🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Александровска болница плаща 23% наказателни лихви и има 70 млн. лв. загуба

Здравното министерство разпространи нови данни за управлението на болницата от Костадин Ангелов. Той пък го определи като политическа и лична атака

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Александровска болница плаща наказателни лихви от 23% по просрочени задължения към доставчици, показва одитния доклад за финансовото й състояние, който Министерството на здравеопазването разпространи до медиите. Порочни обществени поръчки и лошо управление на болницата са довели до това, че в момента тя е най-силно задлъжнялата държавна болница - натрупаната загуба е 70 млн. лв., от които 42 млн. лв. са самите задължения към доставчици, а 28 млн. лв. са лихви и такси по просрочени задължения.

Всичко това е станало по времето, когато "Александровска" е била управлявана от бившия здравен министър, а сега депутат на ГЕРБ проф. Костадин Ангелов. Във фейсбук профила си той отговори, че това е политическа атака и че служебният министър Стойчо Кацаров го атакува, защото е уволнил съпругата му, която поискала по-висока заплата.

Как се трупат дългове

В доклада се припомня, че Ангелов е назначен за директор на болницата от правителството на ГЕРБ през 2013 г. Предишната 2012 година "Александровска" завършва с положителен финансов резултат и без просрочени задължения. След това обаче лечебното заведение започва да работи на загуба, като до края на месец юни 2021 г. тя достига 69.8 млн. лв. при 70 млн. лв. собствен капитал. Само през последния период от управлението на Ангелов - от началото на 2019 до края на юни 2020, болницата е натрупала 10.6 млн. загуби.

Колосалната сума на лихвите се е натрупала с 20 млн. лв. през последната година на управлението на Ангелов, тъй като той е удължавал просрочията чрез подписване на споразумения с фирмите. При разсрочването обаче болницата е поела нови задължения да плаща допълнителни, по-високи лихви.

С една от фирмите освен законовата лихва за забава от 10% са договорени допълнително 12.5% наказателна лихва върху неплатената част от дълга. Към друг доставчик болницата е поела задължения да плаща по 30 хил. лв. месечно по всяко просрочено плащане. В други договори лихвите възлизат на 17-23% на годишна база, а в единия случай - на основния лихвен процент плюс 15 пункта на годишна база за всеки ден просрочие, като в същия договор доставчикът дължи само 5% неустойки при неизпълнение на ангажимента си.

От здравното министерство отбелязват, че в продължение на години Костадин Ангелов е сключвал неизгодни споразумения за разсрочване, с които е увеличил дълговете на болницата. Вместо това на фона на отрицателните лихви в банковия сектор и възможността за договаряне на банкови кредити с лихви от 2-3 процента той е можел значително да редуцира дълга към доставчици.

"Ангелов не само е поставил болницата в тежко финансово състояние, но сега съдбата и зависи от благоволението на кредиторите ѝ", коментират от здравното министерство.

Неотдавна "Капитал" разговаря с новото ръководство на болницата, което посочи фрапиращи примери за нарушения по време на управлението на Костадин Ангелов, които е предало на прокуратурата. Тя обаче явно не ги намира за престъпления, както става ясно от пост на Ангелов във фейсбук от днес.

Как са се провеждали обществени поръчки

Здравното министерство коментира още, че анализите им са открили изключително много пороци при провеждането на обществените поръчки при управлението на ГЕРБ. Получавало се е така, че основните доставки за лекарства и консумативи са били така написани като изисквания, че по тях да се класират само определени фирми. Множеството процедури са били обявени като "договаряне без предварително обявление", което е ограничаваща конкуренцията процедура.

Поръчки са правени и с процедура "обява за събиране на оферти" с ниски прагове - например до 270 хил. лв. за строителство, 70 хил. за услуги и 30 хил. лв. за доставки, които обаче не могат да се обжалват в съда. Освен това критериите за оценка не са били обективни, а комисиите са имали право да ги отстраняват кандидати и след провеждане на тестване, като това се е случвало най-често със стерилните хирургически конци и канцеларските материали.

Когато министерството е направило анализ на разходите за COVID-19, е установило, че през 2020 г. те са били 3.68 млн. лв., като 80% от тези средства са изплатени само на осем фирми. Те са избрани без търг и конкурс заради извънредното положение.

Както "Капитал" неотдавна писа, болницата е получила над 15 млн. лв. дарения от граждани и фирми за битката с COVID, от общо 47 млн. лв., получени като дарения през 2020 г. от всички 65 държавни болници. Това е станало на фона на четири-пет пъти по-малко лекувани болни с коронавирус от "Пирогов" и от частната "Токуда". В момента не е съвсем ясно за какво точно са изразходвани парите и къде са. Известно е само, че с част от тях Ангелов е плащал на тъща си да храни медиците в клиниката на първа линия, но през фондацията на болницата, което не се води конфликт на интереси.

Ангелов: Това е саморазправа с политически опонент

Във фейсбук профила си Костадин Ангелов твърди, че министерството се употребява като пропаганден мегафон и съобщенията му са саморазправа с него като политически опонент. Ангелов отново твърди, че е наследил болницата на загуба и я е модернизирал, увеличил е приходите й, а средната работна заплата е станала от 821 лв. средно 1710 лв. през 2020 г.

"Всички сключени споразумения, за които пише днес Кацаров от името на министерството, са законно сключвани и е защитен финансовият интерес на лечебното заведение. Всички сключени договори за разсрочване на задълженията са подписвани след преговори и са обстойно разглеждани от съвета на директорите. Сключването им винаги е предхождано от нарочно решение на съвета на директорите", казва Ангелов и допълва, че прокуратурата е отказала да образува досъдебно производство срещу него поради липса на данни за престъпление.

Ангелов обяснява още, че разпространената информация е опит за сплашването му, защото е поискал информация за бъдещата частна болница в Казичене и задава въпроси дали "Чайкафарма", които ще строят болницата, не финансира неправителствената организация, която Кацаров оглавяваше, преди да стане министър.

Бившият здравен министър твърди, че отношенията му със Стойчо Кацаров са били прекрасни до момента, когато е освободил съпругата му от работа. "Тя постъпи на работа в "Александровска" през 2016 след молба по телефона от Кацаров. През 2019 поиска по-висока заплата, но нямаше как да удовлетворя това желание. Тогава Стойчо Кацаров ми каза, че ще си имам проблем с неговата организация", казва Ангелов.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    ilinden avatar :-@
    Peacock
    • + 2

    Е каква държава сме, ако при такива подписани заробващи документи, този бивш министър си е все още депутат и не носи никаква отговорност!

    Има ли шанс да бъде потърсена отговорност - всякаква!

    Нередност?
  • 2
    iliander avatar :-|
    iliander
    • + 2

    "Зелените чорапи" са на власт в БГ!
    Незаконнните трансплантации вече минават през бившата болница "Токуда" или сега Аджибадем клиник.
    Тук в България,най-лесният начин да убиеш човек е да го изкараш инвалид и циганите го ликвидират...

    Нередност?
  • 3
    scuby avatar :-(
    scuby
    • - 1

    Дайте и отговора на Ангелов от вчера. Иначе статия ви е поредната бухалка, клеветене и клепане на лекари! Върти се една и съща плоча за Александровска болници. Ето вече има полезни идиоти като първия отгоре, който вярва на така изнесена информация!

    Нередност?
  • 4
    hold_kjeft avatar :-|
    hold_kjeft

    Специализираната прокуратура се самосезира. Да ама не. Ама може да се сезира за Татяна Дончева. За чекмеджета, милиарди, за болниците, за търговия на органи дори се прави на не чул, не видял.

    Нередност?
Нов коментар