ГЕРБ се прицели в шест министерства

Обсъжда се вариант освен премиер Габриел да е и външен министър, а Денков вицепремиер по европейските въпроси и по сигурността

Лидерите на ПП-ДБ (Кирил Петков и Христо Иванов) и на ГЕРБ (Бойко Борисов) имат десет дни, за да договорят ротацията на правителството или предсрочни избори
Лидерите на ПП-ДБ (Кирил Петков и Христо Иванов) и на ГЕРБ (Бойко Борисов) имат десет дни, за да договорят ротацията на правителството или предсрочни избори
Лидерите на ПП-ДБ (Кирил Петков и Христо Иванов) и на ГЕРБ (Бойко Борисов) имат десет дни, за да договорят ротацията на правителството или предсрочни избори    ©  Юлия Лазарова
Лидерите на ПП-ДБ (Кирил Петков и Христо Иванов) и на ГЕРБ (Бойко Борисов) имат десет дни, за да договорят ротацията на правителството или предсрочни избори    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Точно в 17 часа в петък вицепремиерът в оставка Мария Габриел, която съгласно следизборната договорка между ГЕРБ и ПП-ДБ трябва да стане премиер при ротацията, трябваше да получи от президента Румен Радев папката с първия мандат за съставяне на правителство. Церемонията обаче се отложи за понеделник, заради смъртта на патриарх Неофит. След като получи папката Габриел ще има седем дни да я върне на държавния глава със структура и състав на новия кабинет. В противен случай ще се завърти конституционната рулетка. Според нея мандатът за съставяне на правителство ще отиде във втората политическа сила в парламента - ПП-ДБ, и ако и техният опит за съставяне на правителство се провали, президентът ще трябва да реши на коя от останалите партии в парламента да даде последната възможност за сформиране на кабинет.

По време на консултациите при държавния глава в началото на седмицата Габриел тактически поиска от него повече време за преговори с партньорите от ПП-ДБ и отлагането сега дава на ГЕРБ отсрочка от пет дни извън определения от конституцията 7-дневен срок. Така в управляващото мнозинство ще имат общо дванадесет дни, за да решат дали да продължават заедно да управляват, или ще се върви към предсрочни избори.

Според ПП-ДБ разтягането на преговорите във времето е от полза на ГЕРБ, защото така ще имат възможност да засилят още повече натиска си за смени на определени министри. От известно време на мушката им е финансовият министър Асен Василев, а по-отдавна - и министърът на отбраната Тодор Тагарев. Атаката към двамата продължи и в сряда. Първо лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов за пореден път отправи критики към военния министър за забавената военна помощ за Украйна, а след това депутати от ГЕРБ и ДПС начело с Борисов и Делян Пеевски внесоха в парламента проекторешение, с което задължават финансовия министър да попълни дефицита от 1 млрд. лв. във фонд "Сигурност на електроенергийната система".

Официално преговорите между управляващите формации започнаха в края на миналата седмица, но засега и от двете страни запазват мълчание по ключовите въпроси - дали са постигнали някаква договорка по споразумението за съвместното си управление, което трябва да подпишат, къде са разминаванията помежду им и колко и какви ще са министерските рокади в новия кабинет, ако преговорите се увенчаят с успех. В оскъдните публични изявления на главните действащи лица от ГЕРБ и ПП-ДБ в началото на седмицата имаше известни нюанси.

Кой как вижда преговорите

Вицепремиерът в оставка Мария Габриел определи разговорите като "конструктивни". Премиерът в оставка Николай Денков отбеляза, че има "напредък", като изброи темите, по които тепърва партньорите ще трябва да се договарят - законодателната и управленската програма на бъдещото правителство и евентуалните промени в кабинета. Той добави също, че е "умерен оптимист" за изхода от преговорите.

Атанас Атанасов, председател на ДСБ, една от формациите в коалицията ПП-ДБ, пък обяви, че преговорите вървят "много добре" и към момента (сряда) вече се обсъждат кадровите въпроси, свързани със смяната на министри. А лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който на този етап не участва в разговорите за ротацията, определи като най-голямото им достойнство факта, че партньорите от ПП-ДБ "толерантно пазят мълчание" пред медиите как протичат те.

Освен липсата на разнобой в оценките за хода на преговорите в неофициални разговори с представители на ГЕРБ и ПП-ДБ никой не споменава предсрочни парламентарни избори. Твърди се, че изготвянето на общия документ за съвместно управление е в доста напреднала фаза, а на масата на преговорите вече са и евентуалните персонални промени в правителството. От тях става ясно, че ГЕРБ настояват за подялба на министерствата почти поравно, а от споменатите по време на разговорите имена от преговарящите в състав Мария Габриел, Теменужка Петкова, Рая Назарян и Деница Сачева се разбира, че намеренията са като министри да влязат политически фигури от ГЕРБ. Което по същество е договорка за нова формула на властта.

Шестте министерства, поискани от ГЕРБ

По информация на "Капитал" по време на преговорите от ГЕРБ са поискали техни представители да оглавят шест министерства - външното, на енергетиката, на отбраната, на земеделието, на иновациите и на околната среда. Като за всяко от тях са предложили конкретни имена, а за някои от ведомствата и по две. Като евентуални кандидати за министерството на енергетиката са били споменати бившият енергиен министър от последните две правителства на Борисов Теменужка Петкова и депутатът Жечо Станков, за отбраната - колегата им Христо Гаджев, а за иновациите - настоящият председател на парламента Росен Желязков или депутатът Деница Николова, която е била зам.-министър на регионалното развитие по време на управлението на Борисов и е оглавявала различни европейски програми. За министър на околната среда е било споменато името на Ивелина Василева, която заемаше поста във второто правителство на Борисов, а за земеделието - на настоящия изпълнителен директор на държавен фонд "Земеделие" Георги Тахов, който беше назначен на поста от служебния кабинет на Гълъб Донев. Заедно с това от ГЕРБ не са се отказали от идеята Мария Габриел да съвместява премиерския пост заедно с този на външен министър. Това беше ябълката на раздора между ГЕРБ и ПП, преди да започнат разговорите за ротацията, защото от партията на Петков и Василев искаха Денков да оглави ведомството.

Според депутати от ПП-ДБ по време на преговорите досега от ГЕРБ не са поставяли въпроса за евентуалната смяна на финансовия министър въпреки публичните атаки от Борисов и депутати от ГЕРБ срещу него.

ПП-ДБ склонни за четири

Неофициално от ПП-ДБ казват, че са склонни да приемат варианта на ГЕРБ Габриел да съвместява двата поста - на премиер и външен министър, като за Денков се обсъжда да е вицепремиер по европейските въпроси и по сигурността, което означава, че той ще отговаря за МВР и службите. Другите министерства, които според депутати от ПП-ДБ биха могли да бъдат оглавени от представители на ГЕРБ, са на околната среда и евентуално на иновациите. От коалицията казват, че категорично не биха се съгласили за смяната на Тагарев и на няколко пъти публично са изразявали подкрепата си за него. Последния път беше в събота по време на националната конференция на "Да, България", когато лидерът на партията Христо Иванов застана зад него в изказването си пред делегатите на форума. Депутати от ПП казват, че трудно ще отстъпят министерския пост в енергийното и особено в земеделското министерство. Кирил Вътев се сочи като близък до съпредседателя на партията Кирил Петков, а в коалицията има подозрения, че споменатият като евентуален министър от ГЕРБ Тахов е близък и до ДПС. Към министрите, които са в сферата на влияние на ГЕРБ, от ПП-ДБ причисляват и настоящия министър на културата Кръстю Кръстев и на МВР Калин Стоянов, чиято оставка беше поискана от премиера Денков покрай побоя над протестиращи срещу Българския футболен съюз, но той запази поста си, след като зад него застанаха ГЕРБ и ДПС.

Макар че по време на обсъждането на кадровите рокади в правителството името на министъра на туризма Зарица Динкова не е било споменато, паралелно с преговорите срещу нея започна атака за смяната й, но от определени среди в бранша, сред които Националния борд по туризъм, асоциацията по туризъм и сдружението на заведенията в България. Те изпратиха писмо до лидерите на ГЕРБ и ПП-ДБ, с което поискаха Динкова да не е повече министър и дори предложиха своя кандидатура за поста - тази на настоящия зам.-председател на борда по туризъм Мартин Захариев, който беше депутат от БСП в 42-ото Народно събрание и номиниран за министър на туризма в неуспелия проектокабинет "Габровски" на ГЕРБ в предишния парламент.

Всички тези предложения за рокади в правителството обаче са първоначални и най-вероятно ще претърпят промени. Още повече че разговорите в различни формати продължиха и в сряда, а очакванията на депутати от ПП-ДБ са в последния етап от преговорите да се включи Борисов. Те дават пример с разговорите за състава на сегашното правителство след парламентарните избори, когато една част от министрите бяха определени в последния момент.

Макар че документът, който се очаква да подпишат двете формации, е в напреднала фаза, по него също има неизчистени въпроси. По неофициална информация той е с работно заглавие Споразумение за съвместно управление, но на този етап не е сигурно дали ще бъде запазено. Все още се дискутира въпросът и за обхвата му - дали да бъде само за предстоящите девет месеца на ротацията, както първоначално предлагаха от ПП-ДБ, или в него да има и опция за целия четиригодишен мандат, каквото е предложението на ГЕРБ. То предвижда след девет месеца премиерите да се сменят вече на 15 месеца.

Казусът с регулаторите

По информация на "Капитал" на този етап частично е постигнато съгласие по ключовия за ПП-ДБ въпрос по какъв механизъм ще се избират от парламента членовете на регулаторните, контролните и съдебните органи. Депутати от коалицията казват, че от ГЕРБ са приели механизъм за избор, който беше описан в меморандума на ПП-ДБ. Той предвижда всички кандидати за тези структури първо да преминават през проверка за интегритет, която ще се прави от парламентарната комисия за борба с корупцията, и едва след това номинациите да се внасят за обсъждане в комисията за взаимодействието с гражданското общество. От ГЕРБ са се съгласили и с предложението на ПП-ДБ кандидатури за тези позиции да могат да правят и представителите на неправителствени, съсловни и браншови организации, като обаче ще има едно ограничение - те трябва да са признати за партньори на държавата. Има съгласие и за това, че изборът на регулаторните органи, за които ще се изисква обикновено мнозинство, ще става с гласовете на двете формации, които предварително ще обсъждат зад кои кандидати ще застават.

Засега обаче все още стои открит въпросът с какво мнозинство да се избират органите, които изискват най-малко две трети, или 160 гласа, и за които ГЕРБ и ПП-ДБ трябва да търсят подкрепа от останалите политически сили в парламента. От ПП-ДБ предлагат да се търси такава подкрепа и от опозиционните формации - БСП, "Възраждане" и "Има такъв народ", и така да се изключи ДПС като незаобиколим фактор при попълването на двата ключови за съдебната система висши съвета - прокурорския и съдебния, които след това ще изберат новия главен прокурор и инспектората, както и членовете на новата антикорупционна комисия. От ГЕРБ обаче продължават да настояват, че в документа трябва да се запише, че за избора им ще се търси "евроатлантическо мнозинство", т.е. ДПС.

9 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 5
    • + 9

    Помните ли обществената тайна за процентите, които лично баце прибира от всеки лот на магистрала, от всеки инфраструктурен проект?

    Помните ли нощното му шкафче с пачките по 500€, кюлчетата и глока?

    А помните ли протестите в страната срещу баце през лятото на 2020?

    Помните ли гърчовете му да продължи властването си с домотъкана Конституция?

    Помните ли мишкуването му в двете години извън властта и които ни даваха надежда, че можем и без него?

    Е, забравете всичко това!

    ППДБ, които се обявиха за антипод на баце и принципни борци с корупцията, с която той разложи държавата, и благодарение на които мазни приказки се докопаха до властта, от 9 месеца старателно и целенасочено го изпират, ароматизират, ондулират, пакетират в целофан и ни го поднасят пропагандно обновен и вече приемлив.
    А те като плъхове се борят за трохите, изпаднали от трапезата му.

    ППДБ всъщност тръгнаха ударно с отрицание на баце и бацевщината единствено, за да им отвори място във властта до себе си...

    И сега го официализират с документ за общо управление...

    Нередност?
  • 3
    borodino avatar :-P
    borodino
    • - 4
    • + 4

    Министерствата са 19 и какво чудене има, че най-голямата партия иска едва 6 от тях?

    Нередност?
  • 4
    scuby avatar :-(
    scuby
    • - 4
    • + 2

    До коментар [#1] от "D-r D":

    Ти си типичен Ниновец - тъп и упорит. И тя като теб все едно и също мели където и когато се появи - баце, баце и пак баце. Сутрин и вечер става с името Борисово, ако го няма защо го няма и къде е, ако нещо стане в държавата Борисов виновен. Но обиковено всички се катерят на гърба на най-силния и в живота. Е един посредствен Радев два мандата взе на гърба на Борисов, ПП-ДБ и те взеха повече проценти с анти-Борисов говорене, Нинова и тя по-назад да не остане. Ако друг е най-силен политик в момента и не се казва Борисов срещу него ще говорят и на негов гръб ще се катерят.
    Ние едно време говорихме на комуноидните шизофреници-носталгици като теб да не гласуват за Станишев и марионетката Орешарски, но вие ни докарахте пак БСП, ДПС и златния пръст на Сидеров. Направихте Пеевски шеф на ДАНС и нямахте нищо против, а сега нагло и безочливо ревеш срещу Пеевски и ДПС. ДПС щеше да вади зъби на баце. След това говорихме на наивните млади хора, не се подвеждайте, не докарвайте марионетки на чужди сили като ПП и ДБ, вижте какво се случва с Украйна с подобни марионетки те пак не ни послушаха и така завъртяхме колелото назад както никога до сега. Да се надяваме, че няма да пратят младите хора на фронта ако поискат това от тях.
    За съжаление слаба Европа последните години е взета на абордаж от един милиардер и синчето му спонсори на "Демократите" в САЩ. При сегашната американска администрация в Европа не може да се говори демокрация, демократични процеси и свободен избор на масите. Ако народът не избере "правилната" партия или лидер следват протести, цветни и кървави революции, военни преврати. Това се случва и в момента в Словакия - след избори започват протести и дестабилизиране на държавата!
    И докато Доктора, който във всеки пост мели за баце, е типичен комунист и не признава демократични избори и волята на суверена, кой първи, кой втори, кой трети то за младите хора говори много лошо отичането на избора на народа.

    Нередност?
  • 5
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • + 3

    До коментар [#4] от "scuby":

    "Ало, Ваньо", "Ти си го избра", Барселона гейт, шкафчето с мангизите, авторитарното управление, свиването на ушите след като Галя го стисна за топките с възможността да се запорират офшорните му бели пари за черни дни - нищо от това го няма в дългата ти тирада.
    Корумпето баце за 12 г направи на ментално ниво корупцията част от живота ни: всеки очаква за свършеното да получи и бакшиш - от фризьорката до министъра. Това ще ни преследва десетилетия!

    Дума няма и за това, че ония, дето щяха да го тикат в панделата (където и според мен му е мястото), сега делкат властта с него и забравиха предизборните си декларации.
    Тъжното е, че феновете им, дото ги подкрепиха, за да изчегъртат бацевщината, и те забравиха какво са искали...

    Баце ще подхвърли кокалче и на тия тарикати от ППДБ и ще си властва в сласт, както пееше Окуджава...

    Нередност?
  • 6
    antipa avatar :-|
    D-r D

    P.S. И един наистина много добър анализ на Клина Андролова по темата:

    https://infacto.bg/gerb-i-ppdb-igrayat-poker-do-posledno/

    Нередност?
  • 8
    scuby avatar :-(
    scuby

    До коментар [#5] от "D-r D":

    Опитваш се дори не тънко, а много дебелашко и елементарно да манипулираш, настройваш един друг с подобни постове избирателите на ГЕРБ и ПП. Ти си си едно завършено комунде и привържаник на БСП, не е учудващо това което пишеш и искаш. Борисов ти е трън в очите още от 2008, когато водеше битки със Станишев и махна Тройната коалиция НДСВ-БСП-ДПС от управлението на държавата.
    А какво е направил Борисов за държавата не се оценява от такива като теб, защото ние много добре помним каква бедна и престъпна кочина беше държавата ни преди него и виждаме сега как пак отива натам. Борисов ще го оценява историята!

    Нередност?
  • 9
    antipa avatar :-P
    D-r D

    До коментар [#8] от "scuby":

    Ще го оценява историята, ама след като стане безинтересен на американското посолство и на следващия гл. прокурор...

    Нередност?
Нов коментар