🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"Нова телевизия" разкри схема за търговия с COVID сертификати в София

Документите са издавани в столицата, посредникът е кандидат-депутат от партията на Валери Симеонов

Кандидат-депутат от София на "Патриотичен фронт" - НФСБ, БДС "Радикали" и БНДС "Целокупна България" и пълномощник на Валери Симеонов за регистрацията на листите на коалицията в София-област е замесен в схема за търговия със зелени сертификати за получена ваксина, без тя да е поставяна. Той се казва Величко Георгиев, 12-ти в листата на коалицията от столичния 23-ти МИР, и от лятото предлага срещу 300 лв. документ, че платилият е получил ваксина, без такава да е поставяна и дори да е присъствал в кабинет за поставяне на ваксини. Това разкри в репортаж Виктория Бояджиева от "Нова телевизия".

По думите й Георгиев е помогнал за издаването на поне 145 сертификата на стойност 43 500 лв., които си е поделил със старшата сестра на 12 диагностично-консултативен център, който се намира в столичния квартал "Люлин". Тя пък е издавала сертификатите в самия център или докато е на работа в пунктовете за поставяне на ваксини в столичните молове. Столичната поликлиника е един от пунктовете с COVID зони, гордост на Столичната община, в който дори през лятото беше поканен служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров.От пресцентъра на кметството отговориха, че прокуратурата проверява сигнал и общината съдейства.

Пред "Нова" Валери Симеонов обяви, че в понеделник ще имат заседание на Националния съвет, на което ще се обсъжда изключването на Георгиев, и го призова незабавно да се откаже от кандидатурата си за депутат.

България е уникална в ЕС с масовото търсене на "фалшиви" сертификати и недоверието във ваксините. Видно и търсенето, и предлагането са значителни, след като хора предпочитат да изкарат коронавируса и да не си поставят ваксина, а да платят за документ, който биха получили безплатно, ако се ваксинират.

Какво се случва

Георгиев обяснява пред журналистката, че на ден един лекар, замесен в схемата, издава между 15 и 30 зелени сертификата, че човек без поставена ваксина е ваксиниран. Освен това той споменава като издател на фалшиви сертификати името на лична лекарка от софийското село Мърчаево - д-р Михова. По думите му става ясно, че замесените в схемата лекари и сестри са много внимателни, стараят се имената им да не се разкриват, но на ден издават множество сертификати, като изхвърлят ваксината, която уж са поставили. Така се оказва, че трима души са получили фалшив сертификат на телефона си срещу заплащане, без изобщо да са се появявали за поставяне на ваксина. Едното момиче в репортажа дори живее в Украйна и не е напускало страната, но се води ваксинирано в София.

"Бавната" поръчка, която може да отнеме седмици, струва 300 лв., а бързата - за два дни - 450 лв.

Директорът на Националната полиция главен комисар Станимир Станев съобщи пред "Нова телевизия", че по казуса е образувано следствие, а от главния прокурор е поискано да бъде свален имунитетът на кандидат-депутата Величко Георгиев. Отделно от това е повдигнато обвинение на личната лекарка и тя е на свобода срещу парична гаранция от 2000 лв. Станев спомена още, че полицията работи по 10 подобни случая, в които медицински лица издават сертификати за поставена ваксина на лица, които не са ваксинирани, и сигналите им са от Велико Търново, Габрово, Ловеч, Плевен, Пазарджик, Сливен и Хасково. Отделно от това в момента тече разследване в Кюстендил за издадени зелени сертификати на македонски граждани, които не са напускали Северна Македония. Националната полиция работи заедно с партньорските служби и Европол по сигнали за издадени фалшиви сертификати за поставена ваксина в България и на граждани на Гърция и Германия.

Междувременно БНР предаде, че гръцкото издание "Катимерини" е съобщило, че град Сандански е центърът на престъпните групировки за издаване на фалшиви зелени сертификати, а в схемата участват гранични служители от Кулата и Промахон. Според разследване на гръцката обществена телевизия от миналата седмица гърците плащат по 300 евро за документ от България, без да им е поставена ваксина. Това пък твърди гръцкото издание "Катимерини", като се позовава на данни на гръцката полиция, предава БНР.

Така стотици граждани в България и други страни могат спокойно да заразяват околните и да представят сертификат, без да имат поставена ваксина.

Ще бъдат ли осъдени участниците в схемата

Краткият отговор е не. "Проблемът е, че зеленият сертификат, издаден след непоставена ваксина, няма автор. За да има документ по смисъла на наказателното право, трябва да има обозначен автор, конкретно физическо лице, а в случая няма как да се идентифицира авторът с подпис, име, някакъв идентификационен номер. Иначе т.нар. фалшив сертификат за наказателното право е "неистински", когато е издаден от друго лице, а не от това, което е посочено като автор", коментира Андрей Янкулов, експерт към Антикорупционния фонд. Той допълва, че другият тип порочни документи са с "невярно съдържание" - истински са, авторът е този, който е посочен, но удостоверяват обстоятелства, които не отговарят на действителността.

"По принцип като тип документ този сертификат, издаден на неваксинирани, би попаднал в този текст, но понеже няма автор, той не може да е документ по смисъла на наказателното право", казва Янкулов. Според него течащото следствие е, защото трябва да има някаква реакция, понеже темата е в новините.

"Вървят си разследвания, може да има тук-таме и по някой предаден на съд или осъден по някакъв текст. По времето, по което тези дела започнат да стигат до Върховния касационен съд, ще се разбере, че от тях нищо не става, но дотогава или ще сме забравили за пандемията, или пандемията ще е изличила част от гордата ни антиваксърска нация. Необходим е нов състав, ако искаме случващото се да се наказва", смята Янкулов.

Лекарите и сестрите не могат да бъдат санкционирани и по етичните кодекси на техните съсловни организации, които предвиждат и отнемане на правата. Например това може да се случи при неплащане на членски внос, но не и за това.

"Етичният кодекс има нужда от сериозна ревизия, тъй като сега се оказва почти безполезен в контекста на тези сертификати или разпространението на фалшиви новини за ваксините от лекари. Той има много общи разпоредби и няма ясни и конкретни правила за поведение. Според него например всеки лекар в ежедневната си дейност се стреми да утвърждава собствения си и на съсловието авторитет, като дори извън рамките на професионалната си дейност се въздържа от постъпки и действия, които биха уронили честта или достойнството на лекарската професия. Или пък лекарят не може с поведението и действията си, с думи, дела или публикации да уронва престижа на професията, на съсловната организация и доброто име на колегите си. По тях тези, които издават фалшиви сертификати, трудно биха били наказани", коментира адвокат Мария Шаркова, специалист по медицинско право и управляващ съдружник на адвокатско дружество "Шаркова и партньори".

"Не зная дали трябва да търсим решение в санкцията, особено пък наказателната - хората искат "фалшиви" сертификати, защото масово не искат да се ваксинират, а не искат да се ваксинират масово, защото нямаше единно медицинско становище про ваксините в мейнстрийма от самото начало, както във всяка нормална държава. Това се получи, защото и значителен процент от лекарите са антиваксъри, така влизаме в един омагьосан кръг, от който излизане със санкции няма", коментира Андрей Янкулов.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    izida avatar :-|
    Ирина Марудина
    • - 3
    • + 8

    Не мога да повярвам, че подобно деяние, престъпление по служба, с такъв сериозен и опасен ефект върху общественото здраве, не попада под удара на закона! За какво плащаме на законотворците?! Да поправят моментално закона!

    Нередност?
  • 2
    olu58512811 avatar :-|
    olu58512811
    • - 1

    До коментар [#] от "":Деянието, което е престъпление по служба, е принуждаването на хората да се "ваксинират" със съмнителни "ваксини" и да подписват документ с невярно съдържание преди това, че са се съгласили след като са били "информирани". Това деяние, с такъв сериозен и опасен ефект върху общественото здраве, попада под удара на закона, но законът не се прилага защото нашата държава, както и повечето държави по света е похитена!

    Нередност?
Нов коментар