Здравният и образователният министър очакват с по 500 млн. лв. повече в бюджет 2021

Средствата ще отидат за лечение на COVID и увеличение на заплатите в двете системи

Здравният и образователният министър (последните вдясно) присъстваха на откриването на учебната година в Медицинския университет - София
Здравният и образователният министър (последните вдясно) присъстваха на откриването на учебната година в Медицинския университет - София
Здравният и образователният министър (последните вдясно) присъстваха на откриването на учебната година в Медицинския университет - София
Здравният и образователният министър (последните вдясно) присъстваха на откриването на учебната година в Медицинския университет - София
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Министрите на образованието и на здравеопазването разчитат в държавния бюджет за следващата година да бъдат заложени поне по половин милиард лева допълнителни средства за всяка от двете сфери в сравнение с тази година. Това стана ясно при откриването на учебната година в Медицинския университет - София. Проф. д-р Костадин Ангелов обяви, че целта му е всички увеличения на клинични пътеки, средствата за екипите на първа линия, инфекциозните отделения и общинските болници да се запазят и през следващата година.

Образователният министър Красимир Вълчев допълни, че очаква ведомството му да изпълни ангажимента си да увеличи заплатите на учителите и преподавателите, както и да обхванат повече деца в образователната система.

Проектобюджетите все още не са готови и ведомствата водят преговори с финансовото министерство за окончателните им параметри. Конкретните числа трябва да са ясни до края на месеца.

Повече пари за здраве

През следващата година се очаква бюджетът на НЗОК, който в момента е 4.7 млрд. лв., да нарасне с поне 400 млн. лв., като по традиция 200 млн. лв. идват от увеличаващата се всяка година вноска на държавата за осигурените от нея 4.5 млн. души - пенсионери, деца, учещи и др., а останалите 200 млн. лв. идват от евентуалното увеличение на минималната работна заплата и събраните вноски от частния сектор.

Управителят на НЗОК проф. д-р Петко Салчев коментира пред mediapool.bg, че очаква консервативен бюджет през 2021 г. и увеличение до около 5 млрд. лв., за да може здравната каса да поеме коронавирусната вълна. През тази година за пръв път от съществуването си НЗОК плати на болници, които не работят, за да запази системата в готовност да поеме болни от COVID. Освен това бяха увеличени цените на всички клинични пътеки за лечение в болница, както и бяха поети PCR тестовете на всички, приети в болница.

Отделно от това здравното министерство субсидира допълнително общинските болници, като осигури и средства за заплащане на 1000 лв. месечно на всички работещи на първа линия, както и ресурс за поддържането на болниците в непрекъсната готовност да лекуват COVID-19.

"В бюджета за следващата година търсим устойчивост на всички онези увеличения на трудовите възнаграждения на служителите, които бяха на първа линия, и тя ще бъде осигурена. Ще осигурим допълнителен ресурс за спешните отделения, отделенията по психиатрия, за пациенти с белодробни заболявания и за пациенти с коронавирусна инфекция", каза Ангелов. Той добави, че допълнителният ресурс, отделен за общинските болници, ще бъде запазен и през следващата година. Служителите на първа линия ще получават 1000 лв. до момента, в който е обявена извънредна епидемична обстановка.

Половин милиард за образование

Образователният министър Красимир Вълчев обяви, че разчита на минимум 450 млн. лв. повече през следващата година. През последните три години разходите за образователната система се увеличаваха с между 500 и 600 млн. лв. годишно. Общо тази година в бюджета за образоване са планирани разходи за 4.8 млрд. лв.

С увеличението Вълчев разчита да изпълни последната стъпка от увеличението на учителските заплати (засега планирано е 15-16%), за което ще са нужни 360 млн. лв. Предвидени са и 50 млн. лв. за повишаване на възнагражденията на преподавателите в университетите.

"Убеден съм, че ще има значителни средства и за системата на предучилищното образование, около 70 - 80 млн. лв. Общините ще получат допълнителни суми за обхващането на още 3500 - 4000 деца, за всяко дете ще бъдат изплатени близо 300 лв. годишно за издръжка и хранене, като с тези средства ще могат да бъдат намалени таксите в детските градини. Предвидени са и средства за компенсация на децата, които не са приети в държавните детски градини", каза Вълчев.

Предизвикателството COVID

Двамата министри обявиха, че още през миналата седмица са структурирани групи за бързо взаимодействие между регионалните здравни и образователни институции, полицията и местните щабове, за да могат възможно най-бързо да бъдат изолирани болните от коронавирус ученици и да се карантинират паралелките. В момента се обсъжда инструкция при какъв процент заразени с COVID ще бъдат затваряни цели училища. Проблемът със заразените деца е най-голям в столицата, където са съсредоточени 1/5 от децата в детски градини и ¼ от учениците в България.

Здравният министър проф. Ангелов съобщи, че министерството следи със загриженост броя на заболелите и хоспитализираните, които достигнаха 912 души.

"От числата, които наблюдаваме, виждаме, че заетостта на болничните легла е увеличена с 1% - от 10% миналата седмица, в момента тя е 11%, а при интензивните легла тя е нараснала от 4% на 4.8%, така че тези числа ни дават онази сигурност, която е необходима, за да не променяме мерките в България", смята той.