ЕК предлага COVID сертификатът за ваксинация да важи 9 месеца

Крайното решение се очаква след обсъждане в Съвета на ЕС, работна група ще заседава още днес следобед

На този етап еврокомисията не предлага срок на валидност за сертификати, издадени въз основа на бустерни дози.
На този етап еврокомисията не предлага срок на валидност за сертификати, издадени въз основа на бустерни дози.
На този етап еврокомисията не предлага срок на валидност за сертификати, издадени въз основа на бустерни дози.    ©  Christophe Licoppe
На този етап еврокомисията не предлага срок на валидност за сертификати, издадени въз основа на бустерни дози.    ©  Christophe Licoppe

Приемайки, че имунната защита действително постепенно намалява с времето, ръководството на ЕК предлага срокът на валидност на "зелените сертификати" за пътуване да бъде 9 месеца след втората доза, като новата регулация да влезе от 10 януари догодина. След изтичане на този период, гражданите на ЕС ще могат да удължат валидността на сертификатите си с бустерна доза или да пътуват с отрицателен PCR-тест. Лицата с валиден цифров сертификат за Сovid-19 няма да подлежат на допълнителни ограничения като тестове и карантина при влизане в друга държава. В картата за заболяемостта на Съюза (traffic light map) ще се вземат предвид нивото на ваксинация, в комбинация с процента на заболеваемост и процента на тестване.

Ще има ли промени в срока на зеления сертификат?

"Трябва да избягваме разделението", коментира здравният комисар на ЕС Стела Кириакидес в понеделник в Европейския парламент. Днес Европейската комисия предложи валидност от 9 месеца за сертификатите за ваксинация, като взема предвид насоките на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията (ECDC). След изтичане на деветмесечния срок гражданите на ЕС ще могат да удължат валидността на сертификатите си с бустерна доза или да пътуват с отрицателен PCR тест.

На този етап еврокомисията не предлага срок на валидност за сертификати, издадени въз основа на бустерни дози. ЕК предлага още лицата, пътуващи в рамките на ЕС, които притежават валиден цифров сертификат, да не подлежат на допълнителни ограничения за свободно движение като тестове за инфекция с COVID-19 или карантина. Към момента няма научни данни колко ще трае защитата на бустерните дози, но от първоначално събраната информация се очаква периодът да бъде по-дълъг.

Друго предложение засяга картата traffic light map (картата на заболеваемостта) на ЕС, публикувана ежеседмично от Европейския център за превенция и контрол на заболяванията. В нея предстои да се вземат предвид нивото на ваксинация в комбинация с процента на заболеваемост и процента на тестване. Картата ще бъде основно за информация, но ще служи и за координиране на мерките за райони с особено ниско ("зелено") или особено високо ("тъмночервено") ниво на циркулация на вируса.

Изключения от определени ограничения за пътуване ще трябва да се прилагат за деца под 12 години, но също и транспортни работници, включително водачи и екипаж на товарни превозни средства; пациенти, пътуващи по наложителни медицински причини; моряци; и лица, живеещи в гранични региони и пътуващи през границата ежедневно или често с цел работа, бизнес и др.

Предлага се възможността за задействане на процедурата "аварийно спиране" да даде възможност за координиран отговор при появата на нови варианти на коронавирус, оценени като "представящи безпокойство" или "представляващи интерес". Тя може да бъде задействана от ЕК или от държавите членки.

Крайното решение се очаква след обсъждане от лидерите в Съвета на ЕС, работна група ще заседава още днес следобед.

Нивата на ваксинация в евросъюза към момента са "недостатъчни, за да ограничат тежестта на случаите на covid-19 и хоспитализациите през зимните месеци", заяви директорът на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията Андреа Амон в сряда. Държавите все още остават разделени по отношение на политиките, които предприемаха досега да ограничат опустошителните действия на поредната вълна. Германия достигна рекорден брой седмични инфекции в сряда, при ниво на заразяване от над 400 на 100 000 души. Интензивните отделения са препълнени, а освен това страната се опитва да поеме и холандски пациенти в населените места по западната си граница. Холандия, Белгия и Ирландия едва смогват да обработват огромният брой PCR тестове, а ниският обхват на ваксинации в Източна Европа се счита за основна причина за изключително високите нива на смъртност в този регион. В същото време, задължително ваксиниране, пълен локдаун и изискване за маски продължават да се налагат в региони със сравнително голям брой ваксинирани, като например Австрия.

Какво означава, че България е "заплашена от санкции"?

Министърът на здравеопазването в служебния кабинет Стойчо Кацаров заяви вчера пред bTV, че страната ни е заплашена от санкции заради ниското ниво на ваксинация. От една страна, здравеопазването на държавите членки все още е въпрос на вътрешна политика. Европейската комисия не може да налага централизирани санкции, свързани със здравни въпроси на отделни страни. От друга, според източници на "Капитал" натиск към България наистина има в работните групи в Съвета на ЕС. Заради това, че имаме най-ниското ниво на ваксинация в евросъюза, някои държави заплашват да наложат допълнителни изисквания при влизане на тяхна територия от нашата държава. Всъщност интересното е, че макар България да се намира подобна неблагоприятна ситуация в момента, тя вече налага допълнителни мерки към своите европейски партньори, които се намират в т.нар. червена зона. Например всеки (независимо дали е ваксиниран, преболедувал или има негативен ПСР в рамките на същия ден), преминал Дунав мост от Румъния (която в момента е в червена зона), трябва да представи отрицателен PCR-тест най-късно до 24 часа, иначе подлежи на десетдневна карантина. Всъщност свободното движение е двойно ограничено - дори сутринта да си направил отрицателен PCR, за да влезеш в Румъния, и се върнеш към България няколко часа по-късно, изискването за нов PCR остава. Ако страните членки одобрят новите предложения за пътувания на EK и те влязат в сила, това ще се промени.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS
    • + 3

    'Начи 'место да се чудя кво да си прая парите , да купуам акции на фабрика за спринцовки ...
    ПП. тея на ваксините мноо скъпи ...

    Нередност?
  • 2
    anned avatar :-|
    Angel Nedev

    До коментар [#1] от "SS":
    Значи, конкретно за теб: ако същите парички си ги дадеш за един курс по БГ литературен език, ще спечелиш двойно - хем няма да си губиш врремето със статии, които не ти допадат, хем ще се обогатиш интелектуално (безплатен съвет).

    Нередност?
  • 3
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS

    До коментар [#2] от "Angel Nedev":

    Значи благодаря много за безплатния съвет - моментално се ограмотих и даже ви открих явна правописна грешка ( в литературният български - врремето е с едно Р ) , та явно дори акъла от по прости си струва ...

    Нередност?
Нов коментар