Рекорден брой на новозаразените с COVID-19 – 436 за денонощие

Личните лекари вече ще могат да издават направления за PCR-тестове

   ©  Цветелина Белутова

Рекорден брой новозаразени с коронавирусна инфекция регистрира националният портал в сряда - 436 души. Предишният най-висок брой беше през юли, когато бяха регистрирани 330 новозаразени. Днес рекордни са и още няколко числа в статистиката - броят на активните случаи за първи път надхвърля 6000 и към днешна дата е 6134.

Освен това рекордно висок е и броят на пациенти в болница - 971, от които 57 в интензивно отделение.

Според математика на Националния оперативен щаб проф. Николай Витанов в момента един на всеки 100 души в България е носител на вируса.

До момента експертите не коментират дали причината за новия пик в разпространението на инфекцията е тръгването на децата на училище. Принципно заболеваемостта сред учениците е ниска, като децата рядко имат симптоми, но те могат активно да предават инфекцията към родители и учители.

Колко са болните

Направените за последните 24 часа PCR тестове са 5431, т.е. делът на положителните проби е 8%, което е ръст спрямо отчитаните до миналата седмица 5-7%, но иначе стойности над 8% бяха регистрирани и в отделни дни през юни, юли и август. Общият брой на потвърдените случаи от началото на епидемията достига 22 306, от които към момента активни са 6134 - също рекорден за страната брой. На този фон, макар и също да бележи абсолютен рекорд, броят на хоспитализираните пациенти - 971, остава в диапазона 15-17% от общо активните случаи (15.8% към днешна дата). Аналогична е и ситуацията по отношение на хората, които се лекуват в интензивни отделения - те са вече 57, или 5.9% от хоспитализираните (при стойности между 4-7% през последните няколко седмици). За изминалото денонощие са излекувани 131 души до общо 15 310 и са починали осем души, или общо 862. Математикът на щаба прогнозира, че до края на октомври починалите с COVID-19 ще достигнат 1000.

Кога ще има нови мерки

Изчисленията на Витанов сочат сценарий, при който в края на този месец здравната система трябва да бъде подготвена за 30 хил. заразени. Според него тя може да издържи 2-3 седмици с по 500 новозаразени всеки ден.

Здравните институции предвиждат затягане на мерките в области, ако заболяемостта в тях надхвърли 120 души на 100 хил. души население, коментира проф. д-р Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести, пред "Капитал". В момента над това ниво е област Търговище, но има и ред други показатели, които властите имат предвид преди да прибегнат към втвърдяване на мерки.

Засега мерките не се променят, а лекарите продължават да смятат, че носенето на маски може да предпази от заразяване, ако всички ги носят.

Няма да има затваряне на градове и села

Главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев коментира в интервю за "Капитал", че при евентуалното затягане на мерките няма да се прибягва до пълно затваряне на градове и села, както през пролетта. Според него тази мярка не само затруднява живота на хората, но и е неефективна за ограничаването на епидемията.

Повече за стратегиите за справяне с вируса четете в петъчния брой на в-к "Капитал".

Личните лекари ще могат да издават направления за PCR-тестове

Най-после и личните лекари ще имат право да издават на своите пациенти направления за PCR-тестове, плащани от здравната каса. До момента те бяха единствените, които нямаха това право и се налагаше да звънят на РЗИ при всеки подозрителен за коронавирусна инфекция пациент.

Здравната каса заплаща по 60 лв. на тест за всеки приет в болница и за насочените от специалисти по инфекциозни болести, УНГ, педиатрия и др.

Нововъведението при личните лекари ще стане факт, след като здравната каса и Българския лекарски съюз подпишат през следващите седмици анекс към Националния рамков договор за заплащаните от НЗОК медицински дейности. Освен това личните лекари ще съставят и алгоритъм за пътя на пациента през есенно-зимния сезон. Общопрактикуващите няма да имат направления за всеки от своите пациенти, но стремежът ще бъде да обхванат случаите със симптоми на COVID.
1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар