🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Противогрипната ваксина е по-важна тази година

В България през тази есен ще бъдат внесени около 300 хил. дози противогрипни ваксини

Темата накратко
  • В България през тази есен ще бъдат внесени около 300 хил. дози противогрипни ваксини.
  • По-голямата част от противогрипните продукти ще бъде за пациенти над 65 години и имунизацията и ваксината се плащат от здравната каса.
  • Интересът към продуктите е изключително голям и те се изчерпват в аптеките.

1.75 млн.

българи средно боледуват от грип всяка зима.

Симптомите на COVID-19 и сезонният грип много си приличат и през тази година желанието на много хора да се предпазят поне от щамовете, за които има ваксина, предизвика небивал до момента интерес в България. Доскоро само 2-3% от населението проявяваше интерес към предпазването от сезонните грипни вируси. Сега обаче работодателите масово са решили да имунизират служителите си, отделно много хора искат да защитят себе си и семействата си. Първата партида от около 80 хил. противогрипни ваксини беше изкупена от аптеките за броени дни, в момента се очаква втората доставка, която също ще бъде на 80 хил. ваксини. Отделно от това здравната каса заплаща от миналата година поставянето на ваксини против грип на най-рисковите групи от населението на възраст над 65 години, с което се предвижда ваксинираните в тази възрастова група да достигнат 15%. Така общият брой на внесените антигрип ваксини за тази есен ще достигне 300 хиляди.

Защо сега ваксината е по-важна

Грипът e силно заразно заболяване, което се разпространява лесно и бързо по въздушно-капков път (както и COVID-19), а през зимата се заразяват приблизително 1.750 млн. българи, или всеки пети боледува от него. По време на грипния сезон, който продължава около месец, средната заболеваемост за България е над 300 на 10 000 души население. Грипните вируси започват да се появяват през октомври и се разпространяват до месец май на следващата година. Високите температури и слънцето ги убиват и те не се разпространяват през лятото.

Това, което увеличава неколкократно препоръките за поставяне на ваксина тази година, е епидемията от новия коронавирус. Аргументите за това са на две нива - лично и системно. Опасенията на сериозна част от лекарите е, че съчетаването на двете заболявания може да има силно негативен ефект върху болните. Всяко от тях има потенциала да убие по-слабите и болните, но комбинацията от двете може да увеличи риска до неприятно високи нива. Дори и да не се случат едновременно, отслабеният от грипа организъм може да е много по-уязвим за коронавируса и обратното.

Още по-голям може да е проблемът на системно ниво. По принцип грипните епидемии почти всяка година запълват потенциала на здравните системи докрай. В момента обаче в някои райони в България болниците вече са отвъд ръба на капацитета си заради болните от COVID, а последните месеци показаха, че не особено голям ръст в случаите може да претовари дори здравните заведения в областни градове. Когато към това се прибави и евентуална грипна епидемия, рискът здравната система да не издържи - да не може да лекува всички хора, които имат нужда, се увеличава сериозно. Масова ваксинация срещу грип би намалила тежестта върху болниците и буквално може да спаси животи на хора, включително и с други страдания, които иначе ще пострадат от претоварването. България по принцип е страна, в която това не се случва. Тук 3% от хората си слагат ваксина срещу средно 40% в Западна Европа и над 70% в някои скандинавски държави.

За противогрипната ваксина освен това има и чисто финансов аргумент. Нейната цена е между 20 и 30 лв., докато цената на медикаментите за лечение от грип в най-добрия случай - ако протича леко и се лекува само симптоматично, е малко по-голяма, но за сметка на това има пропуснати ползи от поне седмица стоене вкъщи. При лечение с антивирусни препарати цената вече е по-висока, а при усложнения и нужда от антибиотици разходите за лечение вероятно ще са над 100 лв.

От гледна точка на работодателите ползите служителите им да са с противогрипна ваксина също са очевидни, тъй като това ще намали сериозно броя на болничните и съответно разходите и риска от намаляване на производителността.

Какви са възможностите за предпазване

Най-ефективното средство за предпазване от грипните вируси са противогрипните ваксини, които са регистрирани лекарства. Ваксината представлява доза, която наподобява четири грипни вируса, инжектира се в тялото, а то започва да изработва антитела срещу съответния вирус. Така при среща с вирусите имунната система реагира веднага, за да унищожи вируса и по този начин да се избегне заболяване или пък то да протече изключително леко.

В момента в България са регистрирани и се продават два вида ваксини срещу грип - на френската Sanofi и на американската Mylan. И двете ваксини са четиривалентни, тоест действат срещу четири щама на сезонния грип. Тъй като грипните вируси бързо мутират, всяка година Световната здравна организация препоръчва във ваксините да бъдат включени най-новите мутации. За да може да бъде изграден имунитет, лекарите препоръчват ваксинацията да бъде направена още през октомври. Самите ваксини държат около една година, но към края антителата намаляват.

"За да се изгради оптимален имунитет след ваксинация, са необходими около две до три седмици. Пикът на грипа в България настъпва приблизително в края на януари - началото на февруари. Ето защо експертите препоръчват противогрипната ваксинация да се извършва дори и в началото на януари", коментира Петранка Жекова, мениджър "Бизнес операции" на Sanofi Pasteur за България и Северна Македония.

Тя допълва, че четиривалентната ваксина на Sanofi съдържа всички щамове, посочени от СЗО като доминиращи в Северното полукълбо в предстоящия сезон, и е единствената, която е доказана за ваксинация на бебета и бременни жени във всеки етап на бременността, което изгражда пасивен имунитет на новородените. Отделно от ваксините клиентите на аптеките укрепват организма си с имуностимулатори и витамини, за да го предпазят от заразяване или да посрещнат вируса по-леко.

Кой може да получи ваксината безплатно

Въпреки че в ЕС рисковите групи с пациенти над 65 години и тежки хронични заболявания се имунизират безплатно срещу грип от 2003 г., в България това се случва едва от миналата година, като първоначалната цел беше да бъде достигнато с безплатни имунизации 10% от населението в групата над 65 години, което е с общ брой 1.481 млн. души. През тази година целта по програма е да бъдат ваксинирани поне 17% от възрастните хора.

"Ние се стараем да обхванем първо пациентите с тежки хронични заболявания, заявили сме повече дози от миналата година и пациентите ни активно питат дали и кога ще получим ваксини и се записват за поставянето им", казва д-р Николай Брънзалов, заместник-председател на Българския лекарски съюз за извънболничната медицинска помощ и общопрактикуващ лекар. Той допълва, че личните лекари са много положително настроени към възможността да предотвратят поне сезонния грип и усложненията от него. През тази година обаче за разлика от предишните интересът е по-голям от броя ваксини, които държавата е успяла да купи, и той се надява да бъдат достатъчни за всички.

"През последните години наблюдаваме засилен интерес на българите към противогрипните ваксини. Тъжно е, че тръгнахме от много ниско ваксинационно покритие - около 3%, което е далеч по-малко в сравнение с останалите държави от ЕС. Благодарение на Националната програма за повишаване на ваксинопрофилактиката на сезонния грип, която започна миналата година, на усиленото говорене и разясняване от страната на лекарите и медиите за опасността от тежките усложнения, които могат да настъпят вследствие прекаран грип сред хората с хронични заболявания, наблюдаваме увеличение на ваксинационното покритие. Надяваме се в края на сезона тази година да можем да отчетем, че 5% от цялото население на страната се е ваксинирало против грип", допълва Петранка Жекова.

Частните покупки

Противогрипни ваксини могат да купят от аптеките всички желаещи извън групата пациенти над 65 години. Цената им се движи между 25 и 28 лв., а за корпоративни клиенти има отстъпка в зависимост от количествата. Това е единственият лекарствен продукт с рецепта, който се продава, без да се изисква рецепта.

"За първа година интересът е изключителен, ние продадохме два пъти повече от миналата година. Повечето работодатели, с които работим в района на аптеките, взеха решение още през лятото да имунизират служителите си и направиха заявки за големи количества", разказва Николай Костов, съсобственик на аптеки "Ремедиум".

Той допълва, че в България законът за здравето забранява пациентите да бъдат ваксинирани в аптеката, след като си купят ваксината, както това става във Великобритания и САЩ. Причината е да се проследят евентуални нежелани реакции. Затова купилите ваксина трябва да ангажират личния си лекар или лекар специалист с поставянето на ваксината.

Какви са страничните ефекти

Противогрипните ваксини имат висок профил на безопасност и не причиняват дълготрайни нежелани реакции, те се препоръчват на бременни жени и на бебета над шестмесечна възраст. "Като всеки лекарствен продукт и при ваксините могат да се наблюдават нежелани реакции, които обаче са леки и бързопреходни. Най-чести са локалните - зачервяване и оток на мястото на инжектиране, а от системните - леко повишаване на температурата или общо неразположение. Те обаче преминават за около ден-два", казва Петранка Жекова.

В много редки случаи след имунизацията се получават алергични реакции, ако детето или възрастният са алергични на някои от съставките. Частиците от убити грипни вируси във ваксините обаче са толкова малки, че не могат да разболеят никого. Самите вируси обаче могат. Ваксината помага на организма да образува антитела в период от две-три седмици. През това време човек може да се зарази от грип, като инкубационният му период е от два до пет дни. Човек, който се разболял от грип до седмица след поставянето на ваксината, обикновено се е заразил в дните около нейното поставяне, а не от самата нея.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 7
    • + 8

    Това явно е някакъв прикрит рекламен текст, защото професионално погледнато понятие "противогрипна ваксина" не съществува.

    Фармамафията продава разработени преди години препарати, които биха били ефикасни срещу тогавашни щамове на вируси. Но вирусите непрекъснато мутират и тогавашните нямат почти нищо общо с актуалния в момента щам на вируса. Пък идват и други, непознати, вируси.

    Ако имате бол пари - буйрунус! Купете си "антигрипки" от всяка фарма компания, за да не се сърдят, че ги дискриминирате. Ефектът ще е като в религиите - важното е да вярвате.

    Иначе - пийте си хапчетата за хрониките и си поддържайте имунната система, ама не с имуностимулатори.

    И, естестрено, не се образовайте медицински от Капитал.
    Там са търговци, не лекари.

    Нередност?
  • 2
    drakon avatar :-|
    Vassil Stoychev
    • - 6
    • + 1

    Ако решите да използвате фармацевтичния продукт "противогрипна ваксина" Ви съветвам внимателно да четете кога не се употребява и при кои медикаменти има противопоказания. Казвам го, защото преди две десетилетия противогрипна ваксина едва не ме уби и ме вкара за половин месец в болница с тежък кръвоизлив. В аптеките има достатъчно хомеопатични препарати против грип. Има и хранителни добавки засилващи имунитета на основата на дървесни гъби (като шийтаке и рейши).

    Нередност?
  • 4
    prostokiro avatar :-|
    Харвард
    • - 6
    • + 4

    Извинявам се за "маргиналната" си позиция, но целите на тази манипулативна статия са търговски, а не информативни. Създаваме впечатление за оскъдица на жизнено важна стока, което да предизвика тревога у читателя, че другите са се подготвили, а за него няма. Като изчезналата тоалетна хартия в супермаркетите преди 6 месеца.

    Нередност?
Нов коментар