обявена от Денков часове след като се проведе форумът на ГЕРБ във вторник. "Подаването на оставка имаше една-единствена политическа цел - да затапи тази новина", каза Желязков. А Борисов заяви нервно от Букурещ: "Никаква надежда няма. Отиваме на избори 2 в 1."

Ходът на ПП-ДБ с оставката

До голяма степен ходът с бързото гласуване на оставката на кабинета е тактически. Той дойде в деня, когато от ГЕРБ предложиха техния вариант на проектоспоразумение за съвместното управление, и от партията на Борисов очевидно се надяваха да разтягат максимално във времето преговорите. Депутати от ПП-ДБ неофициално обясниха, че преди Денков да обяви оставката сиу са разговаряли с ГЕРБ това да стане в петък, но от партията на Борисов не са дали гаранции, че тогава тя ще бъде гласувана. Така от коалицията използваха правото всяка парламентарна група да внася точка в дневния ред през първия работен ден на парламента от началото на месеца, която не минава през санкцията на председателя на Народното събрание, и предложиха за гласуване оставката на кабинета. А това означава бързи преговори между ГЕРБ и ПП-ДБ, които до голяма степен ще зависят и от действията на президента Румен Радев. Защото започва и конституционната процедура по връчването на мандатите, в която държавният глава ще е основно действащо лице. Той първо трябва да проведе консултации с парламентарно представените политически сили, а след това да започне връчването на мандатите за съставяне на правителство. Първо на ГЕРБ като най-голямата политическа сила в парламента. След като мандатът бъде връчен на кандидата на партията за премиер Мария Габриел, тя ще има само една седмица срок да го върне, изпълнен или не.

За бързото подаване на оставката на правителството има и още една причина и тя е свързана с хипотезата, че партньорите от управляващото мнозинство може да не се договорят за продължаване на съвместното управление и да се отиде на предсрочни избори за парламент. При този сценарий започването на процедурата с връчването на мандатите сега гарантира избори 2 в 1 в началото на юни - европейски и парламентарни, ако ГЕРБ и ПП-ДБ не се разберат и се стигне до предсрочен вот. Според депутати от коалицията това е по-добрият вариант за тях, защото спадът в подкрепата им все още не е чак толкова голям. И обратно - забавянето на процедурата с оставката ще отложи евентуален предсрочен вот за след европейския, което ще е по-удобният вариант за Борисов с оглед на резултатите от евровота.

Така в следващите около две седмици ГЕРБ и ПП-ДБ ще имат кратък прозорец, в който трябва да калкулират плюсовете и минусите на това да продължат да бъдат заедно в управлението, както и от евентуални предсрочни парламентарни избори. При това решението трябва да бъде взето в турбулентната ситуация в съдебната система с разкритията около казусите с мрежите за влияние в съдебната власт около убития Мартин Божанов-Нотариуса и Петър Петров-Еврото, които освен до високи нива в съда и прокуратурата могат да стигнат и до политици. Междувременно изтекли документи осветиха ролята на Русия при строителството на "Турски поток" в третото правителство на Борисов - с публикуването на пътната карта и части от кореспонденцията по проекта на Евгени Зобин, помощник на санкционирания от САЩ и ЕС руски политик Александър Бабаков, смятан за специалния представител на Владимир Путин.

Кой с какви позиции влиза в преговорите

Трудно да се каже как ще се развият преговорите около ротацията, които се очаква да започнат в петък. Едва ли обаче ще може да се стигне до бърз резултат, като се има предвид излъченият от ГЕРБ преговорен екип в състав - Мария Габриел, Теменужка Петкова, Деница Сачева, Рая Назарян, в който Борисов не участва. За сметка на това ПП-ДБ заложиха на лидерите на коалицията - Кирил Петков, Асен Василев, Христо Иванов и Атанас Атанасов. Още повече че началните позиции, от които тръгват преговарящите, са доста различни, въпреки че не е съвсем ясно каква част от предложенията са реални намерения и каква блъф, за да се правят отстъпки впоследствие.

Къде ГЕРБ и ПП-ДБ се разминават

На първо четете от предложения тази седмица от ГЕРБ документ могат да се кажат няколко неща. Проектоспоразумението е за пълен четиригодишен управленски мандат, като в него се предлага двете формации да имат "споделена политическа отговорност" за изпълнителната власт. Тя включва както министерските постове, така и зам.-министрите и директорите на изпълнителните и държавните агенции. ГЕРБ вижда тази споделена отговорност в подялба 50:50 на министрите, а там, където партията няма министри, да има зам.-министри. Документът предвижда всяко решение на правителството да се съгласува с председателя на ресорната парламентарна комисия или негов заместник в зависимост от коя от двете формации е излъчен министърът. Освен това всяка от двете формации ще има право на вето при избора на кандидати за различните позиции в управлението, но смяната на министрите ще може да става по предложение на формацията, която го е излъчила. Засега от ПП-ДБ смятат, че не е удачно да се обвързват с ГЕРБ за цял управленски мандат, и казват, че ако ротацията на правителството начело с Габриел е успешна и изкара следващите девет месеца, едва тогава би могло да се мисли за някакво по-сериозно обвързване. Не е ясно обаче доколко биха приели предложената от ГЕРБ нова формула на властта, защото тя по същество е излъчване на второ правителство в рамките на този парламент. Неофициално от коалицията казват, че биха приели да има повече министри от ГЕРБ, но с условието те да не са ярки партийни фигури.

И докато за състава на кабинета "Габриел" би могло по-лесно да се намери някакво общо решение, далеч по-трудни може да се окажат разговорите за регулаторните, контролните и съдебните органи, чиито състави трябва да се изберат от парламента. На този етап изглежда трудно преодолимо условието на ПП-ДБ в разпределението им да не участва ДПС. В предложения от ГЕРБ документ в частта за регулаторите движението не е споменато в прав текст, но е посочено, че за избора на органите, които изискват гласовете на две трети от депутатите, двете формации ще разчитат на "евроатлантическо мнозинство", което на практика включва ДПС. Пред националното съвещание на ГЕРБ Мария Габриел изрично благодари на движението за подкрепата при приемането на промените в конституцията.

Въпросът с евентуалното включване на ДПС в сметките за регулаторите предизвиква още по-голямо напрежение в ПП-ДБ, защото няколко ключови органа изискват подкрепата от други формации извън ГЕРБ и ПП-ДБ, за да бъдат избрани членовете им. Това са парламентарните квоти в двата висши съвета - съдебния и прокурорския, които след това ще изберат новия главен прокурор, инспектората към тях, както и новата антикорупционна комисия. Избор на членовете им с подкрепата на ДПС ще позволи на съпредседателя на партията Делян Пеевски да запази контрола над съдебната власт и прокуратурата. За разлика от ГЕРБ, ПП-ДБ считат, че за избора на тези органи може да се търси друго парламентарно мнозинство сред опозиционните партии и така да се изолира движението. Не е ясно обаче на този етап дали ГЕРБ ще се съгласят с такъв вариант.

Всъщност първият тест ще бъде изборът на тримата членове на новата антикорупционна комисия, защото в сряда ПП-ДБ внесоха в парламента проект на решение за приемането на процедурните правила за избор на членовете й, които ако бъдат приети, ще започне съответната процедура. Но не е изключено практическият избор да бъде отложен във времето, например след евроизборите.