🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Около 20 души със симптоми на COVID-19 се обаждат на 112 всеки час в София

Големите болници свършиха леглата. В България засега няма общ подход кои пациенти да са с предимство за лечение в клиника

Бързото разпространение на коронавируса усложнява здравната криза с всеки изминал ден, а местата в болниците се изчерпват с много бързи темпове. Двама софиянци се обадиха в "Капитал", че са в тежко състояние, но не са могли да получат места в нито една столична болница, защото капацитетът се е изчерпал. От столичната "Спешна помощ" потвърдиха, че средно 20 души на час се обаждат със съмнения за COVID-19 или с потвърдена диагноза и влошено състояние. От университетските болници "Пирогов", "Александровска" и "Св. Анна" съобщиха, че нямат нито едно свободно място. От "Аджибадем Сити клиник Болница Токуда" казаха, че имат свободни места само за леко болни, а реанимационните 10 легла са напълно заети, като при тях се лекуват пациенти от цялата страна. От Столичната регионална здравна инспекция отвърнаха, че информацията, че няма празни легла за лечение на коронавирус, не е вярна. 1376 са леглата за неусложнено състояние, като от тях са заети 450 легла. Леглата за интензивно лечение са 135, като от тях са заети 102. При 10 222 активни случаи в София днес, столицата изглежда шампион по хоспитализация, ако числата на хартия са верни. Освен това близки на пациенти твърдят, че обикалят по 3-4 часа болниците с линейката и не ги приемат, защото местата са свършили, въпреки обявените свободни легла.

Нужна е по-добра организация и единен протокол за прием в болница

При огромният наплив от пациенти здравната система редом с всичко друго има нужда и много добра организация и информация, за да не се губи време.

Семир Абумелих, собственик на университетската болница "Дева Мария" - Бургас, обяви пред "Нова тв", че е готов да заплати за изготвянето на електронна система, в която всяка болница в България да въвежда свободните си легла четири пъти дневно за удобство на линейките и пациентите. Болницата върнала четири линейки, а след това бургаският щаб организирал Viber група на всички клиники, в която да обменят информация за свободните легла.

"Капитал" получи сигнали, че болници в страната приемат всеки случай със съмнение за коронавирус, като на места пациентите чакат по два дни, за да излезе тестът им, и така заемат легла за по-тежко болни. По този повод отправихме питане към здравното министерство съществува ли някакъв алгоритъм за прием на пациенти или превеждането им в интензивно отделение, както и дали има нужда от централизирана система за свободните легла, или това е уредено по области. До момента няма такъв официален документ и пациентите се приемат в болница по преценка на екипите на спешна помощ, спешните отделения или центрове или по преценка на лекуващите лекари.

В същото време в различни европейски страни има разработени такива алгоритми. В едни държави те дават предимство на пациентите, който са с по-голям риск - като възрастни хора (например над 70 г.) и хора с по-тежки хронични заболявания. В други пък приоритетът, напротив, е върху хора в активна възраст в по-тежко състояние, докато на най-възрастните пациенти (над 75-80-годишна възраст) може и да се откаже прием, ако има чакащи по-млади пациенти в тежко състояние. Идеята е лекарите да имат единни стандарти за прием, за да не се налага в най-натоварените моменти сами да взимат тежките решения на кого да дадат приоритет, още повече че подобна преценка е индивидуална.

В момента заради неспазването на мерките и масовото разпространение на вируса ситуацията в част от българските болници трагично започва да прилича на пролетната в Италия, при която в различни клиники избираха кой има по-голям шанс да оцелее и да бъде лекуван, както и да се чака някой да почине, за да бъде приет друг на негово място.

Какво се случва в София

В края на миналата седмица софийските болници, центрове и санаториуми получиха заповед да отделят определен брой легла за лечение на коронавирус във всяка структура. В петък вечерта здравният министър проф. Костадин Ангелов издаде заповед 10% от капацитета на всяка болница да бъде реорганизиран за лечение на коронавирус. Това се е случило в повечето клиники.

Въпреки всичко обаче в определени часове на деня се оказва, че няма места за пациентите в нито една болница. "На този етап, когато линейката вземе пациент, тя отива в координационния център в Инфекциозна болница. Там преглеждат пациента, тестват го и по преценка на лекарите го насочват към болница, в която има възможност да бъде лекуван. Ако не се налага хоспитализация, пациентът се връща с линейката у дома", коментира Катя Сунгарска, говорител на "Спешна помощ" - София.

Тя отбелязва, че получават между 18 и 30 обаждания на час от пациенти, които са с потвърден положителен тест за коронавирус или имат симптоми, като пациентите винаги твърдят, че се чувстват изключително зле и искат да постъпят в болница. "Много често има пациенти, които от паника развиват психосоматични проблеми, получават паник-атаки. Много е важно да се доверят на лекарите и да се лекуват у дома, ако имат лека симптоматика", допълва Сунгарска.

От "Пирогов", "Александровска" и "Св. Анна" потвърдиха пред "Капитал", че нямат нито едно свободно място в клиниките за лечение на пациенти с коронавирус. Всяка една от болниците обаче, въпреки че отговаря за Софийския регион, е приела пациенти от всички кътчета на страната. Единствено от "Аджибадем Сити клиник Болница Токуда", обясниха, че имат свободни места за леки случаи. Притеснителното обаче е, че някои от приетите като леки случаи се влошават и ги преместват в интензивното отделение, в което вече няма легла. На тях се лекуват включително и болни от персонала.

Какво може да се направи

"Ние предупреждавахме, предупреждавахме, предупреждавахме, че това ще се случи. Ресурсът на системата не е неизчерпаем нека не се създава усещането, че ние наблюдаваме процеса като наблюдатели отстрани", коментира проф. Ангелов пред "Нова тв".

Той допълни, че предстои да бъде подписан договор с личните лекари да изписват антигенни тестове на своите пациенти, както и да бъдат снабдени линейките, които да тестват у дома карантинираните пациенти. Проблемът с липсата на алгоритми кой да бъде приеман в болницата, кой да се лекува у дома и кой кога да бъде преместен в реанимация стои на дневен ред.

Дългото лечение у дома и по телефона от личния лекар води до късното приемане на пациенти в много тежко състояние в болницата. В същото време пък явно има и леки случаи, които биха могли да се лекуват у дома. Къде какви са точните проблеми обаче не е ясно, тъй като няма единна информационна система, която да показва броя свободни легла и тежестта на заболяването на всеки отделен пациент.

7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    kiro1234 avatar :-(
    Kiril Kirilov
    • - 1
    • + 4

    Нищо ново. Както се очакваше всеки се спасява сам и оправданията на всеки по системата са като задните им части, всеки си ги има.

    Нередност?
  • 2
    tulup avatar :-|
    tulup
    • + 7

    Има свободни легла, но никой не знае къде са, включително и бърза помощ. Че то това на практика е същото като да няма, какво искат да говорят от РЗИ. А толкова месеци не успяха ли една проста система да организират, че лекарите самосиндикално да правят вайбър групи??? И това в държава, която изсипва милиарди за електронни управление

    Нередност?
  • 3
    tarna avatar :-|
    tarna
    • + 3

    Нали има координационен център на територията на Инфекциозна болница? Открит е в началото на септември. Точно това са му функциите-да разпределя, консултира, установява и т.н.

    Нередност?
  • 4
    soren avatar :-|
    soren
    • - 2
    • + 4

    Болниците са пълни с хипохондрици и няма места за наистина тежките случаи.

    Нередност?
  • 7
    saj1608157582696926 avatar :-|
    Rockstone Corporation

    Аз съм професионален кредитор на частни заеми. Регистриран съм да предоставям заеми при много ниска ставка от 3% годишно. Работя с екип от експерти като служители и издавам заеми за същия ден. Всички видове заеми като кредити за оздравяване, заеми за консолидиране на дългове, заеми за автомобили, превозни средства, камиони, бизнес заеми, финансиране / финансиране, ипотеки, студентски заеми, селскостопански заеми, строителни заеми и много други.

    Изпълнителен директор и основател.
    Rockstone Corporation.
    ИМЕЙЛ: [email protected]
    Уебсайт: https://www.rockstonecorporation.webs.com

    Нередност?
Нов коментар