НАП и митниците в пореден епизод по сливане по идея на Асен Василев*

Подобна реформа изисква много време и не се оценява еднозначно. Междувременно митниците ще се ръководят от Петя Банкова

Павел Тонев (вляво) и Румен Спецов бяха назначени начело на двете приходни агенции от Асен Василев още докато беше служебен финансов министър
Павел Тонев (вляво) и Румен Спецов бяха назначени начело на двете приходни агенции от Асен Василев още докато беше служебен финансов министър
Павел Тонев (вляво) и Румен Спецов бяха назначени начело на двете приходни агенции от Асен Василев още докато беше служебен финансов министър    ©  Лили Тоушек
Павел Тонев (вляво) и Румен Спецов бяха назначени начело на двете приходни агенции от Асен Василев още докато беше служебен финансов министър    ©  Лили Тоушек
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

При проблем с приходите или пък нужда от кадрово разчистване финансовите министри в последните петнадесетина години вадят един и същ заек от ръкава - сливане на двете приходни администрации в една мегаструктура. И Асен Василев също влезе в такъв епизод. Във вторник Министерството на финансите изненадващо обяви, че започва работа по създаване на единна приходна агенция, която ще обедини Националната агенция за приходите (НАП) и Агенция "Митници".

Първоначално изтъкнатият аргумент беше по-ефективно администриране на приходите. Впоследствие на брифинг министър Василев обясни, че идеята е за реорганизация на митниците заради очакването България да бъде приета в т.нар. сухопътен Шенген от началото на 2025 г.

Конкретната проява от всичко това обаче сега е нов директор на митниците. Защото съобщението на ведомството и думите на министъра по-скоро оставиха впечатление, че няма особен анализ и силни аргументи зад идеята за сливането. Назад във времето тя беше предлагана поне два пъти. Първо се лансира от ДПС, когато финансов министър беше Петър Чобанов, след това се разисква през 2015 г. при втория кабинет на ГЕРБ. Нито едно правителство досега обаче не се е ангажирало реално с подобна реформа, защото изисква време и крие рискове от временен спад на приходите. Най-малкото при подобни промени работата на администрацията се парализира в очакване за кадрови размествания и съкращения.

Нов човек начело в митниците

От финансовото ведомство обявиха, че заради преструктурирането "министърът на финансите Асен Василев, съгласувано с министър-председателя акад. Николай Денков", е назначил досегашния директор на митниците Павел Тонев за свой съветник. Неговата роля ще е да подпомага работата по създаването на единната приходна агенция. Директор на Агенция "Митници" става досегашният заместник изпълнителен директор на ведомството Петя Банкова, която е била и служител на ДАНС.

Миналата година завърши с 1.2 млрд. лв. събрани данъци по-малко спрямо планираните. Основното изоставане е в постъпленията от ДДС от внос, което се администрира от митниците. Този факт отвори врата за спекулации дали това не е реалната причина за отстраняването на Тонев, който пое митниците още когато Василев беше служебен министър на финансите. Но по-ниската събираемост може да се обясни и с лошо планиране - след огромната инфлация при горива, метали и други суровини през 2022 г. през следващата цените им започнаха да падат, намаляха и обемите на вноса. На брифинга Василев заяви, че няма наказателна акция спрямо митниците и че към 20 февруари събраните от тях косвени данъци и мита са с 11% повече спрямо миналата година.

Председателят на парламентарната бюджетна комисия Йордан Цонев пък заяви пред "Капитал", че той е предлагал създаването на подобна агенция още през 2005 г., тогава е имало такава препоръка и от Световната банка. От думите му се разбра, че ДПС подкрепя идеята. ГЕРБ не я коментираха, единствено бившият финансов министър Владислав Горанов определи пред БНР сливането като "рисково" и не изключи това да е просто повод да се смени директорът на митниците.

За и против

В момента в двете приходни агенции работят общо над 10 хиляди души - около 3300 в митниците и двойно повече в НАП. Сливането на двете ще създаде мегаструктура, която ще е по-тромава за администриране, но вероятно някои процеси в работата на приходните органи ще бъдат оптимизирани. Обединението е и вариант да се решат някои кадрови проблеми - по-лесно е да се разделиш с някои държавни служители, като съкратиш щата, вместо да ги уволниш и след това съдът да ги върне.

Сливането на двете агенции обаче изисква промяна на куп закони и за да е работещо, изисква последователна работа с години. Двете администрации са различни като техника на събиране на данъци, структура, софтуер, дори култура на работа. И събирането им изисква сериозен функционален анализ преди това. А рискът от временно блокиране от работата им заради притеснения от евентуални съкращения също не е за подценяване. От думите на Василев стана ясно, че ако има оптимизация на хора, тя ще е основно в общата администрация, като счетоводство например. Както и че няма изготвен анализ как би се подобрила събираемостта или пък работата с данъкоплатците при евентуално сливане. Единствения аргумент, изтъкнат от министъра, е евентуално членство в сухопътен Шенген и нужната от по-малко митнически проверки по вътрешните граници.

От Министерството на финансите изреждат държавите в ЕС, в които работят подобни мегаагенции: Дания, Естония, Ирландия, Испания, Литва, Полша, Португалия, Словакия и Унгария. Единни приходни агенции функционират в САЩ и Великобритания. А официално вече е ясно, че се работи по създаването на работна група за промяна на законодателството в тази посока, както и да обследва процеса по създаването на мегаагенцията, както и нейния дизайн, къде има припокриващи се функции в работата на двете администрации.

Дали идеята ще се реализира на практика обаче ще зависи и от волята на парламента и партиите, които подкрепят правителството.

*Текстът е допълнен с изявлението на финансовия министър Асен Василев.

Смяна и в АДФИ

От днес и Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) е с нов изпълнителен директор. Това е Илка Димова, която досега е заемала поста изпълнителен директор на "ОТП факторинг България", което е на Банка ДСК. Преди това е била зам. началник-отдел за събиране на вземания на "Райфайзенбанк България", както и супервайзър в отдела за събиране на вземания на Пощенска банка. Досегашният директор на АДФИ Стефан Белчев се връща в системата на Министерството на финансите.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар