🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Лечебни заведения започват отново да искат тест за COVID-19 от пациентите

Здравното министерство изтъкна, че това е незаконно, но в извънболничната помощ здравната каса не плаща изследването

   ©  Цветелина Белутова

България продължава да бележи печални рекорди в заразяването с COVID-19. В момента активните случаи са 5693, а за пациентите в болница също достигат рекорден брой от началото на пандемията - 912 души.

Това стимулира лечебните заведения да взимат спешни мерки, за да предпазят работещите в тях лекари и посещаващите ги пациенти. Някои от мерките обаче прекрачват законовите ограничения. В края на миналата седмица "Капитал" получи сигнали, че в една от сградите на столичната университетска болница "Св. Иван Рилски", в която се лекуват пациенти с ревматологични заболявания, се е разпространила коронавирусна инфекция. Затова лекарите изискват предварително направен PCR-тест за COVID-19 като условие да прегледат пациентите. На свободния пазар тестът струва между 100 и 130 лв.

Това е незаконно, обявиха от здравното министерство и съобщиха, че започват проверка защо се изисква тест от пациентите.

В същото време обаче лекарите в извънболничната помощ нямат право да назначават тестове на пациентите, нито пък здравната каса да ги плаща.

Мотивите на лекарите

През лятото всички клинични пътеки бяха увеличени със средно 10% като стойност, а отделно от това - с 60 лева, които да послужат за тестване на всеки новоприет в болница пациент за коронавирус.

Това обаче не се отнася за обикновените прегледи или за т.нар. амбулаторни процедури - за еднодневни операции, прегледи и изписване на скъпоструващи лекарства. Хиляди пациенти всеки ден отиват на преглед без да са убедени, че не са заразени и с риск да заразят останалите пациенти в лечебното заведение и лекарите.

В конкретния случай става въпрос за пациенти, които пътуват от всички градове на страната, за да бъдат прегледани. Прегледът сам по себе си струва между 80 и 100 лв. Има възможност пациентът да бъде прегледан и по амбулаторна процедура.

"Амбулаторните процедури в Клиниката по ревматология са две. Едната е на стойност 22 лв., другата на стойност 90 лв. И двете са без промяна, т.е. не са увеличени. По принцип клиничните пътеки в ревматологията са едни от най-ниските, което поставя колегите в много трудно положение всеки месец. Около 30% от изработеното по тях отива за различни видове изследвания, които са задължителни при ревматологичните заболявания", коментират от болницата защо изискват тест.

Другият мотив на лекарите е, че прегледите продължават дълго - между 30 и 40 минути, и ако пациентът е с коронавирус, то със сигурност ще зарази лекаря, а той от своя страна - болните в клиниката.

"Ревматологичните пациенти по правило са с понижен имунитет. Инфекция с коронавирус при тях би могла да бъде и фатална", казват от клиниката.

Казусът с дългите прегледи и понижения имунитет

По принцип ревматологично болните не са единствените пациенти с понижен имунитет и това им състояние не би трябвало да е причина да бъдат наказани с допълнителни плащания. Такива са всички болни с хронични заболявания и е странно защо останалите лекари не са се сетили да искат тестове, за да се предпазят.

Проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център за заразни и паразитни болести, коментира в събота пред специализирана конференция за лечение на хепатит С, че основните рискови групи за заразяване остават три - възрастните хора, хронично болните и пациентите с придобит имунен дефицит.

В законодателството няма определение след каква дължина на прегледа съществува опасност потенциално болен пациент да зарази лекаря си или обратното, нито пък натоварващо финансово изискване кои пациенти трябва да си правят тест предварително. Напротив, в момента изискванията са пациентите със симптоми да останат у дома и да предупредят лекаря, че се чувстват зле или са контактували с болни.

"PCR тест, заплатен от гражданите, не може да бъде условие за прием или консултация със специалист в лечебни заведения. Това е незаконно. Всички здравноосигурени лица имат право на достъп до лечебни заведения за оказване на болнична помощ, заплащана от НЗОК, когато диагностичната или лечебната цел не може да бъде постигната в условията на извънболничната помощ. Гражданите имат право да изберат лечебно заведение, сключило договор с НЗОК за оказване на съответната болнична помощ, на територията на цялата страна. Приемът за диагностика и лечение в болнични условия се осъществява въз основа на здравословното състояние и свързаните с него индикации за болнично лечение и не трябва да бъде възпрепятстван от въвеждане на други предварителни условия", коменитараха от здравното министерство.

Те допълниха, че извън това лечебните заведения са задължени да спазват мерките по превенция и контрол на инфекциите, свързани с медицинското обслужване и че в УМБАЛ "Св. Иван Рилски" ще бъде извършена проверка по случая.

Какво мислят пациентите

До пациентските организации редовно постъпват сигнали за искане за отрицателен PCR-тест като задължително условие за постъпване в болница или преглед при специалист.

"Прави ми впечатление, че пациенти редовно се оплакват от УМБАЛ "Св. Ив. Рилски" за искане за заплащане на тестове и прегледи, в това число и колеги-журналисти. Явно в тази болница законите не важат. Имаме фрапиращи сигнали и от пловдивска болница, в която на входа задължават пациентите лично да си платят теста като условие за прием. Когато някой възрази, че няма достатъчно пари, му обясняват, че ще плати при изписването", разказва Пенка Георгиева, председател на пациентските организации "Заедно в теб", които са подали множество сигнали до здравното министерство. Тя отбелязва, че пациентите не са съгласни да се нарушава здравното законодателство и и без това социално слабите пациенти да бъдат принуждавани да си плащат тестове.

Какво е решението

Здравната каса плаща тестовете за коронавирусна инфекция при прием в болница и то при всички случаи, независимо от диагнозата. Това обаче не е така в извънболничната помощ, където безсимптомните пациенти могат да заразят чакащите заедно с тях на опашката и лекаря.

Лекарите разчитат пациентите със симптоми на COVID да не идват на преглед, а да съобщят за това по телефона. Това обаче невинаги се случва. След извънредното положение всички хронично болни пациенти, които в България са 1.5 млн. души, трябва да отидат до лекаря, за да получат рецепта за лекарствата си. Това поставя всички останали пациенти, личните лекари и специалистите в извънболничната помощ в риск.

Общопрактикуващите лекари многократно настояваха да им бъде позволено да издават направления за PCR-тестове, за да могат да диагностицират и лекуват пациентите си, а не да ги изпращат у дома в очакване РЗИ да им назначи тест. В момента обаче такава възможност няма и лекарите в извънболничната помощ или тези, които работят по амбулаторни процедури, нямат възможност да изпращат пациентите си на платени от здравната каса тестове и рискуват да бъдат глобени от здравната администрация, че принуждават пациентите си да се изследват.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    bortscheto avatar :-|
    Борислав Желязков
    • + 3

    Порочен кръг ,създаден от неразбиращи ,но властимащи и незаинтересовани за здравето на малкото останали медицински специалисти.Аз лично съм "пускал"по трасето средно интелигентни пациенти да си направят безплатен тест в РЗИ и винаги,когато се е случвало това не съм успявал да пробия системата. Да живее сивият сектор!

    Нередност?
Нов коментар