🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Доц. д-р Росен Михайлов: 2-3% от изследваните са носители на коронавирус

Според собственика на една от най-големите частни лаборатории - "Рамус", процентът изглежда малък, но само ако близките ти не са в него

Доц. д-р Росен Михайлов    ©  Надежда Чипева

Визитка

Доц. д-р Росен Михайлов е основател на една от най-големите вериги частни лаборатории - "Рамус", която заработва през 2001 г. В момента има клонове в 21 областни града и над 200 манипулационни. Преподавател е в Медицинския университет - София.

Вие дълго време бяхте единствената частна лаборатория, която извършваше PCR-тестове за коронавирусна инфекция и не се отказахте, въпреки че лабораториите, в които това се случва, са близо 50. Защо?

Ние сме лаборатория и трябва да правим изследвания, ако не го правим, не сме лаборатория. Тогава, в началото на пандемията, беше важно да се правят тези изследвания, а понеже сме най-голямата верига в България, имахме възможност и капацитет - затова започнахме да ги правим. Месец и половина от началото на март до средата на април само ние бяхме лаборатория, която правеше тези тестове освен Националната референтна лаборатория на проф. Кантарджиев и ВМА. Това даде възможност на всички хора, които се притесняват и имат някакви оплаквания, да се изследват и да установят дали са позитивни или негативни.

В началото организирахме изследванията само в София, в централата ни в кв. "Дружба", сега във всички наши лаборатории и в много манипулационни се взимат проби, естествено при спазване на правилата за безопасност.

Имате ли служител, който се зарази през тези шест месеца?

Много се радвам, че досега няма такъв служител. Ние тестваме всички, които са на първа линия периодично, както и всички служители, които имат някакви оплаквания. Досега нямаме човек с позитивен резултат. Всеки, който взима секрет от пациент, е на първа линия. Ние сме повече от 900 човека, около 1/3 от нас се занимават с COVID-19. В самата лаборатория при обработката на пробите е по-безопасно, но взимането крие рискове и затова всички са оборудвани с маски, ръкавици, шлемове и защитни престилки.

Колко тестове правите среднодневно и седмично? Колко пациенти сте изследвали до момента?

Правим много тестове, не водя точна статистика - между 500 и 2000 средно са на ден. Различно е натоварването. Понякога има големи предприятия, които искат в рамките на един ден да дадат проби, и се получава и по-голям брой от 2000. При нас няма записване на часове, всеки, който е дошъл, му се взима проба. Работим седем дни в седмицата. Ние изследваме най-много хора от всички лаборатории в България, но не искам да съобщя точния брой.

Имате ли предварително записване?

Нямаме върнат пациент, защо да правим предварително записване на часове? Такова има само в лаборатории, в които капацитетът е ограничен. В "Пирогов" взимат проби от 8 до 10 часа. Ние взимаме от 7 до 20 часа вечерта, няма причина да запазваме предварително часове. Това ще ни натовари административно, някой трябва да записва, да следи, ще усложним системата. Да, наистина може някой да се наложи да изчака от пет минути до половин час максимум. Успяваме да обработим пробите за 24 часа, за провинцията времето е 48 часа.

Продължава ли интересът към взимането на проби у дома?

Ние имаме тази услуга за вземане на кръв по домовете още преди пандемията. Сега много хора искаха да се възползват от нея, защото е по-безопасно като са в къщи и не контактуват с други хора на опашката, въпреки че условията са доста приемливи - хората стоят на разстояние един от друг, не са близо. Имали сме и по шест екипа, които взимат проби по домовете на ден, но проблемът е, че там се получава по-бавно - един екип до обяд посещава два адреса, докато се придвижи в града. Да, тази услуга е удобна за пациентите, но ефективността й е ниска и се налага да чакат дни наред да дойде екипът, докато на място могат да им вземат проба веднага.

По Ваша преценка какъв е делът на тестовете в частни лаборатории спрямо всички отчетени - според Кунчев е нещо като 80% частни, коректно ли е това?

Да, това предположение е коректно и ще обясня защо - защото сред държавните лаборатории най-голям е капацитетът на Националната референтна лаборатория, а всички останали лаборатории са с малък капацитет. Спомням си, че при откриването на лабораторията в Стара Загора капацитетът й беше 50 проби на ден, дори и сега да е нараснал до 100, ние толкова правим за по-малко от час. Много е вероятно доц. Кунчев да е прав и основно частните лаборатории да извършват по-голямата част от тестовете. В изследванията се включиха много частни лаборатории, има и много болнични лаборатории, които обаче са ангажирани основно с пациентите и персонала си.

Какъв е процентът на установени положителни проби при Вас?

Между 2 и 3% дневно от направените тестове. Този процент обаче не значи нищо. В момента например мой приятел, който е здрав, спортист, няма симптоми, но е стигнал до двустранна бронхопневмония в резултат на COVID-19 и беше приет в болница. За мен 2-3% са малко, но в тях имам познати, които починаха. Вирусът е нов, никой не го познава, много често дава кръстосана реакция с други коронавируси, дава фалшивоположителен и фалшивоотрицателен резултат. Трудно е да се прогнозира как протича болестта при всеки.

Увеличава ли се или намалява броят на новите случаи през последните 2 месеца?

Не се увеличава процентът на заразените, увеличава се броят на хората, които се изследват заради пътуванията в чужбина. Струва ми се, че напоследък заболяването протича по-леко, имаме много случаи на безсимптомно протичане или със съвсем леки симптоми. Доколкото имаме поглед, разбира се, много по-добре могат да кажат колегите в болниците.

Какъв е профилът на хората, които се изследват?

Масово е на пътуващи за Гърция. Има и хора, които пътуват в Австрия и Германия, но те са изключително малък процент. Имам познати, които пътуват по 4-5 пъти до Гърция, искат да си почиват там и всеки път минават на тест. Имаме много малко случаи на хора, докарани с кола, защото се чувстват зле и имат симптоми.

Има ли интерес и към бързи тестове или в момента всичко е PCR?

Имаше проблеми с качеството на бързите тестове в самото начало. Някои от световните производители отначало имаха проблем с тестовете за антитела. За мен няма значение дали пациентът е изкарал инфекцията, има значение дали в момента е потенциален разпространител. Не виждам голям смисъл в успокоението, че човек е изкарал инфекцията. Има много хора, които си пускат и бързи тестове, но при тях имунитетът е клетъчен, не е с антитела, да, има хора, по-малка група, които си правят и тези тестове.

Смятате ли, че се тества достатъчно в България и какви мерки трябва да се предприемат, за да бъде под контрол епидемията?

Смятам, че много повече се тества - големи предприятия правят индивидуални тестове на всички свои служители, следят състоянието на работещите. Това е един от начините да се предпазим - да се тестват големи групи хора. Според мен всеки, който се чувства зле, трябва да се изследва и да се самоизолира, а не да чака да му наложат карантина. Другият начин е спазването на дистанция. Носенето на маските стана новото нормално, особено в затворените пространства.

Интервюто взе Десислава Николова

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар