Здравното министерство със слаби мерки срещу хаоса в системата заради коронавируса

Министърът избухнал не срещу лекарите, а срещу директорите на болници, защото не откривали отделения за COVID болни

Здравното министерство няма да предприема допълнително затягане на мерките и да преосмисля стратегията си за борба с коронавирусната инфекция. Видно от последните изявления на здравния министър проф. Костадин Ангелов, ударът от разрастващата се епидемия ще продължи да се поема от болниците, докато мерките не се спазват, а заведения и училища остават отворени. Това стана ясно от изявлението на министъра след среща в Центъра за спешна медицинска помощ - София, който от днес е подсилен с четири автомобила и шест линейки от МВР и пожарната, а от сряда в него ще бъдат доставени 17 нови линейки.

Тази реорганизация е отговорът на ведомството, след като в петък пациент с COVID-19 почина, докато чака линейка, а стотици други обикаляха часове с линейки болниците, в които нямаше свободни места.

Здравното министерство очевидно няма да се откаже и от стратегията си всяка болница да лекува COVID-19, а не да бъдат отделени клиники специално за лечение на коронавирусна инфекция. Ангелов обяви пред журналисти, че през уикенда не е избухнал срещу лекарите, защото той е един от тях, а срещу директорите на болници, които не искали да изпълнят заповедта му и да разкрият отделения за лечение на инфекцията във всяка болница. През почивните дни професорът каза, че няма да има галеници и че ако трябва, той и депутатите лекари ще се облекат и ще влязат да лекуват.

Както и през уикенда, министърът отново каза, че тръгва по проверки и отказващите да лекуват COVID-19 клиники ще понесат най-тежките наказания. Той не спомена конкретно име на болница, която отказва, и не уточни, че вероятно директорите имат своите съображения дали техните лекари са готови да работят с тези пациенти без предварителна подготовка, познания и заплащане.

В момента няма общи насоки и терапевтичен алгоритъм как се лекува заболяването, нито пък лекарите са преминали обучение за това.

Къде са леглата

В момента в България има разкрити 40 000 легла за активно лечение. В София има 12 000 легла за активно лечение, като 10% от тях по заповедта на министъра, или 1200 легла, трябва да бъдат за лечение на коронавирусна инфекция. Както "Капитал" вече писа, легла за COVID-19 трябва да бъдат разкрити в онкологиите, санаториумите, очните и ортопедичните клиники и всички болници, независимо от специализацията им.

"До момента са разкрити около 700 легла за активно лечение, има още капацитет, който лечебните заведения още не са разкрили", каза министърът.

"Министърът може да преправи заповедта на 20% от леглата, каквото е нужно, това ще се направи", допълни д-р Георги Гелев, директор на ЦСМП - София. Той каза още, че вчера са получили 66 повиквания от пациенти с коронавирусна инфекция, само 18 от тях са хоспитализирани, а за 48 не е било нужно да отива линейка.

Най-вероятно това е субективната преценка на болните, които се паникьосват и искат успокоение от бяла престилка, че състоянието им не е застрашаващо, каза д-р Гелев. Той допълни, че никъде не се къса връзката между координационния център и болниците, тъй като в него работят лекари, сестри и санитари от Спешна помощ.

Виновни ли са лабораториите

Освен виновните директори здравният министър откри и още едни нарушители на уж стройната система за лечение и диагностика на COVID-19 - това са лабораториите, които не въвеждали навреме положителните резултати в националната информационна система. Те също ще бъдат глобявани и ще им се отнема лицензът, ако не отделят един човек, който да въвежда веднага позитивните пациенти. Според него това забавяло лечението на пациентите, писането на болнични листа, но не спомена, че основният проблем след положителния резултат продължава да бъде липсата на места за прием.

В момента, по решение на "Информационно обслужване" и здравното министерство, само предварително посочени от лабораториите лица, които се оторизират с електронен подпис, могат да качват резултатите в системата. И ако лабораториите не са отделили достатъчно хора (а положителите тестове напоследък могат да са повече от 200 на ден) процесът се забавя.

Полицейска линейка

В момента София и областта, които са с двумилионно население, се обслужват от средно 20 линейки на смяна. Има случаи, в които те са 17, има и редки случаи с 25 линейки на смяна. Освен цялата спешност на столичния район в момента линейките са длъжни да карат и пациентите с COVID-19 за изследвания до координационния център в инфекциозна болница, а след това до болница или обратно у дома. Това отнема доста часове, а екипите са малко. Затова към тях се включват четири буса на МВР, както и шест линейки на пожарната, оборудвани с кислород. Всички те ще карат пациентите, които са в леко и средно тежко състояние.

В сряда ЦСМП - София, ще получи и 17 нови оборудвани линейки за пациентите с COVID-19. От центъра уточниха, че в тях ще има шофьор и парамедик.

Така се очаква пациентите да стигнат по-бързо до координационния център или болница. Проф. Ангелов обяви, че му предстои среща с частните линейки и таксиметровите компании, които да се включат в транспортирането на болни.

Здравният министър уточни, че причината да няма легла е, че всеки пациент може да стигне до болница с линейка, собствен транспорт или да се самонасочи, а лекарите са длъжни да го прегледат. Така, независимо че в контролния център се водят свободни легла, те биха могли за минути да бъдат заети от дошъл на място пациент.

Проф. Ангелов твърди, че след като в събота били разкрити още 100 легла за COVID-19, в София няма проблем с липсата на легла.

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • + 6

    В момента е урожай! Берем мощно плодовете на абсурдната повсеместна некадърност на гербаджиите и лично на вожда им! Сега ни мори здравната, а се задава се гладната криза!

    Онази вечер внимателно изгледах по държавната ТВ репортажа с разказвания с часове и неприеман в Четвърта градска пациент с ГЕРБ.
    Никой не обърна внимание, че освен ковид-19 и ГЕБР си е болест - и в медицинския (ГастроЕзофагеална Рефлуксна Болест), и в политическия смисъл. Но за разлика от първата, която се лекува с препарати, втората болест - политическата - се лекува единствено със затвор!

    И е много наложително това лечение да се приложи поне в началото към здравните министри на болестта Герб! На тях дължим и паниката, и проспаните мерки, и липсата на лекари, и униженията на сестрите, и 20-те линейки за двумилионна София, и купищата специализирани по най-скъпите пътеки на НЗОК частни болници, и ВМА, където има места за всички политвождове, почувствали се недобре.

    И съм много изненадан от пискливите фалцети на Коцето Ангелов след този репортаж! Щял да облече престилката! Айде, не, благодаря! Като гледам що за министър е, и аз не смея да отида на лекар...

    Министър да крещи на колеги?! Че тиквата не обясни ли на тоя случайник, когато го е калесал за министър, че министърът е облечен във власт? Че има няколко хиляди подчинени (верно - калинки), които трябва да привеждат заповедите му в изпълнение и да следят за това?
    Ако министърът на здравето трябва да е скандалджия, да стане министър на кръчмите!

    Срам! Срам! Срам!

    Хора, пазете се! Тия докараха държавата до ръба. И това вече ни боде в очите със ситуацията в здравната система.
    Определено е по-лесно да си миете ръцете и да носите смърдящ парцал на устата си, отколкото да берете душа, докато чакате Годо (линейката)

    Долу Герб!
    Съд и затвор!

    Нередност?
  • 4
    antipa avatar :-@
    D-r D
    • + 2

    Тиквата е за Карлуково! Фургони- лаборатории??? При 70-75% отрицателни тестове ще джуркаме с часове, докато чакат резултатите инфектирани и здрави ли?!! А тежките случаи ще лежат на тротоара ли?
    Прибери го, Цветеслава! Час по- скоро!

    Нередност?
  • 6
    afrika avatar :-|
    afrika

    https://fakti.bg/bulgaria/525167-covid-19-kuchek-v-bolnicata-video

    какво правим с електората на ГЕРБ?

    Нередност?
Нов коментар