🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Ръководството на задлъжнялата "Александровска" се раздава в почти денонощна заетост

Бившият здравен министър Костадин Ангелов носи отговорността за нарушенията при назначаването на членовете на борда

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Агенцията за публични предприятия и контрол (АППК) съобщи за "Капитал", че не тя, а всеки министър, който назначава избрания кандидат за член на борда на държавно предприятие, трябва да провери дали той отговаря на законовите изисквания.

Така се оказва, че бившият здравен министър проф. Костадин Ангелов носи отговорността за нарушенията, свързани с избора на проф. Димитър Буланов, негов наследник на поста изпълнителен директор на университетската болница "Александровска", който в момента е независим член на брода на болницата и негов председател.

Според закона за публичните предприятия независимият член няма право да бъде служител на предприятието, а се оказва, че професорът има и трудов, и граждански договор с болницата, като работи на общо пет места. А работата на няколко места се оказва традиция в ръководството на "Александровска", която е най-задлъжнялото държавно лечебно заведение в страната.

Какви документи е подал професорът

В съответствие с изискванията на Закона за публичните предприятия, правилника за неговото прилагане и публичната покана за набиране на кандидати за независим член на съвета на директорите на университетската болница проф. Буланов е декларирал, че е български гражданин, не е поставен под запрещение; не е осъждан за умишлено престъпление от общ характер; не е лишен от правото да заема съответната длъжност; не е собственик или управител на търговец, обявен в несъстоятелност с неудовлетворени кредитори, не е роднина на друг член на органите за управление и контрол на болницата, както и че отговаря на изискванията, предвидени в устава на дружеството.

Той е декларирал още, че може да отделя достатъчно време за участие в борда за целия срок на управлението, казват от Агенцията за публичните предприятия.

Оттам нататък започват проблемните декларации.

Според справката от агенцията Буланов е декларирал, че не е служител в болницата, а отделно от това - че няма търговски отношения с нея. Това обаче е деклариране на неверни обстоятелства, доколкото от един от последните протоколи за регистриране на борда на болницата става ясно, че той е с трудов договор с "Александровска", но в неплатен отпуск, което го прави неин служител и освен това има и граждански договор с болницата за консултантски услуги.

Трудовоправните взаимоотношения са забранени от закона за независимите членове на борда на публичните предприятия и водят до несъвместимост за изпълнение на задълженията. Отделно от това декларирането на неверни обстоятелства или премълчаването им е престъпление по смисъла на Наказателния кодекс. Според него който потвърди неистина или затаи истина в писмена декларация, които по силата на закон, указ или постановление на Министерския съвет се дават пред орган на властта за удостоверяване истинността на някои обстоятелства, се наказва с лишаване от свобода до три години или с глоба от сто до триста лева.

Зам.-министърът на здравеопазването д-р Димитър Петров коментира по "Нова телевизия", че прoфecoр Буланов риcкувa дa бъдe пoдвeдeн пoд нaкaзaтeлнa oтгoвoрнocт зaрaди тoвa, чe e пoпълнил дeклaрaция, чe нe рaбoти в бoлницaтa. "Дaнo дa e oт нeзнaниe. Тoвa oбaчe нe прoмeня oбcтoятeлcтвaтa. Твърдe мнoгo нeзнaния и нeлoгични дeйcтвия нa тoзи cъвeт нa дирeктoритe се cъбрaхa", каза Пeтрoв.

В декларацията за имущество и интереси на проф. Буланов в комисията за противодействие на корупцията от миналата година не са посочени приходи от трудови и граждански договори. В момента той заема пет длъжности - член на борда на "Александровска", неин служител на трудов договор в неплатен отпуск и консултант на граждански договор на болницата. Отделно от това професорът е декан на Медицинския факултет на Медицинския университет и преподавател в него, а пък една от основните бази на университета е именно тази болница.

Болничен мултитаскинг

По традиция лекарите в държавните болници обикновено преглеждат в диагностично-консултативните центрове (поликлиниките) към болницата или имат частни практики. Протоколът на здравното министерство обаче показва, че сегашният директор проф. Борис Богов е решил да получава заплата само като директор и е излязъл в отпуска от болницата, чиято нефрологична клиника оглавява от години. Няма данни дали проф. Богов преглежда в диагностичния център на болницата. Той е преподавател в Медицинския факултет и ръководител на катедрата по вътрешни болести, както и председател на експертния съвет по нефрология към здравния министър.

Според имуществената му декларация, в която не са отбелязани приходите, които професорът е получил през миналата година, проф. Богов е председател на постоянната комисия по здравеопазване и спорт към Националната агенция по оценка и акредитация, където вероятно получава възнаграждение за труда си по оценка на университетите.

Отделно от това е член на управите на две професионални медицински сдружения и съучредител на "Лотос - домашни грижи" - неправителствена организация с действителен собственик Васил Божков, учредена от Българския червен кръст, Хоспис - Червен кръст, самият проф. Богов като физическо лице и няколко дружества на Васил Божков, сред които "Нове холдинг", "Вабо", "Пропърти ВБ" и др. Според отчета на неправителственото сдружение през 2019 г. то е предоставяло социални грижи на самотни възрастни хора в Оряхово, Враца, Бяла Слатина и Криводол, както и околните села. Идеята му е те да останат да живеят у дома, където да получават медицински и социални грижи, а да не бъдат местени в старчески домове. Получените дарения са за над 95 хил., като 31 хил. от тях са от дружество на Васил Божков, а останалите - от общините Враца, Бяла Слатина, Оряхово и Криводол.

На 26 май тази година, седмица преди САЩ да наложат санкции по закона "Магнитски" на Васил Божков, неговото име е заличено като действителен собственик на фондацията и на мястото му е вписана д-р Надежда Тодоровска, зам. генерален директор на Българския червен кръст.

Досегашният член на борда и представител на държавата доц. Александър Оскар е декларирал, че работи по трудов договор в болницата, където е началник на очна клиника и е ръководител на катедрата по офталмология в Медицинския университет. Оскар няма частна дейност, преглежда пациенти и в поликлиниката.

Около скандалите в "Александровска" нашумя името и на заместник-директора Мария Куманова, която е своеобразен сив кардинал в управлението още от времето на Костадин Ангелов. Освен зам.-директор тя се води и организатор здравна дейност в поликлиниката на болницата от 2015 г. Куманова представлява и фондацията "Направи добро - Александровска", която през миналата година получаваше дарения и както стана ясно - беше платила за храна на медиците на първа линия на фирмата на тъщата на проф. Ангелов.

Бившият здравен министър, който е член на Изпълнителната комисия на ГЕРБ, все още е в управата на фондацията, учредена от болницата и медицинския й център.

В допълнение Куманова е експерт по международни проекти, назначена от проф. Буланов към деканата на Медицинския факултет, чийто декан е той. До 2017 г. тя е била и член на борда на бургаската държавна болница. От 2019 г. представлява и Югоизточния иновационен център по генетика и биотехнологии, в чиято управа са тя самата, община Бургас, представлявана от кмета Димитър Николов, и лаборатория "Лина". Целта на центъра е била да кандидатства по европроект по програма "Иновации и конкурентоспособност" за учредяване на "Създаване и развитие на регионални иновационни центрове". Според устава всеки член на неправителствената организация трябва да внася по 5000 лв. годишно, а община Бургас да направи вноска от 950 хил. лв. Ковид кризата спира временно програмата.