Държавните болници са получили от граждани и фирми 47.2 млн. лв. дарения за битка с COVID-19

Най-надарена е Александровска болница, която е лекувала само 610 пациенти

Вероятно си спомняте дните на загриженост в началото на миналата година, когато граждани и фирми даряваха средства на болниците, за да се подготвят със защитни облекла и респиратори и да лекуват COVID-19. Вероятно помните и това как неправителствените организации събираха стотинка по стотинка средства за респиратори и на другия край - тежката имиджова реклама на тогавашния депутат от ДПС Делян Пеевски, чиито фирми даряваха на клиниките.

Резултатите от това са, че държавните болници и санаториуми са получили значимата сума от общо 47.2 млн. лв. от дарения от граждани, неправителствени организации и фирми, за да се подготвят за битката с коронавируса. Притеснителното е, че и до момента няма публични отчети кой колко пари е получил, както и за какво ги е похарчил. Още повече че държавата се ангажира да финансира с над 600 млн. лв. по линия на здравната каса, еврофондовете и държавния бюджет лечение на коронавируса.

Оказва се още, че болниците са получили средства без връзка с това колко пациенти са лекували всъщност. Вероятно в сумата на даренията, изпратена в отговор на въпроси на "Капитал" до Министерството на здравеопазването, присъстват и дарения на лекувани пациенти за конкретна нужда на лечебното заведение или като благодарност за добрите грижи.

Най-надарената болница

Прави впечатление, че най-много дарения не са получили първите две болници, поели ковид вълната в София - ВМА и "Пирогов", а болница, която се включи на малко по-късен етап и това е най-старото лечебно заведение в България - университетската многопрофилна болница "Александровска". Явно тогавашният й директор проф. Костадин Ангелов, който по-късно стана здравен министър на ГЕРБ, член на изпълнителната комисия на партията на Бойко Борисов и в момента избран за втори път през тази година за депутат, е успял да убеди дарителите, че болницата е най-нуждаеща се от всички от дарения. Освен това за разлика от останалите болници в този случай дарения са получили цели 4 субекта от групата на болницата - домът за възрастни хора в нея, диагностичният център, самата болница и фондацията "Направи добро - Александровска".

Общата сума, която те са получили през миналата година, е 15.2 млн. лв. Лекарите в болницата, както и работилите на първа линия, не смятат, че тя се е отразила значително върху подобряването на условията за лечение в клиниките за ковид, дори припомнят дългата липса на апаратура, консумативи и в началото - защитни облекла. На въпрос на "Капитал" от новото ръководство на болницата отговориха, че в момента извършват пълна проверка на движението на получените средства и ще отговорят във възможно най-кратък срок как са били получени и изразходвани.

Случаят с даренията на "Александровска" нашумя преди няколко месеца, когато се разбра, че проф. Костадин Ангелов е възложил изхранването на медиците на първа линия през фондацията на фирма на тъща си за периода от май до септември срещу средно 8000 лв. на седмица. От обявените дарения се вижда, че постъпилите във фондацията средства не са били достатъчни само за да се плати на кетъринг фирмата на роднините на Ангелов.

Минимален брой болни - максимални дарения

Другият "несправедлив" момент, за който дарителите не е имало как да знаят, е, че всъщност болницата далеч не е лекувала толкова много пациенти. Според "Индекс на болниците", който се съставя от сайта clinica.bg университетската болница е на 35-о място по брой лекувани пациенти в България, като се нарежда с общо 610 пациенти след болниците в Хасково, Търговище, Горна Оряховица, Габрово и дори след МВР болница в София. За сравнение с големите многопрофилни болници, лекували над 2000 пациенти, пък изобщо не може и да става дума. На първо място в класацията по най-много лекувани пациенти е УМБАЛ "Св. Марина" - Варна, с общо 2478 пациенти с коронавирус, на второ - "Пирогов" - с 2372 пациенти, а на трето място "Св. Анна" - София - с общо 1704 пациенти. Според класацията на clinica.bg частната "Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда" и ВМА например са лекували два пъти повече пациенти от "Александровска".

В същото време частните болници не са получавали дарения специално за да се подготвят за лечение на коронавирусната инфекция, а най-натоварените болници са получили далеч по-скромни дарения - "Св. Марина" - София, има общо 1.8 млн. дарения от началото на пандемията до днес, "Св. Анна" е получила 960 хил. лв.

В същото време "Св. Екатерина", която е лекувала 177 пациента с COVID-19 за цялата минала година, е получила 700 хил. лв. от дарения, а "Майчин дом", в който са приети 43 пациенти - 610 хил. лв.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    lal12575638 avatar :-|
    lal12575638

    "Общата сума, която те [Александровска] са получили през миналата година, е 15.2 млн. лв. Лекарите в болницата, както и работилите на първа линия, не смятат, че тя се е отразила значително върху подобряването на условията за лечение в клиниките за ковид, дори припомнят дългата липса на апаратура, консумативи и в началото - защитни облекла."

    За шефовете - милиони, за медиците не достигат консумативи, а за пациентите да не говорим. Това ни е зравната система - шепа хора се облажват за сметка на всички ни.

    Нередност?
Нов коментар