Интервю | Емил Бок: Ако не слагате кадърни хора в местната власт, убивате бъдещето

Кметът на Клуж-Напока разказва за стратегията на най-бързо развиващия се румънски град да стане Силициевата долина на Балканите

Бюлетин: От Седмото Тепе От Седмото Тепе

Най-важното и интересното от седмицата в Пловдив и региона, през погледа на местната редакция

Клуж-Напока, или просто Клуж, е вторият по население град в Румъния. Географски той е приблизително на еднакво разстояние от Букурещ (445 км), Будапеща (461 км) и Белград (483 км). Поради доброто управление Клуж се развива с бързи темпове и се конкурира със столицата на страната - като стандарт на живот и като икономически растеж. Местната управа успешно привлича млади кадри от Румъния и чужбина и създава IT екосистема в региона.

За формулата на успеха на Клуж разговаряхме с дългогодишния кмет на града Емил Бок по време на конгреса на Европейската народна партия в Букурещ. Бок е румънски политик и бивш премиер на Румъния (от 22 декември 2008 г. до 6 февруари 2012 г.).

Клуж е един от най-бързо развиващите се градове в Европа. Как го постигнахте?

Първо, позволете ми да кажа, че много ценя българския народ и вашите градове София, Пловдив, Варна и други. В България много румънци прекарват почивката си. Така че благодаря ви, че предлагате такова огромно гостоприемство и ни карате да се чувстваме като у дома си в нашата съседна страна. Винаги казвам, че Румъния и България са в една лодка. Имаме общи интереси, общи проблеми и общо бъдеще. Определено. Така че от тази гледна точка мисля, че имате подобни ситуации като в моя град. Какъв беше нашият подход? Разполагаме с наследството от комунизма, с угасваща тежка промишленост като основен двигател за развитието на града.

След падането на комунистическия режим тежката индустрия напълно угасна. Тя не беше решение за функционирането на града. Направихме стратегически анализ с граждански организации, с университетите, с всички заинтересовани страни.

Искахме да открием кое е нашето конкурентно предимство, за да предложим най-подходящите работни места и най-доброто качество на живот за нашите хора. И между другото, няма нито едно място на тази планета, което да няма някакво предимство. Трябва да проверите, да анализирате и да видите. Така открихме, че нашето предимство са нашите таланти.

В Клуж-Напока имаме десет държавни и частни университета, 100 хил. студенти. А светът вървеше стъпка по стъпка към технологиите, към иновациите. Така че това беше решението. И ние инвестирахме и преначертахме цялата стратегия на града, фокусирайки се върху развитието на университетската среда, иновациите, информационните технологии.

След това се фокусираме върху инфраструктурата. За да работите в Клуж-Напока в областта на иновациите, имате нужда от сгради с всички технологии. Така че предложихме данъчни облекчения, за да се построят "зелени" сгради.

Предложихме и стимули за ИТ сектора, за да привлечем специалистите насам. Дори по време на най-голямата икономическа и финансова криза през 2010 г. МВФ поиска от нас да намалим субсидиите за ИТ сектора в Клуж-Напока, но ние казахме "не". Бяхме готови да прекъснем отношенията с МВФ, но да не губим конкурентното си предимство.

Опитахме се да изградим иновационна екосистема, да се превърнем в нещо като Силициевата долина на Балканите. Всички сме чували за нея, но тя не е просто място. Тя е състояние на ума. Така че можете да творите във Варна или Пловдив, както и навсякъде другаде, да създавате добавена стойност, по примера на Клуж-Напока.

По отношение на иновациите в момента в тази сграда, където се намираме (Romexpo center в Букурещ), имаме модел на електрическа кола, изобретена и произведена в Клуж-Напока. Тя е показателна - вземете конкурентното предимство, направете план за финансиране и реализирайте. И след това ще се изненадате от резултатите.

Това е вдъхновяващо, но откъде получавате финансиране за всичко - държавния бюджет, еврофондове или публично-частни партньорства?

Думата звучи сложно - синергия на фондове. Това включва местно, регионално, национално, европейско, частно финансиране, както и публично-частни партньорства. Трябва да сте отворени към всички тях. Разбира се, Румъния и България е необходимо да се възползват максимално от европейските фондове на политиката на сближаване, защото тя е тук точно поради тази причина, за да повиши нивото на развитие, да предложи качеството на живот на населението, както е в западните страни, в Европейския съюз.

От 2007 г. имаме чисти 50 млрд. евро (цялата сума минус националните вноски в европейския бюджет), инвестирани в Румъния от европейски фондове за модернизиране на страната ни. Разбира се, и в Клуж се възползвахме от тях за построяване или ремонтиране на училища, детски градини, улици и сега за системата на метрото.

Как се справяте с обществените поръчки?

Публичните пари са европейски пари, които трябва да се изразходват по отличен и прозрачен начин. По това не трябва да има две мнения. Знаете ли какъв е проблемът, особено у нас? Не знам дали и в България е така. Имаме правила от Брюксел как да харчим парите. Например - Механизмът за възстановяване и устойчивост е 58 страници насоки и изисквания, политиката на сближаване е 700 страници упътвания. Твърде много бюрокрация има в Европейския съюз.

В същото време националното правителство казва: плюс тези условия трябва да добавим още пет, шест или седем условия, за да сме сигурни, че ще избегнем злоупотреби. Но това убива нашия проект, убива нашето бъдеще, защото понякога се нуждаете от докторска степен, за да напишете европейски проект. И Европейският съюз казва: "Хей, ние не сме искали това. Защо го сложихте?"

Така че, ако успеете да намалите бюрокрацията, еврофинансирането ще бъде по-прозрачно и по-директно.

И, разбира се, последният елемент е върховенството на закона.

Пред правосъдието всички трябва са равни. Дали сте от България, Румъния, Австрия, друга страна от Европейския съюз, трябва да имате право да участвате в процеса на възлагане на обществени поръчки, необходимо е решението да е прозрачно, защото вие харчите европейските пари.

А каква е ролята на административния капацитет?

Огромна. Намаляване на бюрокрацията и повишаване на административния капацитет са ключови. Трябва да имате професионалисти, които работят, а не хора, заемащи политически позиции, роднини и т.н. Иначе вие унищожавате бъдещето. Оставете сериозната работа за професионалисти. Оставете ги да си свършат работата. Така е по-лесно.

Това ли е вашата стратегия?

Да, напълно. Правилният човек на точното място. Нека си сътрудничат, нека работят заедно. Не оказвайте политически натиск и изисквайте да спазват върховенството на закона. Това е единствената възможност да се върви напред.

Какво е мястото за зелените инвестиции в следващото поколение кохезионна политика?

Всички трябва да са на борда. Да има цел, визия, планове. Цел без план е просто желание, е казал Антоан дьо Сент-Екзюпери. И трябват малко пари.

Как аз обяснявам на моите съграждани "нека да работим за 50 или 55% по-малко емисии"? Ами простичко - следващата зима сметката, която плащате за енергията, ще бъде с 25 до 35% по-ниска, защото правя саниране на сгради, а те не харчат твърде много енергия. И няма да платите толкова много. Има много хора, които се разболяват и някои ваши роднини починаха. Трябва да намалим замърсяването в града, да не се замърсяваме, за да не боледуваме.

Така че, когато им покажа парк, където можете да дишате чист въздух, когато им покажа електрически автобуси в града, които нямат замърсяване, когато им покажа, че цялата ни политика е насочена към качество на живот първо за нас, а не само за планетата, нещата се случват.

Но ако нямате граждани, академични среди, индустрия, гражданско общество с вас, е невъзможно да имате зелена сделка.

Интервюто взе Моника Върбанова

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар