🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Малките компромиси в "Пирогов", които доведоха до уволнението на директора

Служители на болницата са били едновременно записани на легло и в кабинетите си, болни не са пролежавали, не са били правени заължителни изследвания

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Малки и дребни компромиси във всекидневната работа, които се оказаха в университетската спешна болница "Пирогов", според проверка на здравната каса, станаха повод директорът му проф. Асен Балтов да бъде уволнен от служебния министър Стойчо Кацаров.

Във всяка една болница има административни структури по клиники, отделения и на централно ниво, чиято основна работа е да попълва документите за преминалите пациенти по начин, който да не поражда никакви съмнения в здравната каса, че те наистина са лекувани по правилата. Апокрифно ги наричат "отдели за борба с касата" или каквото витиевато име е хрумнало на работещите в клиниките. От докладите, които здравното министерство разпространи, се вижда, че хората за "борба с касата" на "Пирогов" са допуснали доста грешки.

На пръв поглед те изглеждат дребни и незначителни и изглежда твърде строго заради тях да бъде уволнен директорът на болницата, която изнесе основната вълна на ковид през миналата година. Събрани заедно обаче, те дават сметка от 1 млн. лв., които здравната каса си иска от "Пирогов" само за кратък период от време и заради съмнението, че в болницата систематично се точи здравната каса по малко и се отчита дейност, която не е извършена.

В защита на проф. Балтов част от екипа на "Пирогов" блокира кръстовището пред спешната болница и обеща протести всеки ден. Самият проф. Балтов обяви, че ще обжалва смяната си и актовете на здравната каса. Пациентите на "Пирогов" вече настръхнаха срещу здравната каса заради проверките и на ковид отделението ѝ, чийто екип, ръководен от доц. Петър Атанасов, посрещна най-много пациенти в София - 2372 само през 2020 г. Заместник-министърът на здравеопазването д-р Димитър Петров направи специално изявление, в което спомена, че директорът в никакъв случай не може да се отъждествява с медиците в болницата, които са непрекъснато на първа линия и пред които всички се прекланят. Проблемът обаче е, че той е допуснал множество нарушения, като освен това министерството е получило оплакване от останалите членове на борда, че той управлява еднолично и не ги информира навреме за решенията си.

Това е поредната смяна на бордове или директори, преназначени в последните месеци на управлението на ГЕРБ, като мотивите са лошо и непрозрачно управление на болницата, а в случая с правителствената "Лозенец" и създаване на своеобразен канал за търговия с органи за чужденци.

Пирогов в числа

През миналата година "Пирогов" е с приходи от 107.13 млн. лв. и по този показател се нарежда на първо място сред държавните болници в София и трето в страната след университетските болници в Пловдив и Варна. В същото време обаче тя е болницата с едни от най-големите задължения - 65.4 млн. лв., но и с най-голямата програма за реновиране на клиниките и покупка на апаратура, финансирани от държавата и от собствени средства. Тази програма за пълен ремонт на всички сгради на болницата беше започната точно при управлението на проф. Асен Балтов. "Пирогов" винаги е бил институция в здравния сектор. През болницата всеки ден минават за преглед и лечение близо 1000 души.

През миналата година в болницата беше открит първият ковид случай в столицата, проф. Балтов стана част от оперативния щаб и реорганизира болницата така, че половината ѝ капацитет беше зает с лечение на коронавирус.

Всекидневно зло

Според доклада на здравната каса, който беше изпратен до медиите със заличени лични данни, инспекторите ѝ са започнали проверка за свръххоспитализация по клинични пътеки за остра бъбречна и остра чернодробна недостатъчност, които не са "епидемични" състояния.

Установени са шест случая на пациенти, които в анкети са отрекли да са били приети в "Пирогов". Освен това със сверка във ведомостите на Пирогов е установено, че 13 служители на болницата се водят на лечение в клиниките, но в същото време дават дневни и нощни дежурства и не ползват болнични. Има три случая, при които пациенти са приети за лечение на цироза на черния дроб, без да има документи, че им е направено ултразвуково изследване, с което по принцип се установява състоянието на черния дроб.

Здравната каса е установила 17 случая, при които на хартия пациенти са лекувани с антибиотик, но пък няма направена проба за алергия на антибиотик, която е задължителна, нито пък аптеката е изписвала антибиотик за конкретния пациент.

Установени са и 17 случая на пациенти, които е трябвало да платят от джоба си изследвания, които здравната каса покрива. Освен това е разгледана жалбата на съпругата на пациент, който е приет с друго заболяване, но на място се е заразил от коронавирус.

Във всички случаи според националния рамков договор здравната каса твърди, че ѝ е отчетена неизвършена дейност, за която тя няма да плати, и тъй като става въпрос за различни случаи, инспекторите ѝ предлагат на здравната каса да преустанови работата си по няколко клинични пътеки с "Пирогов".

Всеки един от тези случаи може да се обжалва в съда или на арбитражни дела с лекарския съюз и санкцията да бъде отменена.

Експерти в сектора твърдят, че става въпрос за нарушения, които обикновено падат. За мащаба на "Пирогов" те изглеждат малки и дори могат да се отдадат на административни пропуски или грешки на служители.

Проблемът обаче е, че точно от такива наглед незначителни нарушения от здравната каса и болниците изтичат милиони по неясни причини, лекарите са недоволни от ниските си заплати, а пациентите си плащат на всяка крачка в клиниката.

"Рядко ще сте пред съдбовни избори. Развратът иде от малките компромиси и от ежедневността на злото", казва Кристиан Таков пред студентите си през 2010 г. Констатираните грешки в "Пирогов" са наистина неприятни, но въпросът е дали те са проблем на лошо управление на болницата, или на лоша организация на цялата система.

Друг е и въпросът дали талантливите лекари трябва непременно да бъдат и директори на болници и да се занимават с неприсъщата им административна работа. Тук обаче идва и още един момент - обикновено назначенията на този пост са свързани с управлението на много хора, техните медицински и научни кариери, здравето на хиляди пациенти и обикновено стават с политическа благословия от управляващата политическа партия. Последният директор на "Александровска", който я остави в трагично състояние например, стана министър и сега е депутат.

"Пирогов" и политиката

През годините болницата, както и много от останалите големи софийски болници, са били своеобразни фабрики за политици. Такъв например е единият от основателите на Българския лекарски съюз и ветеран пироговец проф. Милан Миланов.

Проф. Балтов беше назначен на поста от служебния министър д-р Илко Семерджиев. По това време професорът оглавяваше едно от многолюдните дружества на лекари - това на ортопедите, и беше много търсен като специалист.

Според запознати с кухнята на ГЕРБ проф. Асен Балтов не само се ползва с доверието на Бойко Борисов като лекар и като директор на "Пирогов", защото лично посещава болницата като пациент, но Борисов неколкократно го е канил и за здравен министър. Самият Борисов е чест гост на официалните откривания на реновираните клиники в болницата, както междувпрочем и множество други политици, представители на неправителствения сектор и последно - на 4 юли - американският посланик Херо Мустафа, която посети детските клиники.

На въпрос дали проф. Балтов не е уволнен от служебния министър, защото заедно с проф. Костадин Ангелов се возиха в джипа на Борисов, който пожела да им покаже новопостроена магистрала, д-р Димитър Петров категорично отрече да има политическа нотка в отношението към проф. Балтов и изрази личното си впечатление, че на проф. Балтов разходката не му е била приятна.

8 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    scuby avatar :-(
    scuby
    • - 26
    • + 2

    Недостойни хора заграбиха властта с вдигнат юмрук, манипулации и много агресия. Сега по политически причини клеветят и очернят един достоен лекар, доказан специалист, човек като проф. Асен Балтов. Гледам лумпените и славитрифоновците по форумите първо обиждаха учителите, после свещениците, сега лекарите. Това до нищо добро няма да ни доведе всички. Прост народ слаба държава :(

    Нередност?
  • 2
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf
    • + 20

    Айде моля ви се! Който е лежал в болницата знае, че лежиш, не лежиш - водиш се лежал. Ако са ти спасили здравето и живота, как ще откажеш. Точи се здравната каса като за световно, вероятно във всяка болница.

    Нередност?
  • 3
    baigan avatar :-|
    baigan
    • - 1
    • + 5

    Трябва да разберем къде е коренът на злото, а той със сигурност не е в проф. Балтов или лекарите, спасяващи здравето и живота ни. Да, има и сред тях недобросъвестни хора, възползващи се от позициите си, но тук въпросът опира до самата система и нейните параметри, които раждат подобни явления. Ако критерият за оценка на работата на един директор на болница е тя да е на плюс и да няма задължение е едно, а ако мерилото е опазването на здравето и живота на хората, е съвсем друго. И когато се смесят тези критерии, това се получава. Крайно време е да ги раграничим и да се замислим дали болниците трябва да продължават да бъдат оценявани по финансови критерии предимно.

    Нередност?
  • 4
    wtz53314030 avatar :-P
    wtz53314030
    • + 5

    Сега, който не е минал през болница (не го пожелавам на никого) не знае за какво става дума. Така или иначе самия аз в тази болнци пред време беше пак същото - по документи си там, реално не си там. Защо трябва системата да е точно така, не коментирам но след като и преди 10 год., беше така и сега е така, явно проблема е в цялата система а не в ръководството на дадено заведение. И е пределно ясно, че даден добър специалист не прави добър мениджър....

    Нередност?
  • 5
    evpetra avatar :-|
    evpetra
    • + 2

    И аз мога да потвърдя тази практика. Предложиха ми да ми направят профилактични изследвания на очите, заради които трябвало да постъпя в очната клиника на Александровската болница. Понеже направих неодобрителна гримаса, ми казаха, че аз ще имам легло в болницата, но мога вечер да се прибирам вкъщи. Съгласих се. Не само че не ми дадоха легло, но даже и обещаната кушетка, на която да си почивам между сутрешните и следобедните изследвания. Никаква храна, никакви консумативи, но се водех лежащо болна. Да не говорим, че от тези изследвания получих възпаление на очите и влязох в непредвидени разходи за лекарства. В края на краищата се оказа, че нямам проблем с очите, слава богу.

    Нередност?
  • 6
    antonst avatar :-|
    Антон Стойков
    • + 3

    всеки, ама всеки, който е лежал в болница е виждал нередностите...и мълчаливо ги е подкрепял. Аз преди години лежах за " вода в коляното" нищо общо с реалната ми диагноза. Зпах в къщи, ходих през деня. 6 човека бяхме в стая с 4 легла. 2ма седяха по столовете.
    И така е във всяка болница повече от 10 години...бавно този модел се прие за естествен и нормален. И сега реват на умряло, че не било това корупция...е сега Кирил Петков да каже как ще я изкорени. Защото медиците в Пирогов от шефа на болницата до санитаря ни заявяват, че това не е корупция. Не е кражба. Не е лъжа. Не е ненормално. Услига било, от добро...

    Нередност?
  • 7
    shtekman avatar :-|
    shtek

    не трябва да се лежи, ако няма нужда. пътеките трябва да се актуализират, тъй като в момента са абсурдни. Съответно тази актуализация не трябва да ощетява болниците финансово.

    Нередност?
  • 8
    lal12575638 avatar :-|
    lal12575638

    Малко послъгване тук и там... благородни лъжи... резултатът е, че след като държавата прибира 1/4 от заплатата ми за разни задължителни осигуровки, после чакам 2 часа на опашка при личната лекарка, а тя казва: направления НЯМА, свършиха, пробвай другия месец! И от такива "икономии", които да компенсират дупките от точене в касата, всички ставаме по-болни. През ковид кризата хората в тежко състояние се чудеха какви връзки да търсят, че да се доберат до болница. А тези без връзки видяхме как си умират на стълбите. От точенето тук-там, по малко, с добри намерения това е резултатът. Не искам система с врътки и връзки, а реално здравеопазване за всички.

    Нередност?
Нов коментар