🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Епидемията от коронавирус в България влиза в опасна за здравната система фаза

Няколко области на страната вече са в червената COVID зона, а болници в редица региони алармират, че са на предела на възможностите си

На фона на острия ръст на случаите на коронавирус в България в последните десетина дни през отминалата седмица станаха факт и първите две области - Благоевград и Търговище, попаднали в червената зона (четвърта от общо пет) по квалификацията на Европейския център за контрол на заболяванията. Те отчетоха над 120 регистрирани случаи на 100 хил. души за последните 14 дни (по данни към 15 октомври; а към 17 октомври Търговище вече е с над 200 случая на 100 хил. души).

Предвид продължаващия остър ръст на инфекциите обаче в червената зона през близките дни вероятно ще влязат и София, Сливен, Кърджали, а може би и други.

Въпреки това в сравнение с други страни България на пръв поглед сякаш не изглежда лошо - има региони в Европа, в които заболеваемостта се измерва вече в четирицифрени числа - в Париж например тя е над 2100 случая на 100 хил. население, в Брюксел - около 870, а в Прага - 750.

Това обаче само по себе си не носи никакво успокоение. Първо, защото България е последна в ЕС по тестове на глава от населението и разкриваемостта на епидемията у нас е в пъти по-ниска от тази в Западна Европа, т.е. реалната заболеваемост и в България вероятно е значително по-висока. Второ, защото по дял на положителните тестове в последните дни (между 13.5 и 14.5%) България е сред лидерите в ЕС, което говори, че в момента се намираме в особено остра и интензивна фаза на разпространение на заразата, която правителството - видимо, не успява да овладее. Миналaта седмица приключи с близо 85% ръст на случаите, увеличението тази седмица е над 70%.

И трето, защото дори при "ниските" на фона на Западна Европа нива на заболеваемост болниците в някои области вече са отвъд капацитета си, а медиците са на предела на силите си, като редом с това инфекциите сред медицинския персонал са недопустимо много. Рискът за България е здравната система да блокира доста преди да доближи дори подобни на западноевропейските нива на болни заради липса на кадри и ресурси.

Въпреки това затягане на мерки - такова, каквото би ограничило наистина заболеваемостта, в България остава тема табу за властта. Парадоксално на фона на сериозния ръст на случаите, но всяка изява на премиера Борисов или ресорните власти по темата започва с успокоението, че нови ограничения няма да има и че положението е напълно под контрол. Дори в най-засегнатите области Благоевград и Търговище мерките, общо взето, се изчерпват с двуседмична забрана за масови мероприятия - като сватби, кръщенета и др.

Така, докато цяла Европа затяга мерките си в опит да спре растежа на инфекциите, в момента спокойно може да се твърди, че не Швеция, а България този сезон ще бъде безконтролният COVID експеримент на континента. С тази разлика, че населението ѝ по нищо не прилича на шведското в дисциплината и поведението си. "Властите имат следните варианти - да кажат, както в Швеция - носете маски, мийте си ръцете, няма ограничения. И вторият е "късият повод", от който нашите власти се страхуват", посочи в петък пред "Нова" бившият здравен министър Мирослав Ненков.

И добави: "В администрацията завоите се взимат много бавно и плавно. Надявам се да не се стигнe дотам, че лекарите да избират кого да лекуват." Но ако тенденцията на ръст се запази каквато е в момента, до седмици, ако не и до дни, лекарите в някои болници ще са изправени наистина пред подобни тежки решения - кой да има предимство за лекарско внимание и достъп до лечение.

Здравната система остава най-уязвимото място. "Формално в момента имаме заетост около 10-15% от леглата за COVID, което изглежда малко. Неформално обаче това са активните легла, които са в инфекциозни отделения и реанимации, снабдени с хора, с опит, с лекарства. Всички други ги има, ние можем да ги направим на COVID отделения, но ще възникне проблемът с кадрите, с обучените лекари, лекарствата и опит", каза в интервю за "Капитал" в края на септември главният здравен инспектор Ангел Кунчев, когато в болниците имаше настанени "само" около 750 души. Оттогава ситуацията в болниците се влоши значително и хоспитализираните вече са почти 1500 души - двойно повече.

В Югозападна България всичко на всичко около 160-170 човека се лекуват в COVID-отделенията - но това е достатъчно регионът да е на ръба на възможностите си. Две болници вече нямат места - в Гоце Делчев и Разлог. Близо до критичния праг са и болниците в Сандански и Благоевград. В същото време броят на новозаразените в областта расте с най-големи темпове. "Всички легла за лечение на пациенти с коронавирус в момента са заети. Имаме уверение, че ще ни бъдат отпуснати още 10 легла за Инфекциозното отделение. Това е максимумът, който можем да приемем", каза д-р Петър Филибев - директор на болницата в Гоце Делчев, цитиран от "24 часа".

В Търговище местната болница обяви дарителска сметка - подобно на времето на първите седмици на коронавируса през пролетта, и набира средства за апаратура за PCR тестове. Почти всички легла за лечение на коронавирус в областта са заети - те са общо 94, а в трите болници - в Търговище, в Попово и в Омуртаг, са хоспитализирани около 80 души.

В Добрич, където в момента заболеваемостта е сред сравнително ниските в страната, пък има спешна нужда от медицински сестри, заяви новият прокурист на МБАЛ "Добрич" д-р Георги Желязков пред bTV (предишният беше уволнен, след като заради лоша организация болницата се превърна в огнище на COVID, а болните се лекуваха от две специализантки по гастроентерология). COVID секторът е осигурен, но това създава недостиг в другите отделения и те не могат да обслужват всички пациенти, стана ясно от думите му. Проблемната ситуация е причинена от едва десетина пациенти в COVID сектора и един в интензивното отделение. Редом с това трима лекари и три медицински сестри са с положителни проби.

Във Враца - областта иначе с най-ниска заболеваемост в страната, има огнище на коронавирус в местния онкодиспансер. 19 души от персонала на онкологичния център - трима лекари, 13 медицински сестри и две санитарки, са с положителни проби, има и починала лекарка от персонала.

Инфекциозното отделение на болницата в Бургас е изцяло запълнено. "Персоналът ни е малко и всички са безкрайно уморени. Медицинските сестри са шест. На помощ дойдоха няколко от частни болници, но това пак не е достатъчно. Повечето от колегите са на ръба и има опасност да напуснат. При нас идват основно тежко болни пациенти", каза пред Нова по-рано през седмицата зам.-началникът на отделението по инфекциозни болести д-р Ростислава Кръстева.

Бургас през уикенда бе шокиран от смъртта на един от най-добрите акушер-гинеколози в България и началник на АГ отделението в бургаската университетска болница "Дева Мария" - 66-годишният проф. Георги Хубчев. Той е 19-ият медик жертва на COVID-19, като не е имал придружаващи заболявания. След първите симптоми на 2 октомври той се влошава рязко за часове, а в реанимацията 15 дни колегите му правят всичко възможно да го спасят - без резултат. Загубата на лекар от такъв ранг е загуба не само за семейството и близките му, но и за цялото общество, написаха от Българския лекарски съюз, а собственикът на болницата Семир Абумелих обяви, че е готов да обособи цялото лечебно заведение за лекуване на болни от коронавирус, за да предотврати други подобни трагедии.

Тревожна остава ситуацията в Монтана, където в последната седмица случаите значително нараснаха. В инфекциозното отделение в окръжната болница са настанени 30 души. "Наложи се да върнем няколко пациенти в предните дни. Капацитетът ни е 36 легла, повече е невъзможно да приемем и обслужваме. Работим две лекарки заедно с осем сестри, които вече са изтощени", каза завеждащият отделението д-р Илияна Събчева пред "Нова".

Шуменската болница е пред затваряне заради недостиг на лекари, съобщи през седмицата областният управител на Шумен Стефан Желев пред БНТ. "Ситуацията е критична. Болницата е пред затваряне и няма да може да приема не само болни с COVID-19, а и болни с други заболявания", каза той. Пациентите в инфекциозното отделение в града са повече от неговия капацитет. Директорът на болницата отправи призив за помощ към своите колеги и определи ситуацията като критична. Болницата е оборудвана с апаратура, но тя не може да бъде използвана без лекари, каза той.

Ситуацията в Шумен описва истинския проблем с епидемията от коронавирус. Докато по-голямата част от заразените все пак ще преминат успешно през болестта в домашни условия - по-леко или малко по-трудно, растящ брой болни едновременно означава и растящ брой на тежките случаи, които се нуждаят от лечение в болници.

В момента част от болните от цялата страна вече преливат към София. Според официалните данни от миналата седмица в столицата са заети над 50% от COVID леглата, при положение че активните случаи в столицата са 30% от всички в страната.

Предвид скромния потенциал на регионалните болници това на практика означава, че колкото по-стръмно растат инфекциите, толкова повече хора с по-тежки симптоми може и да не получат нужното внимание и лечение и да загубят битката с коронавируса. Означава също и че хиляди хора с други заболявания - остри и хронични, може да не получат нужната помощ и да се превърнат в косвени жертви на епидемията. Рискове, които могат да бъдат значително намалени просто със спазване на елементарни правила.

13 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 3
    realismisthename avatar :-|
    realismisthename
    • - 3
    • + 10

    Ролята на медиите е да информира обществото. Медиите ни са на 111-то място; обществото мисли, че ковид е измислица, масони, илюминати, гущери, вампири - за да му преебът хубавата работа за 800лв/месец т.е 400€ и да го вкарат в криза :) Успех за медиите, успех и за обществото. Евала.

    Ама вкарайте ни пак по градовете. 2 милиона души да седят в Софето, в спалня+кухньохола за 200 хиляди лева; и ако искаш да идеш на язовир Искър да се разходиш на въздух и слънце - да те спора полиция на КПП-то.
    А в кварталния магазин в манастирските ливади никой не носи маска, нито в младост, нито в люлин, нито в надежда, нито в дружбите, нито в студентски. Ама вкарайте мерки, да има, промерно КПП-та на изходите на градовете. Ще го преборим тоя ковид, дето несъществува с акъл. Като види колко сме умствено-изостанали - сам ще избяга...

    Нередност?
  • 4
    tulup avatar :-|
    tulup
    • - 1
    • + 1

    Единствената причина София да не е червена и е да 95.3 е, че данните се обновяват веднъж седмично и все още са за седмица 40 и 41. Когато ги обновят идващите дни да са за седмица 41 и 42, София ще е около 200 на 100 000

    Нередност?
  • 5
    cuam4o avatar :-|
    Ангел
    • + 1

    Правителството не говори за нова карантина и затваряне, по простата причина, че реално може да наложи такава само с жандармерия + армията и пак няма гаранция, че няма да избухнат масови протести. Ако това е целта - да, ново затваряне е начина.

    Нередност?
  • 6
    olga_kokoshkina avatar :-|
    olga_kokoshkina
    • - 3
    • + 13

    Дискотеките са пълни, ресторантите, баровете и т.н., и никой цървул не си е направил труда да си сложи една маска, поне дори от уважение към здравето на другите. В една малка църква без прозорци или вентилация, има над 50 баби, сгъчкани като сардини една до друга, и нито една от тях с маска. Пандемията било измислица, ние сме недосегаеми и това на нас никога няма да ни се случи. В една държава, в която "населението" 3 пъти вече избира да бъдат управлявани от гангстер, на глобалната пандемия, която продължава да тресе целия свят, й е отредено място до кремълската пропаганда за "джендърите на Сорос" и 5G, който бил създаден да ни бърка в мозъците. Защото цървулите не искат да си развалят кефа, дори когато става въпрос за тяхното собствено здраве.

    Нередност?
  • 8
    antipa avatar :-@
    D-r D
    • - 1
    • + 12

    Когато завършилият единствено семинария Баща на народите се изказал по езиковедски въпроси, съветски писатели публикували славослов: "Товарищ Сталин, вы большой ученый!"

    Когато питомникът на милиционерското училище Баце от Банкя ръководи здравеопазването от фейса и еднолично съкращава срока на карантината от 14 на 10 дни и отменя ПСР тестовете, българските лекари са си глътнали езиците!

    Няма реакция ни от т.н. професори от щаба, ни на великите професори от съвета, ни на доцентите, които повече време са в ТВ-студия, отколкото на работното си място, ни на прочути вирусолози, инфекционисти, пулмолози, кардиолози...

    К,во ви става, бе, доктори?!

    За мутрата е обяснимо - не иска никак да люлее лодката и да не настройва повече хора срещу келявото си управление, а и да отдалечи влизането си в затвора, без да му пука колко хора ще убие, ама вие!?

    Много добре знаете състоянието на здравеопазването и докато през десетте Борисови години гледахте на него през пръсти, просто за да чопнете някой лев от касата, сега короната показа, че не само царят е гол, а и че всички вие свикнахте да си кротувате в насраните памперси и се радвате, че ви е топло в смрадта.

    Затова здравните системи в белите държави могат да се справят със стотици пъти по-голям наплив на болни, а БГ болниците спират при 10-20 к-пациенти.

    И не е страшното, че някой простак командори!
    Страшното е, че "учените" имат рефлекса да му се навеждат: "Товарищ Сталин, вы большой ученый!"

    Срамота е, Ангелов, Мутафчийски, Костов, Кунчев, Кантарджиев и вся остальная...

    Нередност?
  • 10
    tulup avatar :-|
    tulup

    До коментар [#8] от "D-r D":

    Реално по света въвеждат минимум 10 дена карантина и поне 3 дена без температура и почти отшумели симптоми. В България болните, които са си вкъщи, никой не ги следи, тъй че винаги си е 10 дена, независимо от всичко. Има малка разлика, ама Борисов надали я забелязва. Но аз имам поглед над човек с положителен тест, вече 9-ти ден РЗИ не са се свързали, тъй че то голяма работа колко е карантината.

    Нередност?
Нов коментар